Detingut per un intent d'homicidi a pedrades
La Policia Local del municipi de Calvià va detenir per temptativa d'homicidi un home a una zona coneguda com a Vall Verd, a la carretera que uneix Peguera amb el Capdellà. Els agents hi acudiren quan els avisaren d'una agressió a una dona i es van trobar que una brega per la propietat d'una finca havia acabat amb un presumpte intent d'homicidi.
“Agressiu i corrupte”
El GOB, el col·lectiu Grup d'Amics en Defensa del Medi Ambient (GADMA) i el partit Sineuers Independents estan decidits a sumar esforços per "donar a conèixer que les noves rondes de circumval·lació i les millores viàries de la xarxa de carreteres secundàries no responen a necessitats del trànsit, sinó que afavoreixen l'expansió urbanística i el creixement de molts municipis", explicà ahir la portaveu del GOB, Margalida Ramis. Corrupció políticaDe fet, els portaveus dels tres grups estan d'acord que la majoria de projectes prevists en el pla director sectorial de carreteres "mantenen un model agressiu i corrupte hereu del pla aprovat pel PP i per UM".
Dues intoxicades a un incendi a Ciutadella
Dues dones han resultat intoxicades en l'incendi d'una bugaderia ocorregut aquest matí a l'economat dels apartaments Biniamar de Cales Piques, en el municipi de Ciutadella.Els fets han ocorregut sobre les 07.30 hores, quan els Bombers han rebut l'avís de l'incendi, segons han informat responsables d'aquest cos del municipi de Ciutadella.
Dos intoxicats per inhalació de clor del dipòsit d'un hotel a Capdepera
Un total de dues persones han resultat intoxicades per inhalació de clor procedent d'un dipòsit d'un hotel que ha resultat accidentalment perforat avui en el municipi de Capdepera, al nord de Mallorca, sense que l'esdeveniment hagi tingut pel que sembla conseqüències greus.
La majoria dels familiars de morts a l'Hotel Son Moll accepten cobrar la indemnització
La majoria dels familiars dels quatre obrers morts per l'ensorrament de l'Hotel Son Moll (Capdepera) han acceptat cobrar la indemnització oferta pels seus propietaris a canvi de renunciar a emprendre accions penals contra ells, i cobraran o n'han cobrat ja 956.000€ en aquest concepte.
Anticorrupció demana a la jutgessa que dugui el cas Cardona al TSJIB
Els fiscals Anticorrupció de Balears, Pedro Horrach i Juan Carrau, han demanat a la jutgessa instructora del cas Scala, Piedad Marín, que s'inhibeixi de la investigació sobre l'exconseller d'Indústria, Comerç i Energia Josep Juan Cardona (PP) i deixi el diputat en mans de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.
El bipartidisme avança
Dues tendències defineixen la política balear de la darrera dècada: l'avanç del bipartidisme estatalista enfront del nacionalisme i una situació de cada cop més igualtat entre PP i PSIB-PSOE. Així ho demostren les diverses convocatòries electorals, siguin autonòmiques, generals o europees. Hi ha diferències d'una contesa a l'altra, però el fil conductor és aquest.
UPyD, una amenaça per al PP
Els 7.092 vots assolits diumenge per Unión, Progreso y Democracia (UPyD) constitueixen una amenaça per al PP, sobretot perquè s'aprecia el transvasament de part del seu electorat cap a la formació de Rosa Díez, una tendència que es començà a veure en les passades generals i que ara es consolida en les europees. La incògnita és saber si mantindrà la tendència en unes autonòmiques o, per contra, funcionarà el vot útil i el PP recuperarà els suports.
Amb nom i llinatges
No tenen res a veure unes eleccions europees com les que es feren diumenge amb unes de municipals, però resulta inevitable posar-hi nom i llinatges en clau local. Si comparam els resultats de 2009 amb els de 2004, polítics i batles com José Ramón Bauzá (Marratxí, PP), Guillem Ginard (Campos, UM), Joan Carles Verd (Sencelles, UM), Biel Serra (sa Pobla, PP), Cati Julve (Manacor, UM) i Víctor Martí (Binissalem, UM) serien clars guanyadors als seus municipis, ja que els seus partits han experimentat un important avanç i han arribat a triplicar els resultats de fa cinc anys.
