Tancada massiva als centres educatius
Les camisetes verdes ocuparen ahir 148 centres de les Illes per reclamar un sistema educatiu sense retallades ni lleis repressives. D'aquests, 18 eren de Menorca i la resta, de Mallorca. La tancada d'ahir és la segona que du a terme la comunitat educativa de Balears i que s'emmarca dins la Marea Verda que es tancà a tot l'Estat. La plataforma Crida ha estat la convocant d'aquesta nova protesta, a la qual s'adheriren 25 centres més que en la del 28 de novembre passat. FECCOO qualifica les tancades d'«èxit rotund» Èxit de les tancades
FECCOO qualifica les tancades d'«èxit rotund»
Les tancades realitzades a nombrosos centres d'ensenyament de les Illes en la jornada d'ahir foren un rotund èxit. Així ho veu almenys el secretari general de la Federació d'Ensenyament de CCOO a Balears, Toni Baos, qui ha destacat que els tancaments se seguiren a més de 170 centres educatius repartits a totes les illes «en contra de la LOMCE que vol imposar el Govern estatal».
Educació obliga els directors a vigilar les tancades
La Conselleria d'Educació envià ahir una segona circular sobre les tancades d'avui als centres educatius en què obliga als directors i directores a vigilar aquesta activitat organitzada per les assemblees.
Tancada als centres docents
Prop d'un centenar de centres docents de Mallorca s'han sumat a la jornada de tancaments de demà en protesta per les normatives que posen en marxa tant el Govern Bauzá com el central de Madrid.
La tancada a les escoles guanya força davant la prohibició del Govern
La tancada a les escoles guanya força davant la prohibició de la Conselleria d'Educació que les direccions dels centres cedeixin les instal·lacions. En només un dia, 25 centres més s'han unit a la jornada "Tancats per reforma educativa", convocada aquí per la plataforma Crida. En total, ja són 106 els que tenen programada alguna activitat per demà. Els sindicats STEI-i, FE-CCOO i UGT van fer una crida perquè a les tancades de la comunitat educativa s'hi uneixi "la resta de la societat" i així mostrar el rebuig frontal que hi ha al Decret de llengües, a la llei de símbols, al decret de convivència i a la llei Wert. Tancada als centres docents
La comunitat educativa es prepara per a la vaga del 9 de maig
La comunitat educativa de les Illes es prepara per a la vaga educativa del pròxim 9 de maig convocada a tot l'Estat. CCOO, STES, FETE-UGT i CGT, CEAPA, el Sindicat d'Estudiants i els Moviments de Renovació Pedagògiques, reunits en la Plataforma per l'Escola Pública, són els impulsors d'aquesta vaga, que fa una crida a l'aturada a alumnes, professors i pares, des d'Educació Infantil i fins a la universitària. De moment, no hi ha lema per a la jornada, si bé l'objectiu és molt clar: dir "no" a la futura Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE), que, al seu entendre, és totalment "antidemocràtica".
9-M: Mestres, alumnes i pares desafien plegats la política educativa de Wert
Mestres, alumnes i pares han convocat conjuntament una vaga educativa a nivell estatal per al pròxim 9 de maig. L'aturada abastarà totes les etapes de l'ensenyament, des d'infantil fins a la universitat, i es convoca per a demanar la retirada del projecte de Llei Orgànica de Qualitat de l'Educació (LOMCE) i en contra de les retallades.
Bunyola veta una assemblea de la plataforma Crida a l'escola Mestre Colom
El batle de Bunyola, Jaume Isern (PP), ha remès una carta a la directora de l'escola Mestre Colom de la localitat, on l'avisa que l'assemblea de la plataforma Crida en defensa de l'ensenyament públic de qualitat que s'havia de celebrar al centre demà, 10 d'abril, no disposa del vistiplau de l'Ajuntament.
