Son Tous, a revisió
Que Son Tous es converteixi en el futur centre d'arqueologia encara està en fase d'estudi, tot i que els seus responsables mantenen "la idoneïtat de l'indret". L'adequació de l'antic quarter és avui un nou maldecap per al Consell, perquè "no podem assumir la proposta econòmica i adequar l'espai", apuntava ahir el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà. De moment, segons assegurà el conseller insular de Cultura, Joan Font, "hi treballam, perquè creim que Son Tous és el lloc idoni per al centre d'aqueologia". Per la seva banda, l'arqueòloga Francisca Torres assenyalà ahir que allò important per al sector és que aquest aquest equipament cultural sigui una realitat "com més aviat millor", independentment de l'indret on s'ubiqui. De moment, doncs, tot són estudis i mostres de 'voluntat' per reubicar l'antic centre arqueològic. Cal recordar que el passat 7 de gener el conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, féu una proposta de conveni al Consell de Mallorca en la qual s'estipulava el pagament de la"mateixa quantitat que abonaven per Son Rossinyol", indicaven ahir fonts del Govern, és a dir, un lloguer anual de 60.000 euros.
Fito estrena Son Fusteret
El rock de Fito & Fitipalidis desafià ahir vespre el fred en l'estrena del nou recinte de Son Fusteret en un macroconcert en el qual assistiren nou mil persones. La banda del bilbaí no va decebre els assistents, molts dels quals eren vertaders fans d'ençà de la seva aposta més "comercial", l'any 2006. Tot i això, Adolfo Cabrales demostrà que la música li surt de ben endins i, amb una posada en escena amb animació audiovisual inclosa, presentà als mallorquins el darrer treball: Antes de que cuente diez.
Can Prunera creix en art
El museu modernista de Can Prunera de Sóller acollí ahir migdia el que, segons el president de la fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra, "s'ha convertit en una tradició mensual": la donació d'una nova sèrie d'obres i la cessió d'una peça del pintor solleric Juli Ramis. En total, artistes i familiars donaren al centre de la Vall vuit quadres i una escultura.
Els Ciutat de Palma, cap al Principat i les Illes
Amb menys efectes lluminosos que l'any passat però amb la sobrietat característica que regna en aquest tipus d'actes, el teatre Principal de Palma acollí ahir vespre l'entrega dels premis Ciutat de Palma. Els màxims guardons culturals de la ciutat han quedat enguany en terres de parla catalana. Fins al Principat viatjaren el Llorenç Villalonga de narrativa, per a Joan Comasòlivas; el de Crítica Literària de Jaume Medina i els d'Animació Independent, per a Marc Riba i Anna Solanas. El Ciutat de Palma d'Arts Visuals ha estat per al menorquí José Àngel Sintes i a Mallorca queden els dos restants, els Guillem Sagrera d'Arquitectura, per a Elías Torres i José Antonio Martínez, i el de poesia, per al palmesà Pere Perelló Nomdedéu, que, per cert, resideix a Mèxic.
“En un poble que no és culte, qui llegirà?”
El fracàs escolar i els baixos nivells de llicenciats universitaris a les Balears són, a parer dels president del Gremi d'Editors, la causa principal dels minsos índexs de lectura a la comunitat. "La cultura està connectada amb la formació i una població que no és culta, què llegirà?", es demanava Josep Joan Vidal. "A les Illes sols tenim un 9,5% d'universitaris, mentre que a Madrid la mitjana és del 30%. Aquests mals resultats s'han de notar per qualque banda i l'índex lector n'és un", assegurà el president.
Combinat de revetla
Amb la crisi econòmica com a referons, la revetla de Sant Sebastià es presenta enguany ben moguda. Més de cinquanta formacions, dues places noves, barreja d'estils musicals a cada catafal i un programa de festes 'equivocat' n'és el resultat. A això, cal afegir-hi la 'gran novetat' destacada pel regidor de Participació Ciutadana, Eberhard Grosske: la participació de la Comissió de Festes en la decisió dels grups principals a cada plaça. Així, veurem una barrim-barram que de ben segur tindrà adeptes i detractors. Com sempre, vaja. Allò important, però, és el poble, l'autèntic protagonista de la festa. Si el cel no s'enterboleix, com l'any passat, tot apunta que milers de persones tornaran a sortir al carrer a gaudir de la festa del patró, primer amb la torrada i després amb els concerts. La jornada començarà a les 19.30 hores a la plaça Major amb l'encesa del fogueró i amb el ball de gegants. Serà l'acte institucional que donarà el tret de sortida a la bauxa i que de cada any congrega més ciutadans. En acabar les xeremies, es deixaran de banda els sons tradicionals per introduir-se de ple en el pop comercial. I és que la plaça Major (no la d'Espanya com anuncia el programa) serà l'escenari del concert de Palma 40 Pop amb les principals 'estrelles' de la cadena: el triunfito Manuel Carrasco i els Melocos en seran els grans protagonistes. Per la seva banda, Luz Casal, la gran estrella de la vetlada, actuarà a la plaça d'Espanya.
