Sortir, actuar fora de les Illes i formar part d'altres circuits de teatre i dansa han estat les premisses que resumeixen la intenció de la participació balear en la 30a edició de la Fira de Tàrrega de teatre al carrer. Les companyies i els responsables de la Conselleria d'Educació i Cultura, amb un pressupost per assistir-hi de poc menys de 15.000 euros, han insistit en la necessitat d'esforçar-se per aconseguir contractacions de programadors de la Península i de l'estranger.
Biel Jordà, responsable del muntatge Sine terra, produït per les companyies Res de Res i Circ Bover, avançà hores després de l'exhibició de l'espectacle, que fou vist per unes 3.000 persones, que "estam tancant una gira pel Brasil per al novembre, de la qual ja s'han confirmat les actuacions a Recife i a Rio de Janeiro". L'obra -que té lloc al carrer amb acròbates i grans aparells metàl·lics, recorre a la participació del públic i s'inspira en l'estètica d'un èxode, amb un ús controlat de la violència gestual- arribarà a la ciutat valenciana de Sueca i al Festival Iberoamericà de Cadis. "És una cita molt important que desitjàvem moltíssim, perquè ens pot obrir les portes del mercat americà", destacà Jordà.
El delegat de Teatre del Govern, Josep Ramon Cerdà, declarà ahir que "enguany els nostres espectacles a Tàrrega han estat molt apropiats per a la fira i la prova és la bona resposta del públic". Així mateix, l'èxit multitudinari de Sine terra, de La Impaciència i de la Faula ompliren els seus aforaments, igual que Versió àcida, en un muntatge de caràcter més íntim. L'actuació de La Impaciència amb l'obra La In-consciència despertà molt d'interès. De fet, l'obra ja s'endugué el premi al millor muntatge de la Mostra de Teatre de Barcelona 2009. L'actor Salvador Oliva, autor del text amb Luca Bonadei, concretà que "ja hem fet una quarantena d'actuacions i, després de Tàrrega, arribarem a les 70". La companyia prepara l'estrena de La marató el 24 de novembre al teatre Principal de Palma. Tracta dels pensaments d'un corredor de fons.
La temporada de teatre que comença posa en evidència que el mercat natural de molts grups illencs és el català. A Barcelona, les obres Ganes de mus, de Petita Pàtria, i No te'n riguis de Rimbaud, d'Iguana Teatre, arribaran a l'Espai Brossa; La Impaciència, al Versus Teatre; Produccions de Ferro, al renovat Lliure de Barcelona (i al prestigiós festival Temporada Alta de Girona); Corcada Teatre, al Brossa i al Lliure; Mariantònia Oliver, a l'Espai Mallorca i a València. De Tàrrega ha sorgit la proposta d'un festival de Balears a Granollers i l'èxit estiuenc de Maria?, de Res de Res, a Palma de Río, fa pensar en una imminent gira per Andalusia.
En matèria de convenis, Balears i Aragó han consolidat un any més la relació que permet que companyies de les Illes actuïn a la Fira Internacional de Teatre i Dansa d'Osca, especialitzada en les propostes més innovadores i de risc, i que grups aragonesos participin del 8 al 12 d'octubre en la IX Fira de Teatre Infantil i Juvenil de Vilafranca de Bonany. En aquest sentit, Jaume Gomila, president de Sa Xerxa, que organitza el festival de Vilafranca, coincidí a Tàrrega amb Jesús Arbués, director del certamen d'Osca, dedicat a les propostes més innovadores. Precisament, els mallorquins Au ments i la ballarina Catalina Carrasco, amb Versió àcida, actuaran el 29 i el 30 de setembre a Osca.
Tàrrega tanca les portes
L'espectacle Sine terra, de Res de Res i Circ Bover, es representà davant unes 3.000 persones
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.