MÉS reclama a Bosch que aturi els atacs als mestres
El grup parlamentari MÉS ha exigit aquest dimarts al Parlament balear que el conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, faci la seva feina i que li «llegeixi la cartilla» al president del Govern, José Ramón Bauzá, per haver «usat» amb les seves polítiques el col·lectiu dels mestres. En resposta a això, Bosch ha assegurat que des del PP no s'ha dirigit cap «caça de bruixes» cap a aquest col·lectiu.
Educació concertarà centres que separen per sexe
La Conselleria d'Educació confirmà ahir que concertarà el pròxim curs dos centres que separen per sexe a l'aula. Es tracta de l'escola Aixa, només de nines, i del centre Llaüt, de nins, ubicats al Parc Bit de Palma. Segons el comunicat en què informaren de la concertació, concretament serà una aula de Primària a cada centre "per garantir-hi la continuació d'escolarització dels alumnes que el curs 2012-2013 finalitzen l'Educació Infantil". Enguany és el primer curs que Educació havia concertat Infantil amb centres que separen per sexe, si bé a aquest cicle educatiu els infants encara no estan separats.
Més de 2.000 persones diuen prou al model educatiu del PP
La manifestació "Prou de retallades i prou de repressió" aplegà aquest dimecres horabaixa més de 2.000 persones, que sortiren al carrer per dir prou al model educatiu que està aplicant el PP a les aules i que pretén radicalitzar el pròxim curs amb l'entrada en vigor del decret de tractament integrat de llengües, la llei de convivència i la llei de símbols. La marxa d'ahir fou, segons els organitzadors, un primer toc d'alerta a la Conselleria d'Educació.
Educació xifra el seguiment de la segona vaga de mestres en un 16,6%
El seguiment de la segona jornada de vaga convocada per a avui pels professors de l'escola pública de les Illes ha estat del 16,6 per cent, segons ha informat la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats. La jornada culminarà a les 18 hores amb diferents manifestacions arreu de les Illes.
Minso seguiment de la vaga entre els mestres de les Illes
Imatge de la concentració realitzada durant el matí a Palma. Foto: T. Ayuga. La directora general de Recursos Humans de la Conselleria d'Educació Cultura i Universitats, Margalida G. Pizà, ha xifrat en un 23,2% el seguiment de la vaga programada per a avui a l'educació pública de Balears per part dels docents. Per la seva banda, els sindicants convocants han establert devers el 40 per cent el nombre de mestres que no han anat avui a fer feina. En una roda de premsa, la representant de l'Executiu ha detallat que a Mallorca, han participat en la jornada de vaga un 25,1% dels professors, un percentatge que es redueix fins el 14,8% a Menorca, al 19,1% a Eivissa i apuja fins el 23,1% a Formentera. A més, Pizà ha destacat que la jornada escolar s'ha desenvolupat amb «total normalitat», al mateix temps que ha assenyalat que els serveis mínims s'han complert. 13 i 20 de març: el sector educatiu convoca dos dies de vaga a les Balears
13 i 20 de març: el sector educatiu convoca dos dies de vaga a les Balears
Els sindicats de l'ensenyament, STEI-i, FETE-UGT, FE-CCOO i Anpe, han convocat per als pròxims 13 i 20 de març dues jornades de vaga davant la manca de negociació de la Conselleria d'Educació. Concretament, els detonants han estat el projecte de decret de tractament integrat de llengües (TIL) i l'esborrany de la llei reguladora de la convivència escolar. Pels membres de la Junta de Personal Docent no Universitari, "l'administració educativa en comptes d'abordar les qüestions que ocupen la comunitat educativa, malgasta el temps en normatives que trenquen el consens".
L'IES Francesc de Borja Moll se sent 'desemparat'
Els professors de l'IES Francesc de Borja Moll no han volgut deixar sols els pares, mares i alumnes del centre en la lluita per restituir-hi el servei de seguretat i han decidit fer públic un manifest en què carreguen contra la Conselleria d'Educació. Ahir denunciaren que "la supressió d'aquest servei deixa la comunitat educativa desemparada davant el possible rebrot d'aquests problemes sempre latents a la zona de l'IES". Segons els professors, "és absolutament fals que al Borja Moll no hi hagi hagut una predisposició a negociar sobre aquesta qüestió a diferència d'altres centres que tenen la mateixa problemàtica", com digueren en el seu moment fonts del departament de Rafel Bosch.
