Detectar i actuar
La Comissió Tècnica de Promoció i Educació per a la Salut de les Illes Balears ha elaborat el llibre L'educació per a la salut als centres educatius a partir de projectes intersectorials, amb l'objectiu de facilitar eines als nostres infants i joves a l'hora de prendre decisions lliures i responsables en relació amb la seva salut.
La prevenció d'incendis es fa amb material obsolet
Aquesta setmana s'ha posat en marxa l'operatiu d'extinció d'incendis forestals a les Illes Balears. Però, lluny d'una campanya de prevenció amb nous equips de treball, el personal es veu obligat a dur a terme la seva feina amb els EPI (Equip de Protecció Individual) caducats o en mal estat.L'Institut Balear de la Natura (Ibanat), que depèn de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, està al cas de la situació, si bé des de la gerència del mateix Ibanat el seu responsable, Guillem Rosselló, ho relativitza afirmant que "qui no tingui un EPI en bon estat que no es dediqui a cap tasca que en faci necessari l'ús". Rosselló, que assumí el càrrec fa tres mesos, explica que és "conscient que cal complir la normativa, però amb caràcter de racionalitat". Assegura que "ja s'ha iniciat la compra de material nou, però amb un criteri lògic, atesa la situació de crisi".
Ensenyant els infants a curar-se en salut
Què passa pel cap dels al·lots i al·lotes adolescents? Probablement, una infinitat d'inquietuds pròpies de l'edat, incloses moltes de vinculades amb la salut directament o indirectament.
Desallotjaran els últims supervivents de la Flex
Fa anys que es parla de projectes i de nous usos per a l'antic edifici de l'empresa Flex, ubicat al carrer d'Aragó, a Palma. L'immoble, però, continua abandonat i degradant-se cada dia que passa. Aquesta setmana, el Consistori ja ha aprovat fer efectiu el desallotjament de les nou darreres persones que des de fa un any s'han instal·lat a l'edifici, que es troba en runes. El desmantellament del recinte tindrà lloc en vuit dies, després que els ocupants hagin rebut les notificacions de la Policia Local.
Capdepera fa una immersió festiva a l'època medieval
No és una fira més. El mercat medieval de Capdepera convida a una immersió en el passat, a un viatge a l'època medieval, al temps de cavallers i donzelles, d'amors i desamors, on l'artesania tenia nom propi. Tal vegada sigui l'entorn amb el castell al fons, una gastronomia de primera o una bona recreació, però allò cert és que qui va a Capdepera hi torna.
Reoberta la carretera d'Estellencs
La carretera va tornar ahir a registrar circulació rodada en ambdós sentits. Foto: Michels. Gairebé tres mesos després del tancament de la carretera Andratx-Estellencs per l'enfonsament d'un tram de la via, ahir es va tornar a obrir al trànsit i va quedar oberta per ambdós sentits, no només un com s'havia anunciat. De moment, l'obertura és provisional fins que finalitzin per complet les obres, cosa que serà en unes tres setmanes. Estellencs es va despertar amb més alegria després de tantes setmanes gairebé aïllat i de mal humor per l'obligat tancament de la carretera. Un catalitzador de l'ambient que es respirava ahir al poble de la Serra era el restaurant Es Grau, el més perjudicat per l'esllavissada de la muntanya. El seu propietari, José María Sánchez, que va haver de tancar l'establiment, va afirmar que estava content, "perquè s'han complert els terminis que ens van prometre".
EU treu ferro a l'escissió, encara que reconeix que els debilita
Per a l'assemblea d'EU de Mallorca s'hi acreditaren fins a 223 persones, segons els organitzadors. Foto: S.A. Manolo Cámara, actuant com a portaveu d'Esquerra Unida a manca del coordinador general, reconegué ahir que l'escissió encapçalada per Fina Santiago i David Abril els "debilita" i que era una notícia "dolorosa". EU de Mallorca hagué d'afrontar ahir una assemblea clau sense Abril, que fins fa tres dies era el coordinador de la formació, sense la consellera Fina Santiago i sense el conseller insular Miquel Rosselló. Amb tot, Cámara, membre històric de la direcció d'EU, destacà que la majoria de militants havien quedat i que a l'assemblea d'ahir fins i tot hi assistiren bona part dels membres de la 'tercera via', grup que semblava que s'havia afegit als escindits; i també algun membre d'Esquerra XXI, el corrent que ha encapçalat el trencament.
