Notícies del dia 28 de juny de 2009
Illes Balears / Balears

Crònica Negra

Els xalets de Son Banya

La majoria de residents al poblat de Son Banya que es dediquen a la venda de drogues té, almenys, una casa, un xalet, i en molts casos de luxe, fora del poblat. Aquests béns estan sent investigats tant pel Cos Nacional de Policia com per la Guàrdia Civil, i anys enrere ja se n'intervingueren alguns.

P.M.

Part forana

“Feim una passa cap al futur”

"Volem que Son Servera sigui un territori equilibrat, un lloc per conviure-hi, un espai de trobada net i ordenat en el qual les futures generacions puguin trobar i crear riquesa. N'hem posat els fonaments, hem fet un urbanisme racional i sostenible, amb més parcs infantils, un carril bici i una aposta forta pel turisme. Estic convençut que Son Servera farà una gran passa cap al futur, perquè al futur hi has d'anar, no ve tot sol".

Assumpta Bassa

Part forana

A l'agost, cala Agulla ressuscitarà

A finals de juliol, cala Agulla tindrà la mateixa arena que fa 18 anys, és a dir, entre 12 i 15 metres més de platja, i amb arena extreta del fons marí de la mateixa cala. Així ho anunciaren ahir la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament de Capdepera, després d'analitzar l'estudi encarregat per la Conselleria i que ja ha estat tramès a la Demarcació General de Costes, que és qui ha de donar-hi el vistiplau i dur a terme aquesta regeneració tan reivindicada pels hotelers de Cala Rajada.

J. Socies

Part forana

Un nou impuls a l'Albufereta

Ocupa una superfície de 211,42 hectàrees situada entre Alcúdia i el port de Pollença. El seu elevat valor paisatgístic i mediambiental va provocar que el Govern de les Illes Balears la declaràs Reserva Natural el 2002. Set anys després, l'Albufereta de Mallorca continua sent una gran desconeguda pel públic general. La major part de la seva extensió pertany a propietaris privats, per la qual cosa els itineraris recomanats des de les mateixes institucions públiques aconsellen que les visites voregin l'espai protegit, seguint la línia de mar.

Elena Ballestero

Illes Balears / Polí­tica

Son Espases

El Consell segueix Antich i també 'suplica' que no s'aturi Son Espases

El Consell de Mallorca també ha presentat recurs de súplica contra l'acte del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB) que inicia el procés per aturar de manera cautelar les obres de construcció de l'hospital de referència de Son Espases. La institució que presideix Francina Armengol (PSOE), que fins ara s'havia mantingut al marge de la polèmica i havia intentat aproximar posicions amb els veïns de la Real i els Missioners dels Sagrats Cors -impulsors de l'actuació judicial-, segueix les passes del Govern i de l'Ib-salut, que també han fet recursos per evitar l'aturada de la feina al complex.

Quim Torres

Polí­tica

La UIB promourà la salut sexual de les dones a l'Àfrica

La Universitat de les Illes Balears, com a membre del G9 -associació de les universitats públiques que són úniques a les seves comunitats autònomes- impulsarà un programa de cooperació amb quatre universitats africanes per millorar la salut sexual de les dones al continent.

Borja Català

Polí­tica

Abocadors en àrees naturals

Un estudi del GOB que analitza la gestió dels primers anys de del Pacte, posa de manifest la quantitat d'abocadors incontrolats que encara persisteixen a l'Illa. Aquesta anàlisi assenyala que la realitat és que arriben moltes menys tones de les previstes a les plantes de tractament, i no precisament perquè el volum de la construcció hagi baixat aquests últims anys (tot i que sí que ho ha fet durant el darrer a causa de la crisi actual), i es multipliquen les denúncies relatives a infraccions greus per abocaments d'enderrocs en llocs prohibits: des de pedreres fins a voreres de carreteres i camps situats, fins i tot, en àrees rurals protegides.

Laura Morral

Polí­tica

“S'ha ignorat la tasca ecològica de l'Exèrcit”

"Extraordinària". Amb aquesta paraula defineix el coronel Gaspar Alorda, que presideix la junta permanent del Consorci Castell de Sant Carles, l'acció conservacionista de l'Exèrcit a Cabrera. "El fet que l'illa hagi quedat en mans de l'Exèrcit ha impedit que fos venuda, urbanitzada o víctima d'un turisme massiu i perjudicial. Els militars ens hem encarregat que no s'hi construís o, fins i tot, de reforestar-la després que fos arrasada pels soldats francesos el segle XIX".

Tomeu Canyelles

Polí­tica

Matas torna per passar “un parell de dies” i “menjar peix” a la Colònia

L’expresident Jaume Matas, ahir a la Colònia de Sant Jordi.Foto:N.R. L'expresident del Govern i del PP balear Jaume Matas ha tornat a Mallorca per passar-hi "un parell de dies" de vacances -tal com afirmà ell mateix- a la seva residència de la Colònia de Sant Jordi, precisament ara que es compleixen dos anys de la seva sobtada fugida als Estats Units. "És un plaer tornar a la Colònia a menjar peix", afirmà l'expresident, que ahir sopà al restaurant Port Blau de la Colònia acompanyat per la seva dona, Maite Areal, i per quatre persones més. L'arribada de Matas té lloc just uns dies després que es fes pública la seva nova ocupació, com a empleat de la consultora PricewaterhouseCoopers, on, des de les oficines de Nova York, ha d'assessorar empreses com a ‘expert' en energies renovables i en canvi climàtic.

J.Socies/Q.Torres

Polí­tica

Cabrera: militars i naturalesa

El pròxim primer de juliol comença una nova etapa per a Cabrera. La gestió del parc natural, tal com aprovà el Consell de Ministres divendres, passa a mans del Govern. Però tot i això, la presència militar a l'illa es mantindrà, ja que la propietat continua en mans del Ministeri de Defensa. L'estada dels militars a l'arxipèlag ha jugat un paper decisiu en la conservació de l'illa. El reforestament de Cabrera i l'aplicació de tota una sèrie de mesures restrictives -des de mantenir-la lluny del turisme massiu a la prohibició d'edificar-hi- per part de l'Exèrcit de Terra han fet que Cabrera, de 1.500 hectàrees, sigui considerada la major extensió insular no urbanitzada de la Mediterrània.

Tomeu Canyelles

Illes Balears / Economia

Economia

Niguls negres sobre la iniciativa aèria privada

Ni aeroport Madrid-Sur, ni aeroport Don Quijote. Finalment, el primer aeròdrom aixecat amb capital privat a l'Estat espanyol es va batejar com a aeroport Central. El nom, tot i que rebaixa el grau de pretensiositat dels seus promotors, no deixa de ser curiós. L'aeròdrom, venut com l'alternativa a Barajas per aterrar a Madrid, se situa en realitat a 207 quilòmetres al sud de la capital espanyola. Aferrat a Villar del Pozo, un llogaret de 110 habitants que pateixen des del desembre passat el renou dels -tot sigui dit- pocs avions que s'enlairen des de la pista, a només 500 metres de la població.

Laura López

Illes Balears / Cultura

Mor Michael Jackson

Mostres de condol per una mort encara oberta

Les mostres de condol per la inesperada mort de Michael Jackson no s'han aturat des de l'anunci, dijous, del tràgic desenllaç del rei del pop.

Agències/dB

Cultura

“No cal ser rebel per ser lliure”

Després d'una llarga trajectòria dins el món de la comunicació, el periodista i escriptor Javier Zuloaga (Bilbao, 1952) presenta la seva segona novel·la, La isla de los rebeldes (El Aleph Editores), una sàtira que desentranya les servituds de la política.

Laura Acedo

Cultura

La vida del reverend Basili Fiveiski, de Leonid Andréiev

És veritablement sorprenent que una editorial mallorquina, Ensiola, hagi publicat l'obra d'un dels grans escriptors russos, Leonid Andréiev. El llibre al qual m'estic referint és La vida del reverend Basili Fiveiski.

Pere A.Serra

Llengua

Pollença canta en català

Quatre escenaris distribuïts pel centre antic de Pollença i 35 músics amb un objectiu comú: apropar als nouvinguts la cultura catalana a través de la música i promocionar la creativitat dels artistes locals.

Elena Ballestero

Cultura

Pollença premia Joan de Déu Prats

"Una paròdia de novel·la negra aguda i divertidíssima". Miquel Rayó, portaveu del jurat del XXVIII Premi de narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya, descrivia així divendres vespre a Pollença la novel·la Marc Trena, detectiu privat: el cas de l'hipopòtam segrestat, de l'autor català Joan de Déu Prats. Aquesta obra, guanyadora de l'edició del premi Guillem Cifre d'enguany, serà publicada per l'editorial Galera.

Elena Ballestero

Illes Balears / Esport

Poliesportiu

Albert Muntaner, doble triomf

El trofeu Vila de Sineu de pista 2009 registrà en la primera jornada un rècord de participació, amb 177 inscrits. Hi assistí el president de la FCIB, Artur Sintes, que no es perd cap actuació dels àrbitres "provisionals", que, per cert, tornaren a estar encertats.

Salvador Ripoll

Futbol

El Binissalem és víctima d'un mal acudit a Lepe

No pogué ser. El Binissalem acaronà la glòria de l'ascens a Segona Divisió B durant 84 minuts, fins que un mal àrbitre es creuà en el seu camí i amb una decisió molt desafortunada concedí validesa a un gol en fora de joc i precedit, a més, d'una falta sobre el porter Xavi, que donà la victòria (2-1) i el premi de pujar de categoria al San Roque de Lepe...

dBalears

Futbol

Espanya es vol tornar a aixecar

Espanya i Sud-àfrica disputaran la final de consolació de la Copa de les Confederacions (15.00 hores), un partit que només es justifica pel seu caire econòmic i que representa un càstig per a la selecció que dirigeix Vicente del Bosque, sorpresa a portes de la final pels Estats Units.

Efe

Futbol

El futbol de ca nostra

L'Atlètic Balears de Fernando Crespí té gairebé enllestida la planificació de la temporada vinent. Em referesc, ja s'ho poden imaginar, als equips base. La feina de coordinació de Miquel Soler i de Toni Ordinas ha capgirat l'estructura blanc-i-blava. La primera i més important de les tasques és decidir el nom dels entrenadors...

dBalears

Ara / Estat Espanyol

Euskadi

El comando desarticulat volia matar un agent d'Irun

El comando Mikelats d'ETA, desmantellat dimarts passat a Guipúscoa, els tres membres del qual ingressaren ahir a presó per ordre del jutge Baltasar Garzón, tenia com a missió realitzar una sèrie d'atemptats amb explosius, entre els quals n'hi havia un contra un agent de les forces de d'Irun.

Agències

Estat Espanyol

Junts per “la joia de la corona”

Les obres per habilitar la nova estació de Rodalies de Sol han acabat, i com era d'esperar, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, acompanyat de la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, assistiren a la inauguració i posaren així punt final a gairebé sis anys de confrontació entre l'Executiu central i el regional.

Agències

Ara / Món

Horitzons

Vida en condicions impossibles

Hi ha vida en altres planetes? Hi pot haver altres formacions biològiques a part de les terrestres? Aquests interrogants científics són, sens dubte, dels que més interès susciten. De fet, moltes missions espacials intenten cercar les restes d'organismes que puguin viure en condicions extremes, com és el cas de Mart.

Miquel Ripoll

Món

Per la rebel·lió d'Stonewall...