Recta final del Mar i Terra
Després de nou mesos d'obres, l'antic casino Mar i Terra entra ja en la recta final. El teatre de la barriada de Santa Catalina serà una realitat a partir del mes d'abril, quan es converteixi en un espai escènic multifuncional que acollirà les dependències de l'Escola Municipal de Teatre i la futura Aula de cultura popular. Així ho confirmà ahir la regidora de Cultura de Cort, Nanda Ramon, durant una multitudinària visita d'obra a la qual assistiren representants del Consell municipal de Cultura i veïns de la barriada. Les tasques de rehabilitació no han estat senzilles, segons reconeixia la cap d'obra, Margalida Frau. L'arquitecta assegurà que les deficiències estructurals de l'edifici foren el moment més complicat.
Nova passa per al cinema en català
El Govern de Catalunya aprovà ahir el projecte de llei del cinema, que ara iniciarà els tràmits parlamentaris. El text, que pretén garantir la diversitat lingüística del territori, fixa que, en estrenar-se un llargmetratge (tant subtitulat com doblat), un 50% de les cintes distribuïdes hauran de ser en català. En quedaran exemptes les pel·lícules en versió castellana i les europees que tinguin una distribució menor de 16 còpies.
UIB: xarxa digital
Posar a l'abast de tothom la producció científica que es realitza a la Universitat de les Illes Balears (UIB) és una de les escomeses de l'equip dirigit per Miquel Pastor que, d'ençà del 2003, treballa per fer-ho realitat i per obrir la universitat illenca de ple a l'era digital.
L'Arxiu del Regne tancarà les portes dia 23
Els investigadors hauran d'esperar un temps a consultar el fons. L'Arxiu del Regne de Mallorca enllesteix el trasllat cap a la Dissabte dia 23 de gener les portes de l'Arxiu, al carrer de Ramon Llull, es tancaran al públic. Els investigadors que en consulten el fons ja han estat avisats de la cloenda, que, segons suposen, serà per espai de tres mesos abans que s'obri la nova seu. "Diuen que haurem d'esperar tres mesos per poder tornar a consultar els fons al Parc Bit; tot i això, pens que serà més temps", comentava ahir un dels estudiosos asidus al centre. D'ençà de final de desembre, el fons de l'Arxiu del Regne es troba encapsat i traslladat a les noves dependències. El material mobiliari és traslladat a Son Tous, mentre que l'arxiu documental l'acollirà el nou edifici al carrer de Blaise Pascal.
Sant Antoni torna al Tradicionàrius
Els sons poblers de Sant Antoni tonaran a fer tremolar la barriada de Gràcia del 28 al 30 de gener. La comitiva que encapçala Antoni Torrens desembarcarà per divuitè any consecutiu a Barcelona per donar a conèixer l'essència de la cultura popular. Els actes santantoniers s'emmarquen en el festival de folk internacional Tradicionàrius, que ahir es presentà a la Ciutat Comtal i que tindrà més de mig centenar d'actuacions.
Barcelona, Mallorca, València: Passat, present i futur
Els viaranys dels carrers de Palma, València i Barcelona es bifurcaran aquest mes de maig al Centre de Cultura Contemporània i que, posteriorment, es pot dur a Palma. Una exposició de mil metres quadrats radiografiarà el passat, el present i el futur d'aquestes tres urbs a través de la mirada dels seus comissaris: els pintor Ignasi Aballí, el periodista Vicent Sanchís i l'escriptor i col·laborador de dBalears Melcior Comes. "És un intent de posar sobre la taula un conjunt de convergències i divergències de les ciutats", explicava ahir Comes.
Terratrèmol per les festes de Sant Sebastià
L'Ajuntament de Palma ha canviat de registre per complet. Si l'any passat la cantant Maria del Mar Bonet fou la pregonera de les festes de Sant Sebastià, Cort enguany es decanta per la rialla i l'espectacle burlesc de la Terremoto de Alcorcón per llegir-ne el pregó.