Llibertat amb càrrecs per a l'empresai d'Inca detingut en l'operació Bomsai
Fotografia de la seu del negoci de l'empresari, escorcollada divendres. Foto: S. A. L'empresari d'Inca Jaume Fluxà, detingut divendres en relació amb el cas Bomsai, sortí ahir en llibertat amb càrrecs després de declarar durant el matí a la central de la Policia Nacional de Palma, davant els responsables de la delinqüència econòmica i el fiscal Pedro Horrach. En el cas Bomsai s'investiguen irregularitats en la construcció del nou parc de Bombers de Palma. Segons sembla, Fluxà, que passà la nit d'ahir als calabossos, reconegué les acusacions, per exemple que posà en contacte qui llavors era conseller d'Economia, Lluís Ramis de Ayerflor, amb l'empresa Atlas Capital i que cobrà de tres de les companyies que finalment construïren el parc.
“No és una qüestió de solidaritat, sinó de fer feina per al futur”
El director del Centre de Recerca Econòmica (CRE) de Sa Nostra i de la UIB, Antoni Riera, considera que les mesures anunciades pel president Zapatero per reduir el dèficit públic "en cap cas no són solidàries", sinó que defensa que són "una qüestió de futur". Això no obstant, lamenta que el missatge que més s'ha sentit des que el cap de l'Executiu central anuncià el pla d'ajust, dimecres, "és solidaritat".
Així aplica Europa els plans d'ajust
La crisi que ha sacsejat Europa no hi ha deixat ningú impune i els països de l'Eurozona s'han vist obligats a aplicar mesures d'ajust per reduir el dèficit perquè, tret d'Estònia i Suècia, tots hi superen el 3% marcat per Brussel·les. L'Estat espanyol és, amb Grècia, Portugal i Irlanda, el que ha duit a terme la retallada més dràstica.
Antich vol més impostos per a les rendes més altes
El president de les Illes Balears, Francesc Antich, demanà al Govern central la pujada d'impostos per a les rendes més altes de l'Estat perquè els qui més tenen han de ser "també més solidaris" en una situació de greu crisi econòmica, per la qual cosa va sol·licitar a Madrid que adopti mesures en aquest sentit, que també estudiarà l'Executiu autonòmic.
Una retallada “injusta i insuficient”
El líder del PP, Mariano Rajoy, va assegurar davant els presidents autonòmics del seu partit que el pla d'ajust per reduir el dèficit que va anunciar el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, és "injust i insuficient", "intervingut des d'Europa" i "improvisat". "Improvisat, perquè ha dedicat 48 hores a preparar-lo; injust, perquè fa recaure el pes de les mesures en els més febles, especialment els pensionistes; i insuficient, perquè no serveix per a la recuperació econòmica i la creació d'ocupació".
Esport i ciència (i VIPs)
He descobert un esport d'allò més entretingut i físicament no gaire exigent: fer la llista dels VIPs que van apareixent a les llotges VIP del torneig de tennis de Madrid, als quals les càmeres dediquen imatges tan freqüents que els cops de pilota esdevenen secundaris...
Itàlia homenatja Sassu
Itàlia i l'illa de Sardenya recorden enguany la figura d'Agili Sassu en el desè aniversari de la seva mort. Mentre que el Museu de Villa Urania, a Pescara, inaugurà el 24 d'abril passat una exposició amb més de cent peces escultòriques de l'artista finat a Pollença, les localitats de Thiesi (a Sardenya) i d'Atessa tenen enllestits tots els detalls per obrir dos museus dedicats al mestre Sassu.
Músiques per Haití
El Palma Arena semblava immens ahir capvespre en la Diada Solidària per Haití. Molt pocs ciutadans acudiren a la crida de la regidoria d'Eberhard Grosske i la Coordinadora d'ONG a favor del poble devastat pel terratrèmol. A les nou del vespre només unes dues-centes persones es congregaven davant els dos immensos escenaris instal·lats per a l'ocasió en un velòdrom mig buit.
