TW
0

L’informe de 35 pàgines elaborat pel catedràtic de Dret Civil Miguel Coca que ha servit al Consell de Mallorca per prendre la decisió de resoldre el contracte de venda i urbanització de Can Domenge ha costat a la institució 18.000 euros. Això han reconegut els responsables del Pacte que l’encarregaren d’acord amb els tècnics de la casa. El document d’aquest home, considerat un dels millors experts en Dret Civil, planteja les sortides que té el Consell una vegada constatat que la societat adjudicatària del concurs, la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Sacresa i Ferràtur, havia incomplit els terminis fixats. L’informe proposa tres alternatives al Consell: la nul·litat de l’escriptura pública, perquè la signaren les dues empreses que constituïren la UTE però no la mateixa UTE; l’execució de l’aval per consumació en termini i la resolució del contracte per incompliments de terminis, opció que adoptà dimarts la presidenta del Consell, la socialista Francina Armengol, en decret.

Amb tot, l’escrit posa de manifest que l’alternativa de la resolució del contracte topa amb l’"obstacle" que el solar de Can Domenge té dues hipoteques, una de 5,3 milions d’euros firmada el dia de la compravenda i una altra de 32 milions signada aquest octubre. Per solucionar-ho, el decret d’Armengol exigeix als adjudicataris que li reintegrin la "propietat plena" dels terrenys, "lliures de qualsevol càrrega o gravamen". El mateix decret també demana als adjudicataris que procedeixin a "indemnitzar els damnatges derivats del referit incompliment".

El Consell té clar que són les empreses les que no han complert i, per tant, no és ell qui ha de pagar danys i perjudicis. Per això, fins i tot inclou la possibilitat de pagar pel solar menys dels 30 milions que cobrà l’any 2006. Si no s’obre cap contenciós, els responsables insulars negociaran amb les empreses conjuntament amb el Govern, que és qui es quedarà a la fi el terreny per fer-hi habitatges socials. A més, serà el Govern qui decidirà si li interessa el projecte d’urbanització o el projecte arquitectònic fets i resoldrà també què pagarà per ells.

El projecte afectava també una finca privada

El projecte de Can Domenge incloïa també una finca privada, de 213,5 metres, que es troba a la mateixa Unitat d’Execució i que ara no es veu afectada per la decisió del Consell. Amb tot, Consell i Govern podrien negociar-ne la compra, si els interessa, per fer-hi els habitatges socials que han anunciat. De fet, l’existència d’aquest solar privat fou un dels pretexts emprats, sense èxit, per les empreses adjudicatàries per demanar que se suspenguessin els terminis d’execució. Segons aquestes, no les informaren d’això ni que haurien de cedir un 10% de l’aprofitament a Cort. Un informe del catedràtic de Dret Administratiu Bartomeu Colom de desembre de 2007 considera que no tenen raó les empreses i proposa denegar la suspensió.