Notícies del dia 15 de agost de 2011
Illes Balears / Balears
Corea està degradada.

Ciutat

Els veïns de Palma reclamen consens

Les associacions de veïns de Palma tenen pensaments ben diferents, adaptats a la realitat més pròxima. La gran majoria, fonamentalment, es preocupa dels temes de la pròpia barriada. Malgrat això, són moltes les que tenen alguna cosa a dir en les qüestions que afecten la major part dels residents de Palma. Així, coincideixen en determinats punts i estan en desacord en relació amb altres. Els responsables de les entitats veïnals tenen molt clar que ara no és moment de gastar i que cal austeritat, però també es mostren partidaris d'acabar les obres i els projectes encetats, com és el cas del palau de congressos. En tot cas, per molts allò més important és arribar a un consens entre les forces polítiques i els ciutadans per aconseguir el millor resultat. Hi ha divergència d'opinions entre els presidents enquestats respecte de la via per a bicicletes a les Avingudes.

M.Domíguez./L.Mas

L'accident del Rafal provocà un ampli desplegament a la zona.

Crònica Negra

Agafa el moix i es llança al buit

Agents del Cos Nacional de Policia s'han fet càrrec de la investigació d'un cas en què es va veure implicat un veí de Palma que, ahir de matinada, es va precipitar des d'un segon pis a la barriada del Rafal. Per causes que es desconeixen, però que són investigades, tot apunta que l'home va arribar procedent d'una festa al seu domicili devers les cinc i mitja de la matinada. Una vegada dins, no en va reconèixer els ocupants, es dirigí a una de les habitacions, va agafar el moix i es va precipitar des d'una altura d'un segon pis. Com a conseqüència del fort impacte de la caiguda, el felí morí a l'instant. Ràpidament, dues ambulàncies medicalitzades del SAMU-061 es varen desplaçar fins al lloc de l'esdeveniment i varen atendre in situ la víctima. A causa de la gravetat de les lesions, els facultatius en varen ordenar el trasllat immediat fins a l'hospital de Son Espases.

dBalears

A la foto el portal pel qual s'accedeix a la urbanització.

Part forana

El “Beverly Hills” d'Inca té avui ben poc glamur

Damunt un pujolet des del qual s'albira mig Mallorca, s'hi aixeca la urbanització de l'Ermita. Pràcticament desconeguda per molts d'inquers, es tracta de mitja dotzena de carrers amb xalets i cases luxoses construïdes, la majoria, en la dècada dels 70. Fins a l'any 2004, data en què l'Ajuntament d'Inca féu la recepció dels carrers i de les zones comunes de la urbanització, l'Ermita era un indret privat. Un ostentós portal de pedra, antany custodiat per un guàrdia de seguretat, separa els carrers de l'exclusiva zona residencial del camí públic pel qual s'hi accedeix. Els promotors hi habilitaren zones d'esbarjo, hi construïren pistes de tennis, piscina i altres instal·lacions per al gaudi dels residents, que bàsicament eren famílies benestants inqueres, la majoria de les quals s'havien enriquit quan la indústria del calçat vivia el moment més esplendorós. En poques paraules: l'Ermita havia de ser una urbanització exclusiva, una mena de Beverly Hills.

J.Llobera./A.Pol

La recollida selectiva s'inicià l'any 2007 als pobles que formen la Mancomunitat del Pla.

