Sabates per donar i per vendre
Lloseta ha retut homenatge i ha promocionat la seva indústria tradicional aquest cap de setmana amb la celebració de la Fira de la sabata, que amb la d'enguany ha arribat a la desena edició. Els actes començaren dissabte dematí amb una missa homenatge als sabaters locals i amb la inauguració oficial de la fira per part de les autoritats. El bon temps que va acompanyar tant dissabte com diumenge -l'any passat va ploure- facilità que nombrosos ciutadans de tota la comarca s'animassin a visitar els estands. La regidora de Fires i Festes, Maria Alemany, va puntuar l'esdeveniment amb "un deu". Enguany, i malgrat la crisi, l'Ajuntament no ha pogut acceptar totes les sol·licituds presentades pels firaires per exposar-hi.
Intenta matar la dona després de quedar ferit mentre l'agredia
L'agressió a una dona a la Indioteria acabà de manera sorprenent: amb el maltractador ingressat a Son Dureta amb ferides de gravetat. La Policia Local de Palma hi acudí a la matinada de dissabte a diumenge després que l'avisassis que hi havia una brega. Un home de nacionalitat equatoriana agredia la seva dona, provinent del mateix país, a l'interior del domicili que ambdós comparteixen.
El plaer de l'abstencionista
De raons per no anar a votar n'hi han tantes com persones. De fet, una simple passejada per Palma i les seves rodalies deixa entreveure que el col·lectiu que passa de votar és gegant. I creixent. Observam, primer, el sempre heterogeni grup que forma la joventut. I ahir, com a bon diumenge, es trobava en gran part descansant a la platja. Gemma i Antònia volien aprofitar el dia "per torrar-se al sol, encara que sigui un poquet". I tan de temps necessiten, com per no anar ni tan sols a votar? "Ei, què ahir sortírem de festa!". Idò aquí hi ha el primer motiu dels abstencionistes: la ressaca. I no és una qüestió baladí.
El PP venç amb un 42,23%
Victòria conservadora a Europa. El Partit Popular de Mariano Rajoy va obtenir ahir la victòria en les eleccions al Parlament Europeu en treure un 42,23 per cent dels vots, fet que suposa un avantatge sobre els socialistes de 3,7 punts. En aquests comicis, marcats per una baixa participació, similar a la de 2004, els socialistes han aconseguit un 38,52 per cent dels vots i 21 escons. En aquests resultats destaca la pujada en nombre de vots d'UPyD que, malgrat la baixa participació, ha registrat un increment de 55.325 vots, en relació amb les generals de fa un any. Per CA, el PP ha guanyat en un total d'onze -Madrid, València, les Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia, Balears, la Rioja, Navarra i Múrcia-, a més de Ceuta i Melilla.
UM Palma augmentà un 23% els militants en només un any
Les files d'UM a Palma han augmentat, i de manera important, des de les darreres eleccions municipals del 27 de maig de 2007. Tant és així, que en només un any el nombre de militants pujà un 23 per cent a comptar des dels esmentats comicis. Si abans d'aquest període la formació tenia a Ciutat un total de poc més de 1.060 militants, la xifra supera ara els 1300. dBalears ha pogut saber que durant l'any següent a les eleccions del 27 de maig, UM Palma aconseguí incrementar la seva militància amb 248 afiliats. Es tracta d'una quantitat força important, considerant que aquests 248 nous militants gairebé ja suposen una cinquena part del total a Palma.
Sever càstig per a Brown
El recompte de vots al Regne Unit en les eleccions al Parlament Europeu procedien ahir a un ritme extremadament lent, i això que els britànics votaren dijous. La BBC apuntà anit que el Partit Laborista del primer ministre britànic, Gordon Brown, patí una clara derrota en quedar en tercera posició amb tan sols un 16%. Tanmateix, a l'hora de tancar aquesta edició, només es coneixien els resultats de dos districtes electorals d'Anglaterra i només s'havien adjudicat 10 dels 72 escons que corresponen al Regne Unit en el Parlament d'Estrasburg: quatre conservadors, dos laboristes, dos liberaldemòcrates i dos de l'antieuropeu UKIP.
