L'assentament militar descobert als terrenys de Son Espases i datat entre els anys 75 i 70 abans de Crist pot formar el jaciment romà més important localitzat fins ara a Palma. Així ho confirmen alguns experts consultats ahir per dBalears que aclariren que, a banda de ser "la instal·lació romana més important trobada a Ciutat, també destaca per la seva definició dins un conjunt ordenat".
Les restes destapades a diversos punts del centre antic de Palma confirmen l'existència de la urbs romana, però en massa casos aquestes restes són d'època tardana i no es pot concretar quines dimensions tenia. Ara, la caixa de pandora es pot obrir de nou amb les troballes al solar on es construeix el nou hospital de referència. Pep Merino, un dels arqueòlegs responsables de l'excavació, corraborà dilluns la importància del jaciment. Així mateix, aquesta rellevància fou lloada ahir per l'arqueòloga Helena Inglada, qui assegurà que "és la instal·lació romana més important". Inglada, a més, destacà la necessitat de preservar aquestes restes i mantenir un entorn que contextualitzi la troballa. "A l'actual indret no és possible", digué.
Per l'arqueòleg Javier Aramburu, l'estructuració de les restes localitzades a Son Espases demostren que el conjunt era important i que "l'assentament tenia continuïtat davall l'esvoranc on es construí l'hospital". Aramburu es refereix als aproximadament 27.300 metres quadrats de terreny on el 2007 es començaren les obres sense cap de control arqueològic. "Això va ser un desastre", apuntà. Sobre la relació d'aquest assentament militar amb el poblat de Son Cabrer, l'arqueòleg explicà que "al jaciment talaiòtic s'ha trobat ceràmica romana contemporània a la descoberta ara a Son Espases".
El mateix succeeix amb el jaciment de Pol·lèntia que, malgrat la conquesta territorial de Cecili Metel el 123 aC, segons explicà Inglada, "les restes trobades són d'unes cronologies molt semblants de les que parlam ara a Son Espases; en concret dels 80-70 abans de Crist". Si l'esvoranc fet sense control s'endugué per endavant part del jaciment, com assegurà l'arqueòloga Marilena Estarellas, "no ho sabrem mai". Així i tot, Inglada indica que "fer uns estudis previs a l'inici de la construcció haurien permès fer l'hospital, no destruir cap resta arqueològica i, a més, conservar-les in situ". "Tot i desconèixer l'existència d'aquest jaciment, Son Espases és un espai icònic".
L'arqueòloga coincideix amb Aramburu en la necessitat de donar-li la importància que li pertoca per "la gran quantitat d'esdeveniments històrics que han tingut lloc en aquest espai", des d'ocupacions islàmiques fins a la documentació que corrabora que les tropes de Jaume I s'assentaren on avui hi ha Son Espases abans d'entrar a la Madina Mayurqa. La protecció dels béns patrimonials, tantes vegades oblidats, tal vegada hauria permès conèixer millor aquest assentament o, almenys, protegir l'entorn de la séquia d'en Baster, declarada Bé d'Interès Cultural el 2005 i que dos anys després una part fou destrossada per les excavadores. El mateix succeí, segons Aramburu, amb una part de Son Cabrer amb les obres de la carretera.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Els recordau tots satisfets aguantant les pancartes de protesta contra les obres de Son Espases? Els recordau mobilitzant la gent de bona fe de la Real i companyia només per beneficiar els seus interessos partidistes? Els identificau ara ben asseguts a les cadires amb la cara ben alta?
Les eleccions de diumenge són una bona oportunitat per fer escalivar aquesta genteta de portalet baix.
El titular diu: "Al jaciment talaiòtic s'ha trobat ceràmica romana contemporània"...contemporània??? que vol dir contemporània??? dels temps actuals??? ben segur que se tracte d'uns souvenirs que l'altre dia els cules varen dur de Roma.
Ara cal que la societat demani responsabilitats polítiques tant al Govern com a l'Ajuntament de Palma i al Consell. Si no record malament, Cultura i Patrimoni del Consell ja ha imposat una multa a Ib-Salut. I la resta d'institucions què? L'Ajuntament no hi tenia res a veure amb tota aquella destrossa? I en Matas?
el que em fa més pena es que s'ha lluitat molt per canviar la ubicació i el govern no ha fet cas, quina democracia es aquesta? cal recordar que democracia sgnifica el poder per el poble, però aqui l'unic que importa són els doblers, i al poble que el bombin. i per culpa d'això perdem el que relament es important com la cultura o història a n'aquest cas, amb perdut el que hagués pogut ser un gran jaciment, per culpa del doblers i d'un govern que no escolta. però bé supòs que l'únic que hi farem serà seguint parant tot el que ens impossin...
Hi havia també un jaciment de l'època bizantina, que va ser arranat malgrat les denúncies presentades davant les autoritats civils i judicials, de Psoe, de PP i d'UM, bona part de les quals són davalla la carretera de Santa Maria a Sencelles, de quan s'hi feren les obres d'ampliació; naturalment deuen estar convertides en pols, tot i que qualque bocinet recog noscible pot-ser encar s'hi trobaria. Aquests arrnaments que començaren quan eren responsables del patrimoni polítics d'UM, continuaren quan n'eren responsables polítics del PSM, i no sé si no han continuat arranant les d'ara per penediment dels infractors o per4què les restes actuals ja es feien impossibles d'amagar. jbm
El més al·lucinant és com els polítics aleshores a l'oposició UTILITZAREN la gent de la Real i companyia. Quina manera d'enganar-los. Quina forma de manipular-los.
Patètica, vergonyosa, interessada i inculta, així és la nostra societat... Jo m´ho deia mon pare, es dobbers ho són tot...