Unanimitat: l'Ajuntament no resol les dificultats
Fa anys que moltes barriades de Palma arrosseguen mancances i problemes, dels quals els veïns s'han queixat en multitud d'oportunitats. En alguns casos, s'han realitzat fins i tot mobilitzacions, però l'Ajuntament, mani qui mani, no hi fa res. Des de les associacions de veïns, s'han proposat solucions a aquestes dificultats, però no sempre se'ls ha escoltat. No hi ha dues barriades iguals, però moltes problemàtiques s'hi repeteixen; especialment, en el cas de les situades a l'anomenada part forana de Palma, que es consideren pobles i que tenen unes característiques distintes a les barriades de dins Ciutat. Gènova, Sant Jordi, Son Sardina i el Secar en són exemples. Tots aquests barris demanen que se'ls tracti en funció de la seva situació i no com una barriada més.
Porreres aprova la primera moció contra la rebaixa del català
Protesta a Palma, el juny passat, en contra de la rebaixa del català a l'Administració. Foto: Arxiu "La modificació legal perquè la llengua catalana deixi de ser un requisit per accedir a l'Administració pública és un genocidi a l'Administració balear". D'aquesta manera defensà Joan Barceló, regidor del PSM-IV de Porreres, la moció presentada pel batle, Bernat Bauçà (CxI), "en contra de l'eliminació, a l'avantprojecte de llei de modificació de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, del requisit del coneixement del català per accedir a l'Administració autonòmica". Així, l'Ajuntament porrerenc es converteix en el primer consistori que demana al Govern que el nostre idioma continuï sent una exigència i no un mèrit.
Mallorca vista des d'una Súper 8
"Vaig començar a filmar perquè m'encanta llegir i el que faig és transformar en imatges allò que llegesc". Gabriel Mayans revela el seu gust per les novel·les d'autors de l'Illa que parlin de Mallorca. Si hi ajuntam un sistema de filmació arcaic però mític, tindrem a les mans cinema vist des d'una Súper 8, amb gust de la terra i en català. Ventura Morey i Sebastià Alzamora són alguns dels gurus literaris que hi ha apareixen. Mayans ha pogut disposar de la seva col·laboració i, fins i tot, Morey surt en el curtmetratge com a actor.
La lluita de la Part Forana, l'oblit de la història
Un dels episodis històrics més importants i dolorosos per la Part Forana cau en l'oblit. Les Germanies, la revolta social que enfrontà entre 1521 i 1523 milers de pagesos i menestrals (agermanats) contra nobles, mercaders i jerarquia eclesiàstica (mascarats), no es té present. Els agermanats, primer dirigits sota les ordres de Joan Crespí i després per Joanot Colom, s'aixecaren per obtenir la reforma radical de l'economia pública i l'abolició dels censals i imposts que ofegaven pagesos i menestrals. Pràcticament tota la Part Forana, tret de la ciutat d'Alcúdia (títol que rebé precisament per mostrar lleialtat a Carles I) i del castell del Santueri (Felanitx), féu costat als agermanats, que demanaren la deposició del virrei Miquel de Gurrea.
“Ens han demanat que Palma sigui segura i no fallarem”
Antoni Vera, a 48 anys, acaba de ser nomenat nou intendent cap de la Policia Local de Palma. A partir d'ara, serà el màxim responsable de la direcció de prop d'un miler d'agents que integren la plantilla policial. "Ens han encarregat la tasca de fer que Palma sigui segura i no fallarem", anuncià ahir el nou responsable.
L'oposició diu que la llei de Bauzá és “fum” per tapar la seva inacció
Imatge de la reunió de divendres en què el president Bauzá presentá el decret llei als agents socials.Foto: J.Torres. Els partits de l'oposició coincidiren ahir a criticar que la nova llei de suport als emprenedors i a les petites i mitjanes empreses, que ha de deixat enrere la "cultura de les subvencions", no inclou mesures concretes i demostra la "incapacitat d'aportar solucions" per part de l'Executiu de José Ramón Bauzá. "És fum per tapar la inacció", afirmaren des de l'esquerra, que retreu a l'Executiu que tres mesos després de les eleccions evidenciï una nul·la voluntat de diàleg i funcioni a cop de decret llei, la via legislativa que evita el debat al Parlament. El pròxim d'aquests decrets, que divendres rebrà el vistiplau del Consell de Govern, preveu exempcions fiscals sense concretar i avals públics.
