Cala Millor es tornarà a convertir aquesta tardor en l'epicentre de la dansa a les Balears just quan es compleix una dècada d'ençà que l'Auditòrium Sa Màniga decidí impulsar aquest llenguatge escènic. Eren altres temps, en què la dansa restava encara mig arraconada dels espais mallorquins. Amb el pas dels anys, Dansamàniga ha pres forma i també ha guanyant adeptes, el mateix que ha succeït amb les propostes creatives envers la dansa a l'Illa, que han donat fruit. "Avui tenim moltes companyies i molt bones", recordava ahir el director, Pere Santandreu.
Amb aquest precedent de continuïtat, però alhora d'adaptar-se als nous temps, Dansamàniga torna a encetar la seva programació. Serà dissabte que ve, dia 2, i s'allargarà durant tres mesos amb cinc propostes ben diferents. "Entenem la dansa des d'un plantejament molt ampli. Duim a Sa Màniga la dansa que es fa avui dia i que va des de la contemporània fins a la clàssica passant pel flamenc o l'experimentació", afegí Santandreu, qui reconegué que el programa d'enguany és "més discret" que en altres ocasions.
Tot i això, la diversitat de llenguatges serà palesa en aquesta desena edició amb propostes com la de Somorrostra Danza Flamenca amb Como peces en el agua (el 2 d'octubre); la Compañía Nacional de Danza 2 portarà fins a Cala Millor tres peces curtes. La companyia madrilenya serà l'encarregada de tancar el festival el 10 de desembre amb L'Amoroso. Així mateix representaran Jardí tancat, creada pel Nacho Duato i la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet, i Kol Nidre.
Tot plegat serà l'inici i la clausura d'un certamen que des del començament també ha volgut difondre les creacions de Balears. Precisament sota aquesta premissa es podrà veure la proposta de Catalina Carrasco i Mireia Romero Subtalk (de 22 d'octubre), i l'estrena a Mallorca de la dansa teatre Causes i atzars, dels menorquins Vuelta y Vuelta (13 de novembre). El vessant més infantil arribarà de la mà dels catalans Roseland Musical, que portaran un particular Pinotxo (27 de novembre) que permetrà gaudir de la fusió d'un clàssic amb les noves tecnologies.
Després d'aquesta desena edició, Pere Santandreu assegura que s'haurà de reflexionar sobre les futures edicions i continuar la feina amb els creadors mallorquins. "El panorama del teatre i la programació de dansa han canviat molt en aquests deu anys", reiterà. Per això mateix aquest estiu Sa Màniga ha apostat per fer un petit tast del Dansamàniga amb la companyia Teatre d'Alaró: "Volem repetir aquestes propostes amb altres creadors i el juliol que ve impulsarem la producció de carrer", avançà. Noves propostes per un festival que es regenera, com també ho fa el sector.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.