Alumnes i professors tornaran a sortir al carrer per protestar
La multitudinària manifestació d’estudiants l’11 d’octubre passat a Palma, al pas per la Rambla. Foto: Arxiu. Alumnes i professors tornaran a sortir al carrer per protestar per com s'està duent a terme la gestió del sistema educatiu, tant des de les Illes com des de Madrid. Els primers a fer sentir el seu malestar seran els estudiants, que ja han convocat una vaga per al 5 de febrer, i ja al mes de març ho faran els professors, que esperen poder organitzar les accions de protesta durant el mes que ve. Diferents associacions estudiantils de les Illes secundaran aquesta convocatòria d'abast estatal, si bé, en aquesta ocasió, FADAE (Federació Autònoma d'Associacions d'Estudiants) no dóna suport a la vaga i la idea de la protesta ha sorgit d'alguns estudiants a títol individual.
L'STEI-i acusa la Policia d'haver volgut «coaccionar» els alumnes del Borja Moll
L'STEI-i ha acusat la Policia d'haver intentat «coaccionar» els estudiants de l'IES Francesc de Borja Moll perquè no es manifestessin en la seva jornada de vaga i, per això, consideren que aquesta ha estat «una nova maniobra» de l'administració per a silenciar les protestes contra les retallades educatives. El sindicat ha recordat que els estudiants del centre s'han manifestat aquest dimarts com a protesta per l'eliminació del servei de seguretat de l'institut i que, en el marc d'aquesta jornada, estaven previstes concentracions davant el centre i davant la Conselleria.
Balears és la comunitat amb menys universitaris
La taxa neta d’escolarització en l’educació universitària a les Balears és de 10,5. Foto: Arxiu. Balears és la comunitat autònoma amb menys universitaris de tot l'Estat. Així es desprèn del darrer informe fet públic pel Ministeri d'Educació, Datos y cifras del sistema universitario español. Curso 2012-2013. La taxa neta d'escolarització en l'educació universitària a les Balears és de 10,5, mentre que la mitjana estatal és de 27,9. Just després de l'Arxipèlag trobam Castella-la Manxa (12,6) i just a l'altre extrem, per tant en la primera posició del rànquing en nombre d'estudiants, Castella-Lleó (35). Aquesta taxa d'escolarització és el resultat de dividir el total d'alumnes de 18 a 24 anys matriculats a estudis de 1r i 2n cicle i de grau pel nombre de població de 18 a 24 anys.
Educació envia ara un inspector per investigar la jornada “Enllaça i abraça el teu centre”
La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats envia ara un inspector als centres que participaren en la jornada "Enllaça i abraça el teu centre", duita a terme el 13 de desembre passat, per obrir expedients informatius sobre com es produí l'acció de protesta. Segons fonts de la Conselleria, l'inspector en qüestió "està recopilant informació de les activitats que es realitzaren durant la jornada per veure si s'ajustaren al que tenen establert els centres en la Programació General Anual". Les alarmes arribaren als sindicats STEI-i i FE-CCOO després que els directors dels centres que havien rebut la visita de l'inspector s'hi posassin en contacte just fa dos dies. Per l'STEI-i, "aquesta visita d'inspecció és un nou atac a la llibertat d'expressió que tanta por sembla que fa a la Conselleria". Defensen que el que sembla no entendre la Conselleria d'Educació és que el col·lectiu de docents no es deixa intimidar per aquest tipus d'actuacions i que aquestes aconsegueixen generar més força i més cohesió entre la comunitat educativa". Balears, catalans i valencians es reuneixen demà a Barcelona per acordar accions conjuntes
L’STEI-i diu que la tria d’inspectors d’Educació és “subjectiva”
Els inspectors hauran de vetlar per la llei de símbols.Foto: Arxiu. El sindicat STEI-i qualifica de "subjectiva" la tria d'inspectors d'Educació que regularà la nova ordre de provisió accidental de llocs de feina, tal com publicà ahir dBalears. El sindicat digué ahir que l'esborrany planteja "molts punts foscs" i no entén per què en surt ara la convocatòria si el juny passat "prop d'una vintena d'inspectorsforen cessats de manera fulminant, sense motiu que ho justificàs. L'STEI-i ja titllà llavors la decisió d'estrictament política". Un segon aspecte que crida l'atenció és el fet que no hagi passat abans per cap dels àmbits de negociació pertinents, una pràctica a la qual malauradament "ens hem hagut d'acostumar des que Bauzá ha arribat a la presidència del Govern. Aquest fet, i molts altres, el denunciarem en la propera Mesa Sectorial del 15 de gener al conseller Bosch".