Detenen l'exgerent d'Emaya i tres més en l'operació Ossifar
L'exdirectiu d'Emaya Germán Chacártegui, ahir en arribar als jutjats de Palma. Després quedà en llibertat. Fotos:M. À. Cañellas. La declaració policial de l'exdirector de Medi Ambient d'Emaya Germán Chacártegui, que quedà en llibertat després de descarregar contra la cúpula de l'organisme, i la documentació intervinguda en els escorcolls de dijous dugueren ahir horabaixa la Guàrdia Civil a detenir quatre persones més per la possible implicació en l'operació Ossifar. Entre els arrestats es troba la número dos d'Emaya, l'exgerent de l'empresa pública Malén Tortella. A banda, hi ha dos empleats més de l'empresa que subministrà els contenidors soterrats, en la venda dels quals a Emaya la Fiscalia sospita que hi hagué un frau d'1,2 milions d'euros. El darrer dels detinguts és un enginyer d'una constructora. Els investigadors sospiten que aquests darrers pogueren beneficiar-se del sobrecost que tingué per als comptes públics la compra dels contenidors.
L'estacionalitat i l'excés d'oferta, principals problemes del turisme
L'estacionalitat del turisme vacacional i l'excés d'oferta són uns dels principals problemes estructurals del turisme espanyol. Així ho asseguren els professors de la Universitat de les Illes Baleats Francesc Sastre i Eugeni Aguiló en l'article "La oferta española frente a los competidores más directos, posibilidades de diferenciación y diversificación para mejorar la comeptitividad" del darrer número de Papeles de Economía, que publica la Fundació de caixes d'estalvis (Funcas) i que està dedicat a l'activitat turística.
José Luis Cuerda torna a rodar
El pròxim 29 d'agost començarà a Galícia el rodatge de la propera pel·lícula de José Luis Cuerda, Todo es silencio, basada en un llibre de Manuel Rivas. La cinta és protagonitzada per Quim Gutiérrez, Miguel Àngel Silvestre, Celia Freijeiro, Juan Diego i Xoque Carvajal.
Teatre de cinema
Els actors durant un moment del rodatge. Foto: J.Lladó Microteatre per delicte fou una iniciativa a càrrec d'Albert Comas, Joan Porcel i Lydia Miranda, que es dugué a terme els passats 1, 2, 8 i 9 de juliol. Consistí en la representació de sis peces teatrals dins l'antiga presó de Palma, amb una durada que no excedí els 15 minuts per funció. De les sis obres que s'hi enllestiren, dues han continuat vives: Remor, de Marta Barceló, que es representà en el passat Festival de circ de Sineu, i Llucifer, d'Àlex Tejedor, que donarà el salt al cinema en forma de curtmetratge. "Estam molt satisfets, perquè el nostre objectiu era que no es morís tot després de les representacions del juliol. L'objectiu de continuïtat s'ha complit", explica Joan Porcel, qui també s'encarrega de les tasques de producció del rodatge de Llucifer.
La direcció del Principal no rep els sindicats després d'anunciar retallades
Deu dies després que la direcció de la Fundació Teatre Principal anunciàs, a través dels mitjans de comunicació, una imminent retallada de la plantilla "sobredimensionada" de l'espai escènic de Palma, els sindicats denuncien que, des de llavors, "no s'ha mantingut cap reunió amb cap mandatari de la institució", malgrat que estan sol·licitades des de fa setmanes. Els delegats de personal de la Fundació es mostren sorpresos per les declaracions que realitzà la directora gerent del teatre, Margalida Moner, qui "anuncià retallades sense haver-ho negociat amb el comitè d'empresa ni haver-se presentat a la majoria dels treballadors".
La premsa en català, a debat a Prada
Carles Capdevila, Albert Sàez, Magí Camps, Jordi Sales i Miquel Serra.Foto: C.Domenech. Furgonetes, distribució, costos i mapes del temps. De tot això es va parlar ahir en el segon acte nacional de la jornada a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada: Diaris en català, cap a la normalitat del quiosc. En aquest acte, hi participaren el director de dBalears, Miquel Serra; el director adjunt d'El Periódico, Albert Sàez; el redactor en cap de La Vanguardia, Magí Camps, i el director del diari Ara, Carles Capdevila. La publicació El Punt/Avui va refusar la invitació a la taula rodona emesa per la UCE. El debat va permetre contraposar les visions dels més veterans amb la dels productes novells acabats d'arribar al quiosc per arribar a algunes conclusions: hi ha una crisi de mercat, hi ha una crisi de quiosc, hi ha una crisi de lectors i, tot i això, hi ha un avenç cap a la normalitat.
