El conseller d'Educació i portaveu del Govern, Rafel Bosch, en una foto d'arxiu. | S. AMENGUAL

TW
143

La Conselleria d'Educació només rebé dues o tres queixes de pares que no volien que els fills estudiassin en català durant el curs 2010-11. El mes de maig, però, coincidint amb la campanya electoral, n'augmentà sobtadament la quantitat: n'arribaren entre quinze i vint i, a més, totes eren de la mateixa escola pública de Marratxí. Tot i que dBalears ha tingut accés a aquestes xifres mitjançant fonts de l'equip que rebé i processar les reclamacions, la Conselleria, oficialment, no les ha volgudes confirmar ni desmentir. Tan sols han declarat que no tenen accés a aquestes dades.

De fet, aquest diari s'ha trobat amb una resposta gairebé hermètica d'Educació, atès que funcionaris i directius que poden consultar aquesta informació s'han negat a parlar-ne i, per via del Departament de Comunicació, han enviat una resposta per escrit en la qual just diuen que no ho han pogut confirmar. Amb tot, a la mateixa contesta queda clar com és de delicat aquest tema per l'Executiu actual. S'hi declara que "basta que hi hagi una sola queixa per evidenciar que durant el Pacte de Progrés no es garantiren els drets lingüístics".

Cal recordar que la lliure elecció de llengua en l'ensenyament primerenc era una de les principals promeses electorals del Partit Popular. Tant és així que, tot i les retallades que enllesteix el Govern, el president Bauzá manté que ja s'aplicarà l'any acadèmic 2012-13. La manca de queixes per aquesta qüestió pot fer pensar que el Decret de mínims, que estableix que pel cap baix el 50% de les classes han de ser en català, no és cap problema. Amb tot, el conseller del ram, Rafel Bosch, manté la intenció de substituir-lo durant aquest curs escolar per un decret de llengües que en garanteixi la lliure elecció i que s'hauria d'aplicar en el període 2013-14. De fet, a la contesta escrita d'Educació recorden que el curs que ve "el departament de Bosch treballarà en la modificació del Decret de mínims".

La resposta esmentada, a més, deixa clar que "la Conselleria dirigirà els seus esforços perquè aquest dret (el de la lliure elecció d'idioma) es compleixi, a partir del curs 2012-13, en tots i cada un dels casos". També cita l'article número 18 de la Llei de normalització lingüística, en el qual es declara que "els alumnes tenen dret a rebre la primera ensenyança en la seva llengua, sigui la catalana o la castellana". No menciona cap dels articles referents a la protecció del català.