L'any passat, el departament d'Hisenda del Govern denegà la partida pressupostada per la Universitat amb aquesta finalitat perquè la considerava "excessiva", segons argumentaren llavors fonts de l'Executiu. A dia d'avui no hi ha cap altra partida assignada, fet que suposa que l'emblemàtic casal continuarà sense mobles i amb les portes tancades després d'invertir-hi 4,5 milions d'euros per a la restauració.
El principal motiu que al·lega la Universitat per no poder obrir Can Oleo a la comunitat estudiantil i a la societat en general són les retallades pressupostàries per part del Govern balear. En només quatre anys, el pressupost s'ha vist disminuït un 21%, cosa que es tradueix en 13,69 milions d'euros menys. A això, cal afegir-hi els 28 milions d'euros que l'Executiu de José Ramón Bauzá deu a la institució que encapçala Montserrat Casas. D'aquí que actuacions com l'obertura de Can Oleo no siguin prioritàries, sobretot després de reduir el personal de la UIB un 17%. Tot i això, Casas té en ment l'obertura com un dels projectes a realitzar, encara que sense dotació econòmica per part del Govern resultarà gairebé impossible, apunten fonts de la mateixa universitat.
Ja en el moment de la inauguració, el 25 de març del 2011, la rectora Casas recordà que havien estat moltes "les vicissituds i entrebancs d'aquesta reforma". Però aquests entrebancs no han desaparegut i el periple de Can Oleo continua.
Cal recordar que rehabilitar l'edifici costà més del triple del que s'havia pressupostat en un primer moment i les obres s'allargaren més de cinc anys. Ara, una vegada restaurat, Casas veu com tampoc no el pot obrir a la comunitat universitària.
El casal palmesà, ubicat al número 4 del carrer de l'Almudaina, fou comprat pel Ministeri d'Educació l'any 1975, però no fou fins al 1986 que passà a mans de la UIB, llavors encapçalada pel rector Nadal Batle. Això no obstant, les obres de restauració de l'edifici no començaren fins al 2002. Aquell any s'adjudicà el concurs a l'arquitecte Pere Nicolau i a sa filla Mariona. Tanmateix, les obres no començaren fins cinc anys després, és a dir, el 2007. Can Oleo, declarat Bé d'Interès Cultural (BIC), estava gairebé en runes. Aquest és un exemple de casal senyorial de Palma originàriament gòtic. Entre els elements patrimonials més destacables hi figura una escala gòtica del XV, única a Mallorca, i la façana renaixentista que dóna al pati principal.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.