Educació reconeix un deute de 7,8 milions amb els centres públics
Alumnes de l’IES Cap de Llevant, protestant per no tenir calefacció ara just fa un any. Foto: Arxiu. La Conselleria d'Educació, a través de Vicepresidència Econòmica, que concretà la dada, reconegué ahir que el deute amb els centres públics a 31 de desembre de 2012 és de 7,8 milions d'euros. Fonts de Vicepresidència es justificaren, però, que a "31 de desembre de 2011 el deute era de 9 milions, xifra que l'actual Govern ha intentat anar reduint". I afegiren que "és molt difícil poder anar pagant cada mes i alhora anar eixugant el deute". Els gairebé 8 milions d'euros que deu l'Executiu als centres públics són en concepte de despeses de funcionament als instituts (aigua, llum i calefacció), de transferències corrents (els doblers que rep cada centre per poder afrontar el dia a dia, telèfon o fotocòpies) i per programes (reutilització de llibres o d'activitats educatives diverses). El símbol del deute educatiu
El símbol del deute educatiu
El Govern Bauzá deu 7,8 milions als centres educatius públics de Balears. És el mateix Executiu que ha emprès una croada contra els professors i que pensa imposar multes de 5.000 euros...
L'ensenyament fa arribar "carbó" a les polítiques educatives de Bosch
El rebuig a les mesures més polèmiques de la Conselleria d'Educació, com són el tractament a la llengua pròpia de les Illes o la utilització dels símbols a les façanes dels centres, ha servit de pretext a la Plataforma Crida per regalar aquest matí "carbó" al titular d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, i mostrar així el seu rebuig a les mesures impulsades pel seu departament.
Un any dur per als docents
El món docent està disposat a anar a la lluita el pròxim 2013. Ja s'han establert contactes amb les autonomies de l'Estat que tenen idioma propi i diferenciat del castellà: Principat, País Valencià, Euskadi i Galícia.
Bauzá prorroga retallades i no contractarà més docents el 2013
Una part de les retallades als empleats públics autonòmics es mantindrà durant tot el 2013, any en què tampoc no es contractaran professors interins. El Govern aprovà ahir la pròrroga per a l'any que ve de dos paquets de retallades que s'apliquen ara: la suspensió de contractacions de professors interins i laborals, i l'eliminació del complement de productivitat dels empleats públics i de les hores extra remunerades, que ara es regulen per primer pic. L'eliminació de la paga de Nadal no s'ha prorrogat. La mesura que afecta els docents implica, per regla general, que es manté la restricció en la contractació d'interins per al proper curs.
Continua l’estreta als funcionaris
El Govern Bauzá deixà clar ahir que el 2013 també serà dur per als funcionaris i empleats públics a les seves ordres. No hi haurà contractació de professors interins...
