Notícies del dia 16 de agost de 2011
Illes Balears / Balears
Àlvaro Gijón, Gerent del Consorci de la Platja de Palma i Tinent de batle a Cort.

Ciutat

“El 85% del pla de Nájera es mantindrà”

El nou gerent del Consorci de la Platja de Palma, Àlvaro Gijón, té tota la documentació d'un dels projectes més ambiciosos que s'han fet mai a Mallorca estesa en una llarga taula de reunions. Just acaba d'agafar el relleu de Margarita Nájera, però està convençut de la seva capacitat i es mostra molt segur de si mateix.Número dos de Cort i regidor de Turisme, ara gerent del Consorci de la Platja de Palma... No és massa feina, tot això?Jo crec que no. És molta feina i molta responsabilitat, però no crec que tingui més feina que els altres companys de Cort o els consellers.

E. Borràs

Estat que presentava ahir matí l'aigua d'aquest safareig.

Part forana

S'investiga la contaminació d'unes síquies de Sóller

La Guàrdia Civil de Sóller i el Seprona investiguen, des diumenge, l'origen de la contaminació que ha acabat amb un centenar de peixos en un gran safareig de Son Puça de Baix. Funcionaris del Cos de Protecció de la Natura de la Benemèrita han agafat mostres en diferents punts de la xarxa de reg per tal d'aclarir-ne els fets, denunciats per un veí. L'alarma la va donar un dels propietaris de Son Puça de Baix, Ramon Oliver, que rega tarongers, llimoners i hortalissa mitjançant una gran bassa d'uns 300 metres cúbics on viuen gairebé un centenar de carpes i anguiles, a més d'una gran quantitat de gambúsies. Encara que dissabte a la nit la situació era de normalitat, diumenge a primera hora tots els peixos varen aparèixer morts. El dipòsit només s'alimenta de la síquia dels regants. Es dóna la circumstància que, des de fa unes setmanes, per aquesta síquia es distribueix aigua amb tractament terciari procedent de la depuradora.

Lluc García

Part forana

Son Macià, sinònim de festa grossa

Si hi ha unes festes estiuenques conegudes dins el terme de Manacor, aquestes són les de Sant Roc de Son Macià. L'encierro i la festa pagesa ja en són dos dels elements imprescindibles. De bon matí, quan s'ajunten els que han d'anar a dormir i els que s'aixequen, té lloc tota una paròdia dels encierros de Pamplona, amb l'escarni d'un o altre personatge del món del cor que acudeix fins a Son Macià a fer-ne el pregó.

J.S./M.P.

El convent de les monges, ubicat al carrer de Sant Llorenç, també acull el servei de Càritas.

Part forana

Les monges se'n van de Lloseta

El convent de les monges franciscanes de Lloseta tancarà definitivament abans que s'acabi el mes d'agost. Així ho anunciaren sor Francisca, sor Eulàlia i sor Pietat, que seran les darreres inquilines del convent. "L'avançada edat de les religioses, i la falta de vocació, no ens deixa cap altra opció que tancar", explica sor Francisca. Tot i que les religioses encara esperen conèixer amb exactitud quin serà el seu proper destí, sor Francisca creu que "la propera passa segurament és cuidar dels familiars". Així, la superiora es mostra preocupada pel futur de l'edifici -al carrer de Sant Llorenç-, ja que, fins avui, també alberga el servei de Càritas. El rector de Lloseta, Juan Manuel Cózar, ja ha avisat durant la missa de la finalització del servei que realitzen les monges a l'Església, com ara les tasques de preparació d'elements litúrgics i obrir i tancar el temple. "És decisió seva i, des de la parròquia, es respecta", explica Cózar. Tot i així, reconeix que ara caldrà reorganitzar aquestes tasques, que, durant les darreres setmanes, ja han realitzat diferents fidels.

M.Abrines

Els agents varen ajudar els operaris de pompes fúnebres a carregar el cos a l'interior del furgó.

