Tot a punt per celebrar el solstici
La festa pagana del solstici d'estiu, més coneguda avui per la nit de Sant Joan, tornarà a omplir Palma de foc i diversió. La Federació d'Associacions de Veïns presentarà ahir de manera oficial el cartell previst per avui vespre en el qual no hi faltarà la cultura popular i el tradicional correfoc. La bauxa començarà a les vuit del capvespre a l'esplanada del parc de la Mar amb el ball de bot a càrrec d'Abeniara i Música Nostra. La festa envers la cultura popular d'aquesta dada continuarà amb el pregó de la Nit de foc a càrrec del polifacètic i sempre punyent Miquel Àngel Llonovoy, que hi repeteix com a pregoner.
La UIB vetlarà Son Real
El grup de recerca Arqueobalear de la UIB serà a partir d'ara l'encarregat de vetlar pel patrimoni arqueològic de la finca pública de Son Real. Els tècnics de la Universitat s'encuidaran de redactar un pla director d'actuació a les diferents zones arqueològiques, a més de la realització dels projectes de recuperació dels jaciments. En concret, la tasca dels tècnics de la universitat se centrarà en la recuperació de la zona del Figueral, que es troba en "bastant mal estat", segons anuncià ahir el director de la Fundació per al Desenvolupament Sostenible, Jordi Cabrer.
El brollador d'Alcover torna a rajar
El número 60 del carrer de Can Alonso de Ciutat esdevingué, entre els anys 1985 i 1920, un vertader centre de la cultura catalana. Escriptors, artistes i intel·lectuals de tota tendència passaren les hores dels diumenges capvespre conversant amb Joan Alcover. La casa pairal del poeta es convertí, després de la mort de Josep Maria Quadrado, el centre neuràlgic de les tertúlies literàries i artístiques que se succeïen a Palma des de la primavera fins a l'hivern de principi de segle.
Madrid farà part de Pol·lèntia
Entesa i continuïtat. Aquest fou, segons la consellera Bàrbara Galmés, l'esperit que regnà ahir en la primera trobada entre la responsable de Cultura del Govern i la nova ministra Ángeles González-Sinde.
Nit de fotos sense empentes
A les vuit en punt, nou galeries i sis centres expositius obrien les portes per inaugurar el PalmaPhoto 09. Es preparava una vesprada en la qual la imatge captada per l'objectiu prenia el protagonisme de Ciutat, encara que només fos a mig gas. I és que la vetlada artística d'ahir no tingué res a veure amb allò a què ens té acostumats la Nit de l'Art, amb carrers saturats de ciutadans i empentes a tort i a dret. Ahir vespre, els carrers palmesans (la majoria del centre antic) estaven tranquils i els visitants passejaven distesos mentre guaitaven per les diferents galeries. D'imatges, n'hi havia per a tots els gusts: des de retrats de caire més documentalista fins a natures, jocs de cossos i fotoperiodisme. Una jornada per a tothom.
El French Cancan promociona Balears
Vint-i-cinc ballarines i 1.500 quilos de vestuaris i ormeigs del Moulin Rouge han viatjat fins a Mallorca per oferir un bona mostra dels seus espectacles. Aquesta serà la primera vegada que la companyia parisenca actua a l'Estat espanyol i ho farà els propers dies 19 i 20 de juny a l'hotel Blau Porto Petro. L'actuació s'emmarca dins una gala que pretén donar el tret de sortida a la temporada turística. Ara bé, l'eixida de la companyia famosa del French Cancan serà també l'encarregada de promocionar les Illes Balears per terres gal·les. Després d'El Canto del Loco i de Rafel Nadal, l'espectacle de varietés del Moulin Rouge també s'inclou dins la llista d'imatges promocionals de l'Illa. Així ho confirmà ahir la Conselleria de Turisme, que aquesta setmana enregistrarà un vídeo promocional amb les ballarines del cabaret que immortalitzà Toulouse-Lautrec.