“La gent vol el PP al Govern”
"Els ciutadans ens han triat com a partit de govern i al PSOE com a partit d'oposició". Amb aquesta frase pronunciada ahir horabaixa per la ja eurodiputada Rosa Estaràs, es pot resumir la valoració que el Partit Popular de les Illes Balears fa dels comicis europeus duits a terme aquest cap de setmana. Després de la reunió del comitè de direcció del partit, Estaràs comparegué exultant davant dels mitjans de comunicació per qualificar d'"excel·lents" els resultats electorals de la seva formació.
“L'efecte Antich es consolida”
El PSIB-PSOE no ha perdut a les Balears. Aquesta és la conclusió que donà ahir la portaveu del PSIB-PSOE, Rosamaría Alberdi, qui valorà "positivament" els resultats de les eleccions europees de diumenge després de la reunió que dugué a terme la comissió executiva del partit per avaluar els resultats electorals. Pels socialistes, la formació que lidera Francesc Antich ha aconseguit retallar en tres punts la seva diferència de vots respecte al PP en clau de Balears. La portaveu del PSOE recalcà que el PP ha guanyat les eleccions europees a Balears, en assolir el 43,81 per cent dels vots, però aquest percentatge suposa un descens del 2,76 per cent respecte al 2004; mentre que el PSIB-PSOE ha obtingut el 35 per cent de les paperetes.
Unió Mallorquina, vots amb “xou”
Unió Mallorquina guanyà en les eleccions de diumenge 1.615 vots i es convertí en la tercera força política, tot i la inestabilitat interna que viu la formació. Miquel Àngel Flaquer apuntava la setmana passada que s'hi havien d'acabar els "xous", però els resultats electorals demostren que els "xous", de moment, no els passen factura.El creixement d'UM, però, s'explica més en clau de dinàmiques locals que no de partit.
L'hegemonia del PP minva
L'hegemonia del Partit Popular (PP) a les urnes de Balears va minvant. Els populars es recuperaren diumenge de la històrica derrota patida fa poc més d'un any a les eleccions generals però, tot i així, a les europees han obtingut els seus pitjors resultats relatius a les Illes des de l'any 1989. I allò que és més preocupant per al PP balear: la tendència de les darreres cites electorals mostra un PSIB-PSOE que cada vegada és més a prop. Els populars mantenen un sòl electoral molt elevat, superior al 40% dels vots, a pesar d'haver estat sacsejats pels casos de corrupció un cop desallotjats del poder i patir repetides crisis internes pel nou lideratge.
UPyD irromp al centre de Palma
Unión, Progreso y Democracia (UPyD) fonamentà la seva irrupció als comicis europeus de diumenge en els barris més conservadors de Palma i, de manera generalitzada, en els dels centre de Ciutat. El PP patí, en els resultats d'aquests enclavaments tradicionalment seus, l'augment de la formació de Rosa Díez. Com a tercera força de Palma en aquestes europees, amb un 4,14% dels vots, UPyD superà àmpliament el 5% en gairebé tots els barris del centre, i en altres cistelles de vots dels populars, com ara Son Armadans, el Terreno i Portopí, s'acosta al 10%.
Flaquer ja és el president d'UM
Miquel Àngel Flaquer serà president d'Unió Mallorquina i durà el patit fins al congrés extraordinari que tindrà lloc el proper 11 de juliol a Artà. Un congrés que haurà de ratificar la seva presidència. Fins aquell moment, Flaquer dirigirà una gestora, després que l'executiva dimitís ahir en bloc, incloent-hi el fins ara president, Miquel Nadal. A la vegada, Flaquer serà el candidat "oficial" a la presidència del partit en el congrés extraordinari. Els representants al congrés s'elegiran a través d'un sistema proporcional, tal com volien els sectors contraris a Miquel Nadal. Aquesta és la decisió que prengué passada la mitjanit el consell polític d'Unió Mallorquina.
Bancs i caixes donen suport a les fusions
El secretari general de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Pedro Pablo Villasante, indicà ahir que la sortida de la crisi passa per una major "consolidació del sistema bancari". Per això, instà les entitats que iniciïn processos corporatius per reduir costos. A més, apostà per destinar els ajuts públics a reforçar el sistema, en lloc d'ajudar entitats sense viabilitat.
El 64% de comerciants de Mallorca creu que les vendes el maig foren pitjors que el 2008
El 64 per cent dels comerciants de Mallorca considera que les vendes el maig passat han estat pitjors que les del mateix mes de l'any 2008, encara que el 45 per cent diu que han millorat respecte al mes d'abril d'aquest any.
La venda d'habitatges cau un 42,6%
La venda d'habitatges a les Balears ha caigut un 42,6% en els últims dotze mesos, fins a les 10.924, la qual cosa la converteix en la comunitat que ha registrat el major retrocés interanual en la compravenda d'immobles, superior al conjunt de l'Estat, on l'últim any es van vendre 510.079 habitatges, un 33,3% menys, segons ha informat el Ministeri d'Habitatge.
Esport fotogènic
La fotografia i l'activitat física es conjuguen per segon any consecutiu sota el nom d'Esportgràfica 09, una idea de l'Institut Municipal d'Esports (IME) en la qual han participat més de seixanta aficionats a la fotografia i a l'esport.El 23 de maig es dugué a terme en diferents poliesportius de Ciutat la clausura del curs 2008/09 de les Escoles Municipals. Per aquest motiu, l'IME organitzà per segon cop aquest concurs de fotografia digial amb la idea d'unir esport i imatge i aconseguir que els aficionats captassin amb les càmeres els millors moments de l'esport juvenil palmesà.
Miró, al descobert davant Raillard
Georges Raillard (Marsella, 1927) s'inicià com a crític literari per a més endavant interessar-se en profunditat pel món de la plàstica i la relació amb les lletres. Així, seguint les passes dels artistes més prolífics del final del segle XX, les cites amb Joan Miró (Barcelona, 1893 - Palma, 1983) eren indispensables. Entre el 3 i el 8 de novembre de 1975 a Palma, i el 5 de desembre del mateix any a Barcelona, Raillard i Miró es donaren cita i conversaren a fons sobre l'obra del català.
El pintor “ermità” veu la llum en DVD
D'esquena al públic. Així és com ha viscut el pintor mallorquí Miquel Aguiló (Palma, 1928). "Ara ha arribat el moment que la vida i l'obra del meu pare vegin la llum", apuntà el músic i fill de l'artista, Miquel Àngel Aguiló.Un DVD titulat Una altra mirada, que es presentà ahir al capvespre al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma, narra les vivències d'un artista marcat per un fet que a 14 anys l'apropà a la mort.
“Sagrera no volia un terrat pla per a la Llonja”
La restauració de la Llonja, iniciada l'abril de 2008, no en recuperarà la imatge ideada per Guillem Sagrera. Així ho constata l'historiador de l'art i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Marià Carbonell, que aquest mes de juny publicarà un estudi sobre l'aixecament d'un dels edificis civils gòtics més emblemàtics de la Mediterrània.
El número 1 de Nadal, en perill
El triomf de Roger Federer a Roland Garros ha marcat un nou punt d'inflexió en la carrera del suís, que d'aquí a 15 dies pot amenaçar el número 1 del rànquing ATP de Rafel Nadal en el seu santuari de l'All England Club, on ambdós protagonitzaren el 2008 el que fou considerat, per molts, el millor partit de la història i que fou guanyat de manera èpica pel manacorí.
Espanya vol fer caixa i assajar modificacions
Espanya disputa a Bakú davant la feble Azerbaidjan, la cinquena pitjor selecció d'Europa, l'únic test previ a la Copa Confederacions i que serveix a la Federació per embutxacar-se un bon grapat d'euros i a Vicente del Bosque per assajar nous aspectes tàctics davant el canvi de plans per la baixa d'Iniesta. Un sol partit i davant un rival de poca entitat ha estat el pla elegit pel cos tècnic de la "roja" camí de Sud-àfrica.
El futbol de ca nostra
Primera partEls quatre equips illencs immersos en la fase d'ascens a la Segona Divisió B aconseguiren resultats que deixen la segona eliminatòria oberta després del partit d'anada. L'entrenador del Binissalem, Tomeu Pons, creu només s'ha disputat la primera part d'un matx que dura 180 minuts i del qual encara queda la segona meitat.
