si a la nostra llengua

Polí­tica

El PP rebutja al Consell fer del català “llengua de trobada”

La majoria absoluta del PP rebutjà ahir al Consell de Mallorca una proposta del PSM que demanava defensar que "la llengua pròpia, el català de Mallorca, ha de ser la llengua de trobada de tots els ciutadans i ciutadanes d'aquest país, un dels principals instruments per construir una societat cohesionada, solidària i amb projecció de futur".

Quim Torres13/04/12 0:00

Televisió

La confrontació pel català a les Balears, present a "Polònia"

El programa "Polònia" de la Televisió de Catalunya es va fer ressò aquest dijous a vespre de l'actitud del Govern balear amb relació a la llengua catalana i a les protestes que s'han produït contra l'assetjament de l'idioma propi. Així, en el museu de "Polònia", un guia explica a uns visitants diferents aspectes de la llengua en la qual "cantava" Tomeu Penya ("un català molt estrany"), que es parlava a les Illes Balears i ara desapareguda, per les conseqüències que amb el temps tingueren les accions del Partit Popular. Per altra banda, els personatges de l'esquetx simulen no tenir notícia del topònim "Balears" i s'hi refereixen com a "Baleares".  

dBalears13/04/12 0:00

Part forana

Els alumnes de l'IES Marratxí reprenen la defensa del català amb un nou vídeo

Els alumnes de l'IES Marratxí han presentat la "versió definitiva" del vídeo amb el qual engegaren la campanya contra la política lingüística del Govern balear. Talment com en el primer vídeo s'interpreta una lletra reivindicativa amb la música de la cançó "Illes dins un riu", de Tomeu Penya. Aquest primer vídeo, en el qual hi participaven professors, mogué a la conselleria a iniciar una investigació i a retirada dels llaços quatribarrats dels centres educatius en la campanya anomenada Enllaçats pel català. En aquest nou vídeo només hi intervenen alumnes cantant i fent declaracions a favor de la llengua pròpia. Subratllen el caràcter lliure amb el qual participen d'aquesta campanya i recorden la manifestació del passat 25 de març a Palma, convocada per mostrar el rebuig per la modificació de la Llei de Funció Pública. La confrontació pel català a les Balears, present a "Polònia"

dBalears13/04/12 0:00

Trobada de xeremiers duita a terme a Sóller l'any 2009.

Part forana

Dia 21: marxa de xeremiers per la llengua

Nova mobilització per defensar la llengua pròpia, en aquesta ocasió protagonitzada pels xeremiers. La matinada del dissabte 21 d'abril, un estol de sonadors farà a peu la trentena de quilòmetres que hi ha entre Inca i Palma sonant les xeremies. Els organitzadors conviden la resta de ciutadans a afegir-s'hi. La marxa partirà a les tres de la matinada del 21 d'abril de la plaça de Santa Maria la Major d'Inca. Aniran per la carretera vella, de manera que travessaran Binissalem, Consell, Santa Maria, el Figueral i el Pont d'Inca.

Antoni Pol12/04/12 0:00

Tomeu Amengual va fer el primer glop de suc ahir a casa després de deixar la vaga de fam.

Polí­tica

Tomeu Amengual deixa la vaga de fam

Tomeu Amengual, després de 17 dies en vaga de fam, va dormir ahir a casa seva, on va beure una mica de suc rebaixat amb aigua. Poc abans, la junta directiva de Jubilats per Mallorca li havia pregat que abandonàs el dejuni. No tindrà relleu. Jaume Vicens, com a portaveu del col·lectiu, explicà a dBalears que Tomeu "tenia pujades i baixades" en l'estat de salut i que "per recomanació" del metge havien decidit desconvocar la vaga. Afegí que estaven preocupats, sobretot "perquè Tomeu ja no tolerava l'aigua. N'havia de beure dos litres cada dia i, si en vomitava gairebé la meitat, no era aconsellable que continuàs". Apuntà, a més, que el jubilat tenia "un altre problema: l'insomni. Feia cinc o sis dies que no dormia ni de dia ni de nit".