Vilafranca fita els jaciments
Vilafranca té ja delimitat l'entorn dels jaciments del municipi. La darrera Comissió de Patrimoni aprovà els expedients d'incoació com a Bé d'Interès Cultural, amb categoria de zona arqueològica, dels jaciments de Boscana Vell, el pinar de Boscana, el Caparó i Son Bou. Són quatre indrets que a partir d'ara tindran ben fitades les seves àrees de protecció i que constitueixen emplaçaments arqueològics d'interès, malgrat que alguns es troben en bastant mal estat de conservació. El de més transcendència arqueològica és el que conté les restes trobades a Son Boscana Vell, un jaciment situat dalt d'un turó amb un bon domini visual de l'entorn.
Pacte per la cultura popular
Quan falten tres dies perquè el Consell Municipal de Cultura celebri el primer aniversari, tot apunta que és ara quan comença a donar els primers fruits. Els representants dels diferents grups de treball es reuniren ahir capvespre a Can Bordils en la seva segona trobada de feina conjunta. S'hi debateren les propostes concretes presentades en els àmbits de cultura popular i arts escèniques. La situació econòmica mundial i la necessitat d'apostar per la cultura com a agent econòmic foren algunes de les temàtiques de què parlaren ahir i, segons explicà la delegada de Cultura, Marta Prunès, "ja s'ha deixat de banda l'economia del ciment i s'ha d'apostar per les indústries culturals com a vertaders motors".
“Sagrera no volia un terrat pla per a la Llonja”
La restauració de la Llonja, iniciada l'abril de 2008, no en recuperarà la imatge ideada per Guillem Sagrera. Així ho constata l'historiador de l'art i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Marià Carbonell, que aquest mes de juny publicarà un estudi sobre l'aixecament d'un dels edificis civils gòtics més emblemàtics de la Mediterrània.
La Fira posa el pany amb menys vendes
"Enguany no ha fet llarg". Així ho assegurava ahir Jaume Corbera, que com cada any despatxava a la Fira del Llibre rere l'estand de Quart Creixent. Corbera es referia a les vendes literàries d'enguany, que han davallat "notablement" respecte a l'any passat.
El jaciment romà més important de Palma es troba a Son Espases
L'assentament militar descobert als terrenys de Son Espases i datat entre els anys 75 i 70 abans de Crist pot formar el jaciment romà més important localitzat fins ara a Palma. Així ho confirmen alguns experts consultats ahir per dBalears que aclariren que, a banda de ser "la instal·lació romana més important trobada a Ciutat, també destaca per la seva definició dins un conjunt ordenat".
Carrer de Palma 74, centre poètic
Han hagut de passar més de sis anys perquè la casa de Blai Bonet, al carrer de Palma 74 de Santanyí, sigui més a prop de convertir-se en un centre de literatura de referència. L'abril de 2003, el Consell de Mallorca comprà l'habitatge del poeta i no ha estat fins ara que s'ha posat en marxa l'engranatge per rehabilitar-lo. El departament de Cultura i Patrimoni donà a conèixer ahir el plec de condicions del concurs d'idees per a l'avantprojecte de reforma. Aquest disposarà d'un pressupost màxim de 600.000 euros per a l'execució d'obres. La casa, segons esmentà el representant del Col·legi d'Arquitectes de Balears, Joan Morei, no es troba en males condicions estructurals, encara que "s'haurà d'adaptar a les noves normes d'accessibilitat i d'edifici públic".
Assentament militar a Son Espases
Les estructures descobertes el novembre passat als terrenys de Son Espases Vell podrien fer part d'un assentament militar que il·lustraria els primers moments de l'ocupació romana. Les restes ceràmiques trobades a la zona daten d'entre els anys 75 i 70 abans de Crist i, al seu costat, també s'han localitzat puntes de fletxa, un fermall d'una capa romana, esperons i monedes de la República.
Miquela més íntima
La música d'arrel popular centra la tercera entrega del dBàsic d'aquesta setmana. Miquela Lladó ens presenta aquí el caire més íntim de la seva trajectòria professional, en el qual els sons tradicionals són part fonamental del disc, això sí, barrejats amb altres temes de creació pròpia i adaptacions de cançons emblemàtiques que Miquela ha traduït a la nostra llengua. "És un triatge ben personal que va des dels principis de la meva activitat musical fins a part del repertori de Com un ventall", assegura. Dotze temes que van des del Fandango des carreró, ben conegut entre els balladors a les places d'arreu de l'Illa, fins a diverses adaptacions del Pensa en mi i la cobla Pena peneta pena.
