TW
0

La festa de l'Assumpció té en les imatges de la Mare de Déu Morta l'expressió més tradicional. El 15 d'agost continua sent a Mallorca una de les dates festives més importants del calendari estiuenc i les mares de Déu mortes es poden contemplar a la Seu i a les diferents parròquies i convents de l'Illa. A Ciutat es troben un total de 28 imatges i uns 15 llits, mentre que als pobles de la Part Forana s'han comptabilitzat un total de 62 mares de Déu i també una quinzena de llits. L'església de la Concepció de Palma dugué a terme ahir el trasllat de la imatge de la Verge, del segle XVI, al tàlem instal·lat a l'interior del temple. L'acte començà a les 19 hores a la sala capitular, d'on partí la processó pel claustre. Quan arribà al temple, la Mare de Déu fou col·locada sobre el tàlem del segle XVII, obra de l'escultor Miquel Barceló. El tàlem de la Concepció estarà exposat al públic durant la seva vuitena de les 18 a les 19 hores.

La talla de la Mare de Déu que es pot veure a la Seu és d'autoria anònima i data del segle XV, el mateix en què s'originà aquesta tradició litúrgica a Mallorca. El llit al pal·li sobre el qual dorm la Verge està custodiat per quatre àngels de mida natural i respon a un model de l'època barroca. La imatge podrà ser vista fins al pròxim 23 d'agost. Una visita ineludible és la que s'ha de fer a l'església del Sagrat Cor. S'hi pot contemplar La Virgen que sueña, una intervenció de l'artista contemporani Milton Becerra amb la imatge procedent de l'església de Santa Caterina de Sena de Palma. S'hi podrà veure fins dia 20 d'agost.

La Dormició de la Mare de Déu de l'església dels Socors és una talla policromada i daurada del segle XVII, que tot l'any resta exposada a la capella de l'agustina Santa Caterina Tomàs. Així i tot, es podrà visitar fins al 20 d'agost. A més, avui serà el darrer dia en què es podrà escoltar el cant de l'àngelus gregorià (12 hores). El de l'església de Santa Eulàlia és un dels pavellons de pal·li més significatius de l'Illa i la seva visita és molt recomanable (fins al 22 d'agost). D'altra banda, el convent de Sant Francesc disposa d'una col·lecció d'escultures marianes jacents de diferent cronologia. Un dels llits d'aquestes marededéus és obra de Jaume Llull (segle XVII).

Sant Jaume, Sant Miquel, Sant Nicolau, la Santa Creu, Sant Jeroni, Santa Clara i l'església de la Immaculada Concepció són altres llocs on cada any es fa el muntatge dels llits de la Mare de Déu Morta. La Fundació d'Amics del Patrimoni i ARCA han organitzat per a demà un recorregut pels diferents llits de Ciutat. La ruta s'iniciarà a les 17.30 hores a la seu d'ARCA (carrer de la Pau, 1A) i serà dirigit per la historiadora Margalida Pujol. Per altra banda, el convent de les caputxines de Palma mantindrà oberta una exposició fins al proper dia 23 en què es mostraran peces d'art popular dels segles XVIIIi XIX, a més de la col·lecció de llits del seu fons.

Malgrat que l'Assumpció és una de les grans festes religioses de l'Illa, el seu interès històric també és innegable. L'oportunitat de veure talles de segles d'antiguitat va molt més enllà de les creences individuals. Fou l'esperit del Barroc el que dotà de monumentalitat els llits de la Mare de Déu Morta, una tradició que es du a terme des de l'Edat Mitjana ininterrompudament.