Per fer boca, derbi a Na Capellera
Els quatre equips illencs que militen enguany a Segona Divisió B comencen avui el seu camí en la categoria de bronze del futbol espanyol. L'Sporting Maonès i el Mallorca B ho faran en terres peninsulars, davant el Gandia i l'Hospitalet, respectivament, mentre que el Manacor i l'Atlètic Balears s'enfrontaran en el primer derbi mallorquí de la temporada a Na Capellera. El xoc entre mancorins i balearicos és, sens dubte, el plat fort de la jornada, ja que, a més de ser un derbi, enfronta dos clubs amb filosofies completament oposades. Mentre que l'equip de Jaume Mut ha estat confeccionat pràcticament només amb jugadors de la comarca, l'Atlètic de Gustavo Siviero ha invertit per portar futbolistes de gran nivell per intentar l'assalt a la Segona Divisió.
El davanter, prioritat absoluta
Michael Laudrup està disposat a passar la temporada amb tres centrals sempre que arribi un davanter de referència. L'entrenador del Reial Mallorca està preocupat per la manca de gol de l'equip i creu que és més important aconseguir un home que finalitzi les jugades que no pas fitxar un relleu per a Nunes, lesionat de gravetat, la baixa del qual es preveu que duri set mesos.
Dissabte sense Lliga ni acord
La Lliga de Futbol Professional (LFP) i l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) es varen tornar a reunir ahir per cercar un acord que desconvoqui la vaga de futbolistes, que ha impedit el començament del campionat aquest cap de setmana.Les dues parts continuaren la negociació a la seu de l'AFE gairebé tres hores, en la tercera trobada des que el sindicat de jugadors anuncià, el passat dia 11, una aturada per a les dues primeres jornades de competició. Les respectives juntes directives foren encapçalades per José Luis Astiazaran com a president de la Lliga, i Luis Rubiales, màxim responsable de l'AFE, encara que cap de les parts no volgué revelar en quin punt estan les converses.
El Leopard-Trek guanya la crono per equips
El danès Jakob Fuglsang és el primer líder de la Vuelta a Espanya gràcies al triomf del Leopard en la conometrada per equips que es va disputar a Benidorm sobre un recorregut de 13,5 quilòmetres, en el qual el defensor del títol, l'italià Vincenzo Nibali (Liquigas), va marcar diferències sobre els rivals directes amb la segona plaça a la línia de meta.
L'economia, eix central de la reunió entre Benet XVI i Rajoy
El papa Benet XVI rebé ahir el president del PP, Mariano Rajoy, amb qui conversà sobre la situació econòmica i sobre la necessitat de treballar "entre tots per una societat millor". Així ho explicà al final de l'encontre el líder del PP, qui assegurà que és "molt emocionant" i un "gran honor" poder parlar una estona amb el papa.
La multitud es banya pel papa
El Pontífex envoltat de joves durant la vigília. Foto: Reuters. Un gran xàfec culminà la jornada del papa d'ahir vespre al madrileny aeròdrom de Cuatro Vientos, on centenars de milers de joves s'arreplegaren per assistir a la vigília d'oració. Aquest fou l'acte més multitudinari dels que ha presidit Benet XVI d'ençà que dijous arribà a Madrid. Hi denuncià el relativisme que menysprea la recerca de la veritat i va exhortar els al·lots a no tenir por ni del món, ni del futur ni de les seves debilitats. El pontífex reiterà una vegada més la indissolubilitat del matrimoni i precisà que l'únic és entre un home i una dona. L'economia, eix central de la reunió entre Benet XVI i Rajoy
Hamàs posa fi a la treva amb Israel
El braç armat del moviment islamista Hamàs es desvinculà ahir de l'acord de treva assolit amb Tel-Aviv després de l'operació Plom fos. Mentrestant, continuaven els atacs de l'aviació israeliana sobre Gaza i les milícies palestines al sud d'Israel. "No hi ha més treves amb l'enemic", informaren els batallons Azedin al-Qassam en un comunicat difós per una emissora del moviment, Al Aqsa (Jerusalem).
Gaddafi prepara la batalla final contra els rebels libis
El líder libi, Muammar al-Gaddafi, prepara tal volta una "darrera batalla" a Trípoli després de l'avanç rebel cap a la capital del país i de diversos mesos de contesa militar, segons declararen ahir, amb la condició de l'anonimat, dos alts comandaments nord-americans coneixedors dels detalls recents de la conjuntura a l'estat nord-africà.
Obama se'n va de vacances enmig de la tempesta
En una demostració del vell adagi que assegura que un president dels EUA no arriba a tenir mai vacances del tot, durant el primer dia lliure Barack Obama combinà una sessió oficial relativa a temes de seguretat amb una partida de golf i una excursió amb les filles a una llibreria.
