Posar a l'abast de tothom la producció científica que es realitza a la Universitat de les Illes Balears (UIB) és una de les escomeses de l'equip dirigit per Miquel Pastor que, d'ençà del 2003, treballa per fer-ho realitat i per obrir la universitat illenca de ple a l'era digital.
Actualment, la Biblioteca Digital Científica de les Balears ofereix més de desset mil documents, 32 col·leccions i 530.000 pàgines. Aquest gruix d'informació es divideix fonamentalment en dos àmbits: "biblioteca científica i biblioteca de memòria digital", explica el director de Servei de Biblioteques i Documentació, Miquel Pastor.
Pel que fa a la digitalització de publicacions i premsa històrica, l'equip acaba d'incloure al web els 827 números de la revista artanenca Bellpuig. A més, durant aquest curs i en motiu del centenari de la guerra del Francès, han duit a terme la digitalització "d'un interessant fons històric sobre la guerra de la Independència comprat en temps de Nadal Batle", afegí el cap del Servei de la UIB. Tot i això, la tasca que més engresca l'equip és la realització d'una vertadera biblioteca científica, "on es plasmi tota la producció científica que es genera a la Universitat", manifesta.
El projecte està ara en una prova pilot gràcies a les aportacions del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB, encapçalat per Fèlix Grases. Totes les seves investigacions són 'penjades' al web, d'accés lliure i compatibles amb qualsevol biblioteca digital. "Aquesta és una manera de tenir reunit tot el treball d'investigació de la nostra universitat i, a més, fer-lo visible tant com sigui possible", explica Pastor. Digitalitzar els materials docents i les publicacions serà un altre dels esglaons a superar per part d'aquest departament. Malgrat tot, en l'apartat històric destaca també el treball que realitzen sobre la digitalització de documentació de Robert Graves. Amb això s'assegura la conservació i preservació d'aquests documents, que seran d'utilitat en el futur congrés sobre l'escriptor britànic.
Així mateix, tenen en marxa la digitalització del Butlletí de la Cambra de Comerç i l'Institut Mernorquí d'Estudis.
Equipament
Per dur a terme aquesta tasca, la UIB ha adquirit un nou equipament anomenat Copybook rdg, molt més ràpid "i a través del qual s'integren processos automàtics", apuntà el cap d'Unitat de Digitalització, Eduard del Valle. Aquest nou sistema de digitalització aporta una imatge molt més perfecte, imprescindible per als treballs històrics que realitzen.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.