Els estudiants de la UIB 'condemnen' a la forca l'apujada de taxes universitàries
L'edifici Guillem Cifre de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha viscut aquest matí una «original» performança d'estudiants de la comissió de prosocials, amb la qual pretenien condemnar l'apujada de taxes que «afecta tot l'alumnat» i que «trenca amb el principi d'equitat», amb la qual cosa s'impedeix que moltes persones puguin estudiar per raons «merament econòmiques».
El Govern es mostra indignat amb la gestió de la rectora de la UIB
El Govern es mostra indignat amb la gestió de la rectora de la UIB, Montserrat Casas, perquè, a parer seu, "actua amb poca lleialtat institucional". Així ho creu el director general d'Universitats, Recerca i Transferència del Coneixement, Miquel Deyá. El darrer incident que ha contribuït a tensar encara més les difícils relacions entre la UIB i l'Executiu es registrà el 6 de novembre passat arran d'un correu electrònic que s'envià des del rectorat a part dels professionals de la institució.
Coapa Balears critica que les beques de menjador escolar arriben “massa tard per ajudar les famílies”
La Confederació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Balears (Coapa) ha criticat el retard en la convocatòria de les beques de menjador per al curs 2011-2012, ja que arriba un curs més tard i, per tant, "massa tard per ajudar les famílies amb dificultats i que no poden pagar el menjador".
El Govern deu 700.000 euros a la UIB pels serveis lingüístics d’IB3
Cartell del Facebook dels corectors. El Govern deu a la Universitat de les Illes Balears (UIB) 700.000 euros pels serveis lingüístics prestats als informatius d'IB3 fins juny del 2012. La UIB i l'Ens Públic de Ràdio i Televisió de les Illes (IB3) signaren el 2008 un conveni de col·laboració perquè la Universitat s'encarregàs del servei d'assessorament i correcció tant a la televisió com a la ràdio públiques. Ara bé, l'acord, que era per cinc anys, es trencà el mes de juny passat, després que el Govern no aportàs els doblers pactats per conveni. Concretament, l'Executiu es comprometia a aportar 430.000 euros anuals per poder disposar d'aquest servei. El servei d'assessorament que treballava a IB3 estava format per deu correctors i un coordinador. A part d'aquest equip, hi havia una comissió d'experts de la UIB dedicada a valorar i també a controlar la qualitat lingüística del mitjà públic.
Educació deu 2 milions en beques de menjador i de material escolar
La Conselleria d'Educació deu 2.071.726 euros als centres en concepte de beques de menjador i ajudes de llibres i material didàctic. Concretament, 857.111 euros en àpats i 1.214.615 corresponen a la resta de conceptes. Així es desprèn del llistat que ha fet públic el Govern, a petició de PSM-IV-Entesa i Més per Menorca.
Qualitat a cop de decret? No, gràcies
Senyor conseller, no sé si ho sap, però la tropa està molt desmotivada. De cada dia el feix és més mal de dur. Ja sabem que vivim en temps de crisi i que tots hem d'ajudar a portar la creu, encara que nosaltres, els professors i funcionaris en general, poc o gens no ens en beneficiàrem del temps de les opulències.
Contra la retallada de 70 milions a Educació
Performança amb mascaretes dels manifestants. Foto: M.À.C. Els sindicats calculen que la retallada a Educació arribarà el 2013 als 70 milions d'euros. És per això que la Junta de Personal Docent no universitari (STEI-i, UGT, CCOO i ANPE)convocà per ahir la primera protesta de docents per mostrar el seu rebuig a uns pressuposts de la CAIB que es preveu que deixaran tocada, de nou, l'escola pública. Més de 400 persones es concentraren al capvespre a la plaça de Cort, a Palma, i centenars més ho feren també a Menorca, Eivissa i Formentera. Sota el lema "Retallen l'educació, retallen el nostre futur", a la protesta també s'hi uniren la Confederació de Pares COAPA- FAPA, la Plataforma Crida - Assemblea de l'Embut, la Coordinadora de Professorat i la Plataforma Crea.
Sectària llei de convivència
L'avantprojecte de llei per la convivència que prepara el Govern Bauzá, que preveu sancions molt dures per als docents que trenquin "l'objectivitat" a les classes i expressin opinions que trenquin...