Crònica Negra

Troben un cadàver a les Fontanelles

Diversos agents del Grup d'Homicidis del Cos Nacional de Policia s'han fet càrrec de la investigació d'un cadàver que aparegué enmig d'unes mates i amb dues bosses de fems fermades al cap amb una corda. El cos sense vida, d'un home que de moment no ha estat identificat, fou trobat pels voltants del camí de can Bogueta, concretament en un solar entre can Bernat Llis i can Isidre, tots dos situats a la sortida de Can Pastilla de l'autopista de l'Arenal, a la zona de les Fontanelles. Cap a les 13.30 hores d'ahir, un resident de la zona sortí amb el ca a passejar i, quan passà per l'interior d'un gran camp ras que hi ha a l'àrea esmentada, sentí una olor forta.

Julio Bastida

Part forana

Montuïri reviu els Cossiers

Més d'un segle després d'haver-ho fet per darrera vegada, els Cossiers de Montuïri tornaren a interpretar Gentil Senyora, una de les dues danses perdudes de la colla. Aquesta peça, que antigament s'executava sols davant la imatge de la Mare de Déu Assumpta, s'abandonà a final del segle XIX, i passà a ser una dansa més dels Cossiers fins que, a les acaballes dels anys setanta, deixà de ballar-se regularment.

J.S./M.P.

Ahir només es tiraren ànecs de plàstic des de les barques ahir a Can Picafort.

Part forana

Ànneres només de plàstic

Advocaven pel "factor sorpresa" i la sorpresa fou que ahir els emmascarats no comparegueren. L'amollada d'ànecs de Can Picafort es dugué a terme sense incidències i puntualment, a les dotze del migdia, davant l'atenta mirada de milers de persones procedents de diferents punts de l'Illa. Per primera vegada des del 2007, no hi hagué ni rastre d'ànneres vives. Ni més ni pus que 1.500 animals de goma numerats foren tirats a l'aigua des de les barques, tal com anunciava el programa oficial, perquè els participants poguessin agafar-ne i participar posteriorment en un sorteig de premis. Devora Marta Lozano, ex Miss Balears i que exercí enguany de speaker, el delegat de Can Picafort, Joan Monjo; la regidora de Festes, Miquela Pomar; i l'edil de Joventut, Beatriz Gamundí, donaven compte pels altaveus dels tràmits que ha seguit l'Ajuntament de Santa Margalida per tractar de legalitzar al Parlament l'amollada d'ànecs vius amb vista a edicions futures.

Elena Ballestero

Illes Balears / Polí­tica
Capses de cartó, roba tirada i mobles s'apilen entre les tanques i la carretera.

Polí­tica

El fems s'acumula a Can Valero

L'acumulació de fems a l'àrea de Can Valero de Palma comença a ser d'allò més habitual. La carretera que va cap a Puigpunyent i els carrers de la part industrial més propers són els punts on es poden trobar més deixalles. El problema perdura des de fa ja gairebé tres mesos. La indiferència i resignació dels treballadors del polígon, que ja estan acostumats a aquesta pràctica, es combina amb la indignació d'alguns operaris i empresaris de la zona que no entenen per què no és netejada. A més, es demanen com és que hi ha ciutadans que es dediquen a fer servir la via pública de Can Valero com a abocador il·legal de residus i no són sancionats ni controlats per ningú. Molts trams dels carrers d'Albert Calvert, Josep Antoni Cabanyes i Alexandre de Laborde mostren una degradació absoluta. El fems envaeix els carrils dels vehicles, que l'han d'esquivar. A més, no es tracta de cap acumulació recent de deixalles, sinó que fa moltes setmanes que el caramull de mobles vells, vidres romputs, matalassos, roba i pneumàtics és enmig de la via.

M.Domíguez.

