TW
15

La Universitat de les Illes Balears (UIB) celebrà ahir la inauguració del curs acadèmic 2012-13 enmig d'una forta tensió per les protestes d'alumnes, professors i personal en contra de les retallades, que en tres anys han suposat que la institució hagi vist reduïda l'aportació del Govern un 17%. El conseller d'Educació, Rafel Bosch, fou escridassat i hagué d'escoltar com la rectora, Montserrat Casas, l'advertia que no podran suportar més ajustos.

Gairebé més de 200 persones protestaren abans i després que s'iniciàs el solemne acte d'obertura del curs a la sala d'actes de l'edifici Gaspar de Jovellanos del campus de Palma. Amb crits de "lladres!", "prou retallades a l'educació" i "a Mallorca, en català!", els manifestants, que portaven camisetes negres o verdes, llaços quadribarrats a la solapa i fins i tot siurells, escridassaren la majoria d'assistents a l'acte, si bé qui s'emportà gran part de l'esbroncad fou el conseller Bosch.

L'any passat va ser el president del Govern, José Ramón Bauzá, qui rebé els crits d'indignació de la comunitat educativa i enguany el conseller d'Educació i el vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, hagueren d'aguantar tots sols la tempesta, perquè el president tenia altres compromisos.

Durant el discurs inaugural de la rectora de la UIB, Montserrat Casas, tampoc no hi faltaren els retrets cap als governants actuals i anteriors. Casas volgué fer palès que "la UIB ha fet molts sacrificis!", si bé afegí que "no fa falta recordar el deute de 29 milions, en gran part heretat de la legislatura anterior, que encara manté la Comunitat Autònoma amb la Universitat".

Segons Casas, el deute i la reducció de les transferències del Govern deixen la UIB"en una situació en la qual es fa pràcticament impossible afrontar noves restriccions pressupostàries sense que perilli la continuïtat de la institució tal com la coneixem".

La rectora defensà durant el seu parlament la necessitat de mantenir una universitat que només costa "41 euros anuals per habitant, enfront els 141 de la mitjana espanyola, els 408 euros de França o els 478 de Finlàndia".

La intervenció de Bosch, que va ser interrompuda la majoria del temps pels crits que se sentien des de fora de l'estança i els cops que els manifestants feien a la vidriera de la sala d'actes, fou breu i evità parlar de deute o de recursos econòmics. El conseller es limità a parlar de "responsabilitat, igualtat i llibertat", i anuncià que caldrà "repensar els graus i redefinir l'oferta de postgraus".

Notícies relacionades

Durant la cerimònia, el doctor Antoni Gili va ser l'encarregat de llegir el resum de la Memòria de l'any anterior. El doctor Antoni Riera pronuncià la lliçó inaugural, que portà per títol La naturalesa del valor o el valor de la naturalesa. Gili destacà que "la incidència, per tercer any consecutiu, de la crisi econòmica ha situat la transferència nominativa per estudiant a devers 3.900 euros, la qual cosa suposa una davallada del 21% en aquest indicador des de l'any 2009".

A part d'això, per segon any seguit, el tradicional pica pica quedà reduït a aigua. I enguany, un cop acabat l'acte, només quedaren els professors, perquè la majoria de polítics i càrrecs públics partiren ràpidament per evitar ser escridassats.

Malgrat tot, les classes començaran aquest dilluns i enguany la UIB impartirà 32 títols de grau, 35 de màster universitari, 28 programes de doctorat i 84 títols de formació contínua. A més, s'incrementa el nombre de màsters en anglès, amb la finalitat d'intensificar la internacionalització de la Universitat, i es mantenen els estudis a les seus universitàries.

Un acte deslluït

Enguany, per evitar que l'acte fos de nou interromput per les protestes com l'any passat, es prohibí l'entrada dels estudiants a la cerimònia i es tancaren les vidrieres per on l'any passat es podien veure els manifestants.

Però això no va ser tot, la Coral de la UIB no pogué entrar a la sala d'actes per qüestions de seguretat i hagueren de cantar el Gaudeamus Igitur al passadís.

Una de les anècdotes de la jornada, la protagonitzà el director general d'Universitats, Miquel Deyà, que arribà quaranta minuts tard i estigué a punt de caure.