Clara Giner11/04/12 0:00

Polí­tica

Bauzá supera Feijóo en els atacs a la llengua pròpia

El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, amb el de Galícia, Alberto Núñez Feijóo. Foto: Arxiu. El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, ja ha superat el seu mestre, el líder gallec Alberto Núñez Feijóo, en allò que fa referència als atacs a la llengua pròpia. I ho ha fet com a mínim en dues qüestions: la presència del català als mitjans de comunicació públics i l'exigència de saber-ne per ser funcionari. A Galícia, malgrat que Feijóo hi governa des de l'any 2009, el PP no ha anat tan enllà com Bauzá en els atacs al gallec a la televisió pública. Ni tan sols ho va fer quan governava Manuel Fraga. Així, per exemple, el gruix de la programació de les dues televisions públiques -TVG i G2- continua sent en gallec. El president d'A Mesa pola Normalización Lingüística, Carlos Callón, admet que, a part d'algunes pel·lícules en versió original i alguna sèrie programada de matinada que s'emeten pel segon canal, tota la ficció es dobla al gallec. La Mesa és la principal plataforma en defensa del gallec i agrupa devers 600 entitats i col·lectius.

Enric Borràs09/04/12 0:00

Polí­tica

“Els centres no hem polititzat els llaços”

La directora del centre, a la porta de l’edifici principal, on tenen penjat el llaç quadribarrat. Foto: P.Bota. L'escola Mata de Jonc de Palma és una de les que aquest curs ha patit, per la seva defensa de la llengua catalana, un dels atacs més directes cap al centre i els seus alumnes. El 23 de febrer, l'exterior i l'interior de l'escola, ubicada a Son Espanyolet, aparegueren amb una vintena de pintades anticatalanistes i d'ideologia nazi. La directora, Magdalena Cabot, defensa que "els centres no hem polititzat els llaços a favor de la llengua pròpia" i els alumnes estan preocupats. En el cas de la seva escola, més enllà de la "senyera", "la defensa del català és el nostre tret identitari", explica. Mata de Jonc es fundà el 1976 com una cooperativa formada per professors i pares i no havia patit fins ara una agressió tan contundent per la defensa de la llengua pròpia. Només el 2005 hi feren algunes pintades al pati d'Infantil i Primària.

Cristina Polls08/04/12 0:00

Polí­tica

El bou d’Osborne també s’enllaça pel català

El bou d’Osborne, enllaçat amb una senyera. Foto: Enllaçats pel Català/Facebook. El bou d'Osborne també s'enllaça pel català. La polèmica tanca publicitària, situada a la finca de Son Munar, aparegué divendres amb un llaç quadribarrat al coll. El bou presentava, a més, la inscripció "Madrid ens roba. A Mallorca en català". Tot i que no és la primera vegada que el bou algaidí apareix amb pintades reivindicatives, sí que és la primera que ho fa amb una senyera penjada. L'acció, que no ha estat reivindicada per cap en grup en concret, es vol fer ressò del malestar social per la política lingüística del Govern Bauzá i de la defensa de la llengua pròpia duita a terme per nombrosos col·lectius de la societat civil. Així, el bou també llueix ara el llaç per la llengua, com els instituts i escoles que s'han sumat a la campanya Enllaçats pel català.

M.R.P.08/04/12 0:00

Polí­tica

“José Ramón, no ens abaixarem els calçons per tu!”

Els alumnes de l’IES Felanitx han fet una cançó a favor de la llengua. Foto: YouTube Els vídeos musicals a favor del català no s'aturen. Després de ‘l'èxit' de la cançó d'Enllaçats pel català de l'IES Marratxí, amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, que hi envià un inspector per investigar, ara és el torn de l'IES Felanitx. Els alumnes d'aquest institut han gravat una peculiar versió de la cançó Jenifer, del grup Els Catarres, en què deixen ben clara la seva posició sobre la política lingüística del Govern: "José Ramón, no ens abaixarem els calçons per tu!..." En el vídeo, que està penjat al YouTube, s'hi veu un grup d'uns cinquanta alumnes cantant, agafant una senyera, tonades prou explícites: "El llaç durem mal que estigui prohibit, José Ramón!".

