March confirmà, això no obstant, que ahir es desplaçà a l'institut una inspectora, tot i que ho féu per un tema diferent. I afegí que la dona els havia dit que "de moment no havia rebut cap instrucció per investigar-nos".
En les darreres hores s'han penjat a la web de l'institut tres comunicats relacionats amb la polèmica. El primer, que es titula El vídeo de l'IES Marratxí... aixeca pols... i qui no vols que vagi a l'era, explica en vuit punts que la cancó es va fer a l'escola, en temps de pati, amb alumnes i professors que hi participaren de manera voluntària, amb lletra gestada per l'alumnat i música de Tomeu Penya. També que un dels adolescents va enregistrar la cançó i la pujà al Youtube, i que tota l'acció va rebre el suport de l'equip directiu. El comunicat, que repassa els mèrits del centre, deixa ben clar que per ells un llaç solidari no és una bandera ni un cartell.
El segon escrit, amb el títol Oh miracle, es refereix al control que exerceix Educació sobre la plana web de l'institut. Segons March, "des de fa un dia i mig des de la intranet que controla el Govern balear no podem accedir a la nostra web. Hem entrat en una llista negra. És molta casualitat".
En el tercer document s'informa que el professorat ha elaborat "un manifest en defensa de la llibertat d'expressió". L'han signat 71 docents de l'IES Marratxí, que dóna formació a 1.070 alumnes.
El director volgué deixar ben clar que "els alumnes no han estat coaccionats. Fins i tot alguns grups i cursos que no se'n varen assabentar ens han recriminat que no els haguéssim avisat. Hi volien participar". Respecte d'un possible expedient disciplinari per part de la Conselleria, digué que "perquè te'l facin primer has d'haver comès una falta, i nosaltres entenem que cap alumne no ha fet res en contra de la seva voluntat. Ho tenim clar des del primer moment. Aquest institut fa ensenyament en català. I qualsevol activitat que surti dels alumnes, sempre que no vagi en contra del projecte educatiu, tindrà el suport de l'equip directiu. Si han de tallar algun cap, hauran de tallar el meu".
El director de l'IES es lamentà que alguns professors que participaren en la cançó "se senten ara dolguts per si algú creu que han manipulat els alumnes". March explicà, a més, que ahir es reuní amb altres directors per abordar el tema dels llaços i afegí que "nosaltres prosseguim amb la nostra idea que un llaç solidari no és una bandera i, per tant, no el pensam retirar. El tenim penjat".
Alumnat i pares
Així mateix, dBalears ha volgut conèixer què pensen els veritables protagonistes del vídeo, els estudiants. Per això vàrem parlar amb Cata, una jove de 15 anys que fa tercer d'ESO i que hi surt cantant. Ella ho tenia clar: "Va ser un boca a boca, no es va fer cap circular. Va ser totalment voluntari. Em sembla fatal tot el que està passant perquè, si els professors no haguessin dit res, ho hauríem fet igualment. Fou en temps de pati, però usàrem una aula perquè hi hagués millor so; si no, no s'haurien sentit ni les guitarres ni les veus". Cata comentà que "han arribat a dir que ens fan aprendre La Balanguera. No és veritat". Pel que fa al llenguatge barroer (segons Educació) de la cançó, digué que "tocar els collons no és un llenguatge incorrecte, és per fer riure. Si se n'ha de canviar la lletra, es canvia, però allò important és el missatge del català".
La major part dels pares de l'IES pensen el mateix. Guillem Solivelles apuntà que "el Govern s'equivoca de mig a mig. Sempre he cregut que la llengua es mor quan la deixen, i el que fan és reviscolar-la. L'estan cagant". Petra Martorell, mare de Cata, en canvi, afirmà que "el nins tenen tota la llibertat de dir el que pensen. Faltaria més".
35 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
som des mallorques i pitiuses mai espanyols VISCA LA NACIÓ CATALANA
La gent que parla d'adoctrinar es veu que no té punyetera idea de com són els joves. Trob ofensiu que se'ls subestimi. En un IES, els alumnes ja tenen una edat i, per tant, opinions pròpies. Els pares saben com en són de caparruts! I a més del que puguin aprendre a l'escola, els joves han rebut una influència molt més important: la de l'educació familiar. No és tan fàcil manipular-los com es pretén. Són joves, però no idiotes. Adoctrinament és el que es fa a les escoles privades, tant des d'un punt de vista religiós com polític.
"Mu", molts de mallorquins tenen un nivell autoodi altissim que els hi ha estat inculcat pels castellans i pel seu absolutisme, durant diferents etapes desde l'any 1715. Son molts i molts anys de beure d'aquesta font d'autoodi que per desgràcia molts mallorquins pareix que hi disfruten compixant a damunt de la seva pròpia llengua, cultura, identitat, etc... Per descomptat som un altre Joan, no som el mateix Joan que ha opinat abans.
És un acte cívic.
Endavant amb la nostra llengua i la nostra cultura. En temps foscos, una mica de llum
Ara resulta que la gloriosa senyera dels quatre pals i les nostres cançons tornen a la clandestinitat com en temps de dictadura.
Quin poc sentit musical que tenen els del PP. Tal vegada els van altres "marxes".
A Joan: Si els qui defensen la seva lléngua són tractats de nacionalistes, catasunos, radicals, etc, digue'm tu quin nom tenen els qui defensen el castellà i a més el volen imposar. Parlar el català no es fa per qüestions polítics ni per emprenyar ningú. Si algú se sent ofès quan sent que aquí es parla en català, doncs ho sento i que s'aguanti: és la nostra lléngua.
Anim al IES MARRATXI. Endavant. La dictadura que ens imposen es total. De vergonya l'actitud de la conselleria.
Tot el meu suport a la directiva, professorat i alumnat de l'IES Marratxí per fer la vostra feina. Gràcies per mostrar-nos què vol dir fer de directiva, professorat i alumnat amb consciència.