La crisi que ha sacsejat Europa no hi ha deixat ningú impune i els països de l'Eurozona s'han vist obligats a aplicar mesures d'ajust per reduir el dèficit perquè, tret d'Estònia i Suècia, tots hi superen el 3% marcat per Brussel·les. L'Estat espanyol és, amb Grècia, Portugal i Irlanda, el que ha duit a terme la retallada més dràstica.
Cal pensar que quan les famílies decidiren tancar l'aixeta, ofegades per la conjuntura financera del moment, els governs sortiren al rescat de l'economia, fins al punt que el deute i el dèficit han assolit nivells elevadíssims. Els organismes internacionals hi han exigit solucions.
Grècia
En un país que té un dèficit del 13,6%, el Govern haurà d'acudir al pla de rescat europeu i de l'FMI, a més d'una retallada que té la societat en contra. Es congelarà el sou dels funcionaris tres anys i els que cobrin més de 3.000 euros mensuals perdran dues pagues extra. També els pensionistes amb més ingressos deixaran de percebre retribucions extra i l'edat mínima de jubilació s'adaptarà a l'augment de l'esperança de vida. Les pensions futures s'abaixen un 18% i faran falta més anys de cotització. Així mateix, les mesures afectaran les administracions locals, en les quals s'aturaran les contractacions. A més a més, s'apugen els imposts i hi haurà privatitzacions.
Portugal
El plantejament de l'Executiu suposa incrementar l'Impost sobre la Renda per les Persones Físiques que tinguin ingressos superiors als 150.000 € anuals, congelar els sous dels funcionaris i aturar les contractacions. També es posposen les obres públiques no adjudicades.
França
Amb un dèficit del 7%, el Govern vol que disminueixi fins al 3% per a l'any 2013, per la qual cosa congelarà la despesa pública durant els propers tres anys. També reduirà un 10% els costos operatius estatals.
Irlanda
Ja fa prop de mig any que l'Executiu acordà les mesures d'ajust. El desembre passat, aprovà una minva de 4.000 milions de la despesa pública, sobretot retallant-hi la de tipus corrent. El sou dels funcionaris ha davallat un 5% en dos anys i el dels membres del Govern, un 25 per cent. Llevat de les pensions, la despesa social cau un 5 per cent.
Regne Unit
El nou Executiu de coalició entre conservadors i liberals ja ha anunciat que presentarà un pressupost d'urgència en un màxim de 50 dies amb l'objectiu de fer disminuir el dèficit 7.000 milions d'euros enguany. Es reformarà el sistema financer, es posposarà la reducció de l'impost de successions i s'elevarà el mínim exempt de tributació de l'IRPF.
Alemanya
Si bé la cancellera, Angela Merkel, no ha revelat de quina manera durà a la pràctica el programa previst, sí que ha anunciat que, en el marc del pla d'ajust europeu, a Alemanya també hi haurà nous procediments d'estalvi. En tot cas, es posposaran les baixades d'imposts promeses en època electoral.
Itàlia
De moment, Il Cavaliere no ha concretat cap mesura de correcció per al país, tot i les pressions que rep de Brussel·les. De fet, Itàlia té un deute públic molt elevat, encara que el familiar sigui més aviat baix.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.