Òscar Collado, exgerent de l'Empresa Funerària Municipal, un dels cops que ha anat a declarar davant el jutge. T.Ayuga

Polí­tica

El judici contra l'exgerent de la Funerària, més a prop

Els fiscals Anticorrupció fan feina el mes d'agost. I, a poc a poc, intenten tancar temes. El cas Funerària n'és un exemple. Es preveu que just quan comenci el nou curs judicial, per setembre, presentin al jutge instructor, Manuel Penalva, l'escrit d'acusació d'aquesta causa de pressumpta corrupció, que té com a principal imputat l'exgerent de l'Empresa Funerària Municipal (EFM) Òscar Collado. A hores d'ara, Collado està imputat per un total de 10 delictes. Es tracta dels següents: blanqueig de doblers o delicte fiscal, malversació, suborn, frau a l'Administració, un altre delicte contra la Hisenda Pública, prevaricació, apropiació indeguda, falsedat documental, un delicte d'amenaces i un altre de coaccions. La Fiscalia fila prim per veure quins són els delictes en els quals hi pot haver prou proves per consolidar l'acusació i, també, per veure quines penes pot demanar per a cadascun. El cas està obert des de fa més de dos anys, concretament des de juny del 2009. Anticorrupció considera que Collado és el principal responsable de les irregularitats comeses a la Funerària Municipal de Palma.

Clara Giner

Illes Balears / Economia
La muntanya tornarà a ser mesurada.

Economia

L'alçada de l'Everest, qüestionada

Las autoritats del Nepal es preparen per mesurar verticalment l'Everest, a fi de dissipar de manera definitiva qualsevol dubte sobre l'alçada real de la muntanya més alta del món. La cota més acceptada, establerta el 1954 pel topògraf indi B.L. Gulatee, és de 8.848 metres. Aquesta marca fou rectificada el 1975, quan el Nepal i la Xina reconegueren la seva frontera compartida -que passa per l'Everest- i en fixaren l'altura en 8.848,13 metres. Tanmateix, aquests anys han sorgit dubtes arran de l'aparició de nous càlculs. El 1999, usant tecnologia GPS, un equip de la Societat Nacional Geogràfica dels EUA determinà que el cim s'eleva 8.850 metres sobre el nivell de la mar, més un de neu. El 2006, la Xina rebaixà lleugerament la xifra i anuncià que, segons els seus estudis, la muntanya més alta del planeta fa en realitat 8.844,4 metres, als quals se n'han d'afegir 3,5 de neu.

Efe

Economia

Salgado diu sí a la moderació salarial per al sector públic

La vicepresidenta econòmica del Govern, Elena Salgado, s'ha mostrat partidària d'estendre al sector públic l'acord de rendes proposat pel candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, que preveu una moderació dels salaris i dels beneficis empresarials per crear ocupació. En una entrevista a Europa Press, Salgado va recordar que l'actual Govern no elaborarà pressuposts generals per a l'any que ve, però també considerà que "seria molt poc raonable recomanar moderació salarial en el sector privat i no autorecomanar-la al sector públic".

E.P.

Jean Claude Trichet, havia suggerit fa poc que s'havien reactivat les compres de deute públic.

Economia

El BCE comprà deute públic per valor de 22 mil milions d'euros

El Banc Central Europeu (BCE) ha reiniciat el programa de compra de deute públic, per donar suport a Espanya i a Itàlia, amb una quantitat setmanal rècord de 22.000 milions d'euros, que inclouen bons espanyols, italians, portuguesos i irlandesos. El BCE informà ahir que la setmana passada va intervenir de nou en el mercat secundari de deute públic de la zona de l'euro, després de no haver-ho fet durant denou setmanes consecutives, des de final de març. Com és habitual, l'entitat monetària europea no ha especificat els països d'on ha adquirit el deute, però el 7 d'agost informà que volia adquirir bons d'Espanya i d'Itàlia, després dels atacs especulatius. Segons operadors dels mercats, el BCE va comprar la setmana passada deute d'Espanya i d'Itàlia, i el 4 i 5 d'agost adquirí bons sobirans de Portugal i Irlanda. Fins ara, el BCE ha adquirit deute públic de la zona euro per valor de 96.000 milions d'euros (74.000 milions la setmana anterior).