La llei per la convivència encén els ànims per a la protesta d’avui
Professorat i alumnes de l’IES Juníper Serra, durant una tancada el mes de juny passat per protestar per les retallades. Foto: Arxiu. L'esborrany de l'avantprojecte de llei reguladora de la convivència escolar i de l'autoritat del professorat, que es féu públic dissabte, ha encès els ànims per a la protesta d'avui, convocada per la Junta de Personal Docent no Universitari a totes les Illes. Pares i sindicats consideren que el text atempta a la llibertat de càtedra dels professors i limita la llibertat d'expressió als centres. Concretament, l'article 151 estableix com a faltes disciplinàries greus aplicables al personal docent la "violació de la imparcialitat, objectivitat i neutralitat en l'exercici de les seves funcions realitzant actuacions que expressin posicions personals, familiars, corporatives, polítiques, clientelars o qualsevol altra que, utilitzant les facultats que té atribuïdes, pugui vulnerar aquest principi".
Els pares i mares d’Algaida clamen contra les retallades
En marxa contra les retallades educatives. Els pares i mares del Col·legi Públic Pare Bartomeu Pou d'Algaida sortiren ahir al carrer per reclamar "solucions" a la Conselleria d'Educació. A més, han impulsat una campanya de recollida de signatures -ja en tenen més de 550- que la propera setmana preveuen lliurar al conseller Rafel Bosch juntament amb una carta. La missiva que rebrà el titular d'Educació del Govern fou el manifest que llegiren ahir els pares i mares a la plaça d'Algaida. Demanen a l'Executiu que "reflexioni i recordi que les inversions en educació són una inversió estratègica i de futur, que la igualtat és un valor reconegut a la Constitució espanyola i que aquesta igualtat comença en l'educació". Per això, exigeixen "responsabilitat i solucions urgents a les necessitats dels nostres fills", ja que "només la cultura fa les persones lliures".
“Retallen l’educació, retallen el nostre futur”
La primera protesta dels professors arriba un mes i mig després que començassin les classes. Amb el lema "Retallen l'educació, retallen el nostre futur", tots els docents de les quatre illes estan convocats a concentrar-se en contra de les mesures aplicades pel Govern popular el pròxim dia 30 d'octubre. Els professors de Mallorca es concentraran a les 18.30 hores a la plaça de Cort, els de Menorca i Eivissa ho faran a les 19 hores davant de les delegacions d'Educació i els de Formentera, a les 19 hores a la plaça de la Constitució. La Junta de Personal Docent no Universitari -STEI-i, FE-UGT, FE-CCOO i ANFPE- entregà ahir a la Delegació del Govern el document en què comuniquen les concentracions.
FAPA publica un vídeo de la campanya 'Així el meu fill no comença'
L'associació de pares d'alumnes, FAPA Mallorca, va convocar el passat dia 13 de setembre una concentració davant la seu de la conselleria d'Educació per protestar contra les retallades educatives que l'equip de Rafel Bosch estan duent a terme, com a part del pla de contenció de la despesa pública imposat pels populars.
Bosch anuncia que crearà una mesa de diàleg permanent amb els pares
El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, ha anunciat que abans de cap d'any es crearà una mesa de diàleg permanent amb les federacions de pares, i que en aquest trimestre es traurà endavant una llei de convivència escolar. Bosch ha insistit durant una compareixença al Parlament a petició de la coalició PSM-IV-ExM que el seu departament s'ha reunit en un any amb els pares més que en els dos anys anteriors, unes trobades on els ha explicat la situació actual i per què no es podia arribar a un pacte educatiu en aquest moment. El conseller ha assenyalat que en unes setmanes es podrà tenir un esborrany d'ordre per a engegar la creació d'aquesta mesa.
Crítiques dels pares als centres que suspenen les excursions per protestar contra les retallades
La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Mallorca (FAPA) no amaga el malestar per la supressió de les excursions escolars. La Federació considera “molt negativa la decisió” que suposa deixar sense una activitat pedagògica menys els infants, que ja pateixen retallades i problemes com les elevades ràtios a les aules. Pels pares, els ajusts de la Conselleria d'Educació "no poden servir d'excusa per eliminar unes activitats escolars complementàries que formen part del dret de l'alumnat a una educació de qualitat i equitativa".