M.R.P.07/04/12 0:00

Els universitaris han penjat la senyera a la Conselleria d'Educació.

Polí­tica

La Conselleria d’Educació també “s’enllaça”

La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats ahir també "s'enllaçà pel català" durant uns minuts. Passades les 11 del matí, un llaç quadribarrat aparegué a la façana de l'edifici d'Alfons el Magnànim de Palma, on està ubicada la Conselleria. Més de trenta minuts hi estigué penjada la llaçada a favor del català i, mentrestant, molts foren els funcionaris i curiosos que es demanaven qui l'havia penjada i com ho havia fet. Poc després, l'Assemblea de la UIB n'assumí l'autoria i fins i tot penjà el vídeo de l'acció a un blog d'internet.

Cristina Polls04/04/12 0:00

L’operari que despenjà el llaç a l’IES Marratxí ahir horabaixa i un alumne protestant.

Polí­tica

Educació torna a retirar el llaç de l'IES Marratxí

Font: youtube.com L'IES de Marratxí va rebre ahir horabaixa una visita sorpresa de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC) per llevar-los el llaç que tenien penjat a la façana de la casa del conserge. En menys d'una setmana, és el segon llaç que lleven del centre, el primer es retirà dijous. Ahir, a les cinc de l'horabaixa, un tècnic de l'IBISEC i una inspectora es personaren al centre. El tècnic, que aquesta vegada sí que utilitzà casc de seguretat, entrà al pati de l'habitatge del conserge i des d'allà despenjà el llaç. La inspectora fou l'encarregada d'aixecar acta de tot el que passà. Mentre l'operari retirava el llaç, un grup d'alumnes i de pares protestava amb pancartes a favor del català. El llaç, però, ja torna a lluir a l'entrada del centre.

Cristina Polls04/04/12 0:00

Els fanals de la plaça de la Bassa han estat testimonis de l'acció a favor de la llengua.

Polí­tica

Manacor s’enllaça

La façana de l'Auditori de Manacor llueix també una senyera. Foto: G. Mas. La ciutat de Manacor es despertà ahir "enllaçada". Hi havia llaçades quadribarrades arreu: a l'auditori municipal, a la Bassa, als indrets més cèntrics i en algunes rotondes. L'acció va ser a càrrec d'un grup de "ciutadans anònims manacorins", que les va penjar de nit. La llaçada més gran i visible era la de l'auditori, que anava acompanyada del lema de la campanya: "Enllacem ca nostra". Destacaven, així mateix, les instal·lades dalt el fanal de la Bassa, a la plaça de la Mora i la col·locada sobre el bust de mossèn Alcover. Molts de comerços del centre també en portaven. El batle explicà que els llaços es començaren a retirar a partir del migdia en virtut d'una ordenança sobre mobiliari urbà que impedeix que puguin continuar exhibits.

Antoni Pol04/04/12 0:00

Després que l’IBISEC retiràs el llaç, alumnes i professors decidiren penjar-lo a la façana de la casa del conserge.

Polí­tica

Educació insisteix a llevar el llaç a l’Institut de Marratxí

La Conselleria d'Educació insistí ahir a la direcció de l'IES Marratxí que retiri el llaç quadribarrat de la façana del centre. El gerent de l'Institut d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals comunicà verbalment al director, Jaume March, el malestar de la Conselleria. El director explicà que "la solució legal que hem cercat per trobar una nova ubicació al llaç sembla que no ha agradat". March explicà que, segons l'IBISEC, "si els llaços són dins el centre no molesten tant, el problema és si són a la façana". Però en el cas de l'institut marratxiner optaren per "la solució màgica", tal com ells la qualificaren.