Són massa nines per ser sexys
"Mamà, no m'has comprat res sexy?". Aquesta és la pregunta que féu una nina de nou anys a la seva mare quan un horabaixa arribà de compres. "Un xandall... això no és gens sexy". Sembla que la feta no té res d'extraordinari i cada cop és més freqüent que nines d'aquestes edats s'obsessionin a voler anar maquillades i vestides com a adultes. Un bon exemple el trobam ara en la casa francesa de roba interior Jours après lunes, que ha desfermat una bona polèmica amb un catàleg en què les petites apareixen fotografiades relaxades sobre un sofà amb un collar de perles al coll, amb els llavis vermells o mirant-se al mirall encantades amb aquest rol.
L'exemple de Porreres
La moció, aprovada pel Consistori porrerenc, per demanar al Govern Bauzá que el coneixement de la llengua pròpia sigui un riquisit i no un mèrit per accedir a l'Adminsitració assoleix una alta significació que pot ser continuada per altres municipis de Mallorca. La política té daltabaixos...
UCE i espais de trobada
La Universitat Catalana d'Estiu, que se celebra un any més (i ja en són 43) a Prada de Conflent, malgrat les retallades en el pressupost torna a ser el centre de debat i el punt de trobada de les diferents sensibilitats del moviment per la plena llibertat dels Països Catalans...
No vagi per dit
De tant en tant, es poden veure pel carrer algunes situacions diguem-ne que... curioses. Un amable lector ens envia aquestes fotos. Es tracta d'un vehicle Jaguar d'alta gamma estacionat a la zona ORA. El cotxe està al servei d'algun funcionari o polític de l'Ajuntament de Palma...
Veure el Papa com qui veu Bon Jovi
La Jornada Mundial de la Joventut que s'ha celebrat aquests dies a Madrid ha deixat una galeria d'imatges certament sensacionals: confessionaris en ple carrer, concerts de rock cristià, el Sant Pare Ratzinger gaudint d'un bany de multituds amb aquella rialla típica de ratolinet content, sacerdots i monges en casetes...
Memòria i oblit (a internet)
Els actuals responsables del càmping d'Els Alfacs han duit a la barra Google perquè, invariablement, els primers resultats de les cerques amb aquest nom són imatges -ben truculentes, per cert- de l'accident del 1978 que va ocasionar 243 morts, la majoria dels quals entre els turistes...
Efectes d'un aprenentatge
Imaginem-nos que cada vegada que escriguéssim malament una paraula ens envelassin una morma. O que en confondre "pa" per "ca" ens afuassin un dogo o un rotweiler... Milloraríem el nostre lèxic? En cercaríem la precisió? És ver aquell principi d'escola espanyola: "La letra con sangre entra"?...
Encontres de la Serra
La Serra, al contrari del que suggereix el nom, no és més que una petita sinuositat del terreny de només trenta metres d'alçada. Hi ha un bosc d'alzines que, vist des de la distància, sembla un llac verd i gris en el qual birbillegen els raigs del sol del capvespre i que el vent mou, dolç i cadenciós...
Una hora magica (1937)
Era l'hora del dia que més agradava a Ransome; aquella quan, assegut ell a la terrassa assaborint el seu conyac, contemplava com els daurats raigs del sol il.luminaven les figueres de Bengala, la casa gris-groguenca i la planta enfiladissa vermella, tot això abans que l'astre, amb sobtat capficament...
Els debats sobre l'Estat del futur
La precampanya està proposant temes que potser seran d'interès per a la ciutadania. O no. Algunes d'aquestes temàtiques, com ara eliminar les diputacions, afecten l'arquitectura de l'Estat, almenys en la seva configuració democràtica. Però no estan pensades des de baix, sinó des de les estructures...
Dies de camp
No menjareu melons ni síndries millors que els que cultiva en Pep Genovard -de sa Figuereta. Tenir-lo de veïnat és una sort, ja podeu suposar per què; però, a més, fa porcells i mens, té un figueral que produeix les primeres figaflors de Mallorca -no en trobareu de tan dolces ni sucoses...
Això del tren
Fa peguera. És tan evident i clar que fa peguera. Però no, no es tracta d'això tampoc, més que res per allò que la gent gran m'ensenyà quan n'era el moment: qui alça la mà li cauen les raons. Violència mai. Però, punyeta!, arriba un punt que la mesura vessa. Al gradual, incessant empobriment...
Cartes al director
Cartes dels lectors
Rialla tètrica quan un cap policial comenta que Son Banya ha arribat als pobles. Aquest senyor, en quin món viu? Els traficants de veritat, de poble o no, són discrets. Els "gitanos", de poble o de Son Banya, es passegen en Ferraris, porten restaurants de porcella i arròs brut i fan possessions damunt turons...