El crit contra la “cultura oficial” enceta la fira
Catorze llibreries i 3 editorials fan part enguany de la Fira del Llibre, que torna al centre de Ciutat.Foto: J.Torres Sense pèls a la llengua i amb una forta crítica contra els "gestors culturals" (una manera fina de dir l'Administració Pública) el pregoner d'enguany, Carlos Garrido, donà ahir el tret de sortida a la 27a edició de la Fira del Llibre. Un encontre literari que per segon any consecutiu es planta al centre del passeig del Born per convertir-se en eix cultural. La llengua punyent de Garrido va deixar més d'un assistent mig estormiat amb la seva aposta de "menys Frankfurt i més camaiot". De fet, l'escriptor, músic i periodista fou ben clar a l'hora d'exposar la seva valoració de la gestió de la "cultura oficial". "Ells tenen tres tesis: si faig coses, surt als mitjans de comunicació; si surt als mitjans, és perquè faig coses; no cal fer coses si tanmateix surt als mitjans de comunicació".
Son Rossinyol vs. Son Fornés
El Departament de Patrimoni del Consell estudia, "amb bons ulls", la proposta que els responsables de Son Fornés i l'Ajuntament de Montuïri els han fet arribar perquè el jaciment aculli un centre d'investigació i documentació del patrimoni arqueològic. Aquest mateix mes de juny, Patrimoni preveu tancar definitivament les portes del centre de Son Rossinyol, l'espai on fins ara els arqueòlegs podien netejar i siglar les restes i que tenia un cost de 5.000 euros mensuals de lloguer.
El Born, eix de la Fira i de les crítiques
Milers de llibres es tornaran a plantar a partir de demà enmig del Born per a la Fira de Llibre, una cita que per segon any consecutiu torna a tenir l'oposició dels comerciants de la zona. Ara bé, la polèmica creada per l'associació de comerciants sobre la ubicació de les paradetes o per si la Fira "creix massa" no ha fet fer anques enrere al Gremi de Llibreters ni a l'organització de Fires i Congressos que divendres donaran el sus a aquesta mostra de cultura literària que arriba a la 27a edició.
Recuperar les fites
Qualsevol vila de l'Illa tenia fitades les seves dimensions urbanes amb una o diverses creus de terme. Unes peces que tenen l'origen a l'alta edat mitjana però que a Mallorca peguen embranzida en el segleXV. Val a dir que bona part de la seva simbologia inicial s'ha perdut per complet, però encara són moltes les creus de terme que romanen immunes al pas del temps.
Saramago aterrarà a Formentor
L'escriptor portuguès i premi Nobel José Saramago serà "l'estrella" de la segona edició de les Converses Literàries de Formentor, que enguany es retardaran fins al 25, 26 i 27 de setembre. Sota el lema "Geografies literàries", la consellera Bàrbara Galmés presentà ahir un esbós del programa, que se centra fonamentalment en la literatura de l'Amèrica Llatina i relega a un segon pla l'escriptura en català.
150 anys de Jocs Florals
Les lletres versades en català celebraren ahir el 150è aniversari dels Jocs Florals. El Consell de Cent de la Ciutat Comtal acollí l'acte d'homenatge del certamen literari que l'any 1859 reeixí de les sendes sota el lema "Patria, Fides, Amor". Noms com Jacint Verdaguer, Josep Maria de Segarra, Narcís Oller i Carles Riba són alguns dels escriptors guardonats amb aquest premi, que ahir fou recordat per boca dels poetes Antoni Vidal Ferrando, Ponç Pons, Quim Español, Manuel Forcano, Sebastià Alzamora, Jordi Julià i Maria Josep Escrivà, tots guanyadors en edicions passades dels Jocs Florals.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- S’han mort el Papa Francesc, el reformador de l’Església catòlica
- Entitats de Maria de la Salut presenten manifest contra el projecte de megaparc fotovoltaic
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- dBalears, Ona Mediterrània, VIDA i L’ESTEL conviden tothom a celebrar la Diada de Sant Jordi a la plaça de Cort de Palma