Efe

Els autocars foren els més perjudicats en la vaga de divendres.

Economia

El transport discrecional cerca avui assolir acords

Els sindicats del sector del transport discrecional reprendran avui les negociacions amb la patronal, després que divendres passat es desconvocàs la vaga convocada per USO i SITD, un encontre en el qual aquests dos sindicats sol·licitaran una pujada del salari del 3%, percentatge que correspon a l'increment de l'IPC durant l'any passat. En la reunió, que tindrà lloc a la seu de la Federació Empresarial Balear de Transports a partir de les 10.00 hores, també participaran representants de CCOO i UGT, tot i que no varen sumar-se a la vaga de divendres passat, que va ocasionar diversos incidents -com ara quatre persones detingudes, que una turista hi resultàs ferida per una pedrada d'un piquet i que diferents autocars sofrissin danys materials-. Així, una de les principals reivindicacions d'USO, amb vista a la trobada d'aquest dimarts, és aconseguir l'increment del 3% en els salaris dels treballadors.A banda d'aquest 3% reclamat per USO, la patronal ha introduït una sèrie de mesures que suposaran una pèrdua de poder adquisitiu dels empleats, entre les quals destaca la creació de tres categories de conductors d'autobús.

E.P.

Illes Balears / Cultura

Cultura

El món del circ es deixa despullar per la fotografia

Tot i la crisi, la recurrent mancança de futur, l'atur i tantes altres coses que fan del present una època ben complicada, ser jove no és cap excusa per no poder somiar. Un bon exemple és el cas d'Ian Waelder. Aquest jove fotògraf acaba d'editar Circus Life (Blurb), un llibre en què es recullen les imatges captades durant unes setmanes de convivència amb els membres del Cirque Bouffon.

Maria Llull

Portada del llibre de Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera.

Cultura

Els Antònia Font, estrelles literàries

Els Antònia Font s'han convertit en uns dels grans protagonistes musicals d'aquest estiu. La publicació del seu darrer treball, Lamparetes, a la primavera, els ha obert les portes per ser els caps de cartell en moltes de les cites habituals de la temporada i, fins i tot, han actuat en un dels festivals més prestigiosos, com ara el dels Jardins de Cap Roig, al terme municipal de Palafrugell. Tot això -incloses les bones crítiques a la premsa i un constant boca-orella a les xarses socials- seria normal per a una banda de tanta qualitat com la illenca. Allò que ja no és tan habitual és que un grup de música es converteixi en banda sonora... de la millor literatura catalana actual. Idò bé, això és el que ha passat amb els mallorquins Antònia Font. Les dues autores revelació d'aquesta temporada, Bel Olid i Marta Rojals, els han inclòs en les seves respectives novel·les. En el cas de la Bel Olid, la incorporació dels mallorquins no és tan important, perquè la seva novel·la, Una terra solitària, guanyadora del premi Documenta i publicada per Empúries, té una banda sonora per on desfilen la flor i nata de la música del país.

Sebastià Bennasar

Rafa Cortés i Miquel Gelabert, en un restaurant de Cala Blava, durant el rodatge del microfilm sobre el batiament de conveniència d'Eugeni Joan.

Cultura

Teràpia per recordar-se dels noms

El director de cinema mallorquí Rafa Cortés ja ha acabat de rodar a la nostra Illa part del seu projecte de microfilms, titulat This is the name i que d'aquí a poc començarà a filmar-se també a les ciutats de Barcelona i Madrid. Juntatament amb la productora La Perifèrica, el cineasta s'ha encarregat de la gravació d'un total de set peces, d'entre un i tres minuts de duració, en les quals han participat tant actors reconeguts com aficionats. La proposta de Cortés agrupa tres de les seves grans aspiracions personals, com són el cinema, internet i la identitat. Cada una de les peces explica un relat que tracta sobre els noms de les persones. A més, algunes d'aquestes històries han estat escollides entre les propostes que el director demanà als internautes. Alguns d'ells també han pogut participar com actors en el rodatge, després de passar un videocàsting. A Mallorca, Palma, Cala Rajada, Porreres i Cala Blava han estat algunes de les localitzacions escollides. Entre els relats que es podran veure properament a internet: la coincidència dels noms de les dues actrius Margalida Grimat, la història d'una família de pescadors, el batiament de conveniència d'Eugeni Joan i els problemes per recordar-se dels noms dels demés.