Un tresor a la porteria
El Reial Mallorca té un tresor a la porteria, tant a la del primer equip com a la del filial. El binissalemer Miquel Àngel Moyà i el canari Nauzet Pérezs ón en aquests moments peces cobejades per diferents equips de Primera Divisió i la seva possible venda aquest estiu podria servir per alleugerir els números vermells de la Societat Anònima Esportiva balear.
Golejada camí de Sud-àfrica
La selecció espanyola va solucionar amb bona nota el seu únic test previ a la disputa de la copa de les Confederacions després de vèncer (0-6) Azerbaidjan en un partit que va servir a l'actual campiona d'Europa per afinar la punteria amb vista a Sud-àfrica. L'únic ensurt el va protagonizar Cesc, al qual li feren un trenc sense importància.
El PP demana una moció de confiança
El Partit Popular de Mariano Rajoy va fer balanç ahir i, entre valoració i valoració, consideraren que allò que determinen les eleccions europees és que el president de l'Executiu s'ha de sotmetre a una moció de confiança al Parlament. Així ho va expressar ahir la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que va assegurar que la victòria conservadora en els comicis evidencia que "ha començat el canvi" i va instar el cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, a sotmetre's a una moció de confiança perquè, al seu entendre, "és clar" que ha perdut el suport dels ciutadans, que veuen en el PP "l'alternativa i la solució a la crisi".
UPyD: ni de dretes ni d'esquerres
Un dia després dels comicis europeus i en un context de valoracions, són moltes les mirades que se centren en el partit encapçalat per l'exmilitant socialista Rosa Díez. Unión, Progreso y Democracia, constituït com a formació política l'any 2007 per l'exdirigent del PSOE i pel filòsof i escriptor Fernando Savater, ha estat la gran sorpresa d'unes eleccions marcades per l'abstenció, el bipartidisme i la pèrdua de confiança en l'esquerra institucional.
Cameron demana eleccions generals
El líder del Partit Conservador britànic, David Cameron, la formació del qual ha quedat primera en les eleccions europees, assegurà ahir que estava "encantat" amb el resultat i demanà la convocatòria de comicis generals al Regne Unit. Després que els tories hagin obtingut el 28% dels vots en les europees, Cameron afirmà ahir que el seu partit ha aconseguit obrir una "enorme" escletxa amb els laboristes del primer ministre britànic, Gordon Brown, que han quedat en tercer lloc, amb el 15,3%.
Omagh obté justícia, 10 anys després
Més de deu anys després que 29 persones, entre elles un al·lot de 12 anys i la seva monitora, de 23, ambdós espanyols, morissin en l'atemptat d'Omagh (1998), un tribunal de justícia identificà i condemnà ahir quatre dels responsables d'aquella acció terrorista, la més sagnant en la història del conflicte nord-irlandès. Entre aquests figura Michael McKevitt, qui compleix vint anys de presó des de 2002 per haver dirigit durant un any les activitats de l'IRA Autèntic (RIRA), l'escissió de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) que es va atribuir l'atemptat. Els altres tres condemnats són Seamus Daly, Liam Campbell i Colm Murphy, mentre que el cinquè demandat, Seamus McKenna, va ser absolt per l'Alt Tribunal de Belfast.
Superar la por de volar
No!, jo no puc pujar a un avió... I si cau? I si passa res?... Aquests són alguns dels pensaments que assetgen les persones que tenen por de volar. És una patalogia molt comuna que afecta de manera greu la vida de les persones que la pateixen. De fet, es calcula que només a Mallorca al voltant del 15% de la població presenta ansietat a l'hora de fer-lo servir. El percentatge és notable si es té en compte que a una illa l'aeronau esdevé un mitjà de transport quasi imprescindible.
Barroso anuncia la seva candidatura a la reelecció per presidir la Comissió
El president de la Comissió Europea (la CE), José Manuel Durao Barroso, ha anunciat avui oficialment la seva candidatura a continuar al capdavant de l'Executiu comunitari durant un altre mandat de cinc anys. El primer ministre txec i actual president del Consell Europeu, Jan Fischer, ha dit que avui s'ha reunit amb Durao Barroso i li ha preguntat "si estava llest" per a un segon mandat, al qual ha rebut "una resposta positiva". Fischer ha avançat que avui mateix iniciarà les consultes amb altres líders europeus, començant per una visita a Berlín per entrevistar-se amb la canceller alemanya, Angela Merkel.
