TW
0

La presó de Palma és com una "petita ciutat", en paraules d'un dels treballadors. Com a urbs, reuneix persones de tot tipus, procedència i condició que han de conviure de la millor manera possible. El camí per aconseguir-ho és l'activitat, la possibilitat de fer coses, de sentir-se útils i de recobrar de mica en mica l'autoestima, que en molts de casos ni tan sols s'ha perduda perquè no existia prèviament. Dins el ventall d'activitats que hi ha a l'abast dels interns, les de tipus cultural hi ocupen una parcel·la important, ja sigui com a possibilitat de cursar diferents estudis o com a cursos i tallers o tasques puntuals.

Un dels eixos de les activitats culturals és el taller de teatre, que es du a terme dins el mòdul sociocultural. Enguany es representarà El último autobús, una adaptació d'El último tranvía, de Manuel Baz, feta per la voluntària de la Creu Roja María del Carmen Barquero. Per a l'espectacle, que té vuit personatges, s'han seleccionat un total de setze interns, que assagen des de febrer dos pics per setmana. L'estrena tindrà lloc el 24 de setembre, quan se celebri la festa de la Mercè, la patrona de les presons. Tanmateix, allò més interessant és que l'obra sortirà de la presó per participar en el Certament de teatre amateur que tindrà lloc al teatre Catalina Valls de Palma el 13 d'octubre.

"L'obra és de 1986 i l'hem haguda d'adaptar als temps actuals i al llenguatge penitenciari", explica María del Carmen Barquero. "Per fer la selecció dels personatges, posàrem un anunci als mòduls. Els candidats varen haver de passar unes proves de lectura, interpretació i memòria", afegeix. El taller de teatre resulta molt útil per a les tasques de reinserció dels interns. "Serveix per a la convivència i també per parlar, llegir, memoritzar, per posar a punt la dicció, l'expressió corporal i l'esperit d'equip". A més, el fet de poder sortir de la presó per mostrar el treball és motiu de "gran satisfacció" per als integrants del taller.

"Fer teatre suposa molt per mi", explica l'intern José del Río Martínez. "D'aquesta manera, puc sortir del mòdul i relacionar-me amb la gent, encara que allò més difícil ha estat posar-me a estudiar el meu paper". "És una manera d'escapar del tancament", afegeix Irma Àvila, que ha hagut de superar la timidesa. D'entre els actors, n'hi ha un de veterà, Clement Garau. "Jo ja havia fet teatre anteriorment. El millor d'aquesta experiència és el fet de poder trobar dins el personatge sentiments que, malgrat que no són teus, sí que t'ajuden a entrendre millor allò que et passa".

Quant a la resta de cursos i tallers, una part molt important l'ocupen aquells que van dirigits a formar ocupacionalment els interns. Un és el d'informàtica, destinat a aconseguir un nivell mitjà d'ofimàtica. "La informàtica és molt important per sortir al carrer i poder trobar una feina", diu Jesús Ruiz Santana, un dels alumnes. A més, es pot aprendre jardineria, costura, perruqueria, fusteria metàl·lica... i, com no podia ser d'altra manera, es pot accedir a una carrera universitària gràcies al conveni amb la Universitat a Distància (UNED). Curiosament, molts interns que opten per aquest camí elegeixen la carrera de Dret.

Aquest estiu, la UNED ha organitzat cursos que s'imparteixen a la presó, en els quals, però, també hi han participat alumnes externs. El de patrimoni té 21 alumnes externs i 30 d'interns.

Mural

Una de les activitats més especials que s'hi du a terme aquest estiu és l'elaboració d'un mural a les parets que envolten la piscina, de la qual poden gaudir els interns dues hores cada setmana. La seu i el castell de Bellver són algunes de les vistes que s'hi poden contemplar. "La idea era aconseguir donar sensació d'obertura amb els paisatges de Mallorca", explica un dels pintors. "Així mateix, esperam fer altres projectes als mòduls, perquè és una manera barata de veure les coses d'una altra manera. Amb treball i imaginació, la vida aquí es fa més agradable". Això sí, no tothom pot participar en aquesta activitat. "En primer lloc, s'han triat persones que tenen un bon comportament. Després, és necessària una mica d'experiència dibuixant i un poc d'habilitat artística", indica un dels coordinadors.

A més del mural, hi ha una sala per pintar sobre llenç. De fet, està previst que s'organitzi una exhibició en una galeria de Ciutat el mes de setembre, també per la festa de la Mercè.

Altres presos participen en un llarg curs de ceràmica que, amb 700 hores, els ocupa 7 hores diàries. Hi ha una part teòrica i una altra de pràctica i, en finalitzar, els alumnes reben un diploma de l'INEM. Hi prenen part un total de 15 alumnes, que disposen de tot el material necessari.

A l'hora de parlar amb funcionaris i interns sobre què suposen aquestes activitats per ells, tothom destaca la importància de "sentir-se útil" i de "l'efecte terapèutic" que té dur a terme una feina reconeguda pels altres. "Molts no creuen en ells mateixos i no han tingut mai disciplina", apunta un monitor. Recuperar elements indispensable per ser persones lliures és indispensable, perquè estar tancat no ha de significar morir com a persona. Les persones necessiten tenir somnis.