Jornada de defensa de l'escola pública: Imparables
La comunitat educativa de Balears va respondre de manera massiva a la convocatòria estatal de protesta en contra de les retallades feta per la Plataforma en Defensa de l'Educació Pública. Alumnes, professors i pares demostraren que no afluixen en la seva lluita, després de la gran tancada del 28-N als centres, i es mostren imparables davant de l'últim atac a l'escola pública del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que es presenta ara en forma d'una nova llei educativa. Sobre el seguiment de la jornada d'ahir, a partir d'un mostreig realitzat a més de 50 centres educatius, un 80% se sumaren a la iniciativa "Abraça i enllaça el teu centre", segons informà l'STEI-i.
Cartes al director
El 28-N
Dimecres 28 de novembre, professionals de 120 centres escolars de les Illes Balears es varen tancar en protesta contra la política educativa del Govern. Es veu que 120 centres, amb les famílies i els alumnes que també hi varen participar, no són a bastament per figurar entre els titulars de l'informatiu Al dia, d'IB3 Ràdio.
Educació ha retallat en quatre anys 136 milions
Una protesta a Formentera, el mes de març passat. Foto: Arxiu. El sistema educatiu de Balears ha patit en quatre anys una retallada de 136,106 milions d'euros. Així es desprèn de la comparativa de la liquidació dels pressuposts del 2010 i dels que s'han presentat per al 2013. Concretament, el 2010 es liquidà l'exercici amb 861,583 milions d'euros, que el 2013 seran només 725,477 milions. En els darrers tres anys, les retallades no han aturat. I és que si la diferència entre els comptes del 2013 i la liquidació del 2011 era de 112,283 milions d'euros, l'any que ve la xifra es reduirà 24 milions d'euros.
Bosch adverteix que tanmateix les tancades no el faran rectificar
El conseller d'Educació pren nota de les protestes, però continuarà amb la línia política traçada fins ara. Aquesta és la valoració que Rafel Bosch realitzà ahir de les tancades simultànies a devers 125 escoles. El conseller, de fet, assegurà en primer lloc que el Govern balear "respecta" la protesta. Ara bé, insistí que "estam en temps de crisi i hem de prendre mesures per garantir la viabilitat del sistema, tot i que sabem que són mesures difícils d'entendre". El màxim responsable d'Educació, per una altra banda, lloà que la jornada de protestes s'hagués desenvolupat amb "total normalitat". Reconegué que, segons els informes rebuts a la Conselleria d'Educació, no tenen constància de cap incident ni desperfecte.
Rebel·lió a les aules
Milers de pares, mares, professors i estudiants protestaren ahir contra les retallades educatives del Govern balear. La rebel·lió a les aules s'estengué per quasi 125 escoles de Mallorca, la majoria de les quals organitzaren tancades d'unes tres hores de durada a l'horabaixa. Alguns centres de Menorca també realitzaren assemblees i actes de protesta (com ara a Ferreries i a Maó), mentre que a Eivissa la convocatòria no va assolir la mateixa intensitat. L'educació, ferma
L’educació, ferma
La comunitat educativa ha donat una nova mostra de coratge. Pares, professors i alumnes d'uns 120 instituts i escoles es tancaren ahir als seus respectius centres en protesta contra les retallades i la sensació d'ofegament que viu el sector. És clamorosa la insensibilitat del Govern Bauzá envers el que ha de ser la primera inversió de tot país desenvolupat i civilitzat. L'actual llogater del Consolat cercà guerra amb el món educatiu tot d'una que assumí el poder.
Més de 100 centres es tanquen avui, tot i les pressions d’Educació
I, a la fi, ha arribat el dia. Els centres educatius de Mallorca estan cridats avui horabaixa a fer tancades reivindicatives, que serviran per fer veure el rebuig a les retallades imposades pel PP i defensar el model d'ensenyament públic. La convocatòria, impulsada per la Plataforma Crida, s'ha estès com una taca d'oli els darrers dies. Tant és així que ahir vespre ja eren 101 els centres de Mallorca que havien confirmat que prendrien part en la iniciativa. Si es compleix, l'escenari de protesta serà amplíssim, ja que Mallorca disposa de devers 200 centres, la meitat dels quals estarien organitzats en contra dels actuals gestors de la Conselleria d'Educació. De fet, la tensió entre l'equip del conseller Rafel Bosch i els sectors progressistes de la comunitat educativa (la major part del professorat, els sindicats, les AMIPA i col·lectius d'estudiants) s'ha disparat últimament.