L'Antàrtida, el gran ventilador del món
Els oceans polars són, ara com ara, tan necessaris com l'aire per a l'ésser humà. Però en comptes de parlar de persones, ens referim al planeta Terra i al canvi climàtic. Així ho explicà ahir Damià Gomis, investigador i professor de la UIB, arran de la importància d'aquests oceans en el segle XXI. La conferència, organitzada pel Club Última Hora, també comptà amb el testimoni de Carlos Duarte, investigador del CSIC-Imedea. Les seves reflexions foren seguides per un públic nombrós, en el qual destacava la presència de la consellera insular d'Ordenació del Territori, Maria Lluïsa Dubon, i de la regidora d'Educació de Palma, Maribel González.
Tòpics i resultats
Després de la pluja de tòpics del dia D (d de després de les eleccions), m'apunto a seguir, en els pròxims temps, l'activitat del Partit Pirata (en el sentit d'enemic del copyright i d'amic de la llibertat de descàrregues a la xarxa) suec, que ha guanyat un...
Paraules per a un-a eurodiputat-da
La nit de diumenge, algun representant de qualque partit polític va dir "haurem de fer autocrítica", com qui diu que s'haurà de prendre deu litres d'oli de ricí. L'abstenció era la raó d'aquest propòsit heroic, l'autocrítica, una pràctica absent de la política actual...
Ideologia, més o menys
És humiliant atendre les conclusions partidistes dels resultats electorals. Amb excepcions, deuen viure en convenciment que, si la tropa té el fetge de suportar-los, ben bé pot empassar-se les surrealistes anàlisis. Amb tots els matisos que vulgueu, de...
L'obelisc dels funcionaris
La setmana passada va ésser d'una vulgaritat aclaparadora. Cal atribuir-la a les eleccions. Ni el PSOE disposa d'Er Arfonzo en primera línia de la dialèctica electoral, ni el Partit Popular pot donar més protagonisme al Professor de Georgetown, si no vol que...
No vagi per dit
Notícies de la Costa dels PinsDiumenge es registrà un incident davant la casa del doctor Marañón a la Costa dels Pins, que ara és dels seus hereus. Aquest xalet va estar a la venda per 12 milions, però l'operació no es tancà perquè just n'arribaren...
Les eleccions europees del 1989
Sempre és constructiu veure les coses amb una certa perspectiva i girar la ullada cap enrere vint anys pot esser una bona fita per comprovar si anam en la bona direcció o, com sembla, estam ben empantanegats per una lamentable hegemonia dels...
L'hora del lideratge
La reunió d'ahir obre una nova etapa en la història d'Unió Mallorquina. Nadal n'abandona la presidència, que passa a ser ocupada per un home pont i acceptat per tothom. Miquel Àngel Flaquer ara té la dura tasca de dur l'organització al congrés que...
La parenta pobra d'un prussià hirsut
En la poesia alemanya actual, podem trobar dues actituds extremes, dos discursos quasi a les antípodes l'un de l'altre. Independentment de quina pugui esser la seva motivació -l'opinió més generalitzada seria la de les conseqüències terribles de...
Respecte per Guillem Sagrera
Un país no és res si es mostra incapaç de conservar el seu patrimoni històric i artístic més emblemàtic. És el cas de la Llonja, obra mestra de l'arquitecte Guillem Sagrera en el segle XV i senyal distintiu únic i inqüestionable. Ha hagut de ser un professor...
La meravella del món (468 aC) (II)
... Guanyà molts concursos com a dramaturg, ocupà càrrecs públics, escrigué unes cent trenta obres i demostrà al llarg de la seva vida una gran saviesa en tots els sentits. En una expedició bèl·lica contra Samos el 440, fou l'estrateg del seu exèrcit i això...
-3%. Ha guanyat algú?
He estat a punt de no parlar dels resultats de les eleccions europees per un parell de motius. En primer lloc, perquè l'objectiu d'aquesta contraportada no és fer articles d'anàlisis electorals. En segon lloc, perquè aquests dies tothom contarà la història que...
Participació i llibertat
Amb una participació que només ha superat lleugerament (46% contra un 45,9%) la que va mobilitzar les passades eleccions europees, s'imposa una reflexió seriosa sobre què significa la vida democràtica. A la resta de països europeus, aquesta xifra...