TW
0

Fou l'any 1971 quan Catalina Ensenyat excavà per primera vegada el jaciment de la naveta Alemany, un dels més emblemàtics i curiosos de Calvià. Malgrat que en els anys 90 es va enllestir una altra campanya en aquest indret, situat entre Cala Vinyes i el Casino, no ha estat fins ara que aquesta edificació de l'edat de bronze (1700-1000 aC) ha recuperat tota l'esplendor perquè residents i turistes el puguin visitar. Els directors de l'actual excavació, que finalitzarà al llarg de les properes setmanes, són el professor de la UIB i arqueòleg municipal de Calvià, Manel Calvo, a més dels arqueòlegs Maria Calderon, Emmanuelle Gloaguen i Daniel Albero.

Això no obstant, hi ha diverses coses que criden l'atenció de la naveta Alemany, la més gran de totes les que hi ha documentades a Mallorca. En primer lloc, les solucions arquitectòniques innovadores que s'empraren pel fet que la construcció està situada en un desnivell (concretament, en un turó). La façana té una plataforma davantera destinada a això. Però en aquest punt s'ha de fer una pregunta important: per què es va construir en un desnivell? Malgrat que aquí només es pot elucubrar, basta mirar a banda i banda de la naveta per comprovar que des de la colina no només es controlava el territori del voltant, sinó que també es podia observar amb claredat la mar, un mitjà de comunicació amb l'exterior de les Illes ja operatiu a l'edat de bronze.

Però no només destaca la façana, "també destaca un àmbit situat al costat de l'entrada de l'edificació que encara no sabem per què servia", explica Daniel Albero. Davant la mateix entrada hi ha un "corredor d'accés, que també és un element que resulta molt interessant".

La naveta Alemany s'inclou dins el Parc Arqueològic Puig de la Morisca, juntament amb el túmul de Son Ferrer i la vila romana de la Mesquida. Darrere la seva recuperació hi ha la intenció de "difondre i tornar a la societat allò que es seu", afirma Albero. "El concepte de conservació i recuperació ha canviat molt en les darreres dècades. Abans s'orientava només cap a la investigació, però ara hi ha un vessant molt més social". De fet, en acabar la intervenció, la naveta estarà senyalitzada i tindrà un marge de protecció, a més d'una escala d'accés per als visitants.