Part forana

Montuïri no recollirà el fems sense separar

Amb el propòsit de conscienciar de la importància del reciclatge, l'Ajuntament de Montuïri mou fitxa amb l'inici d'una campanya de vigilància del fems que es treu al carrer amb el sistema de recollida selectiva del porta per porta. Així, els montuïrers tenen en ment reduir la fracció de rebuig que s'obté en la recollida del fems. Aquesta part és l'única que ja no es pot reciclar i s'ha d'incinerar, la qual cosa suposa un cost. "Volem que es recicli més i es rebaixin els quilos de rebuig. Per aquests motius, començam aquesta campanya d'educació", explicà el batle de la localitat, Jaume Bauçà. Es recorda la divisió de residus, a més dels dies en què s'ha de treure el fems al carrer. Sobretot, l'Ajuntament avisa: "A partir de l'1 de setembre es deixarà de recollir el fems que no estigui ben separat o el que no es tregui el dia que pertoca". "Si hi ha veïns que no han separat bé el fems, les bosses no es recolliran", sentencià Bauçà. Això no obstant, durant la fase informativa d'aquest mes, els habitatges que treguin una bossa mal separada rebran un paper informatiu i la visita dels educadors ambientals per tal d'explicar-los quina és la manera de reciclar correctament.

Martina Poquet

El Muc i la Muca ballant després de trobar-se.

Part forana

El Muc baixa a Sineu per fer gresca

Un miler llarg de persones celebraren ahir a Sineu la Mucada 2011, una festa -més bé una gresca- que nasqué ara fa cinc anys a propòsit del que diuen dues rondalles locals. El primer relat explica que, si algú va amb la boca plena d'oli al puig de Reig, apareixerà un bou -és a dir, un much- que custodia un tresor amagat. La segona recorda una batalla entre moros i cristians; els moros estiraven una corda des del puig de Reig i els cristians, que per descomptat guanyaren, feien el mateix des del puig de Nofre, al terme de Sant Joan. Els actes festius començaren a mitjan matí, quan els participants caminaren fins al puig de Reig i invocaren el bou llegendari per dur-lo fins al poble. Havent tornat i llegit el pregó, feren un dinar de germanor. El capvespre, els actes continuaren amb l'Encontre del Muc i la seva esposa, la Muca. La gresca acabà amb els Jocs Florals. En el primer, un mobylette entrà i sortí un grapat de vegades del bar Can Castell.

Antoni Pol

Part forana

Sant Llorenç fomenta els bons hàbits gastronòmics

Les fires temàtiques solen ser un èxit i encara més si es tracta de bon menjar i de dieta mediterrània.A l'estació de Sant Llorenç des Cardassar milers de persones no passaren per alt l'oportunitat de gaudir d'una excel·lent carta de tapes preparades per diferents forns i restaurants del municipi, amb la col·laboració de tres cellers, que aportaren bons vins a la menja.

Guillem Mas

Alguns assistents practicaren ahir amb el catamarà.

Part forana

La mar recupera tot el protagonisme

Desenvolupar polítiques i estratègies de futur que posin en valor el potencial d'Alcúdia, les seves platges, la seva cultura, patrimoni i paisatge, però també la mar. Alcúdia va celebrar ahir amb aquest objectiu la I Festa de la mar, una iniciativa impulsada per l'Estació Nàutica Alcúdia Mallorca amb el suport de les regidories de Turisme i Festes de l'Ajuntament d'Alcúdia. La localitat costanera es va convertir el 2010 en la primera Estació Nàutica de l'Illa. Es tracta d'un reconeixement a una destinació en la qual es pot practicar tot tipus d'activitats aquàtiques, un lloc similar a les estacions d'esquí (molt més conegudes) però substituint-hi la neu per la mar. Caiac, busseig, snuba, surf de vela, pàdel surf, speed boat, parasailing, minicreuers i fins i tot els clàssics velomars. Prop de dues mil persones, entre residents i turistes, varen participar ahir de franc en aquestes i en altres activitats camunt l'arena i a la primera línia de la platja.

Elena Ballestero

Illes Balears / Polí­tica
Batomeu Català se sent afortunat per la feina que fa.