PP i PSOE davallen a Palma i UPyD n'és la tercera força
També a Palma guanyà el PP, i també ho féu retrocedint respecte dels anteriors comicis europeus. Els populars hi perderen pes, però els socialistes també, encara que menys, en un context marcat pel bipartidisme (junts sumen el 87,12% dels vots) i la forta abstenció (del 64,85%, quan ara fa cinc anys fou del 63,61%). A molta distància d'ells dos, Unión, Progreso y Democracia (UPyD) és, amb 3.854 vots (el 4'14%), la tercera força (també ho és a Calvià).
Part Forana i Palma, o la cara i la creu d'UM
Els resultats han posat cadascú al seu lloc. Això és el que deu estar pensant en aquests moments el "sector crític" d'UM, que ahir es mostrà encara més satisfet que el president del partit, Miquel Nadal. Ell acaparà el protagonisme de la roda de premsa de felicitació, en la qual el candidat al Parlament Europeu, Joan Carles Verd, es limità a abraçar modestament el seu president i només hi intervingué per respondre una pregunta dirigida directament a ell.
Victòria clara per a Sarkozy, però amb abstenció rècord
La governant UMP (Unió per un Moviment Popular), de Nicolas Sarkozy, va guanyar ahir els comicis europeus a França, amb un 27,4% de vots, seguida del Partit Socialista (16,96%) i d'Europe Ecologie (15,02%), segons dades oficials. En quarta posició s'hi ha situat el Moviment Democràtic (MoDem), amb un 8,52% dels sufratis, seguit del 5,94% obtingut pel Front d'Esquerres i el 6,3% del Front Nacional, segons la informació del Ministeri de l'Interior.
Guanyen el PP i l'abstenció
Gràfic de la distribució dels escons i les votacions d'ahir a l'Estat i a les Illes. L'abstenció i el PP guanyaren ahir les eleccions europees a les Illes Balears. L'Arxipèlag fou la comunitat amb més abstenció (un 63,98%, quan fa cinc anys fou del 62,39%). I, com a l'Estat, a les Illes vencé el PP, però ho féu retrocedint respecte a les anteriors eleccions i obtenint els pitjors resultats d'aquest segle en uns comicis europeus, generals o autonòmics. Tots els gràfics, a la Fotogaleria
Nadal garanteix el consens perquè Flaquer assumeixi la presidència d'UM
L'encara president Nadal a una imatge d'arxiu. L'encara president d'Unió Mallorquina (UM), Miquel Nadal, ha garantit el consens a la reunió de l'executiva del partit que tindrà lloc avui perquè Miquel Àngel Flaquer el succeeixi en el càrrec si «fem renúncies totes les parts» i, per aquest motiu, ha dit haver donat «suport i carta blanca» perquè elegeixi el seu propi equip. Per a Nadal, els resultats dels comicis europeus celebrats ahir demostren que en UM «tenim una molt bona situació, perquè, mentre els altres partits veuen baixar els seus resultats nosaltres som els que pugem», pel que ha considerat que UM «seguirà tenint la clau de la governabilitat» en totes les institucions de les Balears. El president d'UM ha manifestat que «tots els afiliats hem d'aprofitar la situació, per sobre dels personalismes, i pensar en el futur».
Europa queda molt lluny dels ciutadans
No hi ha hagut sorpreses. El sol i la platja de les Illes van poder més que Europa. L'abstenció a Balears i a la resta de l'Estat ha amenaçat les eleccions i ha demostrat que la UE queda molt lluny dels ciutadans. Els col·legis electorals de Palma semblaven ahir, més que "la festa de la democràcia", santuaris de pau. Ja era la una del migdia, però al recinte electoral de Son Gotleu, el CP Joan Capó, només havien votat 170 persones de les 900 possibles. I als pocs ciutadans que exerciren aquest dret semblava que els empenyia la inèrcia més que les conviccions europeistes.
El PP veu «motius» perquè Zapatero se sotmeti a una qüestió de confiança
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assegurat que la victòria del PP a les eleccions al Parlament europeu evidencia que «a Espanya ha començat el canvi» i per això ha animat el cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, a sotmetre's a una qüestió de confiança al Parlament, ja que, segons la seva opinió, «és clar que ha perdut la confiança dels ciutadans».