28 de juny de 1969, bohemi barri de Greenwich Village, Nova York. Diverses lluites sacsegen el sistema: la revolta dels estudiants a França, la revolució de Praga, Itàlia i Alemanya bullen en protestes contra la guerra de Vietnam, el moviment afroamericà surt dels guetos, el feminisme pren força... L'efervescència llibertària és palesa a tot el món capitalista.

Carolina Ares

Ara / Tendències

Tendències

Amb YouTube, tothom pot ser informador

No té més de quatre anys de vida, però la seva influència s'expandeix per tot el món. Es diu YouTube i amenaça de capgirar el paradigma de la informació clàssica: un periodista (l'emissor de la notícia) i un lector (el receptor).

Ander Zurimendi

Tendències

De l'adéu al rodet de Kodak ... a l'embruix de la lomografia

El món de la fotografia patí una commoció a principi d'aquesta setmana, quan la casa East Kodak anunciava que deixaria de fabricar la pel·lícula en color Kodachrome. Així, posava punt i final a l'icona de la companyia, que començà a fabricar ara fa 74 anys. Al ritme actual de vendes, Kodak estima que els rodets en color hauran desaparegut de les prestatgeries de les botigues al començament de la tardor.

Ander Zurimendi

Ara / Contingut Patrocinat

Contingut Patrocinat

Passat, present i futur d'Al-Mayurqa

No ens fareu callar, hereus sou de dictadura. No deixarem de cantar, per molt que tengueu mà dura. Aquest és el missatge que, després de la seva mort, deixava Toni Roig a tota la societat mallorquina. La cantà per darrera vegada al Teatre de Lloseta el 28 de setembre de 2007, dos dies abans del seu sobtat adéu. Ara, la resta d'Al-Mayurqa ha escollit aquesta mateixa cançó, que Roig deixà en forma de disc i de poema, per obrir el dBàsic que avui regala aquest diari que teniu a les mans.

Núria Martí

Opinió / Opinió
Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Michael Jackson

La incògnita de la mortno lleva que neixi un miteque va marcar una fita...

Glosa de Mateu Xurí

Jaume Santandreu

Opinió

Súplica mínima envers la façana dels Dolors

Les quatre revistes de Manacor han anunciat en portada que prest començaran les obres de la nova façana de la parròquia dels Dolors. La xifra de doblers que costarà aquesta primera fase entela la vista de qualsevol pare sense feina, que no sap com mantenir ca seva i alimentar els seus fills...

Jaume Santandreu

Joan Riera

Opinió

La trampa de Son Espases

Els socialistes veuen clar que amb Son Espases poden caure en una trampa monstruosa. Son Espases és clau de moltes coses: de com perdé el cap i la Visa Rodrigo de Santos; de com el Pla Territorial ha acabat als tribunals amb diferents imputats; de com Jaume Matas partí cap a Amèrica i acabà barallat amb Florentino Pérez...

Joan Riera

dBalears

Opinió

No vagi per dit

El columnista Miquel Segura deia ahir en la seva columna d'Ultima Hora que Jaume Matas i la seva esposa, Maite Areal, tenen domicili al centre de Manhattan, molt a prop de Central Park, la zona més exclusiva de la ciutat. Segura, que parlà amb Matas divendres, en conèixer la notícia del seu fitxatge...

dBalears

Editorial

Opinió

Cabrera passa a mans balears

A partir de dimecres, l'autogovern balear passarà a gestionar el Parc Natural de Cabrera. Aquesta antiga aspiració es farà realitat, a la fi. El Govern es troba davant un nou repte. El subarxipèlag conté una riquesa mediambiental i ecològica d'un valor extraordinari...

Editorial

Tomeu Martí

Opinió

Caraduring

Ja ho diuen: "La banca sempre guanya". Ara resulta que com que el Govern de les Illes Balears no té liquiditat, ha hagut de recórrer a una fórmula anomenada confirming, que és un producte financer que, d'acord amb les entitats bancàries, permet que aquestes avancin els pagaments a canvi de cobrar...

