Després residí a Madrid, on col·laborà amb el programa Charlas, de Radio Nacional, fins que retornà a Mallorca, on també féu part de Ràdio Mallorca amb obres teatrals radiofòniques. Aquest afany encuriosit la portà fins el teatre Principal, on l'any 1947 estrenà La corona comtal amb l'Agrupació de Teatre Regional. Dona compromesa per la cultura, Catalina Valls també féu part de les companyies Agrupació Artística Illa d'Or i en alguns muntatges d'Artis com Can Miraprim (1956), "uns moments molts difícils i on ella tingué una important activitat", recordava ahir el professor Pere Mas, director del diccionari del teatre de Balears.
Sols el matrimoni l'allunyà temporalment d'aquest món. Després de casar-se, l'any 1957, deixà l'escena dotze anys, fins que s'hi tornà a endinsar amb Estrenam llibertat (1978). Ara bé, el seu paper de dona Obdúlia a Mort de dama l'any 1981 és recordat encara avui. "Un personatge molt amagat però també ben difícil, ja que havia d'estar-se tot el temps dins el llit. La seva veu i aquelles manetes eren molt importants", explicava Pere Noguera, que la dirigí en l'obra de Villalonga. "Sempre ho veia tot en positiu i mai no criticava res, una cosa tan difícil en el nostre país. Era la bohomia", afegia Noguera mentre recordava aquells tours escènics que realitzaren plegats pel País Valencià, i el sopar homenatge aquest mateix estiu amb motiu del seu 90è aniversari. "Hem perdut una gran persona de la cultura de Mallorca", va sentenciar ben afectat.
El crític José A. Pérez de Mendiola també la destacà com la gran dama escènica per la seva vitalitat: "Ho deixava tot sobre l'escenari i, a més, també ho anava ho veure tot. No se'n perdia una", afegí.
Diversos vessants
Entre el seu llegat escènic també destaquen obres com És na Xima, xema?, de Maurici Gallardo; Els muts, d'Antoni Mus; Ses Matanceres, amb les Diabéticas Aceleradas, i la seva reaparició a Mort de dama l'any 1998, també sota les ordres de Pere Noguera.
Però la vida de Catalina Valls no es limità als escenaris, també s'endinsà en el món del cinema, amb La senyora. Cultivà l'escriptura narrativa amb Mármol en llamas, la poesia amb Por Libre i Sa Roqueta, a més d'una intensa producció de textos teatrals com La forastera de can Parera (1947), Dubte (1950), Cárcel de silencio (1953) i Desig (1954). Una vida, per tant, lligada a les arts que no abandonà mai. A més, també fou reconeguda amb guardons com el premi Ramon Llull de la Comunitat, l'A de plata d'Antena 3 i el reconeixement del teatre Principal, entre altres. Aquest mateix mes havia de rebre el guardó honorífic dels estrenats premis Escènica.
La capella ardent serà avui a Son Valentí entre les 8 i les 12 hores. El funeral tindrà lloc dilluns a les 20 hores a l'església de Sant Sebastià de Palma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
L'esperat article de na Conxa Forteza ha sortit al diari Balears d'avui, però a la secció CULTURA. Un sincer, sentit i formos homenatge. El llegeixin que ho paga.
EN TONI BESTARD LA VA FER UN CASTING I LA DESCARTÀ I HO CONTA EL CAPDEFAVA AL SEU BLOG Gran dama del teatro, tuve la oportunidad de conocerla hace algo más de un mes, cuando vino a hacer una prueba para la película. Me pareció admirable que una mujer a su edad, y con su trayectoria, aceptara venir a hacer un casting. Estuvo apenas media hora conmigo, y finalmente no la escogí, ya que pensé que quizás era un poco mayor para sufrir los vaivenes de un rodaje. Posiblemente esa prueba que hizo conmigo ha sido lo último que ha interpretado en su vida. Se que Catalina se sintió muy agradecida de que a estas alturas aún pensaran en ella y, pese a casi no poder caminar, vino a la prueba
Al cel sia i gràcies per tot el que ens ha aportat.
El meu homenatge més sincer i afectuós a aquesta gran actriu i excel·lent persona.
Esper que na Conxa Forteza i Bruno que tant l'admirava, li dediqui un bon article en aquest diari. Descansi en pau.
La vaig veure interpretant diverses obres. Quina naturalitat! Quin saber-se posar a lloc! Ens recordarem de na Catalina Valls. Al cel sia ella i tots los morts.
Una gran dama de l'escena mallorquina.
Al Cel sia.