La Paca i els fills, traslladats a la Península per seguretat
Francisca Cortés Picazo, la Paca, i alguns dels seus familiars van ser traslladats ahir a presons de la Península per petició d'Institucions Penitenciàries. La mesura va rebre autorització judicial i està justificada per motius de seguretat. Des de fa dos mesos, en el centre penitenciari de Palma coincideixen la Paca, alguns dels fills i altres presos vinculats amb el seu clan, amb el Farru i devers set persones més que són a la penitenciaria de provisional amb relació a la mort a causa d'un tret de la Parrala.
La Policia trasllada la Paca a Son Dureta per una revisió
Barreres tancades, cons de prohibició d’aparcar, una desena de policies i un desplegament de vigilants jurats. El trasllat ahir de la Paca des de la presó de Palma fins a l’hospital de Son Dureta provocà un operatiu de seguretat considerable, que durà prop d’una hora i mitja. Francisca Cortés Picazo, considerada la narco més important de Mallorca i a presó des de divendres passat, quan es llegí la sentència pel Cas Son Banya, havia sol·licitat a la direcció de la presó poder ser atesa per un metge per una incidència oftalmològica.
Pot un misser cobrar doblers del narcotràfic?
"Tots sabem que els missers que defensen narcotraficants cobren els seus honoraris de doblers que provenen del tràfic de drogues, i això és una conducta socialment tolerada". Aquesta afirmació, efectuada pel misser Eduardo Valdivia durant el judici del cas Son Banya, sembla que ha exaltat els membres del tribunal de la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Palma. No es els va estranyar ni sorprendre el fet com a tal, però sí que els va indignar, aparentment, que Eduardo Vadivia ho fes públic.
La Paca amenaça de llevar-se la vida
Francisca Cortés, la Paca, entrà en un estat de profunda depressió després de conèixer la sentència del cas Son Banya, per la qual fou condemna a 22 anys de presó. Ahir, persones del seu entorn manifestaren que la dona "és diabètica i de divendres horabaixa ençà diu que es llevarà la vida i que s’injectarà una sobredosi d’insulina". Aquesta gent afegí que la Guapi, filla de Francisca Cortés, sol·licità als responsables del centre poder estar en la mateixa cel·la, cosa que es permeté.
Càstigs exemplars
El tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma ha condemnat a 22 anys i tres mesos de presó a la matriarca del clan de Son Banya, Francisca Cortés 'La Paca', i a nou anys i mig a l'excap d'Atracaments de la Policia Nacional, José Gómez 'Pepote', dins del cas Son Banya. Ells són dos dels principals acusats dels 26 que han estat jutjats per aquesta causa. El jutge ha notificat avui la sentència. Els imputats van declarar al llarg de nou dies en el judici que es va celebrar pel cas i en el qual va comparèixer a més una trentena de testimonis, al mig d'una gran expectació mediàtica i un ampli desplegament policial.
“Els veïns del poblat de Son Banya també són mallorquins”
Victòria Fullana Vidal (Campos, 1969) és des de fa quatre anys l’ajudanta de Gabriel Cortés, el patriarca del poblat de Son Banya. Edicions Roig i Montserrat acaba de publicar-li el llibre Son Banya, real i sense mite. La meva experiència, un repàs de quatre anys de contacte directe amb aquest nucli i amb la seva gent.
Sala de Govern: Silenci
La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) no diu res respecte del fet que un jutge instructor de la seva competència, el titular del número 3 de Palma, José Castro, hagi estat cridat a declarar en qualitat de testimoni al judici pel cas de Son Banya, en el qual s’investiga el presumpte segrest i les suposades tortures que tingueren lloc al poblat gitano arran d’un possible robatori de doblers provinents del narcotràfic.
Queda vist per a sentència el judici contra 'La Paca' i 25 acusats més pel cas Son Banya
El tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma ha declarat avui vist per a sentència el judici pel cas Son Banya contra els 26 acusats de la causa i la compareixença de prop d'una trentena de testimonis, entorn de les presumptes retencions il·legals per part de membres del clan de 'La Paca' que van seguir el febrer de 2006 a un robatori de diners al poblat i a la presumpta trama ordida per l'excap d'Atracaments de la Policia Nacional, José Gómez 'Pepote', per exculpar-los a canvi d'un benefici econòmic.
Fiscalia carrega contra Pepote
"L’actuació de José Gómez Pepote és extremadament greu perquè erosiona la credibilitat en les institucions dels ciutadans per trair la confiança dipositada en ells, és un atac a la dignitat del Cos Nacional de Policia i significa un ultratge a la imatge de les forces de seguretat de l’Estat". Amb aquestes paraules el fiscal Julio Cano explicà per què el Ministeri Públic demana onze anys i mig de presó per a l’excap del Grup d’Atracaments de la Policia Nacional espanyola, qui acusa dels delictes de blanqueig de capitals, suborn, fals testimoni i omissió del deure de perseguir delictes en el marc del judici del cas Son Banya.
