El vicepresident de l'AELC, Miquel Bezares, recorda que aquesta nova mobilització és més necessària que mai, perquè en aquest darrer any "les agressions cap a la cultura i la llengua catalanes s'han incrementat, no només per part de l'Ajuntament, sinó per part de totes les institucions", assegura. Pel vicepresident dels escriptors, les polítiques de Cort, del Govern i del Consell contra el català han estat "constants, diverses i d'una inèdita intensitat", un fet que també apunta el president de l'Obra, Jaume Mateu, en recordar la Llei de funció pública, la nova política d'IB3 o les pressions als centres educatius. "Evidentment, la bilingüització absurda dels Ciutat de Palma centra l'acte, però el nostre missatge va molt més enllà", apunta mentre emfatitza que la política de la llengua i la cultura "ha empitjorat, i molt".
Així doncs, Can Alcover tornarà a convertir-se dia 20 en la seu de la literatura i dels escriptors en llengua catalana. L'any passat més de 300 escriptors s'afegiren al manifest de protesta, entre els quals hi havia els guanyadors dels premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia de l'edició 2011.
Tanmateix, la mobilització d'aquest Sant Sebastià literari també pren un caire de reflexió per al regidor de Cultura de Cort, Fernando Gilet. "L'Ajuntament no ha fet cap reflexió ni ha fet cap passa per plantejar un diàleg", apuntava Bezares, mentre es demana com és que "Cort no es demana per què l'any passat no hi havia escriptors al teatre Principal i més de cinquanta eren a Can Alcover?".
Bezares lamenta que en dotze mesos no hagin fet cap plantejament en el sector, fet que demostra "el seu menyspreu més absolut cap a la literatura del país". En uns termes semblants també es postula la responsable del PEN Català a Balears, Antònia Vicens, qui recorda que l'acte literari de Sant Sebastià no és només per als escriptors, sinó per a tota la ciutadania "que estima l'ànima de la seva terra".
7 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ja han fet net les pintades de la façana, les que els fatxes vàren fer?
http://www.youtube.com/watch?v=fZijN8EijuI Denunciant la guerra silenciosa que espanya està duent a terme contra Catalunya i la resta dels Països no Castellans que ocupa l'estat depredador i pan-castellanista. Denouncing the silent war that Spain is waging against Catalonia INTERNACIONALITZAM Sa nostra lluita!
Xisco, si els jurats tenen un coneixement del català com el teu estam arreglats. D'altra banda, com ho sabem, que els jurats estan preparats? Qui els ha triats i per què hi han de confiar els concursants?
Per bé que sàpigues una llengua externa, mai no podràs captar prou bé els detalls, els girs, la lectura entre línies ni tot l'univers particularíssim de la teva llengua materna. Podràs llegir llibres, però no seràs apte per fer de jurat. No copsaràs el més íntim del que tracta de dir l'escriptor.
Els seus merits son l'entendiment i la llibertat de valorar el que s'exposa i no pasa res al igual que tu pots expresar els teus comentaris, anims, i que sigui una festa pera a tots, visca la litueratura en tot el seu concepte.
Jordi no cal tenir molts de merits, quants de jetas donaven cursets de català i no eren mestres, just tenien el C o D. Recollim lo sembrat i ja esta.
Recordem els noms dels membres dels jurats dels premis en català: Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Novel·la: Miguel Dalmau, Sebastià Jovani i Javier Cánaves. Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia: Josep Lluís Garcia Herrera, Elisenda Farré Secall i Josep Lluís Aguiló Veny. A mi ja em cauria la cara de vergonya ser-hi jurat, però què hi fan aquí els escriptors espanyols? Quins mèrits els acrediten per jutjar obres en català?