Polí­tica

“El més important no és la droga, sinó la persona”

Bartomeu Català (Vilafranca, 1941) fa 70 anys aquest mes i 26 que es comprometé amb el Bisbat i el Govern per tirar endavant el Projecte Home Balears (PHB).Com era fa uns anys la persona que demanava ajuda?De lluny, ja podies veure que tenia problemes de droga i normalment era una persona que estava exclosa o en vies d'exclusió o que s'automarginava, que no vol dir que no fos una persona amb estudis. Tanmateix, quan venia aquí, ja estava molt malament. I ara?En aquest moment, continua venint aquest tipus de gent, però molt manco comparat amb la resta. Més de la meitat són persones que de lluny no sembla que puguin tenir problemes d'addicció. Hi ha persones que necessiten una estructura de 24 hores de seguiment i les que tenen una vida normalitzada vénen normalment al programa d'horabaixa o de vespres.Què us impressiona de la vostra feina?

Cristina Polls

Un grup d'estudiants manifestant-se pel centre de Palma en contra del pla Bolonya el 5 de març del 2009.

Polí­tica

Un estudi de la UIB avala que el pla Bolonya millora els resultats

Durant tres cursos, del 2007-2008 al 2009-2010, el professor de l'assignatura d'ecologia que s'imparteix a biologia, Guillem Ramon Pérez, optà per analitzar com s'adaptaven el seu centenar d'alumnes al canvi metodològic del pla Bolonya. Una de les principals conclusions que sortiren de la investigació és que els alumnes que varen cursar l'assignatura segons el pla Bolonya obtingueren substancialment millors resultats. L'alumnat de la matèria es matriculava lliurement en un dels grups oferits, tant de teoria -un amb horari de matí i l'altre d'horabaixa- com de pràctiques. Les persones que seguien l'itinerari tradicional basaven el seu procés d'avaluació en les proves teoricopràctiques -exàmens parcials i final- i en el treball associat a les pràctiques de laboratori. Tot això suposava disposar d'un total d'entre quatre i cinc elements d'avaluació. Si optaven per l'itinerari alternatiu, l'alumnat realitzava totes les activitats incloses en l'itinerari tradicional, si bé la seva incidència en la qualificació global era inferior, ja que suposaven com a màxim el 60% de la nota i, comparativament, la major diferència corresponia a l'examen dels continguts teòrics.

Cristina Polls

El conseller d'Educació i portaveu del Govern, Rafel Bosch, en una foto d'arxiu.

PP i llengua

Estudiar en català no provoca queixes entre els pares

La Conselleria d'Educació només rebé dues o tres queixes de pares que no volien que els fills estudiassin en català durant el curs 2010-11. El mes de maig, però, coincidint amb la campanya electoral, n'augmentà sobtadament la quantitat: n'arribaren entre quinze i vint i, a més, totes eren de la mateixa escola pública de Marratxí. Tot i que dBalears ha tingut accés a aquestes xifres mitjançant fonts de l'equip que rebé i processar les reclamacions, la Conselleria, oficialment, no les ha volgudes confirmar ni desmentir. Tan sols han declarat que no tenen accés a aquestes dades. De fet, aquest diari s'ha trobat amb una resposta gairebé hermètica d'Educació, atès que funcionaris i directius que poden consultar aquesta informació s'han negat a parlar-ne i, per via del Departament de Comunicació, han enviat una resposta per escrit en la qual just diuen que no ho han pogut confirmar. Amb tot, a la mateixa contesta queda clar com és de delicat aquest tema per l'Executiu actual.

E. Borràs

Illes Balears / Economia
El port de Palma s'omple de creuers turístics que fan escala a la capital balear.

Economia

Sense crisi en alta mar

Els creuers no entenen de crisi. El port de Palma registrarà enguany xifres rècords d'aquests vaixells, que fan escala al port mallorquí pràcticament tots els mesos de l'any. Es tracta d'un turisme molt demanat en els darrers anys i se n'ofereixen per a tots els gustos: familiars, només d'adults i de més o menys categoria. Són molts els que es decanten per passar les vacances en alta mar i visitar, durant el trajecte, les principals ciutats del Mediterrani. Així mateix, els conflictes polítics dels països del nord d'Àfrica des de principi d'any han propiciat que moltes d'aquests embarcacions hagin canviat les rutes, de manera que les peticions per atracar als ports de les Balears s'incrementaren. Això no obstant, l'any passat, quan no s'havia iniciat cap tipus de confrontació en aquests països, ja va ser un bon any per a la capital balear.