“No és una situació habitual, però pot donar-se el cas”
"No és una situació que es doni habitualment, però pot passar", assegurà ahir el jutge instructor 3 de Palma, José Castro, a preguntes d’aquest diari sobre el fet que dilluns passat hagués de declarar com a testimoni durant el judici del cas Son Banya contra el policia Pepote i el clan de la Paca. Castro assegurà que aquest fet no ha pertorbat en cap moment la seva feina, que continua duent a terme amb total normalitat.
La Fiscalia rebaixa la pena per a la Paca
La Fiscalia aixeca lleument la mà amb el clan de Son Banya i manté les penes per a Pepote i María de los Ángeles López. Les conclusions definitives del Ministeri Públic, una vegada que han acabat les declaracions dels testimonis i la presentació de proves, deixen dos dels acusats sense càrrecs i rebaixen de tortures a lesions la qualificació de les agressions que suposadament sofrí Ignacio Durand a Son Banya.
El Lobby es manté ferm al judici i el jutge Castro ho perdona quasi tot
Sastre i Palou, davant les portes dels jutjats de Palma, vestits a l'ampla. Foto: Serge Cases. El judici contra els dos líders del Lobby per la Independència, Jaume Sastre i Pep Palou, per suposats delictes d’injúries i calúmnies al jutge José Castro es clogué ahir amb un balanç curiós: Castro vol que els independentistes retirin les opinions suposadament calumnioses i quedarà content, ells defensen la seva llibertat d’opinió i informació, i el Ministeri Públic, que semblava no haver preparat el judici, manté l’acusació d’injúries i calúmnies, tot i que ni la presumpta víctima dóna suport a l’acusació d’injúries. L’actitud de Castro es correspon amb el rerefons del judici, ja que durant tot el procés estigué present la seva relació amb el policia Pepote i la matriarca de Son Banya, la Paca, ambdós imputats en la presumpta trama de narcotràfic que durant aquests dies es jutja a l’Audiència Provincial.
“El clan de la Paca s'entregà coincidint amb les guàrdies del jutge Castro”
Ezequiel Urdiales, cap de la secció de Delinqüència Especialitzada i Violenta de la Policia Nacional de Palma quan es van produir les suposades tortures a Son Banya, declarà ahir davant el tribunal que, després que tres familiars de la Paca ingressassin a la presó per aquells fets, la resta començà a lliurar-se quan el jutge instructor José Castro era de guàrdia.
El paraguaià de la Paca acusa tothom
Ignacio Durand, el ferrer paraguaià que denuncià la Paca i la seva família per unas suposades tortures. Foto: T. Ayuga. Ignacio Durand, el ferrer paraguaià que denuncià la Paca i la seva família per unes suposades tortures, carregà ahir contra la major part dels acusats en el cas Son Banya durant les tres hores que durà la seva declaració davant el tribunal que jutja 28 persones per delictes de detenció il·legal, suborn, fals testimoni, amenaces greus i les mateixes tortures. Després d’una setmana d’aturada, ahir es va reprendre el macrojudici amb les compareixences dels testimonis. I la declaració de Durand fou per tothom una tensa jornada. El paraguaià ratificà que el 18 d’abril del 2006 va ser portat contra la seva voluntat al poblat de Son Banya per la Paca i la seva gent, que el consideraven autor d’un robatori de doblers que havien patit.
Cas Son Banya: s'ha acabat el descans
Després d’una setmana de descans avui es reprèn a l’Audiència Provincial de Palma el judici pel cas Son Banya, que ha dut a la barra 28 acusats, entre ells la narcotraficant Francisca Cortés Picazo, la Paca. Un dels primers testimonis del dia ha estat el jutge José Castro, titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, que ha relatat que guardava una bona relació amb Pepote. Així mateix, Durand, un dels possibles autors del robatori milionari ha assenyalat a alguns membres del clan per haver-lo retingut contra la seva voluntat i haver-lo agredit.
El jutge Castro diu que es va quedar “de pedra” en conèixer la implicació de "Pepote" en el cas Son Banya
El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, el jutge José Castro, ha declarat avui dematí que es va quedar “de pedra” quan li van confirmar que l'excap d'Atracaments de la Policia, José Gómez Navarro, estava implicat en els esdeveniments de Son Banya. La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma ha reprès avui dematí la segona part del macrojudici per l'anomenat cas Son Banya, en què hi ha un total de 28 persones, la majoria de l'anomenat clan de la Paca, acusades de blanqueig de capitals, detenció il·legal, lesions o tortures.
