Professorat i alumnes de l’IES Juníper Serra, durant una tancada el mes de juny passat per protestar per les retallades. | Miquel Àngel Canals - Arxiu.

TW
14

L'esborrany de l'avantprojecte de llei reguladora de la convivència escolar i de l'autoritat del professorat, que es féu públic dissabte, ha encès els ànims per a la protesta d'avui, convocada per la Junta de Personal Docent no Universitari a totes les Illes.

Pares i sindicats consideren que el text atempta a la llibertat de càtedra dels professors i limita la llibertat d'expressió als centres. Concretament, l'article 151 estableix com a faltes disciplinàries greus aplicables al personal docent la "violació de la imparcialitat, objectivitat i neutralitat en l'exercici de les seves funcions realitzant actuacions que expressin posicions personals, familiars, corporatives, polítiques, clientelars o qualsevol altra que, utilitzant les facultats que té atribuïdes, pugui vulnerar aquest principi".

Pel sindicat STEI-i, la nova legislació estableix clarament "sancions al professorat que expressi la seva opinió, pretén regular la presència dels llaços als centres, de les camisetes de protesta, dels cartells que fan públic o denuncien el deute pendent de la Conselleria amb els centres, entre d'altres".

És més, el text també tipifica com a "falta greu" per als docents "qualsevol actuació que suposi una discriminació que menyscabi els drets a la llibertat de consciència, religiosa, ideològica, política i moral, com també els drets a la dignitat, integritat i intimitat de qualsevol dels membres de la comunitat educativa".

Si bé des de la Conselleria d'Educació han negat que la nova legislació estigui encaminada a prohibir els llaços a favor del català a les façanes dels centres, pancartes en contra de les retallades o activitats que tinguin com a finalitat denunciar el maltractament del català per part del Govern, allò cert és que Inspecció Educativa disposarà aviat de les eines necessàries per fer-ne la interpretació que vulgui i poder sancionar els docents.

Les sancions que inclou el text per als que cometin faltes greus passen, en el cas del personal interí, per "l'acomiadament o la suspensió ferma de funcions i retribucions per a un període d'entre un i sis anys". En el cas dels funcionaris, es preveu "el trasllat a un lloc de feina situat en una localitat o una illa distintes o bé la pèrdua de dos a tres graus personals".

Notícies relacionades

Elimina la convivència

Des de la Federació d'Educació de CCOO asseguraren ahir que, paradoxalment, el que volen amb la nova llei és "eliminar la convivència". Pel sindicat, "vulnera el dret constitucional de la llibertat de càtedra, fet que suposa un atemptat a les llibertats i drets fonamentals". Per la Federació, "queda clar que l'Executiu no governa, sinó que imposa la seva ideologia", i es demanen "què passarà amb l'educació religiosa?".

El president de Coapa Balears, Jaume Ribas, mostrà el seu malestar perquè "Educació s'ha fet a mida una llei per controlar situacions que a ells els suposen un problema". Segons el representant de la Confederació de pares, "queden tocats la democràcia i l'esperit crític amb aquestes prohibicions i això no s'ajusta al que hauria de ser el sistema educatiu públic".

Protestes a totes les Illes

La convocatòria d'avui de la Junta de Personal Docent no Universitari (STEI-i, UGT, CCOO i ANPE) és la primera protesta dels docents que es convoca aquest curs. Amb el lema "Retallen l'educació, retallen el nostre futur", els sindicats de professors han convocat concentracions a les quatre illes. A Mallorca, el lloc escollit per a la protesta serà la plaça de Cort (18.30 hores), a Menorca i a Evissa, la Delegació d'Educació (19 hores) i a Formentera, la plaça de la Constitució (19 hores).

El curs ha començat amb més nins per classe i amb més hores lectives per als professors de Secundària per posar un dels molts exemples de com s'han traduït les retallades a les aules.