Resistència literària
"Què podem esperar d'un govern que menysprea la cultura i malmet fins a la humiliació la llengua pròpia?". Així de clar parlava ahir capvespre el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, en l'acte inaugural de la Setmana del Llibre en Català. Mateu es referia a les adversitats amb què s'han trobat els llibreters per organitzar l'encontre, que, al final, han optat per tirar endavant sense ajudes de cap casta. A davant, assegut a la primera fila, el vicepresident del Consell, Joan Rotger, se l'escoltava sense mudar cara i també sense aplaudir. Setmana del Llibre en Català de mínims
Patrimoni tira enrere les visites a Santueri fins a arreglar-ne les “deficiències”
Imatge d'arxiu del castell. La propietat del castell de Santueri haurà de tornar a presentar un nou projecte al Consell de Mallorca si vol obrir la fortificació al públic i establir-hi un règim de visites. Així ho aprovà ahir la Comissió de Patrimoni Històric, que acordà “suspendre” l’expedient actual fins que els amos de la fortificació formulin un nou projecte per poder visitar el castell roquer, declarat Bé d’Interès Cultural. Per això, haurà de solucionar un seguit de deficiències que els tècnics de Patrimoni hi han detectat i que són més que considerables. "La visita cultural permanent és factible i positiva, atès que facilita el gaudi social d'un bé (...) Però aquesta visita mai no ha de ser a risc de pèrdua dels seus valors", apunten.
Cada balear gasta 309 € a l’any en béns culturals
D'ençà de l'inici de la crisi, les famílies de les Illes Balears han reduït les despeses, algunes de manera dramàtica, tal com també succeeix a la resta de l'Estat. Un dels àmbits que més ha patit les conseqüències d'aquesta rebaixa ha estat el consum cultural, un sector que, a banda de patir les retallades de les administracions públiques, s'ha vist afectat per la davallada del consum ciutadà. Així ho deixa palès l'Anuari d'Estadístiques Culturals del Ministeri espanyol, que apunta que durant el 2011 els ciutadans de les Illes Balears destinaren 309,5 euros anuals a aquest tipus de serveis que, a més a més d'activitats culturals (teatre, dansa, música, etc.), inclou venda de llibres, publicacions, accessoris audiovisuals i internet.
Manacor recupera els premis de la ciutat en català
Dos anys després de la bilingüització dels premis Ciutat de Palma, l'Ajuntament de Manacor llança ara una convocatòria de guardons culturals de característiques similars però només en català: els Ciutat de Manacor. En realitat, segons explicà la regidora de Cultura, Francisca Rufiandis, el que ha fet el Consistori és recuperar uns guardons que "fa 40 anys ja es donaven", però que ara es presenten amb voluntat continuadora i perquè tinguin un ressò global arreu dels Països Catalans.
Can Oleo, dos anys després
El mes que ve es compliran dos anys de la inauguració oficial de Can Oleo, l'efidici que s'havia de convertir en la seu de la Universitat de les Illes Balears al bell mig del centre de Palma. Vint-i-tres mesos després d'aquella inauguració a bombo i platerets, el casal continua tancat i no hi ha perspectives que s'obri al públic. El principal motiu és la manca de dotació econòmica per part de l'Administració per poder comprar-ne el mobiliari.
Les Voltes i el Solleric acolliran el Centre de Recursos amb un 74% menys de pressupost
Més d'un any després del tancament de Sant Jeroni com a residència d'artistes i del Quarter d'Intendència com a Centre de Rercursos de Creació Contemporània, l'Ajuntament de Palma presentà ahir al matí un nou projecte artístic que aglutina els projectes anteriors, però en espais ja existents i que, a més, disposarà d'un 74% menys de pressupost del que s'hi destinava la legislatura passada. L'actual responsable de Cultura, Fernando Gilet, ho qualificà "d'estalvi respecte d'anys anteriors", fet que es tradueix en 60.000 euros menys d'inversió.
Moltes fresses i poca imaginació
La Rua de Palma s'ha convertit en una desfilada on lluir tipet i bafles. Sobretot això darrer, perquè la cercavila d'ahir capvespre pel centre palmesà semblava una competició per veure quina de les carrosses posava la música més forta. A la majoria, s'hi deixà sentir repetitivament el Gangnam style del raper coreà Psy amb les comparses al darrere pegant bots de cavall. La primera feia gràcia; a la sisena, tothom es demanava si no hi havia més música que fos ballable. La imaginació, doncs, no fou el fort de la Rua d'ahir. S'hi congregaren molts pallassos de la tele, algunes colles de formigues i les tradicionals comparses balladores bolivianes i de dansa del ventre.