Cristina Polls03/04/12 0:00

Maria Antònia Font, de l'STEI-i, fou l'encarregada de llegir el manifest.

Polí­tica

Els professors criden a la resistència 'activa i pacífica'

La campanya "Enllaçats pel català" i la vaga de fam iniciada per Jaume Bonet i continuada ara per Tomeu Amengual acumulen suports. Ahir, a la muntanya màgica de Randa, concretament al monestir de Cura, s'hi reuniren més de tres-centes persones convocades pel sindicat STEI-i i l'Assemblea de mestres i professors en català en un acte senzill, però ben emotiu. Maria Antònia Font, secretària d'Ensenyament Públic de l'STEI-i, va fer una crida "a la resistència activa i pacífica".

Pep Verger02/04/12 0:00

Opinió

Esclat de llaços

Passat amb present s'enllaçaper no caure dins el buit.Cap poble, ni per descuit,va en contra a la seva raça...

Mateu Xurí02/04/12 0:00

Jaume Lladó

Opinió

Diàleg? No, gràcies

El Partit Popular, el de la majoria absoluta tant aquí com allà, de cada vegada ens demostra més la seva incapacitat per dialogar i arribar a acords. L'endemà de la manifestació per la llengua, una de les més multitudinàries que es recorden a Mallorca, José Ramón Bauzà ja va deixar clar que no farà anques enrere ni obrirà cap negociació per consensuar la política lingüística.

Jaume Lladó02/04/12 0:00

Polí­tica

L’informe jurídic sobre els llaços admet que hi ha un buit legal

Un operari de l’IBISEC, dijous enretirant el llaç de l’IES Marratxí. Foto: Arxiu L'informe emès pel Departament de Serveis Jurídics del Govern de les Illes Balears admet en la segona conclusió que hi ha un buit legal en la normativa que regula les "senyeres" col·locades a les façanes dels centres educatius públics. Concretament, el text diu: "No queda clar que el principi d'autonomia dels centres, i les competències que la normativa atribueix al consell escolar i al claustre de professors dels centres emparin, legalment, aquest tipus de reivindicacions amb un rerefons polític". Ara bé, la circular que envià la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats als centres públics i concertats amb relació a la seva autonomia directament apunta que la normativa "no empara, legalment, aquest tipus de reivindicacions (...)".

Cristina Polls01/04/12 0:00

El Govern no troba res sancionable en el vídeo de l’IES Marratxí

Polí­tica

El Govern no troba res sancionable en el vídeo de l’IES Marratxí

L'Institut de Santa Maria d'Eivissa també ha penjat el llaç pel català. Foto: R.L. El Govern admet que la investigació oberta a l'Institut d'Educació Secundària de Marratxí no du enlloc. I és que fins ara la Conselleria no ha trobat res sancionable en el vídeo enregistrat per alumnes i professors d'aquest centre, en el qual versionaven una cançó de Tomeu Penya amb una lletra pròpia en defensa de la llengua catalana i de la campanya: Enllaçats per la llengua. El conseller d'Educació, Rafel Bosch, reconegué ahir que, de les primeres informacions recollides, es desprèn que el vídeo de l'IES Marratxí es gravà en període no lectiu i que els alumnes hi participaren voluntàriament.

Clara Giner31/03/12 0:00

El Govern de José Ramón Bauzá vol acabar amb la polèmica per la via ràpida.

Polí­tica

Per la via d’urgència

El Govern de José Ramón Bauzá vol acabar amb la polèmica per la via ràpida. Foto: Arxiu. El Govern vol acabar amb la polèmica lingüística per la via ràpida i tancar tan aviat com pugui una qüestió que li genera incomoditats internes i que li comença a provocar desgast. Per això, ha accelerat els tràmits per aprovar abans de l'estiu la modificació de la Llei de funció pública, que farà que la llengua catalana deixi de ser necessària per accedir a l'Administració -passarà de ser un requisit a un mèrit. I tota aquesta acceleració es fa, malgrat que no es preveu fer cap convocatòria de places públiques i, per tant, en un futur immiediat no hi haurà oportunitat d'aplicar el gruix de la reforma que ara es vol aprovar.

