Antoni Tugores i Joan Gomila, en una de les proves. | Joan Sitges

TW
0

Fer repàs històric no és una cosa senzilla, i encara menys si hom pretén desgranar sobre l'escenari un període tant convuls com fou la Guerra Civil espanyola. La companyia La Fornal posa ara un vestit escènic al drama d'aquell alçament militar que acabà amb la vida de milers de persones. Entre els assassinats figura el batle republicà de Manacor Antoni Amer, Garanya, mort a Son Coletes el 1936 i eix clau de l'obra La història robada.
La tragèdia de la família Garanya, però també de tot un poble, es conta ara a través de l'obra de La Fornal basada en el llibre de l'historiador manacorí Antoni Tugores La història robada.

Vida i mort d'un batle republicà. Antoni Amer. Durant anys, Tugores ha revisat com degueren ser aquells anys a Manacor i com fou el destí final del batle Garanya. Ara bé, és una història que, malgrat sorgir d'un fet local, vol esdevenir univeral. "Defugim de qualsevol tic localista i travessam la frontera de la universalitat. És una història que pot interessar a qualsevol persona perquè té prou força per mostrar la naturalesa humana", explica el director de l'obra, Joan Gomila, que ha fet feina colze a colze amb Tugores per adaptar els fets històrics del llibre en un treball de dramatúrgia coherent i no només revisionista.

El projecte, que a priori pot semblar molt senzill, du al darrere la unificació de tres realitats socials ben diferents: el republicanisme, l'alçament franquista i l'anomenada democràcia d'avui dia. "M'interessava molt parlar dels precedents a la Guerra Civil, la Primera República, com eren aquells republicans, què pensaven... perquè el republicanisme ha estat sempre un moviment de progrés lligat a la cultura, no un agent retrògad com alguns han afirmat. Amb això podem arribar a fer una lectura més acudada de l'any 2010", raona el director.

De fet, La història robada no pretén només explicar uns fets de fa vuitanta anys, sinó que vol entroncar-los amb l'actualitat. Això sí, ho vol fer a través d'una "interpretació creïble de la història". Així la trama, encarnada només per cinc actors, arranca l'any 2002 quan Laura rep un esborrany de la biografia d'Antoni Amer que li transmet el seu pare, historiador. A través d'aquell relat històric s'anirà narrant la història de Manacor des del 1890 fins al 1936.

Fets com la crisi de la fil·loxera, l'emigració illenca cap a les Amèriques, la indústria de la fusta i les perles, l'estraperlo i la I Guerra Mundial són apunts ben importants en el context d'una obra que, segons Gomila, "es vol explicar a la gent jove". Aquest "aire fresc" l'aporten els cinc actors, que també s'han introduït de ple en els assajos que aquests dies duen a terme al Teatre de Petra. Precisament aquest escenari ha estat l'escollit per la companyia per fer la preestrena de l'obra l'11 de setembre. L'estrena oficial serà a Sa Màniga el 17 i el 18 del mateix mes. Allà Tomeu Amer, Salvador Miralles, Rosa Nicolau, Francesca Vadell i Antoni Lluís Reyes ens recordaran qui fou aquell batle republicà que, com d'altres, no hauria de caure en oblit.