Margalida Ramis

Robert Zoellick, no amagà ahir, en el marc d'una reunió econòmica, el seu pesimisme.

Economia

El Banc Mundial augura una nova fase de perill

El president del Banc Mundial (BM), Robert Zoellick, va advertir ahir que les economies i els mercats afronten una "nova zona de perill" per la pèrdua de la confiança en el "lideratge econòmic de països clau". El responsable de la institució es referia, durant una presentació en el sopar anual de la Societat Àsia a Sidney, a la combinació d'elements de "fragilitat" ja presents, afegida als dubtes que tenen els inversors amb motius dels problemes del deute a Europa i als EUA. Zoellick instà els governs a adoptar accions per recuperar la confiança i a reflexionar sobre la manera de traduir-la en "un estímul per als empresaris i consumidors". El president de la institució financera també apuntà que la compra, efectuada pel Banc Central Europeu (BCE), de bons països de l'euro amb problemes en els mercats de dèbit resoldrà la manca de liquiditat. Zoellick es referí igualment a la Xina i considerà que la recent taxa d'inflació registrada per juliol al gegant asiàtic, de 6,5%, la pujada de preus més intensa en 37 mesos, probablement ha motivat una apreciació del iuan.

Cristian Anglora./Agències

Economia

La UE lloa el pla d'austeritat italià, que no agrada gens a oposició, sindicats ni patronal

El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, lloà ahir les "rigoroses" mesures financeres adoptades per l'Executiu del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, en el marc d'un nou pla d'ajust. "Don ple suport, i la salud, a la política econòmica oportuna i rigorosa" impulsada pel Govern de Roma, assenyalà Van Rompuy. "Aquestes disposicions aprovades són crucialment importants no tan sols per a Itàlia, sinó per a tota l'Eurozona", indicà.

Efe

Illes Balears / Cultura
La talla de la Mare de Déu de la Seu data del segle XV.

Cultura

Fidelitat a la tradició

La festa de l'Assumpció té en les imatges de la Mare de Déu Morta l'expressió més tradicional. El 15 d'agost continua sent a Mallorca una de les dates festives més importants del calendari estiuenc i les mares de Déu mortes es poden contemplar a la Seu i a les diferents parròquies i convents de l'Illa. A Ciutat es troben un total de 28 imatges i uns 15 llits, mentre que als pobles de la Part Forana s'han comptabilitzat un total de 62 mares de Déu i també una quinzena de llits. L'església de la Concepció de Palma dugué a terme ahir el trasllat de la imatge de la Verge, del segle XVI, al tàlem instal·lat a l'interior del temple. L'acte començà a les 19 hores a la sala capitular, d'on partí la processó pel claustre. Quan arribà al temple, la Mare de Déu fou col·locada sobre el tàlem del segle XVII, obra de l'escultor Miquel Barceló. El tàlem de la Concepció estarà exposat al públic durant la seva vuitena de les 18 a les 19 hores. La talla de la Mare de Déu que es pot veure a la Seu és d'autoria anònima i data del segle XV, el mateix en què s'originà aquesta tradició litúrgica a Mallorca.

Maria Llull

Illes Balears / Esport

Poliesportiu

Rafel Miralles s'imposa en el darrer esprint

Gràcies al darrer esprint, Rafel Miralles (Gomila) s'adjudicà la victòria en el Memorial Francesc Alomar, disputat en un circuit urbà de Sineu i organitzat per l'Agrupació Ciclista del poble. Miralles s'hi imposà al sub 23 Salvador Gonzálvez (Grup Fontanet). El tercer del podi fou un altre sub 23: Miquel Rosselló (Manzanillo).