Alcúdia aposta pel seu patrimoni
Les retallades als pressuposts públics han passat factura a la cultura i al patrimoni. Així queda palès en actuacions com la del Consell de Mallorca amb Can Weyler, on només s’hi fan accions anomenades “d’urgència” i es deixen perdre els doblers deMadrid per fer-ne la necessària restauració. Ara bé, hi ha municipis que continuen amb l'aposta de preservar el seu patrimoni històric, ja que aquest també els suposa treure'n rèdit turístic i econòmic. És el cas de l'Ajuntament d'Alcúdia, que en els comptes d'enguany té destinades fins a quatre partides pressupostàries per rehabilitar o preservar les murades medievals i renaixentistes.
Patrimoni torna a protegir la font de Mestre Pere
El sistema hidràulic i de protecció afecten els municipis de Palma, Bunyola i Valldemossa. Foto: Arxiu. La protecció del sistema hidràulic de la font de Mestre Pere tornarà a ser una realitat mesos després que la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears donàs la raó a l'empresari Vicenç Grande i argumentàs que l'expedient de protecció havia caducat i, per tant, resultàs nul·la la declaració de BIC. La Comissió de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca aprovà ahir dematí de bell nou la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) en categoria de monument per a la xarxa hidràulica que afecta els municipis de Palma, Bunyola i Valldemossa. La declaració iniciada ahir es realitza sota els mateixos preceptes pels qual es protegí l'any 2009 per primera vegada.
Sentit record a Llompart
Versos, vivències i flors en record de Josep Maria Llompart (Palma, 1925-1993). Amics, alumnes, escriptors i familiars del poeta, activista i intel·lectual es reuniren ahir al matí al cementeri de Palma per retre-li record. Avui es compleixen 20 anys de la mort de l’autor de Poemes de Mondragó i la societat civil torna a ser l’encarregada de mantenir-ne vius l’esperit i l’obra. Ho féu davant la seva tomba, on reposa al costat de la seva esposa, Encarna Viñas.
Palma perd un nou element patrimonial
La plaça Quadrado de Palma perd una nova baula del seu patrimoni històric. Aquesta setmana la propietat ha iniciat les obres de demolició del número 5 de la plaça, després que l’Ajuntament de Palma n’hagi atorgat la llicència d’esbucament, tot i les queixes de l’oposició. El mes de juliol passat es declarà la paralització temporal de les obres arran d'una denúncia del grup municipal de PSM-IV-ExM. Malgrat això, les protestes no han servit perquè Cort canviàs de parer i es negà a fer una modificació del catàleg municipal, fet que hauria suposat que l'indret no perdés la fisonomia història ara amb un nou edifici que es vol construir de bell nou amb onze habitatges i cinc aparcaments.
Molt de públic i poc ambient medieval
Ahir a les onze del matí, pujar al castell de Bellver semblava tota una odissea. Els embossos de cotxes arribaven fins a l'avinguda de Joan Miró. Només els coratjosos hi pujaven a peu, la majoria intentava deixar el vehicle allà on podia. Era una riuada de gent i cotxes. Però en ser al capdamunt, arribava la decepció. La Diada medieval de Cort no era tan espectacular com es podia imaginar i una única parada de sobrassades i de formatges donava la benvinguda als visitants just en entrar al recinte.
Fi de festa popular i amb reivindicació
El públic pogué ballar a plaer amb els dimonis. Foto: T.Ayuga. Les colles de dimonis i feres de foc de Palma deixaren el llistó ben alt, sobretot si tenim en compte el reduït pressupost que tenien per cremar pólvora i la mala ubicació del recorregut. Tot i això, l'expressió de la cultura popular posà punt final amb dignitat a unes festes de Sant Sebastià que han vingudes marcades per l'austeritat econòmica i les crítiques. És més, els ciutadans varen respondre a la crida i prop de 10.000 persones, segons fonts de Cort, participaren anit en el correfoc, que partí de davant el teatre Mar i Terra amb una forta expectació de públic. Molt de públic i poc ambient medieval
Ona Mediterrània es presenta en societat
Denou dies després de començar les emissions en proves, el projecte radiofònic d'Ona Mediterrània es va presentar ahir en societat. Prop d'un centenar de persones varen anar fins a l'espai Can Alcover de Palma per conèixer de primera mà un projecte comunicatiu que molts ja han començat a escoltar al 98 de l'FM i que pretén omplir el buit radiofònic en català que varen deixar primer Som Ràdio i després Ona Mallorca. De moment, sols s'hi pot sentir música, però la intenció d'Ona Mediterrània és ser una cadena generalista "mallorquina i en català, capaç de dur la notícia des del lloc on es produeix fins a cada casa, sense intermediaris ni censures".
