TW
0

Avui dia, tenir un compte de Facebook, Twitter, Tuenti o de qualsevol altra xarxa social d'internet s'ha convertit en un fet relativament comú. Tot i això, costa aturar-se a pensar fins a quin punt les persones han convertit la seva vida en una cosa pública mitjançant internet i com ha afectat això a les relacions humanes. Aquesta és la reflexió que vol provocar la 21a edició del festival Art Futura, que se celebra al museu Es Baluard per segon any consecutiu i que enguany porta el lema We live in public. Aquesta mostra "tracta d'usar les tecnologies, però alhora adopta una visió crítica i interrogativa d'aquesta realitat", segons afirmà ahir la directora del museu, Cristina Ros, durant la presentació del certamen, que inclourà deu projeccions que sumen prop més de nou hores de vídeo. Aquestes es podran veure de dijous a dissabte durant les tres primeres setmanes de novembre i l'ordre de les projeccions canviarà d'una setmana a l'altra. Totes seran de caràcter gratuït.

La mostra d'Art Futura es du a terme simultàniament a catorze ciutats d'arreu de l'Estat, i a altres indrets com Buenos Aires, Bogotà, Santiago de Xile i Andorra. L'edició d'enguany pren el nom de We live in public, títol de la pel·lícula que guanyà el premi al millor documental del Festival de Sundance del 2009. Es tracta d'una cinta dirigida per Ondi Timoner que analitza la figura d'un dels pioners d'internet, Josh Harris. El protagonista fou un dels primers empresaris d'èxit a través de la xarxa i a mitjan dels anys 90 inicià una sèrie de projectes en què la seva privacitat i la del públic quedava exposada a internet. "Es va convertir en un visionari de l'ús de les xarxes socials, on tothom cerca exhibir-se a si mateix", afirmà Ros.

A la projecció de We live in public, s'hi sumaran nou projeccions més, entre les quals cal assenyalar Launder my head, una recopilació d'alguns arxius secrets cedits per Josh Harris i editats en motiu de l'Art Futura. El making of de la pel·lícula d'animació Chico i Rita, (un projecte comú de Javier Mariscal, Fernando Trueba i Tono Errando) és l'estrena destacada d'aquest Art Futura, que també conté la recopilació de curts d'animació d'arreu del món (3D Artfutura Show), una selecció de treballs de la productora Passion Pictures i la comunitat creativa Flux, a més de la selecció pel premi 3D en España, que aquesta edició també abasta Amèrica Llatina i inclou motion graphics.

D'altra banda, com a activitat paral·lela a les projeccions, el col·lectiu de creació d'intevencions en llocs públics VR/Urban serà el protagonista de l'horabaixa de dia 23 de novembre i concentrarà tota la interactivitat de l'Art Futura. A les 18.30 hores, hi haurà la conferència The Act on hybrid estates, a càrrec de Christian Zollner, un dels seus membres fundadors. A partir de les 20.00 hores, tindrà lloc l'acció oberta SMSlingshot. Es tracta d'una intervenció en la qual els assistents podran fer ús d'un tirador amb teclat incorporat i pintar digitalment el missatge que vulguin a les parets exteriors del museu i que es publicaran a la xarxa social Twitter de manera simultània.