Menys doblers per als teatres
Com era d'esperar, la majoria de teatres de la Part Forana també patirà les conseqüències de la mal anomenada crisi. No debades, els pressuposts municipals seran més minsos o bé mantindran les mateixes xifres que l'any anterior. De tots els centres consultats, cap no augmenta la partida, ni que sigui l'IPC. Tot i això, els gestors d'aquests espais escènics no defalleixen en l'escomesa i preveuen tenir una programació bastant semblant a la que realitzaren el 2009. La imaginació i l'empenta seran, segons expliquen la majoria, la principal basa a tenir en compte. La interrelació entre els diferents teatres de la Part Forana pot ser un dels principals quefers amb vista a la nova temporada, perquè suposaria compartir programació i despeses
Antich fa Carme Riera Escriptora de l'Any 2010
Reemplaçar Baltasar Porcel com a Escriptor de l'Any no serà una tasca senzilla i sobretot després de la seva desaparició el juny passat. El conseller Bartomeu Llinàs ha decidit continuar amb la proposta de la seva successora, Bàrbara Galmés, i ha designat Carme Riera com la segona escriptora de la campanya. El president de l'Executiu, Francesc Antich, fou l'encarregat d'oficiar ahir el nomenament de Carme Riera en un acte protocol·lari i fat. Ara, la Conselleria que capitaneja Llinàs serà l'encarregada de crear un programa 'a mida' per a aquesta professora de literatura espanyola de la UAB resident a Barcelona. Per fer-ho realitat, disposarà d'un pressupost de 30.000 euros. L'ala dura del PSOE
El Govern engegarà un pla per al cinema illenc
Un dels projectes estrella de l'exconsellera Bàrbara Galmés quedà en un bluf l'agost passat, quan el consorci per al cinema i l'audiovisual s'arraconà dins un calaix. Ara, quatre mesos després, el nou conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, vol treure-li la pols i replantejar la proposta per al 2010. Llinàs vol posar en marxa un pla que promogui la indústria cinematogràfica feta a les Illes Balears, encara que no es realitzarà a través de cap consorci.
L'any 1 de la independència
Més de set-cents anys d'història són dificíls de condensar en una hora i vint minuts, i més si el desenllaç acaba amb un futur (utòpic o no) en què Mallorca esdevé lliure dins el marc d'uns Països Catalans independents. Aquesta és, a grans trets, l'essència del que vol transmetre Protocol Estendard, l'espectacle amb el qual l'Obra Cultural Balear celebrà ahir vespre la Diada de Mallorca dins un teatre Principal ple fins al galliner. Davant un públic ben encoratjat pel que anava a veure, l'obra creada per Francesc Ribera Titot parlà amb llenguatges ben diferents: des de l'àrab dels nostres avantpassats fins al català actual, passant per la música amb accent valencià, el rock de Dept i el cant coral bunyolí; una barreja d'ingredients per tal de narrar la història de l'Illa d'ençà de 1229 fins a un futur proper (o no).
Protocol per al futur
El regidor de l'Ajuntament de Palma i el cap de Protocol inicien els preparatius per a la celebració de la Festa de l'Estendard, que, no debades, és la més antiga d'Europa i cal preservar-ne la memòria. Però, enguany, Protocol té una importància cabdal... Amb aquesta intriga s'inicia el viatge de Protocol Estendard, l'espectacle amb el qual l'Obra Cultural Balear celebrarà la Diada de Mallorca avui a les 21 hores al teatre Principal. Els nervis estaven ahir de capvespre a flor de pell quan actors, actrius i equip directiu donaven els darrers retocs a l'obra creada per Francesc Ribera, Titot. Això no obstant, saben que la quimera és important perquè la d'avui, serà l'única funció de Protocol Estendard. L'endemà ja serà història.
Els Reis arribaran enfilats en una carrossa de 5 metres
Dia 5 de gener els Reis d'Orient es passejaran per Palma encamellats dins una carrossa de cinc metres d'alt. D'aquesta manera, Cort salva les crítiques ciutadanes de l'any passat quan alguns infants no pogueren veure els esperats Reis perquè venien en cavall i es feren fonedissos. Enguany, la Colcada serà més grossa, almenys més alta, tot i que més minsa pel que fa al pressupost: un 20% menys, 240.000 euros.
El Port del Canonge, a l'aguait
El col·lectiu demana la declaració de les alcoves com a Bé Catalogat. La nova ordenació de Costes al Port del Canonge ha posat a l'aguait l'Associació de concessionaris d'alcoves, que veu com la regulació de la platja podria acabar amb els 24 escars de la zona. Davant això, els membres del col·lectiu han instat el departament de Patrimoni del Consell que iniciï els tràmits d'incoació per a la declaració de les casetes (allà anomenades alcoves) com a Bé Catalogat. "Costes ha presentat un avantprojecte per al port amb tres alternatives: matenir les 24 alcoves, llevar-ne la meitat o totes. Ha de ser un projecte consensuat amb l'Ajuntament de Banyalbufar, però aquest opta per la segona opció, cosa que nosaltres rebutjam", explicà a aquest diari el professor de Geografia de la UIB Onofre Rullan.
- Entitats de Maria de la Salut presenten manifest contra el projecte de megaparc fotovoltaic
- dBalears, Ona Mediterrània, VIDA i L’ESTEL conviden tothom a celebrar la Diada de Sant Jordi a la plaça de Cort de Palma
- S’ha mort el papa Francesc, el reformador de l’Església catòlica
- El PSOE Palma acusa el batle, Jaime Martínez, de «menysprear el català»
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca