Ara també s’hi afegeix l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB). Després de la sortida de les Illes Balears de l’Institut Ramon Llull, l’ens que dirigeix Antoni Vera sembla que vol refer la seva imatge i ampliar els seus àmbits d’actuació, tal com feia l’IEB en temps de Gabriel Janer Manila i Sebastià Serra. Això sí, el pressupost de l’actual IEB no té res a veure amb el dels seus predecessors. Però, tot i la intenció política i econòmica de l’actual Govern popular, Vera assegura que l’ens que ell presideix també realitzarà activitats en record a l’autor d’Imitació del foc.
L’activitat més important que durà a terme l’IEB, explica Antoni Vera, serà une edició crítica de les seves obres. S’hi haurien d’incloure els tres poemaris –Quadern de sonets, Nou poemes i Imitació del foc–, a més de la narració breu de Nicoleta i Aucassí, entre altres treballs que també cal tenir en compte. Tot i això, encara no hi ha data concreta per a la publicació ni els estudiosos que s’encarregaran de l’edició.
D’altra banda, l’Institut d’Estudis Baleàrics també preveu fer una edició especial de la seva revista amb un record no només a Rosselló-Pòrcel, sinó també a Cristòfol Serra, finat l’any passat. Aquests dos personatges centren les activitats que Vera prepara per als programes de lectura a les escoles per al curs 2013-2014, “en què s’inclouran quaderns d’autorson, a més de Serra i Rosselló-Pòrcel, s’hi afegirà l’obra de l’evissenc Marià Villangómez quan es compleix el centenari del seu naixement”, apunta el responsable l’Institut. La presència de les Illes Balears a la fira del llibre Liber, que enguany es realitzarà a Madrid el mes d’octubre, també tindrà regust de Rosselló-Pòrcel i servirà per establir contactes amb la Residència d’Estudiants, on va estar l’escriptor durant la seva etapa d’estudiant de Filologia i Lletres.
Caldrà esperar què en diu també el departament de Cultura del Consell de Mallorca, màxima institució en competències culturals i que, de moment, no s’hi ha pronunciat.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Rosselló-Pòrcel no solament no va residir a la Residencia de Estudiantes de Madrid, sinó que no va viure a Madrid en la seva etapa d'estudiant de Filosofia i Lletres (i per cert, què és aquest doi de Filologia i Lletres que surt en la informació?). S'equivoca en Vera o s'equivoca na Francisca Marí?
Ja es veu que l'EIB no té ni idea de qui era Rosselló-Pòrcel ni, en conseqüència, de com el podria commemorar. Mesclar Rosselló-Pòrcel amb Cristóbal Serra és un desbarat. A més, Vera hauria de saber que Rosselló-Pòrcel no va residir a la Residència d'Estudiants de Madrid, sinó a la de Barcelona. Ignorant!