L’IEB s’apunta als actes d’homenatge a Rosselló-Pòrcel
L'Any Bartomeu Rosselló-Pòrcel comença a prendre forma. Els primers a encendre la flama en record a la figura i al llegat del poeta ha estat una plataforma cívica formada per l'Obra Cultural Balear, la Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Estudis Catalans.
Els escriptors es tornen a mobilitzar contra els Ciutat de Palma bilingües
Els organitzadors es demanen per què l’Ajuntament no ha fet una reflexió sobre els premis. Foto: Arxiu. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l'Obra Cultural Balear (OCB) i el PEN Català han tornat a convocar una nova vetlada literària reivindicativa per al dia de Sant Sebastià. Tal com feren l'any passat, amb aquest Sant Sebastià literari volen mostrar el rebuig a la política de Cort en els premis Ciutat de Palma, que l'actual equip popular ha convertit en bilingües. El vicepresident de l'AELC, Miquel Bezares, recorda que aquesta nova mobilització és més necessària que mai, perquè en aquest darrer any "les agressions cap a la cultura i la llengua catalanes s'han incrementat, no només per part de l'Ajuntament, sinó per part de totes les institucions", assegura.
El Sant Sebastià més magre de la dècada
Les festes de Sant Sebastià d'enguany seran les més minses de la darrera dècada, tant pel que fa al pressupost com pel programa d'actes. Decisions amb bon criteri
Mallorca queda sense Setmana del Llibre en Català
El Gremi continuarà amb la Fira del Llibre, però “més austera” i amb un altre “tarannà”. Foto Arxiu. Era la crònica d'una mort anunciada. La junta del Gremi dels Llibreters de Mallorca decidí ahir migdia que enguany no organitzarà la Setmana del Llibre en Català. La cita s'havia de dur a terme a la capella de la Misericòrdia al febrer, però els impagaments de les administracions públiques han forçat el Gremi a cancel·lar-la. Això suposarà que la mostra literària en la llengua pròpia, tal com avui la coneixem, no es realitzarà després de 23 anys d'història. Tot i això, el Gremi no vol renunciar a l'activitat que dóna "presència a la literatura catalana" i per aquest motiu "farem qualque activitat o acte", apuntà el president del Gremi, Francesc Sanchís, després d'acabar la reunió.
Adoració contra les retallades en educació, sanitat i el català
Les tisorades del Partit Popular envers les polítiques socials i lingüístiques, a més de les ‘caceres' d'elefants, llagostes i cérvols realitzades per monarques i consellers, centraren gran part de l'Adoració dels Tres Reis d'Orient ahir a les Voltes. La tradicional representació del text de Llorenç Moyà fou una de les més concorregudes dels darrers temps, amb prop de mil persones que ompliren l'emplaçament. Com sempre, els rodolins improvisats són el més esperat per al públic que, val a dir-ho, es coneix la història fil per randa. L'Adoració serveix per fer un repàs social i satíric de l'actualitat social de l'any anterior, en què polítics i agents socials no en deixen passar ni una.
Un any per a Rosselló-Pòrcel
Una vintena de persones es congregaren ahir dematí davant la tomba del poeta, al cementeri de Palma, per homenatjar l’escriptor.Foto: P.Pellicer. Els noms de Marià Villangómez, Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel seran recordats enguany en el centenari dels seus naixements. La primera passa ja l'ha feta una plataforma civil formata per la UIB, l'Obra i l'Institut d'Estudis Catalans, que s'han proposat treure de l'oblit l'obra i la persona de Rosselló-Pòrcel (Palma, 1913-el Brull, 1938) mort prematurament a només vint-i-cinc anys a causa de la tuberculosi. Ahir, aquesta plataforma, liderada per Xavier Abraham, Pere Rosselló Bover i Jaume Mateu, realitzà el primer acte "simbòlic" per reivindicar la memòria i el llegat del poeta.
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- El ple del Consell de Mallorca vota en contra de la subvenció per a la Setmana del Llibre en català
- Concentració aquest dijous: «Contra la segregació i l’empobriment del saber, reivindicam una educació pública, de qualitat i en català»
- Quan començarà el curs escolar 2025/2026 a les Illes Balears?
- Sergio Rodríguez (Vox), desbocat al Parlament