Antich: “Vull felicitar Estaràs, ja té el seu escó a Brussel·les”
" Vull donar l'enhorabona al Partit Popular i, especialment, vull felicitar la senyora Estaràs, ja té el seu escó a Brussel·les". Amb aquestes paraules començà ahir al vespre el president del Govern balear, Francesc Antich, la seva valoració dels resultats de les eleccions europees a les Illes Balears i a l'Estat espanyol. Antich no s'estigué, per tant, d'enviar un missatget a la presidenta autonòmica dels populars, que d'ara endavant canviarà la política illenca per la seva tasca al Parlament Europeu. I, de fet, tota la compareixença del cap de l'Executiu estigué farcida de referències al seu principal rival. Així, per exemple, quant a l'anàlisi dels resultats a casa nostra, el president autonòmic els valora positivament: "Hem retallat tres punts al Partit Popular respecte de les eleccions europees de l'any 2004".
L'Eurocambra tornarà a ser dels conservadors
El grup conservador del Partit Popular Europeu (PPE) tornarà a ser la primera força de l'Eurocambra després d'imposar-se ahir diumenge als països més poblats de la Unió Europea. La jornada electoral confirmà les previsions dels darrers deu dies i hi hagué una baixa participació (43,2%) i una fragmentació del vot.
“Som la referència de l'esquerra europea”
El PSOE no perd l'optimisme. Com va dir el mateix president del Govern, Jose Luis Rodríguez Zapatero (segons fonts socialistes): "Perdre només per dos escons no és una catàstrofe i és assumible". Tot just es conegueren els resultats oficials de les eleccions al Parlament Europeu a l'Estat, el cap de llista del PSOE a les europees, Juan Fernando López Aguilar, va felicitar el PP per la seva victòria en aquests comicis i en especial al seu número 1, Jaime Mayor Oreja, a qui va telefonar per donar-li l'enhorabona "honesta i sincera" personalment.
Elevada abstenció a la Part Forana, on el Partit Popular perd terreny
El mapa electoral que quedà després del recompte a Mallorca és un exemple del bipartidisme imperant. L'abstenció fou la nota predominant de la jornada a la Part Forana, on just un 37,3% dels ciutadans anaren a votar. L'anàlisi de les dades treu a la llum que el PP pateix un retrocés, malgrat que guanya en 44 municipis. El PSOE, mentrestant, lidera l'escrutini en un total de 14 pobles, el doble que el 2004, i UM es consolida com a tercera força política a la Part Forana. El que no es pot obviar són els resultats aconseguits per Unión Progreso y Democracia (UPyD), el partit liderat per Rosa Díez, que en alguns municipis com Calvià es converteix en la tercera força política, com també a Marratxí i a Llucmajor, per citar-ne alguns exemples.
L'escàndol no passa factura a Berlusconi
La publicació de les polèmiques fotografies del primer ministre Silvio Berlusconi no ha afectat els resultats electorals del seu partit. Ahir, de fet, Poble de la Llibertat (PDL) s'endugué la victòria a Itàlia amb un 36 per cent dels vots, davant el 26,5% assolit per l'opositor Partit Demòcrata (PD). Aquests percentatges reflecteixen la tercera projecció sobre vots escrutats, facilitada pel canal de televisió SkyTG24, en espera dels resultats oficials, que com és tradicional a Itàlia s'ofereixen l'endemà dels comicis.
La victòria del PP és amarga a totes les illes
La victòria del PP balear en les eleccions europees és amarga a totes les illes. A totes excepte a Formentera, on el PSOE es manté com la llista més votada. Els populars s'imposaren ahir a Mallorca, a Menorca i a Eivissa, però hi experimentaren un retrocés significatiu, d'entre l'1,4 i el 3,4% dels vots, mentre que els socialistes pràcticament hi repeteixen els resultats de 2004. El PSOE, presidint ara el Govern i les quatre institucions insulars, retalla diferències. Al marge dels dos partits estatals, a Unió Mallorquina (UM) no li passa factura la crisi interna i aconseguí amb els seus socis naturals de Coalició per Europa un sensible ascens a la seva illa, 1.125 vots més, tot i el descens de participació.
