Aquesta fou una de les propostes de resolució del debat de política general que rebutjà el ple amb els únics vots del PP. El portaveu popular, Miquel Vidal, argumentà que ell parla tot el dia en la llengua pròpia i no ha d'estar tot el dia dient que la defensa, igual que "no he de dir cada cinc minuts a la meva dona que l'estim; ho sap".
També rebutjaren una altra iniciativa del PSM que demanava a la presidenta del Consell, Maria Salom, que participàs en la festa de l'Estendard "malgrat que no se senti representada per la senyera del rei Jaume I". El conservador Jaume Crespí apuntà que la Diada del Consell és el 12 de setembre, que la senyera que els representa és la mallorquina i que Salom havia participat en l'ofrena al rei en Jaume més que cap altre.
Els del PP, en canvi, sí que aprovaren una iniciativa seva que demanava al Consell "difondre les nostres tradicions i costums, la cultura popular dels nostres pobles, els balls i el folklore musical que identifiquen l'essència mallorquina". Tant PSIB com PSM criticaren el "reduccionisme kitsch i estereotipat" del PP per identificar cultura amb "folklore".
El PP rebutjà una altra iniciativa del PSM que instava el Consell a no penjar a les instal·lacions de la institució quadres honorífics de polítics condemnats de manera ferma per la Justícia. Així mateix, es descartà ressuscitar la Ràdio i Televisió de Mallorca, com volien els econacionalistes.
De fet, de les 29 propostes del PSM, just se n'aprovaren set, per millorar el finançament del Consell, reconèixer la cultura com a eix estratègic, reduir la burocràcia i ajudar els ajuntaments.
Del PSIB, se n'aprovaren set de 18. Una de les més transcendents és la que exigeix al Govern un pla de pagament dels 220 milions de deute que té amb el Consell per acabar el mandat al 2015 amb un deute zero. La petició, aprovada per unanimitat, va acompanyada d'una altra exigència al Govern perquè elabori una llei de finançament dels consells enguany mateix. A més, s'acordà fer un pla estratègic de serveis socials, impulsar les petites empreses vinculades al producte mallorquí, posar en marxa un programa de cooperació local i promoure el turisme cultural a la serra de Tramuntana.
El PSM i el PSOE coincidiren en tot excepte en la política de carreteres. I el PP bloquejà les propostes més reivindicatives dels socialistes, tant pel que fa a les competències del Consell com a correccions de polítiques que executa el Govern insular.
El PP, amb majoria absoluta, fou l'únic grup que aconseguí aprovar les 38 propostes presentades, la majoria dedicades a donar continuïtat a les polítiques socials de la institució i a complir les promeses electorals. En matèria de carreteres, es demanarà al Ministeri de Foment que pagui el desdoblament de la de Llucmajor-Campos.
7 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Lo jurament que lo senyor rey fa en lo seu palau reyal a los vassalls. Subseguentment vengut lo die de la dita assignacio lo dit senyor en la sala maior del palau reyal de la dita ciutat de Barchinona per virtut del dit privilegi a aquella otorgat e per la bona praticha e custuma per los dits reys passats observada presents tots los dits convocats fara e prestara iurament sobre la creu e los sancts quatre evangelis de observar les coses seguents: Ço es la carta de la venda del bovatge e tots los statuts capitols e ordinacions de les Corts generals de Cathalunya. E mes tots e sengles privilegis e gracias axi generalment com special atorgades. E mes la unio dels regnes d’Arago, Valencia e Comtat de Barchinona. E mes la unio del regne de Mallorques e illes a aquell adiacents e dels Comdats de Rosello e Serdanya de Conflent e Vallespir e vizcondado de Orladesi y Carlades y ab los dits regnes. E mes la confirmacio de totes les constitucions de Cathalunya axi del rey en Jaume com d’altres Reys.
Ens malgoverna un govern estranger que hem de fer fora lo més aviat possible. No tenen ni vergonya, ni consol, ni perdó.
i si la proposta de llengua de trobada hagues estat que fos la castellana, creis que també haguessin votat en contra?, evidentment no, evidentment tots els del pp hi haguessin votat a favor; qualqú dubte que el pp només té dues coses al cap, que son retallar drets socials, i fer que mallorca i els mallorquins siguem assimilats pels castellans, exterminant la nostra llengua i la nostra identitat?; d'aixo a ca meva se'n diu nazisme, i darrera de tota aquesta bogeria contra la llengua catalana hi trobam el circulo balear del tio jorge, i el diari el mundo amb el seu director pedro.j.ramirez
estimat claret, es possible que la referència del "català de mallorca" sigui una expressió política per veure si al pp li feia més gràcia i a l final ho aprovaven; dit això, encara que el català sigui per l'estil, jo trobo que s'ha d'influenciar les formes d'expressió oral pròpies, i en aquest cas serien els dialectes illencs que per a mi serien les vertaderes llengües de trobada.
Efectivament, no diu la mateixa cosa: A) "la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears" (vol dir: la llengua catalana, que és la pròpia de les Illes Balears), que B) "la llengua catalana pròpia de les Illes Balears" (com si hi hagués més d'una llengua catalana -"la llengua catalana pròpia de Girona", "la llengua catalana pròpia de Barcelona", "la llengua catalana pròpia de Lleida", "la llengua catalana pròpia de València", etc., cosa que aniria contra la unitat de la nostra llengua-. En realitat el que hi ha són dialectes del català; parts que, en conjunt, formen la llengua catalana, com passa a totes les llengües del món) Estatut d'autonomia Article 4 La llengua pròpia 1. La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears [...]
Per ells sa llengua ha de ser només es castellà. es feixista linguistic miquel vidal, diu que ell parla sempre en mallorquí, el k no sap es k amb sa seva politica, no se xerrara d'aki uns anys. Cal esmentar sa forta presència de vellets gonelles dins es ple.
Diu la proposta del PSM: "la llengua pròpia, el català de Mallorca, ha de ser la llengua de trobada" La llengua pròpia de Mallorca és el català; tot el català, no només el dialecte o dialectes mallorquins que és el significat de l'expressió "el català de Mallorca".