Pau Riutort

47 matriculats i 10 professors partiren ahir vespre per participar en la 43a edició de la Universitat Catalana d'Estiu.

Cultura

Cap a Prada

Vida, poble i llengua és el títol que du enguany la 43a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, que arranca avui i es durà a terme fins al pròxim 24 d'agost a la vila catalana de Prada de Conflent, convertida, d'aquesta manera, en un dels epicentres de la vida cultural i social dels Països Catalans. L'expedició balear no arribarà enguany directament a Prada perquè primer farà aturada a Perpinyà. Allà serà rebuda a l'Ajuntament pel regidor d'Assumptes Catalans de la localitat i s'hi deixaran un total de 1.000 exemplars de la guia La ruta de Jaume II. Els illencs també visitaran el palau dels Reis de Mallorca abans de partir cap a Prada, a l'horabaixa.

Maria Llull

Illes Balears / Esport
Cesc Fabregas besa l'escut del Barça durant la seva presentació al Nou Camp.

Futbol

“Estic preparat per al repte més important de la meva vida”

El nou jugador del FC Barcelona, Cesc Fàbregas, es mostrà ahir "feliç" i, alhora, "preparat" per tornar al club en què es va formar, cosa que significa "el repte més difícil" de la seva carrera esportiva; a més, assegurà que donarà fins a "l'última gota de suor" per guanyar-se un lloc en el seu nou equip. "Sabia que tard o d'hora agafaria aquest tren. A diferència de fa dos anys, ara em veig preparat mentalment per afrontar el repte més difícil d'entre tots els que podia escollir. Estic mal acostumat perquè ho he jugat sempre tot, però estic preparat per competir amb els millors jugadors del món. Només penso en sortir d'aquí i començar a entrenar", declarà durant la roda de premsa de la seva presentació. Amb la família present a la primera fila d'una sala París del Camp Nou plena a vessar, el d'Arenys agraí l'esforç fet pel club per portar-lo un altre cop a Barcelona i reconegué haver-ho passat malament durant les negociacions. "Han estat mesos de sofriment, perquè no sabia quan s'acabaria tot ni on seria el meu futur, però avui em trec un pes de sobre", se sincerà.

Agències

Motor

Stoner posa Lorenzo contra les cordes

L'australià Casey Stoner (Honda) va assestar diumenge una severa clatellada a les aspiracions de reeditar el títol mundial del mallorquí Jorge Lorenzo (Yamaha), que no va poder passar de la quarta posició i que s'allunya així de la baralla en un moment en què allò que més necessitava era apropar-s'hi. No només Lorenzo no va retallar punts, sinó que l'australià augmentà fins als 32 punts el seu avantatge al capdavant del Mundial.

Efe

Futbol

La negociació continua

La Lliga de Futbol Professional (LFP) i l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) es reuniran demà, dia 17, per "continuar" negociant el conveni col·lectiu, informaren fonts properes a l'LFP. L'encontre, que serà a les 10.00 hores a la seu de l'LFP, a Madrid, té com a únic punt de l'ordre del dia avançar en la negociació del conveni i tractar d'acostar posicions amb la finalitat que es desconvoqui la vaga anunciada per l'AFE per a les dues primeres jornades de Lliga.

Efe

Jonathan de Guzmán, admet al Twitter que el seu desig és fitxar pel conjunt de Castelló.

