47 matriculats i 10 professors partiren ahir vespre per participar en la 43a edició de la Universitat Catalana d'Estiu. | M.À.Cañellas

TW
8

Vida, poble i llengua és el títol que du enguany la 43a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, que arranca avui i es durà a terme fins al pròxim 24 d'agost a la vila catalana de Prada de Conflent, convertida, d'aquesta manera, en un dels epicentres de la vida cultural i social dels Països Catalans. L'expedició balear no arribarà enguany directament a Prada perquè primer farà aturada a Perpinyà. Allà serà rebuda a l'Ajuntament pel regidor d'Assumptes Catalans de la localitat i s'hi deixaran un total de 1.000 exemplars de la guia La ruta de Jaume II. Els illencs també visitaran el palau dels Reis de Mallorca abans de partir cap a Prada, a l'horabaixa. De fet, l'eix central de les activitats insulars serà el 700è aniversari de la mort de Jaume II.

El vaixell del grup dels representants illencs, format per 47 matriculats i 10 professors, partí ahir a les 23.30 hores. El grup se cità al port de Palma a les 22 hores, per tal d'organitzar totes les eventualitats del viatge. L'arribada a Barcelona serà avui matí i el trasllat des de la capital comtal a Perpinyà es farà en autocar.
Com cada any, la comitiva illenca tindrà un paper important a Prada, a instàncies del professor de la UIB Joan Mir. I això malgrat que la representativitat de la Universitat Jove serà més modesta que altres anys, a causa de la crisi econòmica, que no només ha provocat una reducció de les beques, sinó també un augment del preu de la matrícula. De fet, l'única excursió que es durà a terme enguany serà precisament la visita dels balears a Perpinyà, inclosa dins el curs L'obra de Jaume II de Mallorca, que serà impartit per Gabriel Ensenyat i Robert Vinas del 17 al 20.

El professor Joan Alegret serà l'encarregat de parlar (del 21 al 24) sobre dues commemoracions literàries, les de Josep Maria de Sagarra i Joan Maragall. Per la seva part, el també professor Gabriel Bibiloni hi tractarà el món de la neologia. Rosa Calafat hi impartirà una classe sobre l'investigador Lluís Marquet, juntament amb Josep Ferrer i Carles Castellanos, de la Universitat Autònoma de Barcelona. D'altra banda, Sa Nostra participarà a l'Universitat Catalana d'Estiu amb el cicle titulat Del cinema clàssic al cinema més actual, que estarà coordinat per Jaume Vidal. Els professors Nicolau Dols i Salas, Xavier Margais, Elisabeta Abeyà i Lluís Batlle hi parlaran sobre llengües artificials i sobre la seva dimensió social.

El dia 20 serà el torn per a una taula rodona titulada Diaris en català: cap a la normalitat del quiosc, en la qual participaran el redactor en cap de La Vanguardia, Magí Camps; el director de dBalears, Miquel Serra; el director adjunt d'El Periódico, Albert Sáez; i Carles Capdevila, dirtector del diari Ara. Finalment, el programa es tancarà dia 24 amb el premi Canigó a Òmnium Cultural i Jordi Pujol.