Casas i Deyá (segon per la dreta), fent d’amfitrions durant la visita d’Eduard Punset, l’any passat a la UIB, amb motiu del seu nomenament com a Doctor Honoris Causa de la Universitat. | Jaume Lladó

TW
20

El Govern es mostra indignat amb la gestió de la rectora de la UIB, Montserrat Casas, perquè, a parer seu, "actua amb poca lleialtat institucional". Així ho creu el director general d'Universitats, Recerca i Transferència del Coneixement, Miquel Deyá.

El darrer incident que ha contribuït a tensar encara més les difícils relacions entre la UIB i l'Executiu es registrà el 6 de novembre passat arran d'un correu electrònic que s'envià des del rectorat a part dels professionals de la institució. La rectora va fer arribar l'esborrany del decret de suspensió del complement d'estímul i reconeixement de l'excel·lència investigadora i la transferència de coneixement del personal docent i investigador de la UIB perquè poguessin presentar-hi les al·legacions oportunes. Aquest document recull la suspensió temporal d'aquest complement que actualment cobren 219 empleats i que suposen uns 100 euros al mes. Per al Govern suposarà un estalvi de 353.000 euros anuals.

El director general es mostra indignat amb la rectora perquè "el complement no és competència seva i el que ha fet és un posicionament molt descortès. És una competència nostra i dels sindicats que ja hem negociat i no és normal passar un document que no està aprovat". És més, Deyá recorda que la mateixa rectora "el juny del 2011 es mostrava favorable a llevar aquest complement perquè deia que no passaria res".

Com es defensa Deyá, "podríem haver tocat complements de 300 euros i que afecten més gent, però optàrem per aquest".

Ara bé, des de l'òrgan de representació legal del Personal Docent Investigador asseguren que no han negociat amb la Direcció General d'Universitats, "en cap moment, la suspensió d'aquest complement retributiu ni de cap altre". A més a més, asseguren que "rebutjam la retallada de qualsevol complement retributiu autonòmic i com a molt acceptarem la renegociació dels barems aplicables al complement d'excel·lència investigadora".

Aportació

Notícies relacionades

Per quart any consecutiu, l'aportació que fa el Govern a la UIB es reduirà un 6%; és a dir, que es passarà dels 50 milions del 2012 a 47 el 2013. Això representa que en quatre anys l'aportació de l'Executiu a la institució educativa ha minvat un 23,4%. Des de la UIB, no s'han volgut pronunciar encara sobre aquesta nova retallada i apunten que s'hi pronunciaran un cop estiguin aprovats els pressuposts.

La UIB diu que està al límit

Durant l'acte d'inauguració d'aquest curs, Casas ja advertí que estaven en "una situació en la qual es fa pràcticament impossible afrontar noves restriccions pressupostàries sense que perilli la continuïtat de la institució tal com la coneixem. De fet, si se'm permet, l'ase ja fa algun temps que treballa gairebé sense menjar, hauríem de procurar continuar alimentant-lo, si no volem que la cosa acabi malament".

A principi d'aquest curs, el deute del Govern amb la UIB arribava als 29 milions. I en aquest context Deyá també retreu a la rectora que "va callar durant els darrers mesos del Govern d'Antich, que ja no li pagaven res, i ho va dir just en arribar el PP". Així mateix, el responsable d'Universitats indica que Casas "també calla quan per exemple el mes de setembre els vàrem pagar 800.000 euros en concepte de deute".

Deyá precisà que en realitat, a la UIB, enguany se li han transferit "47 dels 50 milions pressupostats. Aquests tres milions d'euros manco no s'abonaran, tal com acordàrem amb el vicerector econòmic, ja que la UIBha incrementat els seus ingressos gràcies a la pujada de les taxes".

Si la tercera retallada obligà la UIB a reduir un 17% el personal i a rebaixar despesa corrent, caldrà veure ara quines mesures hauran de prendre davant aquesta important retallada.