Estaràs: “Hem recuperat el lideratge”
Rosa Estaràs serà eurodiputada i haurà de dirigir el partit des de la distància. La líder popular ja té el bitllet cap a Brussel·les després que el partit recuperàs ahir la condició de força més votada de l'Arxipèlag, amb 112.191 vots, 9.396 menys que en les europees de 2004. Estaràs assegurà ahir que els resultats de les eleccions europees demostren que el Partit Popular (PP) "ha recuperat el lideratge en aquesta terra". L'eurodiputada féu una lectura en clau autonòmica dels comicis i afirmà que "m'enduc a Europa el missatge que els ciutadans d'aquesta terra han triat un govern popular". La valldemossina comparegué davant prop de dos-cents militants del partit que acudiren als jardins March.
La Fira posa el pany amb menys vendes
"Enguany no ha fet llarg". Així ho assegurava ahir Jaume Corbera, que com cada any despatxava a la Fira del Llibre rere l'estand de Quart Creixent. Corbera es referia a les vendes literàries d'enguany, que han davallat "notablement" respecte a l'any passat.
El Canto del loco embogeix
Era de preveure que el públic mallorquí seria puntual per rebre El Canto del Loco al pàrquing de Son Moix. L'anunci d'una possible aturada dels madrilenys a l'Illa animà, sens dubte, la convocatòria per al concert de la gira ¡Hasta luego!, que reuní set mil persones. Temperatura agradable, fenomen fan més que preparat i escenari de muntatge espectacular, aquesta era l'ambientació de Son Moix, una ubicació del concert que fou bastant cuidada amb serveis, reservat per a minusvàlids, botigues de marxandatge i una gran barra per alleugerir la calor, que es va revifar amb l'entrada d'El Canto del Loco a l'escenari. Amb camiseta negra i texans, el líder del grup madrileny, Dani Martín, féu arrancar el concert amb La suerte de la vida, del seu darrer disc, De personas a persona.
Amistat i Siurell, campions
El CAB Siurell i el Ca Amistat dominaren els campionats de les Illes Balears absoluts que es disputaren en el poliesportiu Prínceps d'Espanya. En la categoria d'homes, el conjunt de Ciutat superà els de Santa Maria per només cinc punts de diferència, 67 contra 62. Els menorquins de l'Xtrem Menorca Atletisme mantenen la categoria i els atletes del CA Manacor varen descendir a la Segona.
Button, imparable
Res no sembla poder aturar els Brawn GP. Jenson Button, flamant pilot d'aquesta escuderia, aconseguí ahir amb la victòria en el Gran Premi de Turquia, setena prova del Mundial, i quedà per davant Sebastian Vettel (Red Bull), que tot i haver sortit des de la pole acabà tercer. El pòdium el completà l'australià Mark Webber (Red Bull), mentre que Fernando Alonso (Renault) només pogué acabar en desè lloc al circuit d'Istanbul. Així, doncs, el britànic de BrawnGP sumà ahir la sisena victòria de la temporada i augmentà el domini en un Mundial que gairebé ja és a les seves mans, amb un avantatge de 26 punts respecte del seu company Barrichello, que acabà abandonant la prova.
Calma tensa
El primer cap de setmana sense futbol a Primera Divisió, la notícia més destacable referent al Reial Mallorca, rumors a part, és precisament l'absència de notícies. Un cop assolida i celebrada la permanència en la màxima categoria del futbol espanyol una temporada més i amb la primera plantilla ja de vacances fins al pròxim 13 de juliol, la Societat Anònima Esportiva balear viu moments de calma.
Fase d'ascens a Segona Divisió B
BINISSALEM 0AT. MONTSÓ 0 BINISSALEM: Xavi (3), Reus (3), Pere Fuster (3), Toni Salas (3), M.À. Salas (3), Vicens Reynés (3), Contreras (3), Ramis (3), Oliver (3), Tomeu Reynés (3) i Morgano (3). Luis Maqueda (3) per Contreras, Palza (3) per Ramis i Sastre (3) per Morgano.
Bryant i Gasol preparen el camí al títol
La decisiva actuació de Kobe Bryant i Pau Gasol han aplanat el terreny cap al títol per als Lakers (101-96), que han aconseguit sobreposar-se en la pròrroga a un mortífer Rashard Lewis (34 punts i 11 rebots), líder d'uns Magic d'Orlando que van tenir el partit a les seves mans. El líder angelí ha anotat 29 punts i ha repartit vuit assistències, en tant que l'ala-pivot català ha quallat una esplendorosa actuació amb 24 punts i 10 rebots, mentre que en el costat contrari el pivot Dwight Howard ha afegit 17 punts i 16 rebots per als de Florida. Ambdós equips han pogut emportar-se el partit abans d'arribar a la pròrroga.
