TW
0

Itàlia i l'illa de Sardenya recorden enguany la figura d'Agili Sassu en el desè aniversari de la seva mort. Mentre que el Museu de Villa Urania, a Pescara, inaugurà el 24 d'abril passat una exposició amb més de cent peces escultòriques de l'artista finat a Pollença, les localitats de Thiesi (a Sardenya) i d'Atessa tenen enllestits tots els detalls per obrir dos museus dedicats al mestre Sassu.

Sota el títol Cento cavalli di Aligi Sassu, l'exposició inagurada a Pescara repassa amb més de cent obres un dels temes iconogràfics més estimats per l'artista: la figura del cavall. Realitzades durant el 1930 i 1965, les obres exposades a Villa Urania mostren el particular univers de Sassu, marcat pels colors de la Mediterrània i per la precisió de l'escultura. La mostra ha estat comissariada per Gian Carlo Bojani i serà oberta al públic fins al 27 de juny.

Pel que fa a l'illa de Sardenya, ja tenen enllestits tots els preparatius per a la inaguració, diumenge dia 23 de maig, del nou museu dedicat a Aligi Sassu. Es farà a través de 120 obres gràfiques donades per Helenita Olivares Sassu, Vicente Sassu Urbina, Alfredo Paglione i Silvia Pegorano, i realitzades per l'artista entre el 1929 i 1995. Precisament Sassu passà part de la seva joventut a l'illa sarda, que ara també li vol retre homenatge a Thiesi.

La col·lecció permanent d'aquest nou museu també inclorà obres murals com I Moti Angioini i La Vita e la Natura, que Sassu dugué a terme a Sàssar els anys seixanta i que formaran el nucli central del centre.

Ja el mes de juliol serà la ciutat d'Atessa la que l'homenatjarà amb un espai museístic que contindrà 90 obres inèdites sobre paper. A més, exposarà 120 peces d'obra gràfica -aiguaforts, aiguatintes, litografies i serigrafies-, que reconeixeran la tasca de l'artista com a il·lustrador. Aquestes peces constitueixen una important col·lecció que Alfredo i Teresita Paglione cediran al museu i entre les quals es troben les famoses Uomini rossi, Ciclisti, els dibuixos de la presó de Fossano fets entre 1937 i 1938, les crucifixions i les corrides espanyoles que va presenciar durant els anys seixanta.