TW
88

L'Obra Cultural Balear (OCB) exigeix al Govern de José Ramón Bauzá que aturi l'atac a la llengua catalana. El president de l'OCB, Jaume Mateu, va fer una nova crida ahir perquè l'Executiu recapaciti i retorni al consens lingüístic que s'ha mantingut els darrers trenta anys a les Illes.

Segons Mateu, la manifestació d'aquest diumenge, que porta per lema "Sí a la nostra llengua", ha de ser un punt de partida per iniciar un intens, actiu i llarg camí a favor de la defensa del català. Al seu parer, si després de reclamar el 1979, a través d'una gran manifestació, l'Estatut d'Autonomia i els drets dels catalanoparlants, avui en dia encara "ens hem de manifestar, és senyal que la Llei de normalització lingüística no ha funcionat".

El portaveu de la comissió organitzadora, que aplega més d'una desena d'entitats, el Consell de la Societat Civil de Mallorca i l'OCB, explicà durant la roda de premsa oferida ahir davant del Parlament que "ens agradaria que fos una manifestació històrica". I és per això que animà tothom que participi en aquesta protesta a favor del català i que "no va en contra de ningú".

"Un clam tranquil"

Mateu valorà que la manifestació "ha de ser un clam tranquil i en positiu a favor de la llengua, que agruparà persones de totes les edats, ideologies i orígens socials. Aquest clam positiu", segons el president, "contrastarà i serà una resposta a la negació dels nostres drets lingüístics que suposa la llei de funció pública".

De moment ja hi ha catorze autobusos que vindran, entre d'altres poblacions, de: Campos, Esporles, Campanet, Muro, Santa Margalida, Valldemossa, Felanitx, Manacor, Petra i Alcúdia.

Notícies relacionades

La manifestació partirà a les 18 hores de la plaça d'Espanya de Palma i té previst baixar pel carrer dels Oms, la Rambla, el carrer de la Riera, el carrer Unió, el Born, el carrer d'Antoni Maura i el passeig de Sagrera; arribarà finalment al Consolat de la Mar. Un cop allà, Mateu explicà que "ens agradaria que Bauzá hi fos i que ens rebés".

El president de l'OCB opinà que "un governant no pot crear problemes, els ha de solucionar". I va comentar que "volem que ens expliqui, per exemple, com es durà a terme la lliure elecció de llengua als centres educatius".

10 mesos i 3 dies

La gran manifestació d'aquest diumenge arriba abans que faci un any que el Partit Popular guanyà les eleccions a les Illes.

En 10 mesos i 3 dies, el PP ja ha tingut temps de crear l'avantprojecte que modifica la llei d'accés a la funció pública; d'iniciar la castellanització de la ràdio i la televisió públiques; de començar a redactar el nou decret d'admissió d'alumnes, que servirà per oferir classes en castellà a l'ensenyament primerenc, i tot això enmig d'un intens clima de crispació social.

Però molts d'aquests canvis només seran possibles modificant la Llei de normalització lingüística, aprovada per consens polític el 1986 i que fins ara havia estat un referent per a la cohesió lingüística i social a l'Arxipèlag.