TW
0

L'arribada de Nadal comporta per a la ciutadania en general una alteració en la rutina professional i familiar, però sobretot en els hàbits alimentaris que, tal com alerta el secretari de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, el doctor Miguel Àngel Rubio, pot representar un augment d'entre dos i quatre quilos de mitjana.
El problema ha sorgit en els darrers anys, ja que el període nadalenc no es limita als dies específics de Nadal, sinó que "de mitjana dura un mes", diu Rubio. Els productes típics d'aquestes dates es comencen a consumir des que apareixen a les prestatgeries dels supermercats i setmanes abans ja s'acudeix a dinars o a sopars que molts avancen perquè no s'ajuntin tots a darrera hora.

I com aquest abús no té edat, "l'increment de pes afectarà infants i adults". A més, recorda aquest especialista, el problema ve en acabar les festes, quan un tracta d'eliminar aquests quilos de més que "es guanyen en 15 o 20 dies, però que poden costar més de dos mesos treure-se'ls".

"Perquè ja no sols és que s'agafi pes per Nadal, també per Setmana Santa i a l'estiu, i arriba un moment que les dents de serra de pujades i baixades poden deixar de funcionar i, al final, només es puja de pes o només se'n perd la meitat", afegeix. El menjar nadalenc en si mateix no té gaire valor calòric, perquè en general solen ser menús composts per indiot, besuc o mariscs. Clar que també hi ha rostits de porcella, farcits i similars. El problema, diu Rubio, són els aperitius i les begudes que acompanyen el sopar, a més dels dolços. "Una peça de torró o un polvoró té com a mínim 100 calories, per la qual cosa, si es digereixen tres polvorons i dos trossos de torró, s'ingereixen unes 500 calories de manera fàcil", explica.

El director general de l'Associació per a l'autocura de la salut (Anefp), Rafael García Gutiérrez, apunta que en aquestes dates, precisament a causa dels excessos, augmenta el nombre d'empatxos, acidesa, digestions pesades i ressaques. En els pitjors casos, produeixen diarrees, nàusees i vòmits.

Problemes seriosos

Una de les malalties més freqüents de l'època nadalenca són els empatxos. "Si tenim dolor d'estómac, sensació de pesadesa, ardor acompanyat d'acidesa i fins i tot vòmits, estam davant els símptomes d'un empatx", explica el director general d'Anef . L'empatx pot provocar problemes seriosos en alguns casos. "No serà la primera vegada que una sobreingesta d'alcohol causa un quadre clínic més greu com una pancretitis aguda, que és motiu d'hospitalització i pot tenir una alta morbiditat, és a dira, moltes complicacions i fins i tot la mortalitat", assenyala. Així mateix, recorda que les persones que tinguin alteracions dels greixos han d'anar alerta amb el menjar, perquè "pot existir un augment exagerat de lípids en sang, que es poden dipositar on no han de fer-ho o que poden produir pancreatitis".

A més, posa especial èmfasi en infants i gent gran. Pel que fa als primers, recomana que se'n controli la ingesta de sucre, ja que "es poden empatxar només amb els dolços i no menjar res més. Per això cal racionar-los el dolç". Quant al segon grup de població, recorda que és important "no descuidar la hidratació, augmentant el consum de sopes i brous no calòrics". Per evitar els excessos, els experts aconsellen menjar a poc a poc i mastegar bé els aliments, no fer excessos, evitar abusar de les carns i greixos i substituir-los, sempre que sigui possible, per verdures o aliments rics en fibres. I no s'ha d'abusar de l'alcohol.