Quim Torres31/03/12 0:00

L'operari de l'IBISEC, ahir horabaixa despenjant el llaç.

Polí­tica

Educació aprofita la vaga per llevar els llaços per sorpresa

La Conselleria d'Educació aprofità la jornada de vaga general d'ahir per llevar els llaços per la llengua. Ho féu per sorpresa. Tot i que tècnics de l'IBISEC retiraren la majoria dels llaços de la quinzena de centres que els tenien penjats, en alguns hi hagué problemes i acabaran de fer-ho avui. Tal com confirmaren fonts d'Educació: avui "no quedarà cap bandera". L'IES Marratxí, un dels instituts que aquests dies ha estat més al centre de la polèmica per la cançó Enllaçats per la llengua, fou un dels primers que va rebre ahir dematí la telefonada de l'Institut d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC) per advertir-lo que li despenjarien el llaç que tenia a la façana.

Cristina Polls30/03/12 0:00

Opinió

Quin Govern!

Ganes de tocar els collons!En bon mallorquí, emprenyera.Sempre ha lluït la senyerai sempre hem cantat cançons...

Mateu Xurí30/03/12 0:00

Ciutat

El PSM-IV-ExM considera “molt greu” la retirada dels llaços un dia de vaga

La coalició PSM-IV-ExM considera "molt greu" l'ordenança del Govern per retirar els llaços a favor de la llengua catalana un dia de Vaga General.

E.P.30/03/12 0:00

Jaume March, director de L'IES Marratxí, ho té clar: “Si han de tallar caps, hauran de tallar el meu”.

Polí­tica

“La cançó de l’IES Marratxí no és un acte polític”

L'IES Marratxí no farà cap passa enrere per la decisió de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats d'investigar com va néixer la idea de compondre la cancó Enllaçats per la llengua, en defensa del català. El director del centre, Jaume March, fou ahir ben clar en les declaracions a dBalears. "No ha estat un acte polític. Qui entengui que fer una cançó que defensa la nostra llengua i la nostra cultura és un atac polític s'ho ha de fer mirar". March confirmà, això no obstant, que ahir es desplaçà a l'institut una inspectora, tot i que ho féu per un tema diferent. I afegí que la dona els havia dit que "de moment no havia rebut cap instrucció per investigar-nos".

Clara Giner29/03/12 0:00

Els alumnes han defensat el llaç quatribarrat a l'IES Marratxí.

Polí­tica

Membres de l'IBISEC retiren la senyera de l'IES Marratxí

Finalment, membres de l'IBISEC han retirat la llaçada quatribarrada de l'IES Marratxí, quan, en un primer moment, sobre les 13 hores, el director del centre, Jaume March, ho havia impedit. El cap de l'IES ha rebut avui matí la visita de dos membres de les brigades de l'empresa pública IBISEC de la Conselleria d'Educació que tenien ordre de retirar la senyera de la façana del centre, emblema de la campanya "Enllaçats pel català". Paral·lelament, un grup d'alumnes del centre s'havia concentrat per fer suport a la campanya per la llengua i per mantenir l'emblema a la façana. Els joves han protestat lluïnt pancartes amb missatges al·lusius a l'arraconament del català per part del Govern de José Ramón Bauzá. Un grup de pares i mares d'alumnes de l'IES Marratxí han signat un comunicat que es difon a la pàgina web de l'institut, en el qual donen suport a les 'activitats en defensa de la nostra cultura' que des d'aquest centre s'estan duent a terme des de fa alguns dies.