Reial Mallorca 20011-2012

De Guzmán confessa que vol anar al Vila-real

Jonathan de Guzmán, admet al Twitter que el seu desig és fitxar pel conjunt de Castelló. Foto: Monserrat Jonathan de Guzmán s'ha decidit i l'elecció no caurà gens bé a l'aficionat mallorquinista. El migcampista holandès afirmà ahir horabaixa mitjançant el Twitter que el seu desig, ara per ara, és fitxar pel Vila-real, l'equip enemic del Reial Mallorca després del l'afer UEFA de l'estiu passat. L'encara futbolista vermell mostrà amb claredat la seva intenció i respongué a les declaracions del director general del club, Pere Terrasa, que dissabte li havia demanat que es definís. Ho va fer escrivint a la xarxa social esmentada, on publicà en anglès: "Me'n vaig anar a Holanda quan tenia 12 anys per convertir-me en un professional. Vaig venir al Mallorca per fer la passa següent. Podeu entendre que vulgui jugar amb al Vila-real?".

G. Amengual.

Futbol

...i altres herbes

Nova imatgeLa imatge més sorprenent del trofeu Ciutat de Palma disputat diumenge fou, sense cap dubte, la de Llorenç Serra Ferrer, vicepresident esportiu i màxim accionista del Reial Mallorca, sense bigot. N'he parlat amb un grapat d'amics i coneguts i tots coincideixen a assenyalar que l'aspecte de Serra Ferrer és ara més dolç.

Pep Verger

Tennis

Novak Djokovic no dóna treva

El serbi Novak Djokovic és més líder després d'adjudicar-se el Màsters 1.000 de Mont-real. Ara, té 13.500 punts i es distancia així de Rafel Nadal, que continua segon amb 11.420, segons la classificació mundial de l'ATP.Per la seva banda, l'argentí David Nalbadián va experimentar un altre important descens consecutiu i baixà 15 llocs després de ser eliminat en la primera ronda del torneig canadenc pel suís Stanislas Wawrinka. Concretament, ha perdut 39 posicions en dues setmanes

Agències

Ara / Món

Món

Mubarak tornarà a la barra el 5 de setembre

El judici de l'expresident egipci Hosni Mubarak i dels seus fills Alaa i Gamal es reprendrà el pròxim 5 de setembre i el cas es vincularà amb el de l'exministre de l'Interior Habib al-Adli, tal com demanava l'acusació.El jutge Ahmed Refat expressà al final de la sessió, la segona d'aquest judici històric, la decisió d'unir els dos casos i d'interrompre l'emissió en directe de les pròximes vistes per "protegir l'interès públic".

Efe

Els policies Iraquians inspeccionen els danys després de l'atemptat registrat a Kirkuk.

Món

Una seixantena de morts a l'Iraq en diversos atacs

L'Iraq va viure ahir la jornada més sagnant de les darreres setmanes i una de les més violentes de l'any, amb una onada d'atemptats que ha causat almanco 62 víctimes mortals i 251 ferits en diferents punts del país. L'atac més greu va tenir lloc en un mercat popular de la ciutat de Kut, al sud-est de Bagdad, on un artefacte explosiu i un cotxe bomba esclataren de manera consecutiva i causaren la mort de 34 persones, informaren fonts del Ministeri de l'Interior de l'Iraq. A més, 65 iraquians, inclosos dones i al·lots, resultaren ferits a conseqüència de les explosions, que també feren malbé les botigues pròximes. L'Iraq no vivia cap jornada de violència semblant des del 29 de març passat, quan 65 persones pel cap baix perderen la vida durant l'assalt d'un grup armat a la seu del Govern provincial de Salahedin, situada a la ciutat de Tikrit, al nord-oest de la capital. A diferència dels esdeveniments del març, en què les víctimes finaren en un únic atac, el país s'ha vist sacsejat aquesta vegada per més d'una desena d'accions criminals en diversos indrets.

Cristian Anglora./Agències

La policia londinenca continua l'escorcoll de les cases dels arrestats.

