Segons els llibreters, amb menys participació que l'any passat. | Teresa Ayuga

TW
0

"Enguany no ha fet llarg". Així ho assegurava ahir Jaume Corbera, que com cada any despatxava a la Fira del Llibre rere l'estand de Quart Creixent. Corbera es referia a les vendes literàries d'enguany, que han davallat "notablement" respecte a l'any passat. "Un capvespre com avui (darrer dia de Fira) la paradeta hauria de ser plena de gent remenant llibres, sobretot d'infants i, mira, ja ho veus, estic ben tranquil", afegia. La majoria de llibreters coincidiren ahir a l'hora de fer balanç d'aquests deu dies de Fira, que ahir arribà a la seva fi. "Ha estat més fluixet que altres anys", confirmava Maria Barceló, de la llibreria Lluna. "La gent ve fins al passeig del Born a passejar, remena entre els llibres i, si troba qualque cosa que li interessi, s'ho compra. És un públic diferent a la Setmana del Llibre en Català i al de Sant Jordi, quan la gent ve amb el títol al cap", afegia.

Per la seva banda, Bartomeu Marimon, d'Embat, atribuí a la crisi com a factor principal la davallada de vendes, però no l'únic. "Hi ha massa publicacions i els lectors també minven. Les editorials no han notat la crisi i continuen produint com sempre. Les llibreries sí que ho noten", aclarí. Així mateix, el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll, confirmà la disminució del negoci, però es va mostrar ben satisfet pel resultat general de la Fira. "La repercussió de gent ha estat molt important i l'objectiu és posar en contacte el públic amb la literatura", indicà. Malgrat tot, també va destacar que la "lleugera" davallada és respecte a la Fira de 2008, "que va tenir uns resultats històrics".

Ahir, doncs, predominà la tranquil·litat al passeig ciutadà i hi hagué un públic del tot variat. Si bé les famílies i els infants foren la nota predominant de diumenge dematí, el capvespre la gent jove i els més grans també es deixaren veure per la Fira literària. La jornada d'ahir inclogué també l'animació dels Castellers de Mallorca, que a la una del migdia ompliren el Born de camises vermells i faixes negres. Com ja sol ser habitual, un gruix important de públic passejava ahir a darrera hora pel passeig per fer les darreres compres. I és que els llibreters ofertaven publicacions a preu de saldo, com a cloenda del certamen.

Pel que fa als títols literaris, no diferiren gaire de la Diada de Sant Jordi i de la Setmana del Llibre. El fenomen Larsson tornà a ser ahir el més sol·licitat. Una publicació illenca, Edicions UIB, li trepitja els talons: La crònica àrab de la conquesta de Mallorca, de Mohamed Ibn'Amira. Traduïda al català i castellà per Guillem Rosselló Bordoy i Nicolau Roser, fou el segon títol més reclamat. Darrere es col·locà L'origen dels mallorquins, d'Onofre Vaquer, i la gran revelació de la jornada, Pere Garau, un barri amb història, d'ARCA. El cinquè títol més demanat fou el de Paolo Giordano La solitud dels nombres primers.