Gats, capellans i un poc de tot
Com tota bona jornada d'eleccions, la d'ahir va estar amenitzada per un sèrie d'anècdotes, encarregades de posar la nota curiosa i llevar ferro a la solemnitat de la cita. Hi hagué un poc de tot. Així, el vocal d'una mesa electoral del col·legi Miguel Hernández de Sabadell (Barcelona) fou expulsat pel president del col·legi davant els evidents símptomes d'embriaguesa que presentava. Un capellà, designat suplent primer en una mesa de Valladolid, aconseguí no actuar-hi com a tal, ja que al·legà que havia d'oficiar una missa.
L'esforç mediterrani
El País Valencià, Catalunya i les mateixes Illes Balears componen, més enllà de concepcions polítiques, l'anomenat Arc Euromediterrani. I és precisament aquest el context que l'Institut d'estudis econòmics Ignasi Villalonga ha assumit per analitzar el mercat laboral, més concretament la presència que hi tenen les dones. Tot i així, l'informe de l'Institut estableix abans les condicions objectives de les quals prové l'actual mercat laboral.
Ambicions pervertides
Sens cap dubte, la memòria fotogràfica és una de les majors relíquies que encara conserva la nostra malmesa substància gris. Tant és així, que les imatges arxivades en la ment de les persones esdevenen un excel·lent filtre per endinsar-se en els seus...
Hizbulá admet la derrota i insta a la cooperació
El grup chii Hizbulá ha reconegut avui la seva derrota en els comicis parlamentaris libanesos celebrats ahir, i ha instat els seus rivals, les Forces prooccidentals del 14 de Març a la cooperació. "Les Forces del 14 de març, recolzades per Occident preserven la seva majoria, mentre l'oposició continua sent una oposició", afirma avui la pàgina web de la televisió Al Manar, portaveu d'Hizbulá.
El Brasil localitza quinze víctimes més de l'Airbus
La recerca comença a donar bons resultats. Els equips de rescat brasilers que operen a l'Atlàntic recuperaren ahir quinze cossos més de víctimes de l'accident que patí diumenge 31 de maig un Airbus d'Air France amb 228 persones a bord. Així, ja són desset els cadàvers localitzats a la remota zona de l'Atlàntic en la qual l'avió va desaparèixer dels radars. Dissabte, els equips de rescat trobaren els cossos de dos homes i diverses restes de l'avió, que constituïren la primera prova palpable del desastre. El tinent coronel Henry Wilson Munhoz Wender explicà ahir, en roda de premsa, que Air France assegurà que el número de sèrie d'un seient recuperat "correspon certament" als seus aparells, encara que de moment no ha confirmat que sigui de l'avió sinistrat.
El jardiner del Líban
Els anys han passat, inexorables, d'ençà que Abed Zamrik recalà a Mallorca. I ja en fa 18 que és aquí. És un jardiner libanès, de pare i mare siris, més concretament de l'antiga Damasc, nascut a Beirut el 1967. Aquesta és la referència d'Abed, que defineix la vegetació de Mallorca amb senzillesa: "És com una fotocòpia en color de la meva terra". I l'ha treballada molt. Zamrik dirigeix el viver d'Isla Verde, a més de l'Associació de jardiners de Mallorca.
Marejar la perdiu
L'obelisc no es tomaràper uns fets estrafolaris,dedicar-lo als funcionarisrepresaliats. Au, ja està!L'esquerra s'ha de tornar(ben prest) a redefinir,que si aquest és el camíper la nostra societatel món està arreglatper ser millor que el d'ahir.
No vagi per dit
"Encara queden coses per tancar"Membres del sector de Miquel Àngel Grimalt afirmaven ahir que "la situació interna del partit encara no està arreglada". Comentaven que "en la composició de la nova executiva que ha sortit publicada aquests dies...
La meravella del món (468 aC) (I)
"Moltes són les meravelles del món, però la més gran meravella és l'home. Amb l'ajut del vent tempestuós meridional, sap recórrer la mar escumosa a través de les inflades ones que rebullen al seu entorn. Fatiga la divinitat suprema, la terra...