Antoni Agüera29/03/12 0:00

AppleMark

Polí­tica

El PSM acusa Bauzá de ser “l’enemic número 1 del català”

La política lingüística encén debats al Parlament. Ahir també. PSM-IV-E acusà el president José Ramón Bauzá d'haver-se convertit en "l'enemic número 1 de la llengua catalana". Així el qualificà el diputat Antoni Alorda, qui considerà una "vergonya" les seves polítiques. Alorda, el seu portaveu, Biel Barceló, i la líder del PSIB, Francina Armengol, li demanaren que rectifiqui, escolti el "clam" dels milers de manifestants de diumenge i aturi la "croada" contra el català. Bauzá s'atrinxerà en l'argument que la rebaixa del català era al programa que votaren "lliurement" els ciutadans i reiterà que no rectificarà. "El Govern no ataca el català, sinó que dóna més llibertat als ciutadans perquè puguin triar", afirmà el president, qui acusà l'oposició de "falsejar la realitat amb interessos partidistes" i proclamà un "sí a la llibertat i no a la imposició".

Quim Torres28/03/12 0:00

Font: youtube.com

Polí­tica

Educació investigarà com es gestà la cançó de l’IES Marratxí per la llengua

La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats investigarà com es gestà la cançó de l'IES Marratxí Enllaçats per la llengua. Així es va fer públic ahir, tot i que encara no se n'havia informat la direcció del centre. La directora general de Planificació, Inspecció i Infraestructures Educatives, Mercedes Celeste, explicà com actuaran: "El que consideram que hem de fer primer és posar-nos en contacte amb el centre i saber quina és la seva posició com a tal respecte d'aquesta actuació i si realment és cosa només d'un grup de persones o ho és de més gent, encara que no surtin en el vídeo". Celeste assegurà que, "en el cas que no es pugui reconduir aquesta situació, establirem tot un sistema per esbrinar com s'ha fet el vídeo".

Cristina Polls28/03/12 0:00

Polí­tica

L'IES Marratxí contraataca: "qui no vulgui pols que no vagi a l'era!"

L'IES Marratxí ja ha contestat les veus que anunciaven ahir una investigació sobre la cançó que han realitzat en suport de la llengua pròpia. Des del centre d'ensenyament han emès un comunicat a través de la seva pàgina web en el qual reconeixen que la seva iniciativa 'ha aixecat pols', i així mateix recomanen 'que qui no vulgui pols que no vagi a l'era!'. PSM i EU qualifiquen de "cacera de bruixes" actitud del Govern cap a l'IES Marratxí STEI-i, FETE-UGT i FE-CCOO fan costat al professorat i a la direcció de l'IES Marratxí Educació investigarà com es gestà la cançó de l'IES Marratxí per la llengua Vegeu el comunicat de l'IES Marratxí

Antoni Agüera28/03/12 0:00

AppleMark

Polí­tica

Bauzá prioritza la “manifestació de les urnes” a la del carrer

D'on brolla la legitimitat per prendre una decisió? De les urnes o de les protestes al carrer? Aquest és l'eix on José Ramón Bauzá, president del Govern, situà ahir el debat entorn de la polèmica per la rebaixa del català. Bauzá, de fet, mostrà "tot el seu respecte" cap a la manifestació convocada diumenge per l'OCB (que arreplegà desenes de milers de persones als carrers de Palma). Ara bé, matisà que, "davant la manifestació del carrer, també hi ha la manifestació silenciosa de les urnes". Jaume Bonet abandona la vaga de fam Els directors d'alguns centres mediten dimitir

A.Zurimendi/Q.Torres27/03/12 0:00

Imatge de l'IES Santa Margalida amb el llaç. Diferents centres s’han unit a la campanya.

Polí­tica

Els directors d’alguns centres mediten dimitir

Els directors d'alguns centres educatius s'estarien plantejant dimitir en bloc després de la circular en contra de la campanya "Enllaçats pel català" que envià Educació, segons alertà ahir FE-CCOO.

Cristina Polls27/03/12 0:00

La Rambla quedà petita per als milers de persones que clamaven per la dignitat de la llengua pròpia.