La companya de Pepote diu que la Paca li pagà davant els seus missers
Pepote i la seva companya en un descans de la vista d'ahir. Foto: A.S. L'acusada al cas Son Banya que es jutja en l'Audiència Provincial de Palma i companya sentimental de l'excap d'atracaments, María Ángeles López Calderón, ha assegurat avui que va assolir un pacte amb els missers de Francisca Cortés 'La Paca' l'abril de 2006 per a pagar “250 milions de pessetes” a Ignacio Durand i els seus partidaris -presumptes víctimes d'agressions i amenaces per part del clan de la matriarca per ser considerats autors d'un robatori de diners al poblat-, encara que ha negat taxativament que l'objectiu del pagament fos que marxassin d'Espanya i no ratificassin la seva denúncia contra els presumptes agressors. Així ho ha exposat durant la seva declaració a la sala de vistes de la Secció Primera, on ha manifestat que va mantenir diverses reunions amb els lletrats de 'La Paca', Catalina Pou i Gaspar Oliver, amb els quals van assolir un “pacte simple i pur entre advocats” perquè la matriarca pagàs els diners a López a fi d'indemnitzar a Durand per les presumptes lesions i danys morals, mentre ha negat que es parlàs de “400 milions de pessetes”.
Pepote passa al contraatac
L’exinspector en cap del Grup d’Atracaments de la Policia Nacional de Palma José Gómez Pepote carregà ahir amb duresa contra els advocats de la Paca durant la jornada del judici del cas Son Banya. Pepote assegurà que el primer pagament que la Paca féu a la missera María de los Ángeles López Calderón –parella de Pepote i també acusada en aquesta causa– fou realitzat en presència dels advocats de la narcotraficant, Gaspar Oliver i Catalina Pou.
La Paca:“Vaig pagar 600.000 euros a Pepote”
La Paca en abandonar la sala de vistes marxant cap el vehicle de la Policia. Foto: Efe. Francisca Cortés Picazo, la Paca, ratificà ahir, davant el Tribunal que la jutja per delictes com detenció il·legal, suborn, fals testimoni i tortures, que va donar 100 milions de les antigues pessetes (600.000 euros), en efectiu, a José Gómez, Pepote, excap de Grup d’Atracaments de la Policia Nacional de Palma, perquè la suposada víctima de les tortures no corroboràs la seva denúncia. La narcotraficant va declarar ahir devers quatre hores durant la segona jornada del judici pel cas Son Banya, que es va reprendre ahir després d’haver estat suspès un dia, mentre localitzaven dos dels imputats que no havien comparegut dilluns passat a l’inici de la vista oral. La Paca tornà a assegurar que tots els delictes que se li imputen són falsos i que darrere de la denúncia formulada contra ella hi havia l’interès d’aconseguir doblers. Quant a la quantitat que li van robar –fet que hauria provocat les tortures–, la Paca assegurà que només eren 8.000 euros, aplegats per pagar un viatge a Barcelona per un familiar malalt de càncer de gola.
“Tots som una família”
La sessió d’ahir del procés judicial contra el clan de la Paca tornà a estar marcada per un clima de total tranquil·litat. D’aquesta manera, al matí es reprengué el judici amb la presència dels dos acusats absents en la sessió de dilluns: Bruno Gálvez Matías i Manuel Escamilla Montesinos. Ambdós van ser traslladats a l’Audiència Provincial a primera hora del matí dins un furgó de la Guàrdia Civil: sembla que s’havia activat una vigilància específica sobre els dos acusats per tal d’evitar que tornassin a absentar-se.
'El Moreno' nega que el clan cometés agressions i amenaces pel robatori
Isidro Cortés 'El Moreno', germà de Francisca Cortés i un dels acusats en el judici pel cas Son Banya que s'està celebrant a l'Audiència Provincial de Palma, ha negat avui que a començaments de 2006 es produïssin agressions i amenaces contra Ignacio Durand, que segons la Fiscalia va ser retingut contra la seva voluntat per l'anomenat clan de 'La Paca' per considerar-lo autor del robatori de «8.000 euros» que, segons 'El Moreno', li van sostreure de la seva furgoneta.
Ajornat el judici de la Paca i el seu clan
Bruno Gálvez Matías i Manuel Escamilla Montesinos, imputats en el cas Son Banya pels delictes de blanqueig de doblers i furt, i per als quals la Fiscalia demana una condemna de set anys de presó, no acudiren ahir a la primera jornada del judici, cosa que obligà a suspendre la vista fins demà. En aquesta causa hi ha 28 persones acusades de delictes, com ara blanqueig de capitals.
Aplaçat el judici al clan de la Paca
La Paca i la seva filla arribant als Jutjats. Foto: A. Sepúlveda. El judici oral per l'anomenat “cas Son Banya”, amb 28 acusats, la majoria del denominat “clan de la Paca”, per blanqueig de capitals, detenció il·legal i altres delictes, ha estat posposat, després de més d'una hora de retard sobre l'hora prevista per al seu començament, per l'absència de dos acusats. A causa de l'absència de Bruno Gálvez Matías i Manuel Escamilla Montesino, la Fiscalia ha demanat la suspensió del judici, petició davant de la qual el Tribunal ha ordenat la presó, crida i cerca d'ambdós acusats, a dur-ne a terme abans de dimecres 14, data fins a la qual ha estat posposat el procés judicial.