Concretament, hi ha 161.039 alumnes matriculats, que representen, segons el conseller d'Educació, Rafel Bosch, "uns 200 alumnes més que el curs 2011-12". Es tracta d'una xifra provisional, perquè el procés per demanar canvis de centre encara continua obert. Malgrat les retallades i l'increment d'alumnes, Bosch preveu un "inici de curs normal". Pel que fa al professorat, comença amb un total de 14.686 docents, dels quals 3.910 faran feina a l'ensenyament concertat i 10.776, a les aules dels centres públics de les Balears; concretament, 7.983 a Mallorca, 1.166 a Menorca, 1.511 a Eivissa i 116 a Formentera. D'aquest total, 2.009 són docents interins. Des de la Junta de Personal Docent no universitari mostraren ahir la seva sorpresa pel fet que el curs comença amb gairebé 600 professors menys. I és que dilluns, durant la inauguració del CEIPMaria Lluïsa Serra, Bosch quantificà en només 500 o 550 la retallada de docents. És per això que des de la Junta "no volem entrar en una guerra de xifres, simplement volem que facin públiques totes les adjudicacions que vagin donant, perquè es vegi que és un procés transparent". Cal recordar que in extremis, i gràcies al compromís de reduir només 550 docents, Educació ha evitat, per ara, una vaga a l'inici de curs, tot i no haver complert la seva paraula.
Sobre la campanya "Així, el meu fill no comença", que anima les famílies a no portar els seus fills a escola el primer dia com a mesura de protesta per les retallades, Bosch confià que els progenitors "deixaran complir als seus fills el deure d'anar a l'escola".
Lliure elecció de llengua
Bosch volgué llevar importància a la posada en marxa de la lliure elecció de llengua que s'inicia en el curs que avui comença tot assegurant que "enguany els pares i les mares no fan res de nou; enguany simplement se'ls ha facilitat que ho puguin fer. No s'han enviat cartes coaccionadores, se'ls ha informat que poden escollir", hi insistí.
El conseller no donà cap dada concreta sobre el que han triat les famílies i assegurà que "la xifra actual de pares que han elegit castellà és a prop d'un 15%, però de fiable, per ara, un 13%".
El responsable d'Educació també es defensà dels qui parlen de segregació a les aules: "Utilitzant el concepte d'organització escolar s'ha introduït una paraula un poquet complicada d'entendre; s'ha parlat de segregació lingüística i aprofit per dir que no existeix en aquesta comunitat la segregació lingüística".
Sobre com s'aplicarà la lliure elecció de llengua a les aules en el cas que ho demani només un alumne, recordà que "els directors ho estan solucionant com quan arriba una persona que no coneix ni una paraula de català: doncs fent un tractament individualitzat a l'alumne".
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Adéu, Espanya. Quedau-vos la sanitat privada i les escoles de l'OPUS.
2 milions d’euros a l’opus dei, per escoles segregadores, tot i haver-hi sentencia del suprem en contra, 67.000 € de despeses d’hotel per dos dies, al cir-culo balear no li falta de res ... i mentre tant els alumnes amuntegats ales aules, pocs professors i sense peles per començar el curs a la majoria de centres, aquest hivern els nins a més de taper hauran de dur el braser davall el braç. No hi ha més solució que treure aquesta tropa de bandidos del Govern, eleccions anticipades ja, dimissió en ple de tot el Govern, ...
La desfilada militar a Madrid de l'any passatcostà 2,8 milions d'eurons. La de Valladolid, "Dia de las Fuersas Armadas", 1,5 milions. Dues horetes d'esaltació folklorico patriotica. Treis les vostres pròpies conclussions.
Està clar que per al PP, l'ensenyament, especialment el públic, no és una prioritat. I si els ciutadans no estan preparats per pensar per ells mateixos, millor que millor, mes manipulables per els mal anomenats "mitjans de comunicació" que jo en diria, "de manipulació"