Educació recorda poc abans del tancament d'escoles que demà hi han de poder fer classe
La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats ha adreçat una carta als centres educatius a poques hores de l'inici de la jornada reivindicativa d'aquest 28 de novembre, en la qual recordaven als directors que hauran de garantir que les aules estaran demà en condicions normals per a acollir les classes. A més, per a la realització d'activitats als centres no incloses en la Programació General Anual, en el cas d'educació primària, el director de cada centre esdevé el màxim responsable de fer el seguiment de l'activitat i de garantir el seu desenvolupament correcte. Aquesta carta ha servit de pretext a la comunitat educativa per a donar més difusió a les seves reclamacions, i d'aquesta manera des de la Federació d'Ensenyament de CCOO han repartit entre els seus associats un model de carta que servirà de resposta a la de la Conselleria. Més de 100 centres es tanquen avui, tot i les pressions d'Educació
Educació maniobra per impedir que les tancades de demà siguin un èxit
La Conselleria d'Educació envià ahir a tots els centres escolars una circular avisant de les conseqüències legals que pot tenir l'organització i participació en les protestes previstes per demà dimecres. Educació, concretament, apunta la impossibilitat de dur a terme actes amb connotacions no educatives. A més a més, recorda que les associacions de pares i mares han de demanar permís previ per realitzar les esmentades convocatòries i que la direcció del centre les ha d'autoritzar. Ara bé, fonts de la Conselleria d'Educació matisaren que la circular "no és un caprici" i que "just recorda les limitacions que la llei estipula". De fet, allò més important per a la Conselleria és que les classes no s'interrompin. També vetlaran perquè no es realitzin actes de protesta durant l'hora del pati.
28-N: temor a les escoles
La tensió a l'educació balear continua. De fet, ha augmentat des de l'inici de la legislatura actual per l'ofensiva del Govern Bauzá contra la llengua pròpia realitzada enmig de constants retallades...
Els directors tenen por d’Educació per les tancades de dimecres
Els directors d'alguns centres tenen por de com pugui reaccionar la Conselleria d'Educació per les tancades del 28-N que ha promogut l'Assemblea de l'Embut i, per això, en alguns casos han posat impediments perquè es puguin organitzar activitats dimecres que ve, fora de l'horari lectiu. Així ho confirmà un dels portaveus de la plataforma Crida-Assemblea de l'Embut, Bartomeu Noguera: "Hi ha hagut alguns problemes per por i per advertències dels inspectors". Malgrat tot, ja són més de 50 els centres que han decidit unir-se a la crida del 28-N: "Tancat per retallades, obert per educació".
Clam contra les retallades: més de 50 centres educatius de Mallorca es tancaran dimecres que ve
Mig centenar de centres educatius de Mallorca s'han sumat ja a la iniciativa de la plataforma Crida, que farà una jornada de tancades dimecres que ve. Les escoles i instituts organitzen els actes del seu centre, que tindran en comú la convocatòria d'una assemblea de la comunitat educativa per avaluar les conseqüències de les retallades educatives i la lectura d'un manifest que ha elaborat una comissió de la plataforma formada per professorat, mares, pares i alumnes.
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- Palma gastarà 90.000 euros en una campanya perquè els residents se sentin orgullosos de l'oferta turística de la ciutat
- Exigeixen a Educació que «deixi de discriminar els docents amb alguna discapacitat» i faciliti la seva integració als centres
- Milers de joves omplen Felanitx d’entusiasme i compromís amb la llengua catalana
- TIB suspèn la parada de bus de Felanitx el segon dia de l'Acampallengua