Més de 1.500 estudiants, en contra de les retallades educatives
La marea d’alumnes en passar pel Principal. Foto: J.Torres. Més de 1.500 alumnes es manifestaren ahir migdia pel centre de Palma en contra de les retallades educatives que està realitzant el Govern del PP. La protesta s'emmarcà dins la convocatòria de vaga "11x12. No a les reformes", feta pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de Mallorca. La vaga, convocada en l'àmbit estatal per diferents organitzacions estudiantils, a les Illes només fou secundada pel SEPC, que convocà just els alumnes de Secundària de Mallorca. Passades les 12 del migdia, i després de fer sonar xiulets i clàxons a la plaça del Tub, els joves es dirigiren per la Rambla, passant pel carrer de la Unió i el Born, fins a les portes de la Delegació del Govern.
Les retallades deixen les escoles sense excursions
Les retallades i els deutes que té la Conselleria d'Educació amb les escoles han fet que els equips docents hagin decidit reduir o suprimir directament les excursions. El director del CEIP Miquel Costa i Llobera de Palma, Guillem Beltran, confirmà que "després de reunir-nos directors dels centres de la zona nord de Palma hem optat per reduir les sortides o suprimir-les temporalment". Beltran explicà ahir que en el cas del seu centre "en el primer trimestre no es farà cap sortida per les retallades que hem patit i perquè les famílies tenen menys doblers.
El Govern abaixarà la dotació a la UIB, que amb l’alça de taxes podrà mantenir pressupost
El portaveu, Rafel Bosch, en la compareixença posterior al Consell de Govern d’ahir. Foto: J.Torres. Les peticions de la rectora de la UIB, Montserrat Casas, qui en l'acte d'obertura del curs advertí que la Universitat no podia suportar més retallades, reberen ahir una resposta del Govern. El conseller d'Educació, Rafel Bosch, anuncià una lleugera rebaixa, la quarta consecutiva, en l'aportació pressupostària que fa a la institució acadèmica i que enguany ha estat d'uns 50 milions d'euros. La minva es compensaria amb un augment de la recaptació de la Universitat mateixa, després que el Govern de l'Estat hagi incrementat les taxes que paguen els alumnes en matricular-se. La UIB rep Bosch amb crits i la rectora critica les retallades
Madrid recentralitza el sistema educatiu
L'avantprojecte de llei de reforma educativa aprovat ahir pel Consell de Ministres suposa la recentralització del sistema educatiu des de Madrid. Això es materialitzarà en el fet que a partir d'ara les comunitats autònomes amb llengua pròpia, com Balears, només podran decidir el 35% dels continguts curriculars dels seus estudis de Primària a Batxillerat i de Formació Professional. A la pràctica, representa una reducció substancial del marge de maniobra que tenen les autonomies per poder aprofundir en les assignatures estratègiques que permeten transmetre als alumnes els valors de la identitat del territori. Fins ara, la Llei Orgànica d'Educació (LOE) marcava el 55% dels continguts curriculars de les CA amb llengua oficial i el 65% de les que no en tenen. Amb la nova reforma educativa, el percentatge en els dos casos s'incrementa un 10%.
La UIB rep Bosch amb crits i la rectora critica les retallades
La Universitat de les Illes Balears (UIB) celebrà ahir la inauguració del curs acadèmic 2012-13 enmig d'una forta tensió per les protestes d'alumnes, professors i personal en contra de les retallades, que en tres anys han suposat que la institució hagi vist reduïda l'aportació del Govern un 17%. El conseller d'Educació, Rafel Bosch, fou escridassat i hagué d'escoltar com la rectora, Montserrat Casas, l'advertia que no podran suportar més ajustos. Gairebé més de 200 persones protestaren abans i després que s'iniciàs el solemne acte d'obertura del curs a la sala d'actes de l'edifici Gaspar de Jovellanos del campus de Palma.
Aules massificades i protestes deixen la llengua en segon pla
La performança reivindicativa d’ahir dematí davant de la Conselleria d’Educació. Foto: J. Torres. El curs començà ahir per als 151.117 alumnes que faran d'Infantil a Batxillerat a un centre públic o concertat, enmig d'aules més massificades i de protestes. Aquesta situació deixà en segon pla el conflicte lingüístic per la lliure elecció del llengua. A tot això cal sumar-hi els 10 milions d'euros que la Conselleria d'Educació deu als centres en conceptes de funcionament, de programes de reutilització de llibres i beques de transport i de menjador, entre d'altres, tal com denuncià l'STEI-i. Si fins ara es permetien fins a 25 nins per aula al segon cicle d'Infantil i a Primària, des d'ahir ja n'hi poden haver fins a 30 si, tal com preveu la normativa, les aules són de 60 metres quadrats i 45 m2, respectivament.
