El president del Banc Mundial (BM), Robert Zoellick, va advertir ahir que les economies i els mercats afronten una "nova zona de perill" per la pèrdua de la confiança en el "lideratge econòmic de països clau". El responsable de la institució es referia, durant una presentació en el sopar anual de la Societat Àsia a Sidney, a la combinació d'elements de "fragilitat" ja presents, afegida als dubtes que tenen els inversors amb motius dels problemes del deute a Europa i als EUA. Zoellick instà els governs a adoptar accions per recuperar la confiança i a reflexionar sobre la manera de traduir-la en "un estímul per als empresaris i consumidors".
El president de la institució financera també apuntà que la compra, efectuada pel Banc Central Europeu (BCE), de bons països de l'euro amb problemes en els mercats de dèbit resoldrà la manca de liquiditat. Zoellick es referí igualment a la Xina i considerà que la recent taxa d'inflació registrada per juliol al gegant asiàtic, de 6,5%, la pujada de preus més intensa en 37 mesos, probablement ha motivat una apreciació del iuan. Així mateix, alertà que si la inflació xinesa se situa en el 9 o el 10%, pot causar problemes de lideratge a aquest país.
Les paraules de Zoellick en el transcurs del sopar se sumaven a les declaracions ofertes per ell mateix en el marc d'una entrevista concedida i publicada pel rotatiu australià The Weekend Australian el cap de setmana. El líder del Banc Mundial hi assegurà que "estam en els primers moments d'una tempesta nova i diferent: no és la mateixa de 2008". Hi afegia que és encara "més virulenta" per la crisi del deute. "Durant les dues darreres setmanes, el món ha passat d'una difícil recuperació de diverses velocitats (...) a una fase nova i més perillosa", sentenciava. A parer seu, la majoria de països desenvolupats "ha exhaurit" el marge fiscal i les seves polítiques monetàries ja no poden ser més flexibles. "El món afronta la pitjor crisi", manifestà.
Sense solució
Zoellick admet que no coneix cap fórmula per posar remei a la situació però, segons assenyala, "la lliçó de 2008 és que, com més tard s'actua, més cal fer després". El titular del Banc Mundial insta els dirigents europeus a combatre el problema del deute sobirà amb més sentit d'urgència que altres vegades perquè, al seu entendre, es tracta d'un assumpte molt més greu que el que ha portat a la rebaixa de la qualificació creditícia dels Estats Units.
Una altra preocupació d'aquest economista són els disturbis del Regne Unit, sobre els quals expressà al rotatiu australià l'esperança que no facin descarrilar la política d'austeritat que ha adoptat l'Executiu.
Mercats emergents
D'altra banda, en el decurs del mateix sopar Zoellick manifestà que els mercats emergents són una oportunitat de creixement. "Els devem gairebé la meitat del creixement", subratllà l'expert, mentre que en la dècada dels noranta aquesta proporció era només d'un 20%. En un altre moment, el mandatari reiterà la seva defensa dels tractats de lliure comerç i va confiar que el Congrés nord-americà aprovi els tres de llargament postergats que té pendents amb Corea del Sud, Colòmbia i el Panamà. Zoellick arribà a principi de la setmana passada a Austràlia per participar en una sèrie d'actes, com ara la reunió anual que mantenen el Govern de Washington i el de Canberra.
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si heu llegit escrits de comentaristes com Capella, fa alguns dies, o si cercau un poquet sabreu qui són els integrants d'aquest banc, denunciat fa anys, per exmple, per haver augmentat la pobresa als països ara encara més pobres. Les repercusions del fet foren la rebaixa dels pocs drets que la majoria d'aquesta gent tenia. No serà que alguns pretenen això, rebaixar els drets del 80 o 90% de la població mundial?
1. Suprimir la usura (o sigui interés a zero). 2. Suprimir els manlleus. 3. No emetre doblers (no donar-li a la màquina de fer doblers). 4. Encunyar monedes de plata de 5, 10, 20, 40, 80 grams. 5. Encunyar monedes de or de 10, 20, 40, 80 grams. 6. Encunyar monedes de cobre o similar amb valors fraccionaris de la plata de almanco de 0'01, 0'10, 1'00 grams de plata ( per exemple un article amb un preu de 5'30 grams de plata se podria pagar amb una moneda de 5 grams de plata i 3 monedes de cobre de 0'10).
Suprimir la fabricació de productes no imprescindibles ,descentralitzar la producció,prohibir el trànsit privat,retall per horari de la producció energètica i aprofitar tot el petroli que ens quedda,només per la producció d'aliments.Amb aixó podríem guanyar uns deu anys. A la vegade un gran pacte global per disenyar un pla de futur. Si tot això no es fa,anam cap al colapse i amb els polítics que tenim avui en dia podeu estar segur que no es farà.
Romanços. La riquesa generada fins ara part o banda és. Els doblers no s'esfumen, simplement canvien de mans, ara bé crec que estan en mans d'uns pocs. L'avarícia humana especulativa ens durà a quasi tots pel camí de l'amargura. Resumint, que tot això es traduirà amb rics més rics i pobres més pobres.
Propietat col·lectiva dels medis de producció; prohibició de l'especulació financera i borsària; valoració objectiva del producte en funció de la seva prioritat; desenterrament de l'economia submergida; persecució fiscal contra la corrupció i el delicte econòmic... i moltes mesures més que s'haurien de prendre. La covardia dels governs o, pitjor, la seva connviència amb la delinqüència d'alt nivell, i el Sagrat Mercat en mans de les supeerpotències capitalistes són, respectivament, la causa coadjuvant i la causa eficient d'aquesta absurda crisi que NOMÉS pateixen les classes populars.
No hi ha hagut cap recuperació,hem anat fent virgueries amb més deuta que mai,confiant amb xapuces com posar a n'es mercat 60 milions de bidons de petroli de ses reserves,per baixar el preu.Ara en BCE compra deuta d'Espanya i Italia per evitar el colapse i Grècia ja està en default. Això mai s'acabarà anam cap al colapse.