TW
0

Els viaranys dels carrers de Palma, València i Barcelona es bifurcaran aquest mes de maig al Centre de Cultura Contemporània i que, posteriorment, es pot dur a Palma. Una exposició de mil metres quadrats radiografiarà el passat, el present i el futur d'aquestes tres urbs a través de la mirada dels seus comissaris: els pintor Ignasi Aballí, el periodista Vicent Sanchís i l'escriptor i col·laborador de dBalears Melcior Comes. "És un intent de posar sobre la taula un conjunt de convergències i divergències de les ciutats", explicava ahir Comes.

Allò que ens agermana i els fets que ens han allunyat seran, doncs, el punt de partida d'aquesta mostra que inicia el recorregut en l'època medieval, "quan tenien un desenvolupament més o menys paral·lel", afegeix l'escriptor. Però els paisatges que ens oferirà el CCCB no seran només històrics. Amb el pas dels segles, l'esdevenir de les tres capitals també ha congriat altres anàlisis, com l'urbanística, la sociològica i la sociolingüística. Tots aquests trets també seran analitzats en aquesta mostra carregada de "confluències i divergències", tal com es titula.

L'exposició s'estructurarà en cinc grans blocs temàtics a través dels quals els comissaris pretenen "explorar com aquestes ciutats varen créixer, quins n'han estat els models i com evolucionaran en un futur", afegí Comes. Com a recurs empraran la literatura de Josep Pla, la fotografia d'artistes d'arreu dels Països Catalans, el llenguatge cinematogràfic i, fins i tot, les taules estadístiques. A més dels trets catalans comuns, no s'hi podran obviar les semblances entre Palma i València, "que políticament han estat regentades per gent del mateix caire", ni que les tres "han mirat més cap a Madrid que no entre elles".

Però no tot seran flors i violes, la 'ciutat lletja' també es veurà reflectida amb els casos de corrupció "molt similars als tres indrets i que han fregat de manera molt colpidora València i Palma", argumentava ahir l'escriptor mallorquí.

Altres elements destacats d'aquest apartat seran els motius pels quals les 3 ciutats han volgut "invertir en determinats esdeveniments, perquè a partir d'ells s'atreu una multitud de negoci", afegia. Són els exemples del Fòrum a Barcelona, la Ciutat de les Arts i la Fórmula 1, a València. És el que els comissaris anomenen 'arquitectura espectacle' i que a Palma es podria traduir avui "a la façana marítima, amb el palau de congressos", explicà Comes.

El futur de les tres urbs, amb un marge de cinquanta anys, serà el darrer punt de reflexió de la mostra. El canvi climàtic, el futur dels fluxos migratoris i les noves fonts d'energia en seran les claus. Tot plegat, una relació històrica, social i cultural que esdevindrà portagonista a Barcelona fins al mes de setembre.