Cort refà l’urbanisme de la Calatrava per legalitzar l’edifici on Bauzá té un habitatge
El Consell de Gerència d'Urbanisme de Cort va aprovar ahir de manera inicial una reforma del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de la Calatrava que legalitza la situació de l'edifici on el president José Ramón Bauzá té un habitatge. L'aprovació és especialment polèmica perquè significa modificar el document de planificació urbanística de tot el barri per fer una excepció en l'edifici on hi ha el pis de Bauzá. L'oposició ho ha criticat perquè considera que és fer urbanisme a la carta, tot i que ahir el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, s'apressà a insistir que el problema urbanístic de la finca no afecta el pis de Bauzá, sinó els dos de sobre. Lamentà que el cas "sembla una qüestió d'Estat" i li llevà importància.
Bernat Bauçà deixa la batlia de Porreres
Bernat Bauçà, batle de Porreres per Convergència per les Illes (CxI), presentà ahir la renúncia al càrrec al·legant motius laborals i personals.
El primer ball dels dimonis enceta la bulla a Manacor
Els dimonis envoltaren sant Antoni amb els seus balls. Fotos: T. Ayuga. Les festes de Sant Antoni arrancaren anit passada a Manacor amb el primer ball dels dimonis. Si bé és l'acte que dóna el tret de sortida a quasi deu dies de bulla, és també un dels més sentits i celebrats pels manacorins. Centenars de veïns es congregaren a partir de les 20 hores a la plaça de Ramon Llull, més coneguda com la plaça del Mercat, per menjar una llesca de pa amb llonganissa torrada en algun fogueró acompanyada d'un tassó de vi. Fou en acabar la torrada quan varen comparèixer els sonadors, el baciner, el Dimoni Gros i els dimonions. I llavors la festa va començar.
L’empresa instal·ladora de la recollida pneumàtica carrega contra la gestió d’Emaya
Bústies de la recollida pneumàtica, amb el fems escampat per devora. Foto: Arxiu. La companyia que va instal·lar el sistema pneumàtic de recollida d'escombraries al centre històric de Palma, Envac Iberia, té ben clar que es pot posar en servei per un cost inferior a 500.000 euros anuals, una xifra "tres vegades menor que l'import d'explotació i manteniment que assumeix en l'actualitat Emaya". L'empresa donà ahir la cara, dies després que Cort anunciàs la suspensió definitiva de la recollida. Ho va fer a través d'un comunicat en el qual no escatimà retrets cap a la gestió realitzada per Emaya. Segons explica, en els vuit anys en què l'empresa municipal ha operat en solitari el sistema, s'ha ofert a brindar-li "suport tècnic preventiu sobre la seva operació i manteniment", que sempre ha rebutjat.
Cort destina un 28% menys de doblers a Sant Sebastià i lleva l'Aiguafoc
Milers de persones acudien a admirar aquest espectacle pirotècnic a la badia de Palma. Les festes del patró de Palma, Sant Sebastià, costaran 373.537 euros, un 28,41% menys del que suposaren per a les arques municipals l'any anterior. A més, les principals novetats d'enguany són supressions: d'aquesta forma no es realitzarà el popular aiguafoc i a més s'eliminen els escenaris de la Plaça de la Reina i Santa Eulàlia. En una roda de premsa, la tinent de batle de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Sandra Fernández, ha explicat que a la Plaça de Santa Eulàlia s'hi farà un mercadet solidari per a entitats socials. Segons ha destacat, entre els artistes que vindran a la Revetla de dia 19 destaquen M-Clan, Pitingo o Jarabe de Palo, entre altres.
El Govern recapta 26,7 milions pel nou impost de la benzina
Una empleada posa carburant en una estació de servei de Balears. Foto: Arxiu. L'impost de la benzina, conegut inicialment com a cèntim sanitari, haurà suposat uns ingressos de 26,72 milions d'euros per al Govern el 2012, una xifra lleugerament superior a la prevista. El tribut, que Balears aplica des de l'1 de maig, implica un gravamen de 4,8 cèntims per cada litre de carburant que compren els ciutadans a les benzineries i ha contribuït a consolidar les Balears com la comunitat on es paguen els hidrocarburs més cars de l'Estat. En realitat, els 26,72 milions són una previsió de la recaptació de l'any 2012 perquè, a hores d'ara, encara no es coneix el total recaptat.
Pime i autònoms no veuen els “bons resultats” de la Llei d’emprenedors
En el ParcBit de Palma, molts emprenedors han trobat un espai per poder començar la carrera professional. Foto: Arxiu. Només el Govern elogià ahir els resultats del primer any de vigència de la Llei d'emprenedors, la primera norma de la legislatura que aprovà l'Executiu Bauzá. El vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, acompanyat de la secretària autonòmica de Promoció Empresarial i Ocupació, Lourdes Cardona, i del director general de Comerç, César Pacheco, presentà el balanç de la norma, gràcies a la qual la constitució d'empreses ha augmentat un 12% a Balears des que entrà en vigor i ha passat de 2.392 a 2.670. El Govern defensa que la seva llei de l'emprenedor ajuda a crear empreses
Just 9 extreballadors dels més de cent d'[M] i Ona Mallorca fan feina a dia d'avui
Del centenar de professionals que quedaren a l'atur com a conseqüència del tancament de la Radiotelevisió de Mallorca, únicament 9 tenen treball un any després de la clausura d'[M] i Ona Malloca, segons recull un informe elaborat pel sindicat de Periodistes de Balears (SPIB), el qual indica que la plantilla no ha rebut les ajudes promeses.
