TW
30

Més de 1.500 alumnes es manifestaren ahir migdia pel centre de Palma en contra de les retallades educatives que està realitzant el Govern del PP. La protesta s'emmarcà dins la convocatòria de vaga "11x12. No a les reformes", feta pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de Mallorca.

La vaga, convocada en l'àmbit estatal per diferents organitzacions estudiantils, a les Illes només fou secundada pel SEPC, que convocà just els alumnes de Secundària de Mallorca.

Passades les 12 del migdia, i després de fer sonar xiulets i clàxons a la plaça del Tub, els joves es dirigiren per la Rambla, passant pel carrer de la Unió i el Born, fins a les portes de la Delegació del Govern. Durant tot el recorregut, es pogueren veure desenes de senyeres, d'estelades i pancartes reclamant la dimissió del ministre Wert, el conseller Bosch i el president Bauzá. Tampoc no hi faltaren altres cartells que deien: "Sortim al carrer perquè no hi cabem a classe" o "No hi ha grans crisis, sinó polítics petits". Pel que fa a la pancarta que encapçalà la manifestació, el lema va ser "Educació del poble i pel poble. No a les retallades".

Alguns dels cits que més es feren sentir foren: "Menys Policia i més educació", "Vosaltres, feixistes, sou els terroristes" i "Prou retallades en l'educació".

Un cop davant la Delegació del Govern, els estudiants llegiren un manifest de rebuig a les retallades, reformes i vulneració dels drets socials, polítics i culturals que, segons els joves, s'estan produint en el sistema educatiu i en el si de la classe treballadora. En el text asseguraren que "amb l'excusa de la crisi, generada pels mateixos que gestionen el poder des dels diferents marcs de govern, ens estan portant a un sistema esclavista, on els rics són més rics i els pobres són més pobres". Afegiren que "els nous faraons tenen nom de multinacionals i que, mitjançant l'acord de govern i patronal, continuen fatigant aquesta classe oprimida, per mitjà dels nous fuets que són les forces repressives de l'estat".

Notícies relacionades

El portaveu del SEPC de Secundària, Àlex Ocete, valorà com havia anat la jornada de vaga als centres, ja que des de l'Executiu no volgueren quantificar-ne el seguiment. Ocete destacà que "la vaga ha deixat molts centres buits, com per exemple l'IESRamon Llull", si bé també denuncià que "a Sant Josep Obrer i a l'IESde Binissalem no els han deixat sortir de classe per secundar la vaga".

Bosch diu que "lluita"

El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, es referí a la manifestació d'ahir apuntant que des del Govern s'està "lluitant per la viabilitat del sistema". Bosch reconegué el dret de manifestació que tenen els estudiants i mostrà el seu respecte per aquesta protesta. Tanmateix, afegí que les mesures de l'Administració pretenen "que l'educació tingui un futur".

"A ningú no li agrada retallar un euro respecte del pressupost anterior, es fa perquè Balears tingui viabilitat", explicà Bosch. A més, assenyalà que, tot i les retallades, hi ha un "gran pressupost en Educació" i s'hi han dut a terme "molts avenços".

Finalment, Bosch va admetre que la situació és "complicada"i remarcà que els ajustos que s'han realitzat en Educació s'han fet "mantenint tots els programes". Si bé cal recordar que la realitat ha estat ben diferent, ja que Bosch ha suprimit la majoria dels programes de reforç escolar.