AppleMark | Ferran Aguiló

TW
96

La política lingüística encén debats al Parlament. Ahir també. PSM-IV-E acusà el president José Ramón Bauzá d'haver-se convertit en "l'enemic número 1 de la llengua catalana". Així el qualificà el diputat Antoni Alorda, qui considerà una "vergonya" les seves polítiques. Alorda, el seu portaveu, Biel Barceló, i la líder del PSIB, Francina Armengol, li demanaren que rectifiqui, escolti el "clam" dels milers de manifestants de diumenge i aturi la "croada" contra el català. Bauzá s'atrinxerà en l'argument que la rebaixa del català era al programa que votaren "lliurement els ciutadans i reiterà que no rectificarà.

"El Govern no ataca el català, sinó que dóna més llibertat als ciutadans perquè puguin triar", afirmà el president, qui acusà l'oposició de "falsejar la realitat amb interessos partidistes" i proclamà un "sí a la llibertat i no a la imposició". Bauzá insistí que complirà els compromisos electorals -que el català deixi de ser necessari per accedir a l'Administració i que els pares trïn la primera llengua d'ensenyament dels fills- perquè "les manifestacions no poden substituir les eleccions".

El nacionalista Biel Barceló li recordà que el votaren perquè havia promès reduir l'atur i, en lloc d'això, pren mesures contra la llengua. I li demanà que retorni al consens lingüístic. També la socialista Armengol li demanà que aturi la "croada" contra el català, deixi d'emprar la majoria per "rompre les regles del joc" i se centri a solucionar els problemes dels ciutadans. La diputada criticà que amb ell creix l'atur, les retallades i la crispació. I li preguntà quins beneficis aporta als ciutadans la seva gestió.

Notícies relacionades

"El primer benefici, i no és poc, és que vostès no governen", li contestà Bauzá, qui li recordà el deute heretat i augurà que amb ell s'aconseguirà sortir de la crisi. Però fou el nacionalista Alorda qui emprà les paraules gruixudes. No només acusà el president de ser "l'enemic número 1" de la llengua, sinó que demanà al conseller d'Educació, Rafel Bosch, si no estava "empegueït" de sentir com intel·lectuals comparen la política del Govern amb la de Franco. Bosch li exigí que retiràs el qualificatiu d'"enemic" del català, però el nacionalista s'hi negà.

Alorda considerà una "aberració" que se separi alumnes en aules en funció de la llengua. I Bosch insistí que el proper curs es deixarà que els pares triïn la primera llengua d'ensenyament dels fills. També denuncià que hi ha centres on no es deixa als professors de castellà fer fotocòpies en aquest idioma o altres on als passadissos no es permet als infants parlar en castellà. El conseller remarcà, sobre els llaços, que els centres no estan per acollir "debats polítics". Cosme Bonet (PSIB) l'acusà de perpetrar un "atac sistemàtic" contra la llengua.

Al marge del debat lingüístic, el Parlament aprovà ahir dues lleis, la de l'emprenedor i el decret llei de restructuració de l'IB-Salut. La primera llei, en vigor des de fa sis mesos com a decret llei, s'aprovà amb el suport parcial de l'oposició, que la considerà "innòcua" i sense dotació econòmica. La segona, la de l'IB-Salut, fou rebutjada per l'oposició, que la criticà durament perquè apuja 25.000 euros anuals els sous dels dos directors generals de Salut i perquè deroga el decret que limitava el temps màxim de llistes d'espera. L'esquerra ho considera una pèrdua de drets dels ciutadans.

En canvi, el PP rebutjà una iniciativa de PSM-IV-E sobre l'avortament i lamentà que no hi hagi acord per "defensar el dret a la vida". Només s'acceptà fer un pla de salut sexual als instituts però, per exemple, es refusà posar-hi màquines expenedores de preservatius. El PPassegurà que no hi ha doblers per al "gratis total". La impulsora de la proposta, Fina Santiago, advertí que el Govern sí que en té per crear una delegació a Formentera. Tant ella com el PSIB criticaren els retrocessos i les traves que el PPposa a les dones que han d'avortar.