Europa continua
Europa ens cridà, ahir, a uns més que altres, naturalment. Des de primera hora se sentien les notícies tòpiques dels dies electorals, però els veritables protagonistes no eren els electors ni els elegits, sinó dos personatges femenins: la participació i...
Les urnes del càstig
A les vuit de l'horabaixa les urnes de les tres aules d'aquest col·legi electoral de Pòrtol tanquen barres. Cap dels qui són a les "meses" sospita el protagonisme que prendrà durant el recompte de vots allò que uns qualifiquen de revenja; d'altres, de toc d'atenció...
Rosa no escombra, UM puja
Els dos partits majoritaris perden vots a les Balears. Però amb una diferència: el PP amb la seva presidenta, Rosa Estaràs, al cap de la llista en perd quasi 10.000, mentre que el PSIB-PSOE, que du el pes de la crisi econòmica i del desgast de Govern, en perd...
Matas també deixà una herència bona
Dilluns passat vaig escriure un article sobre les tres herències dolentes que ens deixà Jaume Matas, i que són devastadores. Però l'expresident també va fer coses bones i algunes, fins i tot, d'excel·lents. La principal és la constatació que el Govern balear pot...
La torna
Els resultats d'ahir demostren que Estaràs tenia raó, o raons, per anar-se'n a Brussel·les. Quan el PP a Espanya aconsegueix el millor resultat des de 2004, la presidenta de la sucursal balear -tot i competir amb desconeguts pel gran públic- arrossega el...
La nova UM renovada de sempre
Rectifiquem, tot d'una de començar, el títol. No és la de sempre, sinó la de sempre del darrer any i mig. Avui, si no hi ha res de nou -i sempre és pertinent fer la reserva de sorpresa en un partit tan sorprenent- Miquel Àngel Flaquer serà el nou president d'UM, en...
Diuen mentides els blocs electorals?
Per ventura discutiríeu l'encapçalament d'aquest text i li faríeu la volta: "Diuen la veritat els blocs electorals?". I els més escèptics i maximalistes podríeu, sí, canviar "blocs electorals" per "mitjans de comunicació", i amb aquest darrer enunciat ja tendríem la...
Juanita Roca en el 80è aniversari
Ha complit 80 anys a petar de simpatia i de capteniment franc, natural i bonhomiós. Nom Juanita Roca Bonet i haurà estat una de les dones pioneres -si no la primeríssima- a ca nostra de la radiodifusió menorquina practicada com a ofici. Ara i...
Munar i Nadal
Miquel Àngel Flaquer manté intactes les seves opcions de ser nomenat avui president d'Unió Mallorquina, però ja és quasi impossible que sigui respectat per tots. El partit és farcit de bregues, de disputes, de baralles, de revenges, d'enveges, d'assumptes...
Espanya, un estat relativament corrupte
A l'article de la setmana passada tractava el tema de l'ús indegut dels càrrecs i pressuposts públics. Per fer-ho posava com a exemple els senyors Campos i Delgado i l'organització de la manifestació radical i antimallorquina del Círculo Balear. Aquests...
Rajoy avança i càstig a ZP
Les d'ahir no eren unes eleccions favorables per al Govern Zapatero. De fet, es feren en plena crisi. Era evident que hi hauria vot de càstig. I així ha estat. El PSOE perd uns 700.000 vots a tot l'Estat i el PP en guanya uns 300.000. Enmig de tanta abstenció...
El manifest amagat de 1924
Circula el discurs que no havíem estat tan malament mai. Brolla de boques derrotades que ocupen llocs responsables de la situació. Es detecta la reculada d'ús i prestigi de la llengua. Qualsevol nouvingut adopta impunement actituds colonials. Les...
Cartes al director
Cartes dels lectors
El nacionalisme illenc es mor, víctima dels seus errorsHe nascut i viscut a Catalunya i, després de viure quatre anys a les Illes, només he vist actituds i experiències frustrants any rere any, mal dirigides i mal resoltes pel nacionalisme illenc. Veig coalicions culminades tard i precipitadament, fa dos anys amb el Bloc i l'any passat amb Unitat, i enguany amb la candidatura per a les eleccions europees la imatge ha estat patètica.