Les colles de dimonis i feres de foc de Palma deixaren el llistó ben alt, sobretot si tenim en compte el reduït pressupost que tenien per cremar pólvora i la mala ubicació del recorregut. Tot i això, l'expressió de la cultura popular posà punt final amb dignitat a unes festes de Sant Sebastià que han vingudes marcades per l'austeritat econòmica i les crítiques.
És més, els ciutadans varen respondre a la crida i prop de 10.000 persones, segons fonts de Cort, participaren anit en el correfoc, que partí de davant el teatre Mar i Terra amb una forta expectació de públic. En realitat, molts esperaven quelcom semblant als anteriors aTIÀrfoc de Grosske, però es trobaren amb una desfilada molt més senzilla, integrada per les cinc colles de dimonis de Palma i també per algunes performances reivindicatives, en què clamaven a tort i a dret perquè no es mati la cultura; és a dir, que la traca final del Sant Sebastià d'enguany poca cosa té a veure amb les 200.000 persones que assistiren a l'Aiguafoc de l'any passat. Però és que els comptes de Cort també han estat ben diferents. Si per al piromusical l'Ajuntament hi destinà el 2012 prop de 400.000 euros, per al correfoc dels dimonis palmesans d'ahir n'hi han aportat 13.000.
La bauxa començà davant el teatre de Santa Catalina amb quatre dimonis guaitant del balcó i traient foc per la boca. Els ciutadans s'amuntagaven com podien davant l'espai a l'espera del toc de tambor que donàs el tret de la sortida a les espurnes. No trigaren a arribar quan el Drac de na Coca tragué foc per la boca. Al darrere, una nova bèstia de foc i les colles de dimonis, que sortiren totes plegades a ritme de la banda de tambors. La gent no sabia si esperar per si havien de sortir més diables o seguir-los en processó. I precisament això darrer és el que féu el públic, que seguí la comitiva infernal darrere darrere.
El recorregut del principi, amb el carrer més aviat estret per a un acte com aquest, no deixava que els balls dels dimonis lluïssin amb tota la seva esplendor. L'aglomeració de públic arribà a la cantonada entre el carrer de Sant Magí i l'avinguda de l'Argentina, un punt on gairebé no es podia passar. Amb això, a poc a poc, s'animava la festa, que tingué el punt de màxima esplendor en arribar a la plaça de Sant Domingo, on molts ciutadans, mitja hora abans, ja els esperaven. Damunt el cadafal 16 dimonis armats amb grans tambors esperaven per animar la festa i convertir l'indret en un vertader infern.
I així fou, quan a les vuit i cinc la bèstia Na Marranxa, dels Dimonis d'Alaró -colla convidada-, feia acte de presència a la plaça. Darrere, les cinc colles protagonistes: els dimonis Enfocats de Son Sardina, els Realment Cremants; Kinfumfa, Trafoc de la Rondalla de Bellver i els Endemoniats. Tots a l'una per fer botar la gent i gaudir de la festa.
Abans d'encentre el foc a la plaça, arribà de bell nou el toc reivindicatiu per part dels quatre actors que pujaren a l'escenari per recordar al públic que la cultura s'ha de mantenir viva i que no podem permetre que se la mati. "Les diferents colles ens han demanat que féssim algun acte reivindicatiu a favor de la cultura", apuntava un dels ‘performistes'.
I després arribà la bulla, el foc, els bots i el ritme de tambors extàtics. La plaça havia quedat molt petita per la quantitat de públic que hi havia i que s'ho hagué de mirar d'un bon tros enfora. La festa posava punt final amb un petit mostrari de focs d'artifici i una pluja de guspires. Els prop de cent dimonis i dimonions havien convertit aquell petit indret del barri de Santa Catalina en un infern de festa, cultura i reivindicació.
7 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jo estava a la Faxina i casi no es veia res, el nins petits ho tenien cru, l'itinerari triat molt malament, pels dimonis un 10. Per l'any que ve poden fer un correfoc mes digne i i deixar-se d'aiguafocs.
Com a catalinero he de dir que a la fí i per primer cop l´ajuntament organitza un esdeveniment popular dins Santa Catalina. Sempre cuant s´ha fet alguna cosa se fa "fregant" Santa Catalina com es ara Sa Faixina que es allá a hon van a pixar els catalineros que no tenen orinal, segons la cançó. Així que per una vegada l´arrabal de Palma va poder gaudir de ple una festa, mal organitzada, pobre de recursos i en la voluntat inmensa de la colla de dimonis perque tot anás bé. Un 10 per la dimoniada, un 10 per l´elecció del lloc i un "0" per l´organització del esdeveniment
Com s'els hi va ocorre tallar Av. Argentina només en una direcció?. Molta gent esperava a sa banda de sa faixina i només varen poder `fruir` des tràfic que passava. Lo pitjor va esser es perill constant que va patir sa gent que esperava a sa mitjama, un pas en fals i caien, literalment, davall ses rodes de un des cotxes que passaven.
Som dimoni de Palma i ahir vaig poder sortir amb tota la resta de dimonis de ciutat. He de dir que que aquest acte va ser haver de ser organitzat totalment per les colles de palma sense la col·laboració de cap empresa privada, cosa que l'ajuntament de Palma no li ha interessat remarcar en cap moment, ja que aquests només ens han cercat per servarlis es cul de manera econòmica per aquest fi de festa. El recorregut (triat per l'ajuntament) va ser un total caos, no tenguerem altre remei que obrir-os cami durant tot el temps a base de empentes i cops, ja que sinó hagues estat imposible sortir del carrer sant magí, moment en que mes d'un dimoni va haver de partir cap a les acerer per no quedar ofegat entre la gent. Pens que el d ahír va ser un correfoc molt dificil, en gran part per la poca col·laboració de l'ajuntament i trob que es de remarcar la feina de l'associació de colles ja que amb tots els problemes i la gentada que hi havia no hi va haver cap incident.. En fi, amem si els dimonis passam a ser una part important i no nomes allò que utilitzam per a salvar-nos es cul de manera econòmica. També dir que ahír es va demostrar que a ciutat els dimonis també tiren i molt!!
Només érem un ramat de gent, molts no poguerem botar amb els dimonis que eren molts poquets i tenien molt poc espai i el recorregut, curtíssim! Les festes populars no són per aquest govern, a ells el hi agrada anar mudats i fer festes privades per uns poquets, els dimonis són cultura i no interesen.
Trob a faltar que no digueu res que a la fira medieval del Castell de Bellver tot fossin 'tribarrades' del Sírculo.... Aquests ja han convençut l'equip de Cort....
El correfoc encara és el que més m'agrada de les activitats del Sant Sebastià, perquè pel que fa a la resta de celebracions d'aquests dies... Vaja cosa desproveïda d'ànima. Comparat amb els Sant Antonis de Manacor i Sa Pobla per exemple, aquí només veig el dia 20 un macrobotellot organitzat per l'ajuntament, acompanyat d'unes barbacoes, tot sense cap ànima. I llavors no volem que els joves en facin? Si això els ensenyam, a beure per beure! I com així no hi ha ni un trist fogueró el vespre de Sant Antoni? Perquè no se li dóna més rellevància a Palma? Al cap i a la fi, és una cosa de tot Mallorca...