Polí­tica

Milers de veus en contra del setge al català

Milers de veus s'alçaren ahir en contra del setge al català per part del Partit Popular a les Illes. L'Obra Cultural Balear (OCB) quantificà en 50.000 les persones que es manifestaren, encara que, segons fonts policials, no passaren de 20.000. El president de l'OCB, Jaume Mateu, qualificà de "clam històric a favor de la nostra llengua" la marxa, però ni la Policia Local ni la Nacional no volgueren quantificar la protesta. Pel que fa a la Delegació del Govern, fou impossible contactar-hi. La marxa partí passades les sis i mitja de la plaça d'Espanya, mitja hora tard a causa de la quantitat de gent que s'aplegà a l'inici. Una pancarta que deia "Sí a la nostra llengua" i que era portada per cares conegudes i un grup de xeremiers obriren el camí a milers de manifestants que es dirigiren cap al Consolat de Mar. La manifestació baixà en direcció al carrer dels Oms, la Rambla, el carrer de la Riera, el carrer de la Unió, el Born, el carrer d'Antoni Maura i el passeig Sagrera. Un cop al Consolat, la cantant Maria del Mar Bonet i l'actor Simó Andreu llegiren dues vegades el manifest Sí a la nostra llengua, perquè la majoria d'assistents poguessin escoltar-lo. Manifest 'Sí a la nostra llengua'

Cristina Polls26/03/12 0:00

Polí­tica

Manifest 'Sí a la nostra llengua'

L'arribada de José Ramón Bauzá a la presidència del Govern ha significat la major retallada de drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears des del final de la dictadura franquista.

dBalears26/03/12 0:00

El passeig davant el Consolat quedà atapeït de ciutadans compromesos amb el català.

Polí­tica

El mèrit d’un poble que no es resigna

A les cinc i mitja de l'horabaixa, les andanes del tren de Consell i Santa Maria eren plenes de gent. El ferrocarril, però, passava de llarg, no hi cabia ni una agulla. Era el preludi del que s'esperava una manifestació històrica: 2,1 quilòmetres de recorregut plens de ciutadans dient sí al català. Tot això és el mèrit d'un poble que no es resigna. Trenta anys després d'aquelles primeres manifestacions en pro de l'Estatut, ahir tornaren a sortir al carrer per demostrar que la llengua catalana és molt més que un ‘requisit', tot i que ara el Govern Bauzá el vulgui rebaixar a ‘mèrit'. Milers de veus en contra del setge al català Manifest 'Sí a la nostra llengua'

Francesca Marí26/03/12 0:00

Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Som molts

Joves, vells, petits i gransamb la llengua per senyera.Plens d'orgull i amb esponera,"tant és ara com abans".

Glosa de Mateu Xurí26/03/12 0:00

Editorial

Opinió

Un sentiment que s’enforteix

Milers i milers de cors fregaren ahir per la cara al Govern Bauzá, de manera admirablement pacífica i educada, que qualsevol intent d'arraconar la llengua pròpia provoca els efectes contraris a allò que se cerca.

Editorial26/03/12 0:00

Polí­tica

El PP demana no creure les 'manipulacions interessades' que el posen en contra del català

El PP ha mostrat avui el seu respecte a la manifestació d'ahir a Palma en defensa del català, i ha fet una crida a la ciutadania perquè no cregui en "manipulacions interessades", com les d'alguns grups que pretenen fer creure que el Govern està en contra de la llengua pròpia de les illes.

Efe26/03/12 0:00

Polí­tica

Avui, clam per la llengua

Aquesta és la pancarta que encapçalarà la protesta, que fou presentada pels Joves de Mallorca per la Llengua. Foto: T. Ayuga. La manifestació d'avui pretén ser un clam per la llengua catalana de tota la societat balear cap a la política que implanta en l'àmbit lingüístic el Govern que presideix José Ramón Bauzá. A la protesta, impulsada des de l'Obra Cultural Balear (OCB), s'hi ha adherit el Consell de la Societat Civil de Mallorca, format per una cinquantena d'entitats i amb l'ajuda d'una Comissió Organitzadora. La marxa, que partirà a les 18 hores de la plaça d'Espanya, recorrerà el carrer dels Oms, la Rambla, el carrer de la Riera, el carrer de la Unió, el Born, el carrer d'Antoni Maura i el passeig Sagrera per arribar, finalment, al Consolat de Mar.

