TW
0

Les universitats necessiten més doblers per finançar l’adaptació a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. En el cas de la Universitat de les Illes Balears, la rectora, Montserrat Casas, quantificà ahir aquesta necessitat en dos milions d’euros anuals per aplicar la reforma de les titulacions prevista en el conegut com a pla Bolonya. El dia abans, dimecres, els rectors de les universitats de l’Estat espanyol sol·licitaren al Govern central una partida de 100 milions d’euros per finançar la reforma. Els màxims responsables de les universitats espanyoles demanaren també una remodelació del calendari acadèmic que podria suposar la reducció dels períodes de vacances. Casas assenyalà ahir que aquests dos milions d’euros s’haurien de pressupostar, almenys, durant els quatre anys que s’allargarà el procés d’adaptació de les titulacions ara ofertes per la UIB. Aquesta quantitat es destinaria bàsicament a la contractació de nous professors per complir amb els requisits imposats per Bolonya i l’adaptació de les carreres de tres anys als quatre que estableix la reforma.

Reforma del calendari

Els rectors, després d’una trobada de la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) a Barcelona a la qual Casas no pogué assistir, exigiren que es dupliqui el finançament destinat a beques. Així i tot, la reclamació que pot generar més polèmica és la demanda a l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero perquè es reformi el calendari acadèmic universitari. La CRUE anuncià que farà arribar als ministeris d’Educació i de Ciència i Tecnologia una proposta de nou calendari que avança els exàmens de recuperació de setembre al mes de juliol, amb la qual cosa s’avançaria a principi de setembre l’inici del primer semestre del curs.

A més, la CRUE proposà la reducció de les vacances de Setmana Santa, en consonància amb Europa. Els canvis haurien de permetre dividir el curs en dos semestres en lloc dels quadrimestres actuals, a la vegada que potenciar un model d’estudi continu i no un curs basat en la preparació dels exàmens finals.

Diàleg davant les protestes "legítimes"

El president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Àngel Gabilondo, defensà dimecres que els tancaments d’estudiants contra l’adaptació a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) són "molt legítims dins l’esperit universitari". "Ens sentim amb ells i no contra ells", digué Gabilondo en roda de premsa. Així mateix, detallà que "és raonable" que els alumnes expressin el seu punt de vista en el procés a través de manifestacions i crítiques. Tanmateix, advertí que el límit d’aquestes queixes ha de ser la legalitat. Sobre la possibilitat d’aplicar una moratòria al procés –com proposà amb matisos la Generalitat de Catalunya als estudiants–, Gabilondo considerà que "no és adequat" i recordà que el procés de configuració europeu ja està sent "molt llarg". "No volem aturar el procés, però el debat sobre la seva implantació correspon a cada universitat", matisà.