TW
2

Els germans Pere i Manel Martorell celebraren ahir els 18 anys en el món de la música amb allò que saben fer millor: pujar damunt un escenari i tocar. El públic no fallà a aquesta actuació tan especial dels músics pregons de la cultura popular catalana i centenars de persones se citaren al claustre del monestir de la Real, on nasqueren i s'iniciaren com a artistes, per celebrar la seva majoria d'edat artística. L'actuació va estar precedida d'un reivindicatiu discurs de l'escriptor Bartomeu Mestre, Balutxo, que finalitzà al crit de "Visca la música, visca la paraula, visca la llengua!" i que fou molt aplaudit.

A partir d'aquest moment, l'escenari va ser cosa dels Martorell, com va ocórrer l'any 1993 en la primera actuació. "Estam eufòrics i nerviosos", reconegué Pere minuts abans de l'actuació. "La resposta de la gent ha estat impressionant", afegí Manel. Ambdós coincidiren a assenyalar alguns moments importants de la seva trajectòria. "Haver treballat amb Toni Roig ha estat clau tant en l'àmbit artístic com personal", posaren com a exemple.
Pere i Manel tocaren sols els dos primers temes del concert, Sa murera i Nova vida. Quan arribà la tercera cançó, Aulos, Tià Jordà, director del Circ Bover, encetà amb les seva acrobàcies l'acompanyament de 25 amics que volgueren formar part de la festa. Francesc Riberra, Titot; el director de l'escolania de Lluc, Ricard Terrades; el glosador i col·laborador de dBalears, Mateu Matas, Xurí; Miquel Brunet, al piano; els xeremiers de Son Roca; Antoni Artigues; Carlos Garrido i molts altres pujaren a l'escenari en aquesta nit màgica.

El final, com no podia ser d'altra manera, seria per a la Balanguera. "Volem que la gent s'identifiqui amb l'himne de Mallorca, que la gent la canti", digué Manel. "Han estat 18 anys de formar part de la cultura de Mallorca", sentencià Pere.