Viatge teatral de Leioa a Tàrrega
El teatre insular torna a estar de gira dins el programa de projecció exterior per dinamitzar la indústria de les Balears. A les fires teatrals de Leioa, Litterarium (a Móra d'Ebre), Alacant i Tàrrega hi haurà la participació illenca d'un total de vuit companyies i formacions. Però no seran les úniques d'aquests mesos d'estiu, encara queda pendents la representació insular a les mostres de Ciudad-Rodrigo (Castella-Lleó) i de Palma del Rio (Còrdova).
A la final
Nadal celebra la victòria davant Almagro. Rafel Nadal va vèncer el murcià Nicolás Almagro per 4-6, 6-2 i 6-2, es va col·locar a la final del Màsters 1.000 de Madrid i de passada va recuperar el segon lloc del rànquing de l'ATP. En el partit pel títol (18.30/IB3), l'esportista manacorí s'enfrontarà amb Roger Federer, que es va desfer de David Ferrer per 7-5, 3-6 i 6-3. D'una tacada i en 2 hores i 15 minuts, Nadal complí aquests tres objectius. Per segon any consecutiu i tercer en la seva carrera, tornarà a disputar la final d'aquest Màsters 1.000 -en l'edició de 2009 caigué davant el suís Roger Federer, mentre que el 2005 guanyà el títol a Ivan Ljubicic. Un any després, sense Djokovic a Madrid, un jugador al qual s'imposà en la semifinal de 2009, el mallorquí ha pres el segon lloc mundial al serbi.
“Cal guanyar-se el dret de ser campions”
L'entrenador del FC Barcelona, Pep Guardiola, va afirmar que "queda un darrer esforç" contra el Valladolid i que no té cap dubte que superar el conjunt dirigit per Javier Clemente "serà molt complicat". És per tot això que demana a l'afició que "sigui respectuosa amb el rival i que canti quan es xiuli el final".
Alonso destrossa el Ferrari
L'australià Mark Webber va aconseguir una altra vegada el primer lloc en la formació de sortida, en aquesta ocasió en el Gran Premi de Mònaco, per continuar amb la seva ratxa i la de Red Bull, que acumula sis posicions preferents en sis curses, mentre que l'asturià Fernando Alonso (Ferrari) hi partirà darrer després de patir un espectacular accident.
Clar triomf de Tous en el GP d'Egües
L'hipòdrom de Son Pardo va començar ahir a encalentir motors amb vista al Gran Premi Nacional -la prova més important del calendari illenc- amb una jornada de 15 corregudes, entre les destacaren les victòries de Tous en el Gran Premi d'Egües i de Tintín de s'Hort en el Gran Premi Consell de Mallorca.
El Ferrioler planta cara
El Ferrioler manté les esperances d'eliminar el Mairena en la lluita per l'ascens a la Segona Divisió B, després de plantar cara al conjunt andalús amb un home menys durant mitja hora i d'aconseguir un bon empat amb vista al matx de Sevilla. L'expulsió d'Ubay resultà determinant en el desenvolupament del partit, perquè arribà després que l'àrbitre li xiulàs un penal. Tot i que Fran rebutjà el llançament de Pana, la inferioritat numèrica donà el control del joc al Mairena.
Glòria o misèria
Avui només hi ha lloc per a la glòria o per a la misèria. Cap altra edició de Lliga no ha requerit tant d'esforç al campió i probablement cap altra Lliga no tingui tant de mèrit, circumstància que obliga el Barça a exigir-se una darrera victòria davant el Valladolid, que cerca la salvació, per sumar els 99 punts que li donarien el títol de la competició de la regularitat. El Madrid, per la seva banda, haurà d'esperar el miracle de l'equip dirigit per Javier Clemente al Camp Nou per optar a la sorpresa; això sí, sempre que guanyi un Màlaga que també s'hi juga la permanència.
Sense Champions en el darrer sospir
Un dels instants més dolorosos de la història del Mallorca: el sevillista Rodri acaba de marcar.Foto:Monserrat. Quina mala sort! Acabar cinquè no és mai cap fracàs. De la glòria a la misèria, de l'èxit al fracàs... una línia fina separà ahir la Lliga de Campions de la Lliga Europa. El Sevilla, gràcies a un gol de Rodri en el temps de perllongació, guanyà (2-3) a Almeria, finalitzà quart i desplaçà el Mallorca, que derrotà l'Espanyol (2-0), fins a la cinquena posició. Els futbolistes i l'afició vermells finalitzaren la temporada amb una sensació de tristor, de gran decepció. Havien acaronat la gran fita i, de fet, estaven classificats per a la màxima competició continental fins que el sevillista Rodri marcà en el descompte. El partit ja havia acabat feia tres minuts a Son Moix i els jugadors del Mallorca esperaven sobre la gespa el final del duel disputat a l'estadi Juegos del Mediterráneo.