Cristina Polls25/03/12 0:00

AppleMark

Polí­tica

‘Tanmateix, no rectificarem’

Bosch respecta la manifestació del 25M però creu que no representa la majoria. Foto: J. Morey. El Govern de José Ramón Bauzá ho té clar en política lingüística. Ni la manifestació de demà, ni els moviments sorgits per defensar la llengua catalana, ni els milers d'al·legacions en contra de la modificació de la Llei de funció pública que arracona el català no els faran rectificar. El portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, s'escudà ahir en la majoria absoluta que els atorgaren les urnes en les eleccions del 22 de maig passat i en les darreres enquestes publicades per defensar la seva gestió en aquesta matèria. "Els sondejos d'opinió ens donen un suport molt clar", manifestà Bosch, qui recordà que segons les darrers consultes "dos de cada tres ciutadans estan d'acord amb la nostra política lingüística". La UIB mostra suport a les mobilitzacions pel català

Margalida Ramis24/03/12 0:00

Polí­tica

Crida ciutadana

Part dels signants del manifest en defensa de la llengua es retrataren a Can Alcover. Foto: J.Torres. El món artístic i l'intel·lectual s'uniren ahir a Can Alcover per fer una crida a la ciutadania perquè participi en la manifestació "Sí a la nostra llengua" de demà a les 18 hores. 158 personalitats destacades de les Illes llegiren el manifest Crida ciutadana per la llengua. La vicepresidenta de l'Obra Cultural Balear (OCB), Marisa Cerdó, va donar a conèixer una llista provisional de les persones públiques que donen suport a les campanyes en defensa del català, si bé l'OCBassegurà que les adhesions no estan tancades i esperen rebre més suports en les pròximes hores.

Cristina Polls24/03/12 0:00

Victorí Planells cedeix la cançó “Llengua per a l’amor” com a símbol del 25 M

Cultura

Victorí Planells cedeix la cançó “Llengua per a l’amor” com a símbol del 25 M

El músic Victorí Planells, integrant del grup eivissenc UC, ha cedit de manera gratuïta una cançó perquè acompanyi la manifestació del proper diumenge en defensa de la llengua. La cançó té per títol Llengua per a l'amor i està basada en un poema de Marià Villangómez. dBalears us la presenta en primícia. Descarregau-la aquí. Amb aquest gest, el músic s'adhereix a les nombroses entitats i organitzacions que ja han expressat el seu suport a l'OCB i la seva participació a la manifestació convocada per l'Obra per a diumenge a les sis de l'horabaixa a Palma. L'OCB exigeix que l'atac a la llengua s'aturi

dBalears24/03/12 0:00

Integrants de l'organització presentaren la manifestació en un acte públic.

Polí­tica

L’OCB exigeix que l’atac a la llengua s’aturi

L'Obra Cultural Balear (OCB) exigeix al Govern de José Ramón Bauzá que aturi l'atac a la llengua catalana. El president de l'OCB, Jaume Mateu, va fer una nova crida ahir perquè l'Executiu recapaciti i retorni al consens lingüístic que s'ha mantingut els darrers trenta anys a les Illes. Segons Mateu, la manifestació d'aquest diumenge, que porta per lema "Sí a la nostra llengua", ha de ser un punt de partida per iniciar un intens, actiu i llarg camí a favor de la defensa del català. Al seu parer, si després de reclamar el 1979, a través d'una gran manifestació, l'Estatut d'Autonomia i els drets dels catalanoparlants, avui en dia encara "ens hem de manifestar, és senyal que la Llei de normalització lingüística no ha funcionat".

Cristina Polls23/03/12 0:00