Un terç dels balears disposa d'assegurança sanitària privada
Devers 320.000 persones de Balears, el 28 per cent de la població, disposa d'una assegurança sanitària privada, un fet que col·loca les Illes al capdavant de la relació de territoris de l'estat amb més ciutadans assegurats, segons ha informat aquest dimecres el president de la Clínica Rotger, Fernando Rotger, en roda de premsa. Aquest 28 per cent de la població balear amb assegurança suposa el 2,9 per cent sobre el total d'assegurats de l'estat i, a més, la major part d'aquestes persones rep prestació a la sanitat privada des de fa més de cinc anys (el 70% de les pòlisses). Aquesta realitat comporta distints efectes. En primer lloc, Balears és un territori amb una despesa sanitària pública «de les més baixes d'Espanya, perquè és la tercera amb més despesa privada».
El jutge posposa la declaració del nebot d'Urdangarin
El jutge que instrueix el cas Nóos, José Castro, ha ajornat al dissabte 19 de gener la declaració prevista com a testimoni de Jan Gui Urdangarin, nebot del Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, mentre que també ha citat per a aquest mateix dia l'empresari català Joaquim Boixareu, imputat en aquesta causa que investiga els contractes de l'ens encapçalat pel gendre del Rei i el seu soci, Diego Torres.
El PSIB demana a la Guàrdia Civil que no permeti l'entrada de fems forans a l'illa
El PSIB ha demanat avui a la Guàrdia Civil que iniciï les diligències per a evitar que en els pròxims dies es cremin a la incineradora de Son Reus residus providents de Sabadell, ja que el contracte amb l'empresa que gestiona la planta, Tirme, no contempla aquesta opció, i no s'han fet estudis mediambientals que avalin la crema de fems importat. El diputat socialista Cosme Bonet i la consellera insular Mercedes Garrido han presentat avui davant el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de l'institut armat i la Direcció general de Qualitat Ambiental del Govern sengles escrits en els quals els insten a impedir que el Consell de Mallorca executi els seus plans d'importació de fems.
El Consell espera aprovar els comptes de 2013 en les properes setmanes
La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, ha assegurat avui que espera que els pressuposts per a 2013 de la institució insular s'aprovin a finals de gener i ha deixat clar que seran inferiors als de l'any passat i «molt, molt austers». Salom ha afirmat en declaracions als periodistes després de l'assemblea de batles de Mallorca a la seu de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) que la reunió ha estat satisfactòria i ha servit per a abordar els problemes del «dia a dia» dels ajuntaments. La intenció que els comptes del Consell insular s'aprovin com més aviat millor es basa en què els ajuntaments puguin saber amb quins doblers disposen per a poder quadrar els seus pressuposts, ha esmentat Salom.
Mallorca queda sense Setmana del Llibre en Català
El Gremi continuarà amb la Fira del Llibre, però “més austera” i amb un altre “tarannà”. Foto Arxiu. Era la crònica d'una mort anunciada. La junta del Gremi dels Llibreters de Mallorca decidí ahir migdia que enguany no organitzarà la Setmana del Llibre en Català. La cita s'havia de dur a terme a la capella de la Misericòrdia al febrer, però els impagaments de les administracions públiques han forçat el Gremi a cancel·lar-la. Això suposarà que la mostra literària en la llengua pròpia, tal com avui la coneixem, no es realitzarà després de 23 anys d'història. Tot i això, el Gremi no vol renunciar a l'activitat que dóna "presència a la literatura catalana" i per aquest motiu "farem qualque activitat o acte", apuntà el president del Gremi, Francesc Sanchís, després d'acabar la reunió.
Quin guirigall!
Bankia ho passa tot per ull.Telefònica contracta.L'exèrcit es manté intacte...
1594: els embants
Els embants, és a dir, quan el pis superior era més ample que la superfície de la planta baixa, quelcom de molt comú en els edificis populars medievals, eren objecte...
Bauzá: embulls
Bauzá s'haurà creat tota la imatge pública que es vulgui d'àngel exterminador d'imputats, però és cada cop més evident que no es renta el dit abans d'assenyalar els altres...
Arqueologia esportiva
A les Illes Balears probablement mai no hi havia hagut, com ara, tants esportistes de primer nivell. Potser, a curt termini, tindrem ocasió de constatar els efectes de la recessió econòmica en aquest sector...
Sortir de la crisi no passa per debilitar els ajuntaments, sinó per enfortir-los
Feia molts de mesos que estàvem immersos en una potent campanya destinada a culpabilitzar de la crisi, primer, els ciutadans i les ciutadanes (han estirat més el braç que la màniga) i...