Món

Cameron repararà “la societat trencada”

El primer ministre britànic, David Cameron, va anunciar ahir que el Govern farà una revisió general de la seva política per "reparar una societat que s'ha mostrat trencada" amb els disturbis de la setmana passada. En un discurs pronunciat al districte d'Oxford (sud d'Anglaterra), Cameron va explicar que el seu gabinet repassarà aquests dies l'educació i el sistema de prestacions, que poden ser retirats per a alguns provocadors i les famílies respectives, després que hagin esclatat "a la nostra cara" aquests problemes socials. El premier va insistir que els disturbis, que han suposat més de 2.000 detencions, no han tingut cap component racial ni s'han desencadenat per la retallada pressupostària ni per l'estat de pobresa d'una part de la població, sinó que han estat només una qüestió de mal comportament dels autors. Cameron es va comprometre igualment, d'aquí a 2015, a canviar la situació de les 120.000 llars més conflictives i va assegurar que es revisarà el programa de prestacions socials, sobretot amb una reforma de la llei que impedeixi cobrar als "irresponsables". Per començar, s'enduriran les condicions per percebre la prestació desocupació, declarà.

Efe

Ara / Tendències
Guerman Titov, el primer que fotografià la Terra fa 50 anys.

Tendències

50 anys de les primeres fotos de la Terra

El rus Iuri Gagarin s'endugué l'honor de ser el primer home que viatjà a l'espai, però va ser el seu suplent, Guerman Titov, el primer que fotografià la Terra fa 50 anys. "Quan Gagarin tornà, explicà que havia vist el nostre planeta i tothom el cregué. Per això, la missió de Titov era captar-ne imatges per mostrar-les al món sencer", manifestà ahir, commogut, un dels organitzadors de l'exposició titulada 50 anys de fotografia espacial, que es pot veure a Moscou. Titov, que encara no havia superat la decepció de no haver estat el primer cosmonauta de la història de la humanitat, pogué fer realitat part del seu somni el 6 d'agost de 1961, el dia que pujà a bord de la nau Vostok-2 amb una pesada càmera de cinema a l'esquena. "Et necessitam per a missions més difícils", li havia assegurat mesos abans Serguei Koroliov, el pare de la cosmonàutica soviètica. El que mai no s'havia imaginat Titov és que passaria a la història precisament pel fet de ser el primer que aconseguí imatges del nostre món des de l'espai exterior.

dBalears

Antoni Mut, durant la festa del 106 aniversari.

Tendències

Mor a 106 anys Antoni Mut, l'home de més edat de Mallorca

Antoni Mut morí ahir a Son Sardina a edat de 106 anys. El funeral serà avui a les 20.00 hores a la parròquia de Son Sardina. Aquest mallorquí va néixer el 10 d'octubre de 1904 al número 10 del carrer de la Lluna, als Hostalets. A 9 anys es posà a fer feina com a aprenent de fuster i, quan en va tenir 12, com a aprenent de sabater. És a aquest darrer ofici que ha dedicat gairebé tota la vida, perquè ha treballat més de 90 anys. Antoni fou un gran caçador d'ocells i un amant del ball de saló. Casat i amb un fill, quedà viudo a 67 anys. Durant els darrers anys, ha rebuts diversos homenatges del club de gent gran de Sa Nostra de Son Gotleu. El darrer va tenir lloc el 10 d'octubre passat, amb motiu de la celebració del seu 106è aniversari. Amb la seva mort, Mut abandona el club dels homes de més edat de Mallorca, entre els quals figuren l'artanenc Joan Tous, de 105 anys, i Josep Mascaró, conegut perquè és el padrí que sortia en un anunci de Coca-cola, que en té ja 104.

J.M.

Opinió / Opinió
Josep Maria Llauradó

Opinió

El perpetu present

Ha tornat el futbol a la pantalla clàssica i hem tornar a comprovar que el concepte "en directe" ha perdut vigor. Posaves ahir, a la sobretaula, MarcaTV i hi sortia Pep Guardiola com a imatge involuntària (saps quan sortirà perquè anuncien que "contesta les preguntes en...