Rodri fa entrar el Sevilla a la Champions en l'últim segon
El Sevilla jugarà finalment la Lliga de Campions després d'una agònica victòria al camp de l'Almeria, cosa que deixa el Reial Mallorca en la cinquena posició tot i haver-se imposat a l'Espanyol. L'Almeria sortí en tromba i en els deu primers minuts assetjà la porteria de Palop.
Resultats de Primera Divisió
L'Athletic de Bilbao regalà una victòria a Joseba Etxeberria en el seu darrer partit a San Mamés amb la camiseta blanc-i-vermella. El veterà jugador, que es retira aquesta temporada, pogué gaudir de l'estima de l'afició.
“Hem acabat al podi dels millors”
Tot i que en calent la seva cara no transmetia alegria ni satisfacció, Gregorio Manzano va voler recordar després de no aconseguir el premi gros de la Champions que el Mallorca ha acabat la temporada "al podi dels millors".
Operació sortida i operació Europa
Això s'ha acabat i, en haver passat la ressaca de la festa a la plaça de les Tortugues, vendrà el temps de la preparació de la pròxima temporada: l'operació Europa, o sigui que s'haurà de planificar amb més seny que mai.
Continuarà...
El somni de la Lliga de Campions era probablement un somni massa gran per a un equip que a l'inici de la temporada es conformava a no baixar a Segona...
Nova allau de suports a Garzón
El jutge Baltasar Garzón va rebre ahir una nova allau de suports des de diferents partits polítics i sindicats, que en criticaren la suspensió cautelar com a jutge de l'Audiència Nacional decidida pel Consell General del Poder Judicial. El ministre de Foment i vicesecretari del PSOE, José Blanco, va advertir que darrere la campanya de "persecució i demolició" al magistrat hi ha persones "molt dolgudes" per les investigacions del cas Gürtel.
Podries ser... descendent d'un neandertal!
Fins ara sempre s'havia dit que l'amor no n'entén, de barreres. Avui podem afegir que tampoc de cadena evolutiva, ni de diferències entre espècies ni de variacions genètiques... Ni tan sols sabem si fou el sentiment d'amor el que va empènyer els Homo sàpiens i els Homo neanderthalensis a mesclar-se entre ells. Però el que sí sabem amb tota seguretat és que aquesta unió ha deixat de ser una hipòtesi desgavellada per convertir-se en gairebé una certesa.
Tummy Bestard visita Washington de la mà de fra Juníper
El president de l'Associació d'amics de fra Juníper Serra, Bartomeu Bestard, visità la setmana passada diverses organitzacions juniperianes a Washington DF acompanyat del general James Jones. L'excònsol dels Estats Units a Mallorca durant més de 40 anys anà al Capitoli -on hi ha una estàtua del frare franciscà, considerat pels nord-am ericans com un pare fundador de la pàtria- i la Casa Blanca, on fou rebut en audiència privada pel president, Barak Obama.
Tradició oral en CD
La cultura popular es difon ara a través dels nous suports digitals. Les històries que Antoni Maria Alcover recollí amb tant esment de boca dels habitants de Mallorca apareixen ara en sis CD que contenen setzes de les 400 històries que arribà a arreplegar el mossèn de Santa Cirga. dBalears regala avui als seus lectors la tercera entrega d'aquestes recopilacions en format radiofònic. Concretament, la veu enregistrada de Francesc de Borja Moll i l'equip de locució de Ràdio Popular narren en aquest nou lliurament les aventures i desventures d'Es pou de sa Lluna i Sa coeta de na Marieta, dues històries ben conegudes dins l'imaginari dels mallorquins més granats.
No vagi per dit
Comenta la gent que dirigents socialistes de tota la vida van coc-pius per Palma. Tothom es fixa en ells i en la cara de pomes agres que mostren. Les mesures d'ajust que posa en marxa Zapatero els ha deixat esmaperduts i sense la mitja rialla que exhibien fins fa poc temps...