Salvador Ripoll

Futbol

...i altres herbes

La presentacióLes presentacions, en aquesta època multimèdia, han deixat de tenir sentit. Anys enrere, suposaven la primera oportunitat per conèixer les noves incorporacions, per veurer-les en acció. Ara per ara, emperò, ja ho sabem tot dels nouvinguts i, fins i tot, hem pogut presenciar el seu joc en diferents partits retransmesos per televisió. Avui, en tot cas, s'ha d'apostar per una presentació-espectacle que desperti l'interès tant dels aficionats com del televident.

Pep Verger

Andrea Dovizioso, Casey Stoner i Marco Simoncelli, ahir al podi del GP de la República de Txeca.

Motor

Cop al Mundial

L'australià Casey Stoner (Honda RC 212 V) augmentà l'avantatge en la classificació provisional del campionat del món després de vèncer en el Gran Premi de la República Txeca de MotoGP, que es disputà ahir al circuit de Brno i en què sumà la sisena victòria de la temporada, contra un Jorge Lorenzo que finalitzà quart. Amb aquest resultat, Stoner encapçala la general, amb 218 punts; seguit de Lorenzo, amb 186, i Andrea Dovizioso, amb 163, i obté un avantatge de 32 punts quan falten set proves perquè acabi el Mundial. L'autor del millor temps d'entrenaments, el català Dani Pedrosa (Honda RC 212 V), no tingué gaire problemes per sortir molt ràpid i es col·locà al capdavant de la prova ja en la frenada de final de recta, en la qual Jorge Lorenzo i Casey Stoner mantingueren una pugna guapa per la segona plaça, que fou momentàniament per al mallorquí. Sabedor que Pedrosa podia partir pel ritme vist en els entrenaments, Jorge Lorenzo s'afanyà a intentar frenar el rival i pocs revolts després i encara en la primera volta el superà i aguantà primer fins a la tercera volta, en què el pilot d'Honda tornà a l'atac.

E.P.

Podria ser el darrer partit de Jonathan de Guzmán com jugador del Reial Mallorca.

Reial Mallorca 20011-2012

Un inici amb incògnites

Continuarà De Guzmán al Mallorca? En cas de resposta negativa, qui en serà el substitut que preveu el pla B del club? Michael Laudrup podrà disposar del davanter de referència que ha demanat per al primer partit a Vallecas? En definitiva, com respondrà l'equip en l'inici de la competició després de la dubitativa imatge mostrada davant el Nàpols? Aquestes són algunes de les incògnites que planen sobre el futur més immediat del Mallorca quan falten només set dies per a l'inici de les hostilitats en la Lliga. Sens dubte, el cas De Guzmán és el que més ombres projecta. La més que probable sortida del jugador holandès amb destinació al Rubin Kazan (els tres milions d'euros oferits pel club rus són una oferta difícil de rebutjar) deixaria el bloc de Laudrup sense un dels pilars fonamentals. Tot i això, ahir s'exercità amb normalitat amb la resta de companys després de disputar el duel de dissabte sencer.

Miquel Ramis

Alexis Sanchez i Marcelo lluiten per l'esféric durant el partit d'ahir al Bernabeu.

Futbol

El Camp Nou decidirà (2-2)

El Camp Nou serà el jutge de la Supercopa. El Madrid i el Barça empataren a dos en un partit elèctric, digne dels dos colosos del futbol de l'Estat, que respectaren les senyes d'identitat dels seus dos entrenadors, José Mourinho i Pep Guardiola. Els blancs ho feren amb un pressió asfixiant, amb un joc que a estones superà la duresa i una verticalitat demolidora. Els blaugranes, que no oferiren la millor versió, ho feren cuidant la pilota i associant-se al voltant d'un Messi que tornà a demostrar que és el millor, atès que fou l'origen dels dos gols blaugranes. No es pot deixar d'assenyalar els debuts d'Alexis i Thiago, ambdós amb molt bona nota. El matx va començar alegre, amb els dos equips cercant la porteria rival, però amb un Madrid més desinhibit que va aconseguir el control del joc en els primers minuts. Víctor Valdés va salvar el primer gol blanc en el minut 10 després de treure una gran mà a rematada de Benzema. La descoordinació de la defensa del Barça s'evidencià en la primera diana blanca. El davanter gal es va desfer d'Abidal i posà una pilota interior perquè Özil inauguràs el marcador.

Agències

Ara / Món
Omaira Albarracin, colombiana de San Bartolome de Tuluá.

Horitzons

“Un dia les dones serem majoria absoluta en el món”

Omaira Albarracín, que és fadrina i té un fill de vint-i-set anys que viu a Inca amb ella, va néixer el 1960 a Tuluá, ciutat de Valle del Cauca amb uns 200.000 habitants que gaudeixen del paisatge planer del llebeig colombià, on prolifera sobretot la canya de sucre, els guanys de la qual s'incrementen amb els que la indústria tèxtil, la pell i la ramaderia proporcionen a la regió. Ella va ser "la cuba" -malnom que al seu país rep el darrer fill de la ventrada- d'una família nombrosa, majoritàriament dedicada a la construcció, i molts dels integrants de la qual ja han desaparegut. Recorda el seu pare com un "tot- terreny" que tant feia de perruquer com arranjava la cúpula de l'església, buidava les osseres del cementeri o n'esculpia les làpides.Era un home que, d'ençà que ella era ben menuda, se l'enduia a cavall a la feina perquè fes el dinar amb les altres nines. Omaira i les seves germanes arribaren a preparar-se en educació bàsica i ella, anys després, aconseguí tenir una microempresa de xoriços dietètics i d'artesanies del vímet.

Raphel Pherrer

Una dona bota del balcó de casa seva per tal de salvar la vida.

Món

Què s'amaga darrere l'esclafit de violència?

El Regne Unit es demana què hi ha darrere l'onada de violència de carrer protagonitzada majoritàriament per joves i adolescents que, des de la setmana passada, han mantingut enfrontaments amb la Policia i han destruït i saquejat allò que han trobat al seu pas. Ahir, pujaven a 1.401 els arrestats només a la capital britànica per presumpta implicació, dels quals 808 han estat imputats. Les autoritats han insistit a qualificar de "delinqüència contagiosa" els disturbis, que s'han expandit per nombrosos barris de Londres i altres ciutats d'Anglaterra, com ara Manchester i Birmingham. Mentre les filmacions mostren joves i fins i tot al·lots de dotze anys rompent aparadors i robant sabatilles d'esport, roba de marca i electrodomèstics, la ciutadania, confosa i commocionada, es demana qui són aquests individus i què els du a participar, sense motivació aparent, en un fenomen sense precedents. "A pesar del que pugui semblar en principi, la varietat dels implicats en aquests altercats és enorme", explica Paul Bagguley, professor de Sociologia de la Universitat de Leeds (nord d'Anglaterra),.

Efe

Anders Breivik revela a un menbre de la Policia detalls sobre l'execució de la matança. foto: V.G.

Món

Breivik reconstrueix la matança

El fonamentalista cristià i ultradretà Anders Behring Breivik tornà a l'illa d'Utøya acompanyat per un fort dispositiu policial. L'objectiu era que pogués aportar més dades a la investigació de la matança del 22 de juliol passat al campament juvenil laborista. La Policia noruega revelà ahir els detalls d'una visita que va tenir lloc dissabte per sorpresa i que durà vuit hores (acabà quan ja era fosc) per demanar-li'n el major nombre de dades possible. Custodiat per desenes d'agents fortament armats, a més d'un helicòpter que sobrevolava l'illa, Breivik agafà novament el transbordador a Utøya com el dia dels assassinats, encara que aquesta vegada ho féu vigilat, engrillonat, amb les mans subjectes a una espècie d'arnès i amb una armilla antibales, a fi d'evitar possibles atacs contra ell. Breivik, que està tancat a la presó d'Ila (oest d'Oslo), explicà com havia mort cada una de les 69 persones que moriren a Utøya, mentre dos agents enregistraven i filmaven el relat dels fets.

Efe

Ara / Tendències
Pancarta reivindicativa de l'Espanya taurina a les portes de la plaça de Toros, deserta de manifestants.

Tendències

A favor i...en contra

Es preveia que coincidissin ahir a les portes de la plaça de Toros d'Alcúdia, però els pro taurins i els antitaurins no s'arribaren a veure les cares. Tres setmanes després de la darrera manifestació animalista a la portes del recinte, els defensors de les corregudes de braus ho tenien tot previst i demanaren permís a la Delegació del Govern per concentrar-s'hi entre les 16.00 i les 18.00 hores i secundar la festa nacional, com ells la defineixen. Per part seva, els detractors havien cursat una sol·licitud per manifestar-se també davant la plaça de Toros entre les 17.00 i les 20.00 hores. En previsió que hi pogués haver enfrontaments, les forces de seguretat acordonaren un espai devora el pont de la Porta Roja (a devers cent metres de la plaça) per als antitaurins, que tractaven d'alertar amb els seus crits els turistes que acudien a veure l'espectacle. Al bàndol oposat, just dues pancartes deixaven constància del suport donat a les corrides. Els pro taurins no es varen concentrar fora del recinte i es varen dedicar a gaudir dels toros des de la graderia.

Elena Ballestero

Opinió / Opinió
Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Entre bancs

Govern i ajuntamentsben endeutats amb la bancaquan es produeix la mancadels ingressos més corrents.Tots pendents de pagaments,la cua pareix eterna,qui governa no governaperquè ens governen els bancsi hem de patir els entrebancsde la societat moderna.

Glosa de Mateu Xurí

Maties Salom

Opinió

Tots Somàlia

Em direu que estam insensibilitzats; alguns esgrimiran la crisi per mirar cap a un altre costat. Per ventura, les incomprensibles primes de risc ens han desbaratat la percepció, o és que als mercats, tan solidaris, ells, els interessa refermar la idea que la realitat són més...

Maties Salom

Joan Riera

Opinió

Quins tres mesos!

La convocatòria del 20-N feta per Zapatero ha duit un estrany impàs a les Balears. El Govern Bauzá sembla a l'expectativa de l'arribada de Rajoy per posar-se a actuar, els descontents del PP sembla que esperen el canvi per posar-se a protestar, i els partits que estan aquí a...

Joan Riera

Pep Verger

Opinió

El diagnòstic del problema i la solució

Diuen que no hi ha problema lingüístic a les Illes Balears, que català i castellà conviuen en aquesta terra nostra sense gaire confrontacions. Hi hauríem d'estar d'acord, si consideram significatiu que la Conselleria d'Educació just rebé dues o tres queixes de pares que es...

Pep Verger

Josep Maria Llauradó

Opinió

Organitzant la visita

No m'hi veig amb cor de comentar aquesta oferta (?) de les autoritats catòliques per perdonar les dones que han avortat si van aquests dies a confessar-se'n a Madrid (centralisme teològic?), i a l'Informe setmanal dedicat a la imminent visita del papa a Madrid tampoc no...

Josep Maria Llauradó

Miquel Àngel Limon

Opinió

Sansuguet: trenta anys ja que l'estim

A l'hora de migdia, desafiant la calorada infernal que ja garbeja un bon feix de dies d'agost ardents, el meu poble es reunirà en un acte públic per homenatjar Sansuguet. No cal dir-ho: s'ho mereixia a les totes; i, amb ell, també l'art pictòric dels darrers seixanta o setanta anys...