Josep Maria Llauradó

Joan Riera

Opinió

La Platja de Palma

Àlvaro Gijón ha agafat les regnes del Consorci de la Platja de Palma amb evidents ganes de fer coses. És un moment molt dolent. D'aquí a tres mesos hi ha eleccions generals amb la sensació que hi haurà canvi de Govern. I a les Balears, les institucions no tenen un...

Joan Riera

Andreu Perelló

Opinió

L'ascensor s'encalla als suburbis britànics

Londres s'ha cremat. L'onada de protesta social que s'ha esdevingut les darreres setmanes a la capital britànica i en moltes altres ciutats ens obliga a asseure'ns, a fer un parell de respiracions profundes i a posar en marxa les neurones per mirar de treure l'entrellat d'un...

Andreu Perelló

dBalears

Opinió

No vagi per dit

Marxa pel territoriEl pròxim dia 27 una vintena d'associacions juvenils faran, de nit, la marxa pel territori. Aniran a peu de Sant Joan a Montuïri en defensa dels espais naturals i per demanar que no es posin en marxa projectes que el facin...

dBalears

Antoni Marimon

Opinió

El superpatriota

Dins l'onada de noves produccions nord-americanes que adapten a la gran pantalla personatges del còmic, Captain America. The First Avenger, del realitzador Joe Johnston, se singularitza perquè s'ubica durant la Segona Guerra Mundial. De fet, la pel·lícula comença quan...

Antoni Marimon

Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Ànneres i annerots

No hi va haver ànneres vivesni rastre d'emmascarats.Blaus i verds uniformatscreaven expectatives.Les gomes alternativespens que ho han folkloritzati no entenc la potestatsegons els anys de la festa.Que és que l'animal protestaen funció a l'antiguitat?

Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Fins sempre

Segurament, l'amistat és un dels sentiments més profunds, intensos i de llarga durada que hom pot experimentar al llarg de la vida. Entre els amics s'estableixen diferents nivells de complicitat, estimació, empatia, sinceritat, tracte... però tal com diu la dita: qui té...

Pere Joan Martorell

Editorial

Opinió

El seny torna a Can Picafort

Després d'anys de vulneració de la legalitat amb l'amollada il·legal d'ànecs vius a les festes de Can Picafort, ahir imperà el sentit comú i no hi hagué cap acció sorpresa dels emmascarats. La gent s'ho passà d'allò més bé agafant figuretes de plàstic de l'aigua, l'esperit...

Editorial

Melcior Comes

Opinió

Vidres trencats

Aquests dies hem sentit a parlar molt d'aldarulls. En primer lloc els de Londres, tota aquesta massa juvenil enfurida i cercabregues; i per l'altra, al municipi turístic català de Lloret de Mar, amb els seus turistes sulfurats, tot perquè no se'ls permetia beure al carrer i...

Melcior Comes

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

Albertina i el seu marit (1955)

"Estimada Cecília, això de deixar un marit és quelcom que no es pot oblidar fàcilment. No ho he dit a ningú aquí a Bordeus, puix que és una vila que no suporta la veritat. En resum, jo he renascut. Adéu a les il·lusions jovenívoles, als escrúpols, als estats d'ànima. París...

Miquel Ferrà i Martorell

Guillem Frontera

Opinió

Crònica d'esports

Les guerres polítiques, en democràcia, es guanyen o es perden a les eleccions, tot i que hi ha victòries en les quals sofreixes tants de danys que et deixen baldat de cara al futur. Al marge d'aquest principi general d'obvietat imperdonable, a l'Estat no hi ha només una guerra...

Guillem Frontera

Llorenç Capellà

Opinió

Pasteres a un costat i a l'altre de la Mediterrània

A mitjan agost Palma és, més que mai, terra de ningú. Hi ha pocs mallorquins i, per contra, infinitat de guiris que ocupen carrers i places sense saber ben bé cap a on van. Tanmateix en queda algun, de mallorquí. Coincideixo, de prest, en el Bar Cristal, amb Gabriel Riera, un...

Llorenç Capellà