Tomeu Martí

Joan F. López Casanovas

Opinió

El lloc del saber

Hi va haver una vegada, un missatge de manament a qui l'amo va encomanar la custòdia d'un ase. Ell el tenia fermat, però li va fer llàstima l'animal i el va amollar. Llavors, ben xalest, aquell ruc va estrènyer a córrer i el missatge ja no li va poder haver cames...

Joan F. López Casanovas

Celestí Alomar

Opinió

Ciutadà o contribuent?

Un dels deures fonamentals del ciutadà és contribuir al bé comú. Però, dissortadament, el bé comú és matèria interpretable. Tinc la sospita que és de la mateixa família del sentit comú que és el menys comú dels sentits. Diríem que la família dels comú es pot comuna. A Wikipedia, un projecte compartit...

Celestí Alomar

Guillem Frontera

Opinió

Contrasentit en el món de l'ensenyament

L'exigència del nivell "B" de català per optar a una plaça de professor (d'interpretació) a l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIP) és una d'aquestes fites irrefutables de la incoherència en què es mou el país respecte de la llengua pròpia. Una nota al "No vagi per dit" de fa dos dies, en aquest diari...

Guillem Frontera

Biel Florit

Opinió

Jo embrutaré i vosaltres netejareu

Ja estem que, tot a l'engròs, o sigui sense filar gaire prim ni res, l'herència de la qual l'il·luminat Bush, bubota de ranxo texà, ha fet "beneficiari" el senyor Barack Obama, dels presos de Guantánamo i tot el greu i brut i enfitós paquet que és i representa per a la legalitat i decència nacional dels Estats Units, es veu a la llegua...

Biel Florit

Pere Antoni Pons

Opinió

Francesos, Islam

Nicolas Sarkozy ha dit que el burca, el vestit que tapa de cap a peus algunes dones musulmanes, no és benvingut a França. Tot i que el debat sobre com gestionar la presència de l'Islam és molt més fort a França que a l'Estat espanyol, perquè allà els musulmans són més nombrosos i a més hi són des de fa generacions...

Pere Antoni Pons

Llorenç Valverde

Opinió

Codis de barres

Divendres passat va fer 35 anys des que el primer producte amb codi de barres -un paquet de deu xiclets- va ser escanejat a la caixa d'un supermercat. Això passava a Troy, Ohio, i tant la caixera que ho va fer com el responsable de l'equip d'enginyers d'IBM que va liderar l'equip que va muntar el sistema encara són vius i han pogut contar les seves impressions al New York Times...

Llorenç Valverde

Pere Fullana

Opinió

El draft i el telèfon

Ricky Rubio i Elena Salgado han protagonitzat dos afers que, aparentment, s'ubiquen en planetes d'interessos diferents. No obstant això, potser tenen alguna cosa a veure si ho observam des del punt de vista pressupostari i de la justícia distributiva. L'NBA és una competició professional i privada de bàsquet...

Pere Fullana

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

Un combat naval (1879)

De 1879 a 1883 el Perú i Bolívia, coalitzats, s'enfronten amb Xile, en la segona guerra del Pacífic, pel control de la regió salitrera, de creixent importància, al davant de l'exhauriment de l'explotació del guano; després de l'ocupació de Lima, el 1881, es consumà la derrota del Perú, que hagué de cedir a Xile, Arica i Tarapacà...

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió / Cartes al director

Cartes al director

Cartes dels lectors

Llàgrima de sang, la novel·la d'IB3, arriba al seu desenllaç. A na Clàudia, la nina que va desaparèixer misteriosament, què li haurà passat? Serà morta o viva? Qui haurà estat? Una gran imaginació hi han demostrat els guionistes. Molts poden ser els culpables: en Rafel, germà de l'amo, que el pobre està un poc trastornat; la polida criada que sembla posar una dedicació misteriosa a la casa; els senyors i, fins i tot, sa mare...