Miquel Àngel Limon

Jaume Lladó

Opinió

L'SGAE més religiosa

Som dels qui pensen que és just que els artistes puguin obtenir una remuneració per les seves creacions. Però també trob que el sistema que hi ha habilitat en aquest moment per fer-la efectiva no és gens just ni una mica. L'anomenat cànon digital pressuposa que qualsevol que...

Jaume Lladó

Damià Quetglas

Opinió

Noves autoritats

Que, a darreries d'any, Espanya tendrà un president barbut no desvia l'atenció, ara per ara, d'aquests dies caniculars plens de febre violenta, fam i incertesa económica, als mitjans; festes, a les places; i aroma d'alfàbrega, a les esglésies. Ni les possibles...

Damià Quetglas

Jaume Corbera

Opinió

El súmmum de la ignomínia

Sabíem que amb el resultat de les eleccions de maig començàvem una nova etapa difícil per a la llengua i la cultura del país, però -ingènuament, és ver- hi havia qui confiava que la cosa no seria tan greu com amenaçava de ser, sobretot perquè la manca de recursos actual no...

Jaume Corbera

Opinió

Recordant l'escultor Joan Palanqués

A punt de complir-se els trenta anys de la mort de l'escultor Joan Palanqués (Palma, 1921- 1982), un dels precursors de l'escultura abstracta a Mallorca, podria semblar que des del silenci l'artista ha caigut en l'oblit, però no és així. Al seu taller estudi, dins una de les...

Pep Bauçà i Pizà

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

Adolfo Llanos i les bromes (1884)

Li diuen broma. Però també facècia, folga, plasenteria. Segons un tal Adolfo Llanos, autor del curiós llibret Novísimo Diccionario del amor, avui oblidat però que en el seu dia gaudí, en aquestes dates, d'un cert èxit, "Broma és la deïtat que governa a la major part de...

Miquel Ferrà i Martorell

dBalears

Opinió

No vagi per dit

Els vagons del tren d'ArtàFonts del PSM insisteixen que no tenien més remei que adquirir els polèmics vagons destinats al futur tren d'Artà, perquè així ho especificava el conveni amb Madrid, que en la primera fase ja establia que es comanassin.Després...

dBalears

Kika Rodríguez

Opinió

La comèdia de sempre

A l'hora d'escriure aquest article em trob en terres gallegues, concretament a la Corunya, on enguany i després de catorze anys la ciutat celebra el saló de còmic de Viñetas. Aquí, a Galícia, el certamen és tot un esdeveniment consolidat; per això, quan l'Ajuntament de la...

Kika Rodríguez

Editorial

Opinió

Fidel Castro, 85 anys

Tot i estar malalt i haver cedit el poder al seu germà Raúl, Fidel Castro continua en el cim del poder a Cuba des del 1959, tot un rècord digne d'estudi, tenint en compte que és un enemic declarat dels Estats Units. Castro ha tingut l'habilitat de presentar-se davant el planeta...

Editorial

Miquel Payeras

Opinió

Encara raparem més

Zapatero va directe a ser part de la història política (secció de personatges intranscendents) i per això no cal insistir en l'enorme incapacitat que ha demostrat com a governant. Allò més important que ha fet en els set anys i busques de president ho ha fet durant el darrer...

Miquel Payeras

Opinió / Cartes al director

Cartes al director

Cartes dels lectors

Falta de responsabilitat de l'Ajuntament de Santa MariaEl passat 27 d'abril d'aquest mateix any es va fer una petició a l'Ajuntament de Santa Maria per part de tots els veïns del carrer del Rei Sanç, 15 per tal que ens instal·lassin els comptadors d'aigua corresponents. La resposta va ser que en el termini de 15 dies a tres mesos se'n procediria a la instal·lació. La funcionària ens va dir que, a pesar del termini, normalment no tardava més d'una setmana.