Espanya és una ruïna
El crack que ha fet aquests dos darrers anys l'economia espanyola és només una raó més per fugir, com abans millor, de les urpes d'aquest estat. Espanya és, avui, una ruïna. Com ho va ser despús-ahir i ho serà demà passat. L'Estat espanyol ha estat un dels que més fons de cohesió europeus...
Estalviar en monarquia
Ha vengut d'un pèl que la retallada econòmica impulsada pel Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, que consistirà en una reducció dels sous dels funcionaris i en una congelació de les pensions, no coincidís amb l'operació a què s'ha sotmès el rei Joan Carles I...
Drama i escissió dins EU
Després de l'assemblea d'ahir d'EU, amb l'absència del grup Esquerra XXI de la consellera Josefina Santiago i dels "no alineats" de David Abril, ja ha quedat formalment establerta l'escissió dins aquesta formació. Per sobre d'inqüestionables enfrontaments personals...
No hi estem avesats
Benvingut, Míster Chance és el títol que van donar per aquí a una magistral pel·lícula del 1979 interpretada per Peter Sellers i que estava basada en una novel·la de Jerzy Kosinski del 1971. El protagonista, Míster Chance, una cosa com ara senyor Ocasió, és una persona de més de cinquanta anys, no gaire llarga, que ha viscut tota la seva vida en una mansió -sense sortir al carrer- on ha fet de jardiner...
Bons vents per a les utopies
Veia clar dins el cap que aquests temps, mal dits de crisi, ens portaven bons vents per tornar a somniar en les utopies. Però no m'atrevia a dir-ho per la por que, un pic més, em qualificassin de visionari. Vet ací que la trobada amb un valent discurs del maleït teòleg Hans Küng, tot proclamant que s'han acabat les verbes...
Mesures d'austeritat
Les mesures per afrontar la crisi posen de manifest la sensibilitat social del govern espanyol. Pagarà el poble. Zapatero ha decidit reduir un 5% el sou dels funcionaris...
Els camins dels escèptics (1580)
"Gairebé gosaria dir jo la veritat i explicar la feblesa que sent dins meu. Tenc el peu que toca el terra amb poca fermesa i sembla a punt de vacil·lar i a punt de fer-me caure, i la meva vista tan desarranjada que en dejú no som el mateix que després del menjar; i si la meva salut em riu, i hi ha la claror d'un bell dia...
El cant de l'alosa
No record si és Manuel Rivas, però podria molt ben ser-ho, qui conta allò que va succeir a un escriptor que havia visitat un centre penitenciari per parlar dels seus llibres als reclusos. Aquests, que treballaven la fusta al taller de la presó, es van interessar per saber com fabricava els llibres...
El quiosc del Born
Avui, quan jo llegeixi l'article que vostè ara té a la pagina del costat, segurament de Llorenç Valverde, ho faré a un exemplar de diari que hauré pogut comprar en el meu lloc habitual per última vegada. Aquest lloc, no és un lloc qualsevol. Ramon diu que vivim al barri alemany...
Un altre 23-F
Quan Carlos Jiménez Villarejo, antic cap de la Fiscalia Anticorrupció, compara al 23-F la suspensió del jutge Baltasar Garzón pel Consell General del Poder Judicial, la gent que vàrem viure la dictadura hem entès què volia dir. El símil podria semblar desproporcionat, i per ventura ho és, però continuaria...
Pífies
El passat dimecres 28 d'abril, farcia el meu espai d'aquestes pàgines amb un escrit titulat: "Biaixos municipals impunement perpetuats", que anava dels abocaments periòdics a la Ciutat Jardí per part d'EMAYA d'aigües residuals sense cap tractament ni un, mitjançant l'emissari submarí existent...
Divendres a Sineu
De nin vaig anar reforçant la percepció que Sineu era un dels pobles més grans i rellevants de Mallorca. La meva família tenia el costum d'anar-hi cada any a fira. Sineu em semblava monumental i senyorial. Era clarament diferent de la resta de pobles pagesos que coneixia...
Cartes al director
Cartes dels lectors
Encara tenc la creença que el professor ha de ser un ciutadà o ciutadana amb prou criteri d'anàlisi per fer front a la realitat, canviar-la i transmetre les pautes perquè la futura ciutadania millori aquesta realitat. Si a l'Estat espanyol existeixen dues xarxes educatives, no és culpa ni del professorat de la xarxa pública...