El Teatre Principal de Palma incentiva les activitats ajustant el pressupost. | JESUS CARRILLO

TW
0

Després de la pausa d'estiu, el teatre Principal de Palma torna a obrir les portes amb una programació ben diversa. L'emblemàtic espai ciutadà disposa per al proper quadrimestre d'un 50% menys del pressupost que tenia l'any passat però, tot i això, ha fixat un programa amb un 30% més d'activitats. Aquest increment es deu, principalment, al fet que el nou equip directiu ha cercat noves vies de col·laboració amb entitats i associacions que ocuparan el teatre per als seus actes.

Són els casos del Festival Jazz Voyeur, que tindrà la seu al Principal i hi oferirà vuit concerts; el Waiting for Waits; el Festival Música Mallorca, amb quatre actuacions; i els espectacles de Poesia en escena de la UIB. Aquestes col·laboracions suposen el 40% de la programació establerta per a aquests quatre mesos. "L'objectiu és que hi vingui públic, fer una programació de nivell i que hi hagi diversitat d'actes", explicà el gerent del teatre, Guillem Roman, durant la presentació del programa, que va de setembre a gener.

Roman creu que aquesta és una programació de "qualitat" i "diversa", amb 53 espectacles que van des del teatre fins a la música, els espectacles infantils, la dansa, el circ i els actes solidaris. És un projecte global realitzat amb un pressupost de 120.000 euros. La manca de doblers per a programació ha provocat que s'hagin 'sacrificat' les produccions pròpies i les apostes de fora per a espectacles de gran envergadura. A banda de les esmentades col·laboracions amb entitats de fora, una altra novetat d'aquesta temporada seran els vincles amb els espais escènics de la Part Forana. "Tenim contactes i cooperam amb sis teatres de Mallorca", explicà ahir el director artístic, Pep Lluís Gallardo, qui també recalcà que nou companyies illenques prendran part en la programació d'aquesta tardor.

Entre aquests espectacles trobam Onatge, de Disperses (del 16 al 19 de setembre); Negret de Guinea, de Corcada Teatre (del 30 al 3 d'octubre); La marató, de La Impaciència (del 24 al 28 de novembre), i La bella i la bèstia (4 a 8 de desembre), a càrrec de Rafel Brunet. Ara bé, la música serà la branca artística que predominarà aquests quatre mesos al Principal. S'hi realitzaran 26 concerts. El primer serà demà dimecres amb el Jazz in Sardegna d'Elena Ledda Sestetto & Rita Marcotulli, inclòs en el programa del Festival Jazz Voyeur. També passaran per la sala gran The Campbell Brothers (13 d'octubre); Víctor Uris (14 d'octubre); l'Encontre interancional de Compositors d'ACA (24 d'octubre); Christian Scott (9 de novembre); S'Arrual Jazz Mort (21 de novembre) i el cor Spirit of New Orleans (20 de desembre).

Pel que fa a la lírica, Xisco Bonnín, director musical del Principal, destacà el quart projecte operístic del teatre, que tancarà la XXIV Temporada d'Òpera amb Lakmé de Léo Delibes. Es podrà veure dos dies, el 5 i el 7 de novembre. Sobre el futur operístic del Principal, el conseller insular de Cultura, Joan Font, avançà que "a la fi Madrid ens ha concedit una ajuda, de 30.000 euros", per a la futura temporada, cosa que faria que la 25a no es trobi en perill, tal com succeí l'any passat.

Quant a les representacions teatrals arribades de fora de les Balears, destaquen títols com Natale in casa Cupiello, que també es podrà veure a la Fira de Teatre de Manacor (24 de setembre); L'art de la Fuga, una producció de Dramatúrgia 2000 que es representarà a la sala petita del 29 al 31 d'octubre; Plecs, una producció d'Enfila't amb el Centre d'Arts Escèniques de Reus, el Nacional de Catalunya i el Cir-que O! (19 i 20 de novembre); la Companyia Nacional de Dansa 2 (12 de desembre) i les Escenes d'un matrimoni interpretades per Francesc Orella i Mònica López (8 de gener). Tancarà la programació del quadrimestre l'espectacle de flamenc El llanto, basat en un text de García Lorca.