Comença el curs escolar: 200 alumnes més i 590 professors menys
El curs 2012-13 arranca avui per als alumnes que cursaran enguany estudis d'Infantil fins a Batxillerat. Les classes començaran amb 590 professors menys en relació al curs passat i una població escolar lleugerament superior. Concretament, hi ha 161.039 alumnes matriculats, que representen, segons el conseller d'Educació, Rafel Bosch, "uns 200 alumnes més que el curs 2011-12". Es tracta d'una xifra provisional, perquè el procés per demanar canvis de centre encara continua obert. Malgrat les retallades i l'increment d'alumnes, Bosch preveu un "inici de curs normal".
El curs torna sense beques de menjador ni de llibres de text
El material escolar i els llibres de text són dues de les despeses fixes. Foto: German G. Lama La tornada a l'escola serà enguany més cara que mai. I és que, a l'increment anual de preus (IPC), cal afegir-hi la forta pujada de l'IVA i l'eliminació de les subvencions per part de les administracions públiques. La Conselleria d'Educació, de fet, ha suprimit la concessió de beques de menjador. Enguany és el segon curs consecutiu que no es convoquen. El pressupost d'aquestes ajudes se situava en 1,2 milions d'euros. L'aportació d'Educació al ‘fons de llibres' passa, a més a més, de 70 a 14 euros per família. Alhora, l'Ajuntament de Palma no ha confirmat si podrà pagar les subvencions per a llibres de text anuals i es tracta d'una partida de 800.000 euros. De fet, encara ha d'abonar les beques per a la compra de llibres de text del curs passat, 2011-2012, amb una quantia similar.
Educació diu que no hi ha aules amb 40 alumnes
La massificació que pateixen les aules de les Illes enfrontà ahir la Conselleria d'Educació amb professors i estudiants. No debades, el director general de Planificació i Centres, Guillem Estarellas, comparegué en el programa d'IB3 Ràdio El Faristol per negar que es produís aquesta massificació. A més a més, instà Toni Baos, el mestre i sindicalista de CCOO, que anomenàs una sola escola que tingui classes amb 40 alumnes. I és que prèviament Baos havia denunciat, en l'edició d'ahir de dBalears, que algunes escoles arribarien fins a aquest extrem. La sorpresa arribà quan fou un grup d'estudiants de l'IES Santanyí el que sortí públicament a confirmar els casos de massificació.
Bosch afirma que al curs d'enguany es compliran totes les ràtios a les aules
El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, ha assegurat avui que a les Illes Balears totes les proporcions de les aules d'enguany seran legals, i en referència a això ha aclarit que en cursos escolars anteriors han arribat a ser irregulars.
La massificació esquitxa l’inici del curs escolar
Quan falten 10 dies per donar el sus al nou curs escolar, la rentrée arrancà ahir amb l'arribada dels professors a les escoles i als instituts. Ara bé, s'hi incorporaren devers 500 docents menys respecte dels que acabaren el curs el juny passat. El Partit Popular compleix així la seva promesa d'aprimar el pressupost de la Conselleria d'Educació, gràcies a la no-renovació de les places dels interins. Tot i que les dades encara ballen, i no serà fins d'aquí a uns 10 dies quan se'n conegui la xifra exacta, la ràtio d'alumnes per cada professor augmentarà entre el 10% i el 20%. De fet, i segons les dades oferides ahir pels sindicats educatius, només a Secundària hi un 10% manco de docents.
Vaga a les aules
La manca de negociació per part de la Conselleria d'Educació amb els sindicats en àmbits tan delicats com és el de la contractació de professorat interí el pròxim curs ha portat la Junta de Personal Docent no Universitari (STEI-i, CCOO, ANPE i UGT) a anunciar una vaga per al pròxim setembre a les aules.
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- Palma gastarà 90.000 euros en una campanya perquè els residents se sentin orgullosos de l'oferta turística de la ciutat
- Exigeixen a Educació que «deixi de discriminar els docents amb alguna discapacitat» i faciliti la seva integració als centres
- Milers de joves omplen Felanitx d’entusiasme i compromís amb la llengua catalana
- TIB suspèn la parada de bus de Felanitx el segon dia de l'Acampallengua